25.07.2013 / Turku satama

25.07.2013 Turun satamassa eri liikennemuodot lyövät kättä. Parkkitalon takana näkyy Viking Gracen eli "Kreisin" savupiippu. Helsingin ja Tampereen junat ovat omilla raiteillaan. Linja-auto on lähdössä Poriin. Kuvaaja istuu Ouluun lähdössä olevan yöpikavuoron takapenkillä.

Kuvan tiedot
Junatyyppi
Vaihtotyö: 69963
Muu tunniste
Sekalaiset: Matkustaja, Tyttö&Juna
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

02.08.2013 19:57 Markku Blomgren: Seuraava pysähdys Oulu? Voihan sitä noinkin yöt viettää...

Minkäs firman auto oli tällä kertaa vuorossa? Vuoroa lie liikennöi kolme vai neljä yhtiötä?
03.08.2013 01:43 Ari-Pekka Lanne: Jäähän siihen noita välipysähdyksiäkin, enimmäkseen rahdinkäsittelyä varten, mutta myös kaksi ajoaikadirektiivin vaatimaa 45 minuutin taukoa: http://www.matkahuolto.info/lippu/fi/con​nection?departureId=100146 Voi tosiaan viettää yöt noinkin. Itse olen viime vuosien aikana viettänyt satoja öitä tuolla yölinjalla, auton keulassa.
03.08.2013 05:05 Markku Blomgren: Aha... Juu, onhan niitä pysähdyksiä yössä. Aika hurjaa kuitenkin, että yksi kuski ajaa koko lenkin. Yksi Oulun kuski ajeli sitä aika vakituiseen ja 'turisi' tuolla Arktiset Bussit voorumeilla...kait :D
03.08.2013 10:12 Samppa Maunuksela: Ei se ole ajoaikadirektiivi vaan Euroopan yhteisön ajoaika-asetus. On muuten aikataulu siinä rajoilla et sen juuri saa ajaa yksi mies käyttäen asetuksen sallimaa venytystä. Tai sitten alkumatkan esim. Raumalle asti ajaa toinen mies.
03.08.2013 10:15 Samppa Maunuksela: Menee jopa yli venytyksestä. Vuorokautinen ajoaika on 9 tuntia ja saa kahdesti viikossa venyttää 10 tuntiin. Tässä tulee koko matkalla 10h 15 min ajoa. Joten luulen et ei ihan koko matkalla ole sama mies puikoissa...
03.08.2013 13:29 Ari-Pekka Lanne: Samppa laskee nyt kyllä väärin. Huomaa 1,5 tuntia lepoaikaa ja sen lisäksi yhteensä melkein tunti asemilla seisomista (joista kaikkia ei ole merkitty aikatauluun). Digipiirturi ei valehtele. Siinä Samppa on oikeassa, että edestakaisen vuoron voi tehdä vain kerran viikossa (venytys 10 tuntiin kahdesta viikossa), ja siitä pidetään työvuoroissa tiukasti kiinni.
03.08.2013 23:59 Niila Heikkilä: Melkoisen kova ajo yhdelle kuskille, vaikka onkin taukoa välillä. Mites työvuorojen aloitukset ja lopetukset, paljonko niihin kuluu aikaa? Onko auto valmiina lähtölaiturissa ja jääkö se tulolaituriin perillä, vai hoitaako kuski vielä auton siirrot molemmissa päissä? En tunne kovinkaan hyvin Suomen nykyisiä bussivuoroja, joten kysytäänpä tässä yhteydessä mikä on, tai on ollut kilometreissä pisin vuorolinja mitä ajetaan/on ajettu esim. kuljettajan vaihdon avulla?
04.08.2013 00:05 Samppa Maunuksela: Kumpi lie pitempi taival, tämä vai Helsinki- Oulu. Rovaniemeltä Enontekiöön/ KIlpisjärvelle ja niistä Norjan puolelle jatkavissa on kanssa melkoiset siivut. Ja Ari- Pekka, totta turiset, laskin väärin. Unohdin noi seisomiset asemilta. Ei sitä voi aina kumipyöräliikennemieskään onnistua ;) Toki 1,5 tuntia lepoa laskin ja sit ajot suoraan aikataulusta.
05.08.2013 10:51 Ari-Pekka Lanne: Eiköhän Rovaniemi-Helsinki -linja ( http://www.matkahuolto.info/lippu/fi/con​nection?departureId=62262 ) ole pisin vuoro, 862 km.

Ei ihan sataman laiturissa ole valmiina, mutta Turun rahtiasemalta yövuoroon lähtijä saa auton valmiiksi rahtikuorma pakattuna "avaimet käteen" -periaatteella - Turussa on arkisin ihan vartavasten rahtivuoro, jonka tekijän päätehtävänä on oululaisen pakkaaminen, mutta myös monien muiden Turussa kääntyvien vuorojen rahtien vaihto. Siitä kymmenen minuutin siirto satamaan ottamaan matkustajia matkatavaroineen kyytiin. Oulussa pitää ajaa tulolaiturista vielä sata metriä rahtiaseman taakse (noin minuutti), niin siihen saakin jättää auton kuin sika paskansa - saman konsernin eri yhtiön savolainen kuljettaja purkaa kuorman ja käy tankilla, ajaa tarvittaessa pesukoneesta läpi, ja siivooja siistii auton. Mutta yöllä työ onkin hyvin itsenäistä - asemien väki on nukkumassa, kuljettaja joutuu murtautumaan ihan itse avaimilla Matkahuoltoihin vaihtamaan kappaletavaraa ja rekisteröimään ottamansa rahdit ATK-järjestelmään. Samoin Turkuun palatessa joutuukin sitten tekemään kaiken itse - purkamaan kuorman, siivoamaan ja pesemään auton, tyhjentämään kemiallisen paskahuussin, tarvittaessa täydentämään nesteitä ja öljyjä tai vaihtamaan palaneita lamppuja. Noin pääpiirteissään. Pieniä yhtiökohtaisia erojakin on - esim. Haldin & Rosen vuorolla kuljettaja vaihtuu mennen tullen Pietarsaaressa, jossa on heidän kuljettajiensa asemapaikka.
05.08.2013 17:51 Samppa Maunuksela: Niin tarkoitin itse väliä minkä yksi kuljettaja ajaa. Aina ei vaan onnistu toi ulosanti.
05.08.2013 18:52 Ari-Pekka Lanne: Joo ja mää vastasin tuossa viimeisen kommenttini ekassa paragraafissa Niilan kysymykseen "mikä on, tai on ollut kilometreissä pisin vuorolinja mitä ajetaan/on ajettu esim. kuljettajan vaihdon avulla?". =oD

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!