18.04.2013 / Haapamäen veturitalli, Haapamäki

18.04.2013 Vaunun alta kuvattuna Porkkanan planeettavaihde-suunnanvaihtolaite, eli Self-Changing Gears RRB 4. Kyseessä on kolmivaihteinen, epikyklinen automaattivaihteisto. Vaihteistoa ohjataan releillä ja paineilmaventtiileillä.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Haapamäki (Liikennepaikan tiedot) Kuvauspaikka: Haapamäen veturitalli
Kuvaaja: Juhani Pirttilahti
Kuvasarja: Porkkanan kunnostuksen vaiheita
Lisätty: 25.04.2013 22:21
Muu tunniste
Sijainti: Varikolla

Kommentit

26.04.2013 11:19 Hannu Heino: Ja releitä ohjataan vaihteiston sivulla näkyvien genisten tuottamalla jännitteellä, genisten jännitteet pitivät olla lähen samat muuten tuli häiriö ohjauskeskukseen ja sytytti jomman kumman "pöllönsilmän" kirkaaksi
28.04.2013 23:58 Markku Blomgren: Siis aito automaatti, vai kuljettaja päättää vaihteen vaihdon lättien tyyliin? (Eli puoliautomaatti...) Tuosta self-changing gears nimestä tulee mieleen nämä nykyaikaiset vaihderobotit raskaan kaluston puolelta jossa (kaiketi) suoran laatikon vaihdot hoitaa tietokone millin tarkkuudella, eli automatisoitu manuaali laatikko.
29.04.2013 02:11 Kimmo T. Lumirae: Ihan aito automaatti. Vaihteistossa on ensin lukituskytkimellä varustettu momentinmuunnin ja sen jatkona kolmivaihteinen planeettavaihteisto, jonka sisäiset toiminnot tapahtuvat muistaakseni sähköisillä paineöljyventtiileillä. Vetohan on aina moottorivaunun etutelin molempiin akseleihin.

Momentinmuunnin on aina täytettynä, päinvastoin kuin Voithin vaihteistoissa. Tyhjäkäynnillä mikään vaihde ei ole kytkettynä. Liikkeelle lähdettäessä automatiikka kytkee kolmosvaihteen, joka ohjekirjojen mukaan "pysäyttää vaihteiston pyörivät osat" tms. , ja noin kolmen sekunnin kuluttua kytkeytyy ykkösvaihde. Vaihteisto vaihtaa nopeuden ja tehoratin asetuksen mukaan ykköseltä kakkoselle ja siitä kolmoselle, joka on suora vaihde eli välityssuhde vaihteistossa on 1:1. Nopeuden kasvettua lukemaan, olikohan 114 km/h, lukittuu momentinmuunnin kiinteäksi ja näin syntyy nelosvaihde. Alaspäin vaihto tapahtuu tässäkin hieman matalammalla nopeudella.

(Korjata ja täydentää sopii.)
29.04.2013 13:12 Niklas Savinsaari: "Ihan aito automaatti" - Jäin tuota mietiskelemään tämän Wilsonin yhteydessä... Mites muuten Porkkanassa homma vedon kanssa menee, sillä kumipyöräpuolella ja Lätässä(kin)hän veto pitää katkaista vaihteen vaihdon ajaksi. Tai ei "pidä", mutta on syytä katkaista, sillä planeettojen lukituspannat eivät tykkänne hyvää, jos ns. veto päällä kytketään seuraavaa vaihdetta päälle. Tässä mielestäni kulkee jossain määrin myös "ihan oikean automaatin" ja automaattisesti toimivan (mekaanisen) vaihteiston ero.
29.04.2013 13:32 Juhana Nordlund: Toisaalta useissa yhteyksissä automaattisesti toimivan mekaanisen vaihteiston eli robottivaihteiston mielletään eroavan "oikeista automaattivaihteistosta" siinä, että viimeksi mainittuun kuuluu olennaisena osana momentinmuunnin, joka hoitaa samalla kytkimenkin tehtävää. On maailmassa toki ollut kaikenlaisia "automaatteja" ilman nestekytkintä / momentinmuunninta, etenkin kumipyöräpuolella, vaikkapa erilaiset kiilahihnaviritykset. Mutta jätetään ne muihin keskusteluihin.
29.04.2013 13:48 Kimmo T. Lumirae: Porkkana ei pätki vetoa, Nikki, vaan vaihteen vaihto tapahtuu veto päällä ja siksi siellä on se momentinmuunnin, joka tasaa näitä nykäyksiä. Ajo-ohjeissakaan ei neuvota löysäämään tehoa vaihdoissa siksikään, että kuljettaja ei voi tietää tarkkaa vaihtopistettä. Perintötietona kulki tosin ajotapa, jossa kakkosvaihde "huijattiin" päälle muistaakseni 40 km/h nopeudessa löysäämällä tehoa juuri sillä kohtaa; käsittääkseni tässä oli tavoitteena vain nykäyksen vähentäminen (kyllä se nykäisi se tehoa vähentämällä tapahtuva vaihtokin). Nämä nykäykset muuten mainitaan italialaisen ALn442/448 TEE-junasta yleisöltä tulleessa kritiikissä melutason ja jäähdytysilmastoinnin puuttumisen ohella, verrattuna saksalaisiin ja hollantilais-sveitsiläisiin, sivistyneemmin toteutettuihin juniin (italialais-TEE:ssä oli sama koneisto kuin Porkkanassa, sillä erolla, että Wilson oli viisivaihteinen; pari nykäystä lisää...)

Joissakin henkilöautoissahan vaihteiston ohjausboksi ilmoittaa vaihtohetkestä moottorin ohjausboksille, joka, vanhemmissa autoissa tiettävästi pätki sytytystä vaihdon ajaksi ja uudemmissa säätää moottoria hieman sivistyneemmin. Joissain unelmanpehmeästä vaihtavissa GM:n automaateissa tällainen varmaan on, ja olen ajanut BMW 540:ää (286 hv), jossa tuntui selvästi moottorin tehon aleneminen täyskaasukiihdytyksessä vaihdon ajaksi; heti vaihdon tapahduttua täysi teho palautui ja taas posket venyivät kun taas mentiiiiiiin...Omassa T5 Volvossani aski vaihtaa osakaasulla täysin huomaamattomasti, mutta täyskaasulla isompi vaihde kalautetaan tosi terävästi päälle: tällä ilmeisesti varjellaan laatikkoa juuri tuolta pantojen luistamiselta isomman vaihteen kytkeytymisen yhteydessä.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!