??.??.1983 / Helsinki asema

??.??.1983 Perustelut Fau -vaunun valinnaksi. Fau -vaunun edut : lyhyt vaunu, ei edellytä pitkiä kuormaus- ja purkausraiteita. Suuri kantavuus ja tilavuus. Yksinkertainen rakenne ja helppo huollettavuus. Sopii niin suurasiakkaalle (purku koria kallistamalla) kuin pienasiakkaallekin (purku sivuseinää nostamalla ja kaapimalla). Vaikka vaunu oli suunniteltu hiilenkuljetusta varten, voitiin sillä kuljettaa myös muuta bulk tavaraa. Vaunun tasaisen pohjan ansiosta sitä voitiin käyttää esim. puunkuljetukseen paluukuormana. Vaunun suunnittelusta vastasi rautatiehallituksen koneteknillinen toimisto ja valmistuksesta Pasilan Konepaja.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: VR (Lisännyt: Kari Suominen)
Kuvasarja: Samaa sukua -eri maata. Hiilivaunun neljä genreä
Lisätty: 12.04.2013 00:30
Muu tunniste
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

12.04.2013 09:43 Ilkka Hovi: Mielenkiintoinen kuvasarja. Mikä jäi epäselväksi onko Fau-vunuja vielä ja jos on kuinka monta. Entä näitä
muita tyyppejä ?
12.04.2013 11:35 Kari Suominen: Fau -vaunuja alkuperäisessä asussaan ei liene enään ainuttakaan olemassa, mutta kaikki muut kuvasarjassa esiintyvät vaunut ovat edelleen kaupallisessa liikenteessä. Mitään tilastotietoja lukumääristä ei minulla valitettavasti ole. Sellainen irrallinen lukumääräinen tieto muistissa on, että näitä kuvasarjassa viimeisenä mainittuja Shimmn -vaunuja piti valmistaa muutostyönä näistä Fau -vaunuista 90-luvun loppupuolella n. 40 kappaletta.
12.04.2013 13:39 Olli Keski-Rahkonen: Kaivelin äkkiseltään tilastoista tiedon että Fau-vaunujen numerosarja on ollut alun perin 100 vaunulle. Näistä muutettuja Shimmn-vaunuja on 61 kappaletta. Lisäksi Taimn-u-vaunuja on muutettu Fau-sarjasta 14 kappaletta. Tämä jättää vielä hämärän peittoon 25 vaunua, mutta sattumoisin Tau-vaunuja on tuo sama määrä. Ilmeisesti siis kaikki alun perin valmistetut Fau-vaunujen rungot ovat edelleen liikenteessä.
13.04.2013 01:17 Kari Suominen: Tälle tilastolliselle kommentille oli sosiaalinen tilaus, kiitos!

VR testasi Fau -vaunuja myös ongelmallisen talkin kuljetuksessa ja havaitsi sen siihen hyvin soveltuvaksi. Ainoa ja pahin puute oli Fau -vaunujen katon puute eikä haluja muutostöihin vielä tuolloin ollut (Taimn-u), joten ilmeisesti valmistumassa olevasta hiilivaunusarjasta lohkaistiin alkuperäisistä suunnitelmista poiketen nuo 25 kpl rakennettavaksi sarjaan Tau.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!