15.09.1974 / Hämeenlinna

15.09.1974 Sotilasjuna Hyrylä/Kerava-Ykspihlaja/Lohtaja. Kuninkaallinen Helsingin Ilmatorjuntarykmentti HelItR on matkalla syysharjoituksiinsa Lohtajan upeille aurinkosannoille tähtäilemään neuvostoliittolaisvalmisteisilla Sergei-ilmatorjuntatykeillä Perämeren länsiulappaa ja Oulunsalosta paikalle kiiruhtavaa Iljušin Il-28 -koneen vetämää maalipussia. Pieni osa porukoista saa käyttää myös sveitsiläistä Oerlikonin tutka-keskuslaskimella varustettua automaattikanuunaa, mutta ruotsalaiset vanhat Boforsit jätettiin talliin Hyrylään kotivaralle. Ensimmäisessä kapiaisten Eim:ssä on hillitty tunnelma (valmistellaan sotasuunnitelmia?), seuraavassa RUKin käyneiden kouluttaja-varusmiesten Eims:ssä on jo hilpeämpää (iloisia hahmoja vaununportailla ja ikkunoissa - kuinka he onnistuvatkaan sen noissa terveysikkunoissa tekemään?) ja perässä varusmiesten härkävaunuissa sitten avointen oviaukkojen täydeltä suurta innokkuutta ja kiinnostusta, kun "sota" alkaa sitten tosissaan huomenissa! Seuraava yö matkustetaan näissä kenttäolosuhteissa melkolailla yhtä alkeellisesti kuin viime sotien aikaankin, onneksi ei ole vielä "talvisota" alkamassa. Kevättalvella, kun on aika käydä varusmiespalvelun toinen "sota", silloin kipinä saa pitää härkävaunun kaminaa punaisena, tai saa myöhemmin aamulla huutia!

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Hämeenlinna
Kuvaaja: Jorma Rauhala
Lisätty: 13.08.2013 23:33
Junatyyppi
T:
Muu tunniste
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Syksy

