05.05.2013 / Ylöjärvi, välillä Lielahti–Ylöjärvi

05.05.2013 IC55 ohittaa Ylöjärveä. Taustalla ohjelmansiirtoasema välittää Yleisradion tarjoamaa sähköistä informaatiota kansalaisille.

Kuvan tiedot
Välillä: Lielahti–Ylöjärvi Kuvauspaikka: Ylöjärvi
Kuvaaja: Niila Heikkilä
Lisätty: 06.05.2013 13:35
Junatyyppi
IC: 55
Muu tunniste
Rautatieinfra: Muu rakennus
Sijainti: Linjalla
Vuodenajat: Kevät

Kommentit

06.05.2013 14:25 Ville Hautamäki: Veturin numero on 3246.
06.05.2013 18:34 Kari Rantanen: Kyllä Yleisradion tarjonta tulee nykyään Neevuoren mastosta Teiskossa. Voi joku radio lähetin olla, mutta Ylen ohjelmia ei tule.
06.05.2013 22:25 Kimmo T. Lumirae: Ylöjärven TV-masto ei ole enää toiminnassa. Muistaakseni Teiskon maston valmistuttua Ylöjärven toiminta lakkasi ja masto-osaa madallettiin. Tampereella on täytelähetin Pyynikillä ja päälähetin siis Teiskossa.

Paikallisradiot ja niiden luonteiset lähetetään muuten Näsinneulasta Digitan lähettimestä.
07.05.2013 07:53 Kari Haapakangas: Lienee sitten tukiasemien antenneja tuolla.
07.05.2013 12:38 Niila Heikkilä: Laitetaanpa tähän hieman tarinaa mastosta, jota moni junamatkustaja on katsellut vuosien varrella. Onpa tuota, ihme kyllä, erehdytty luulemaan joskus jopa Näsinneulaksi.

Valtakunnallista ULA-radioverkkoa ja televisiota varten alettiin 1950-luvulla suunnitella ja rakentaa lähetinasemia. Ylöjärven maston rakennustöiden valmistuttua vuonna 1961 voitiin ottaa käyttöön uusi, silloin jopa Euroopan korkein radiomasto huikealla 218 metrin korkeudellaan ja 80kW:n lähettimillään. Radioteknisesti maston sijainti Tampereen alueen päälähetysasemana oli erittäin hyvä. Näin mentiin pari vuosikymmentä. 1980-luvun lähestyessä radiotekniikka oli kehittynyt niin paljon että Yleisradio pyrki siirtymään koko maan kattavasti ULA-alueella stereolähetyksiin ja television puolella värilähetyksiin, ja edessä oli mittavat lähetinlaitteistojen uusimiset eri puolilla Suomea. Ylöjärvi, jonka lähettimet sijaitsivat 67.5m korkeassa betonijalustassa eri kerroksissa, oli hankalahko ja ahdas tilojensa kannalta. Suunnitelmissa oli aluksi rakentaa uudet laitetilat samalle tontille, mutta erilaisten vaiheitten kautta päädyttiin sittemmin rakentamaan Teiskon Neevuoreen uusi 326-metrinen masto.

Ylöjärveä lyhennettiin 100 metriä Pirkkalan uuden lentokentän, ja tarpeettomaksi käyneen, maston korkeudesta johtuvan suuren horisonttietäisyyden takia lähetysten siirryttyä uudelle asemalle vuonna 1980. Lyhentäminen tapahtui helikopterin avulla, joka kuljetti polttoleikkaamalla katkaistut maston lohkot alas. Seuraavana vuonna valmistui koko Suomen kattava ohjelmansiirtoketjun uudistus korvaamalla viimeisetkin vanhat analogiset välityslaitteet digitaalisilla ääni- ja kuvalinkeillä. Moni muistaa ennen vanhaan suoritetut radion ohjelmansiirtoketjun mittaustauot. Niistä voitiin vähitellen alkaa luopumaan.

Ylöjärvi ei kuitenkaan jäänyt merkityksettömäksi olemassaolonsa kannalta, jäihän se toimimaan edelleen tärkeänä etelä-pohjoissuuntaisen lännen kautta kulkevan valtakunnan ohjelmasiirtoketjun linkkiasemana. Ohjelmat pohjoisen lähetysasemille välitetään siis Ylöjärven kautta kulkevaa ohjelmansiirtoketjua pitkin. Kuvassa näkyy ylemmällä parvekkeella pohjoisen suunnan linkkipeilejä, joista esim. oikeanpuoleinen on yhteydessä Ähtärin radioasemaan 104km:n linkkijänteellä. Ähtäri välittää Pasilasta tulevan lähetteen edelleen Lapualle jne.. Vasemmanpuoleinen peili on yhteydessä Teiskoon, joka ajaa Ylöjärveltä saamansa ohjelman eetteriin Pirkanmaan alueella.
Analogisten TV-lähetysten loppuun saakka 2007 Ylöjärvellä oli 1000W:n alilähettimet muutamille TV-kanaville. Nykyään asemalla ei siis ole enää televisiolähetystä, mutta siellä sijaitsee useita tukiasemia, ja paikallisradioiden lähetysantenneja. Listatataanpa tässä vielä vuoden 2013 tilanne, koska sekin on joskus historiaa. Radio Aalto 105.6,Mhz, Radio Dei 98.8Mhz, Radio Nostalgia 92.7Mhz, Radio Rock 104.2Mhz, SunFM 107.8Mhz ja sekä yksi varalähetin jolla voidaan ajaa ulos vaikkapa puolustusvoimien sotaharjoitusradiota.
07.05.2013 18:04 Aki Leppänen: Isovanhempani muutti paria vuotta ennen tornin rakentamista tornin juurelle ja seurasivat ahkerasti tornin valmistumista. Monet ylöjärveläiset kutsuvat mastoa telkkatorniksi. Joskus pengoin mummulla vanhoja kuvia ja sieltä löytyi kuva rakennusvaiheesta; http://ron.1g.fi/telkkatorni.jpg vieressä tuoreempi verrokkikuva.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!