Kommentit

14.08.2013 00:28 Jorma Toivonen: No pahus... parikin kertaa tuli aikoinaan (kesäkuu -73 / helmikuu -74) taivallettua Järvenpäästä Kokkolaan junalla "hienosti Eims:llä" Boforsit vielä mukana - ainoina osuivat maalipussiin ensimmäisellä kerralla. Syksyinen reissu taivallettiin takaisin etelään "kymppipyörä" siviili-Scanian avolavalla (taisi olla LS 110). Paluumatkaa johtavilla "havun-neulasilla" oli hieman erikoinen käsitys Scanian ominaisuuksista edetä kannokkoisessa Lohtajan hiekkamaastossa (ajouran ulkopuolella) tai syksyisen sateen pehmentämällä pellolla. Toinen paluumatka osui kohdalleni talvella "Proton" pressukatteen alla. Lumista ja kylmää - onneksi lääkintämiehen varustukseen kuuluivat paarit peitteineen, joiden väliin oli lämmintä kääriytyä ja komennella varusmiehiä aika-ajoin juoksentelemaan Sisun perässä - niin ja se matkaevääksi saatu litran "yskänlääke"... Muitakin muistoja noilta matkoilta jäi, mutta eivät sivua enää rautateitä.
14.08.2013 06:15 Jouni Hytönen: Minäkin olin kerran mukana retkueessa maantie-Renaultilla, kun maastokuorma-autot menivät tauolle lumiseen sorakuoppaan. Jäin suosiolla tien varteen linja-autopysäkille odottelemaan. No, eikö hetken kuluttua tule joku kokelas pää punaisena huutamaan, että mitä te täällä teette, muut ovat tuolla sorakuopassa tauolla. Selitin, että tämä Renault ei ole maastokuorma-auto ja se juuttuu kiinni, jos ajan sen tuonne sorakuoppaan. Ei auttanut järkipuhe, sinne oli ajettaman. Otin vauhtia sen verran kuin sain ja yllätys yllätys, melko pian oltiin tukevasti hangessa, mutta herra kokelas oli varmaankin tyytyväinen. Seuraavat hetket sitten hinattiin Renua pois sorakuopasta. :)
14.08.2013 07:55 Kari Haapakangas: Playa de Lohtaja jäi kokematta, kun erikoiskoulutus vei ensin toiseen varuskuntaan ja sitten vallan toiseen aselajiin. Sergein liikkuvuuteen morttivoimalla tuli sen sijaan tutustuttua. Sekä tietysti kaluston kaivamiseen pellosta. Viljelijänpahus harhautti tiedustelijoita kyntämättömällä kaistaleella, ja vaikka Rasi erinoimaisen maastokelpoinen onkin, niin sen hinaama MAMS-kontti on puolestaan erinomaisen maastokelvoton. Se perinteinen juttu. Konttiin ja sen varusteisiin oli kyllä sijoitettu pääomaa, mutta sen siirtämiseen tarvittava teli oli otettu halvalla sieltä mistä oli saatu. Erinäinenkin kirosana kuultiin Koillismaan talviyössä kuraisella ja lumisella kynnöspellolla ennen kuin se kekkele oli sieltä ylös kaivettu.
14.08.2013 13:38 Martin Hillebard: Järvenpäässä lastattiin 1960-luvulla sotilasjunia melko lyhyeltä laiturilta, joka siviilissä oli pääasiassa pienen Järvenpään Saha- yrityksen käytössä. Laiturille johti sahan laanilta kapearaiteinen rillirata, jossa vaunuja työnnettiin käsin - veturia en täällä koskaan nähnyt. Se oli betoninen ja kesti siis raskaampienkin ajoneuvojen liikkeitten alla.
Porukat tulivat ilmeisesti Hyrylän varuskunnasta. Tuusulan pitäjän Hyrylän kylään ei ole koskaan rautatietä ollut mutta sieltä oli maantietä myöten meidän nurkille joku seitsemän kilometriä. Kalusto ei enää ollut sitä "Suomi-Filmin" mustavalko-vuosilta tuttua vaan jo varsin motorisoitua. Nämä nykyiset optiikka- elektroniikka- erittäin kauas näkevä tutka- ym järjestelmät vain loistivat poissaolollaan.
Kumipyörä- tai telaketjukalusto ajettiin tavallisten kaksiakselisten avotavaravaunujen Hdk,Hk ym. päälle. Mokkerit reissasivat (jo Edwin Laineen ajalta tutuissa) Gb härkävaunuissa, ne joilla oli jo yhtä ja toista kauluslaatoissaan vieläkin mukavammin.
Vetovoimana yleinen oli Tr 1 Risto, joka käsitykseni mukaan saapui Riihimäeltä tenderi edellä kun vaunuroikka alkoi olla valmiiksi lastattu. Vuosikymmenen vanhetessa tähän tuli varmaan myös Hr 12 tai Hr 13; niistä minulla ei kuitenkaan ole muistikuvaa. Näiden junien havainnointi oli kuitenkin melko sattumanvaraista, eihän niille mitään julkisia aikatauluja ollut.
Kuvasin kerran yhden tällaisen junan koko lastausprosessin, ja matkaan lähdön kaikessa rauhassa ympäri Järvenpään ratapihaa tallustellen. Kukaan ei reagoinut mitenkään, vaikka valokuvasin ilmeistä sotilaskohdetta, ja mitään radallakulkulupaa muistuttavaakaan ei minulla ole koskaan taskussani ollut. Nykyään kuulemma ajetaan pois vaikka liikkuisi kamera kourassa tavallisella aseman matkustajalaiturilla.
14.08.2013 16:11 Jouni Hytönen: No höpön löpön, ei kukaan aja matkustajalaitureilta pois. Jos jotain yksittäistapauksia on sattunut tai sattuu, mielestäni niitä on syytä vastustaa kohteliaan päättäväisesti.
14.08.2013 21:54 Martin Hillebard: Jouni,
Minä olen asunut demokraattisessa maassa Ruotsissa yli neljäkymmentä vuotta. Mitä Suomessa tapahtuu luen mm näiltä sivustoilta. Jos väität minua valehtelijaksi niin tervetuloa vastaamaan mielipiteistäsi.
14.08.2013 23:19 Matias Kauramäki: Wau, enpä tiennyt että Lohtajalle on joskus menty junalla. Itse on tullut taitettua matka Vekaranjärveltä-Lohtajalle ihan turistibussissa. Olisi varmaan ollut ikimuistoinen kokemus matkustaa härkävaunussa. No onneksi Lohtaja tarjosi muuten unohtumattomia kokemuksia ihan tarpaaksi. ;)
15.08.2013 00:06 Tapio Muurinen: Jaa, että vielä noinkin myöhään (v.1974) käytettiin Gb-vaunuja joukkojen siirrossa. "Tunnelmat" olivat varmasti huipussaan. - nimim: "Gb:ssä ja Gd:ssä kyytiä ottanut".
15.08.2013 00:19 Jorma Toivonen: "Hyrylän junaa" purkaessamme kesän lopulla -73 saapui seuraavakin juna paikalle, en muista mistä ja mikä joukko-osasto. Yhdessä Hk-vaunussa oli "Sergej" taistelu-asemassa ratapöllien päällä ja "pojat" olivat kuuleman mukaan turvanneet junan kulkua välillä Iisalmi-Ylivieska tai Jyväskylä-Haapajärvi-Ylivieska? Varmaan hieno tapaus - kateeksi hieman kävi (kerran "Vanajan lavalla" sama kokemus Hyrylän maisemissa).
15.08.2013 00:32 Jouni Hytönen: Lauseesta "nykyään kuulemma ajetaan pois vaikka liikkuisi kamera kourassa tavallisella aseman matkustajalaiturilla" saa käsityksen, että tällainen kohtelu olisi yleistäkin. Ilmeisesti Suomesta kuitenkin puhuttiin? En minä muista edes tällä foorumilla nähneeni kuin aivan yksittäisiä tämänsuuntaisia kommentteja niiden 10 vuoden aikana, jolloin itse olen tällä foorumilla keikkunut. Olen ottanut vuosittain satoja kuvia eri puolilla maata asemilla, eikä minua ole mistään tultu ajamaan pois. En olisi kyllä lähtenytkään. :) Sitä yrittävällä on toivottavasti esittää mustaa valkoisella, mihin sääntöön vedoten pyyntö poistua esitetään.
15.08.2013 05:07 Jarkko Korhonen: Täällä sivustolla on raportoitu yksittäisistä vartijoiden tekemistä kuvaajien poistoista laiturialueelta ja nekin Helsingissä. Nyt siis en tarkoita mitään varikkojen sisäisiä kekkulointeja, jossa liikutaan suljetulla alueella. Jos niitä onkin vuodessa (täysin perusteetta) vaikka muutama kappale, joista kaikista emme näe raporttia, niin kyllä se harvinaista on. Onko kukaan kuullut, että millään muulla asemalla on tullut kukaan poistetuksi kuin Helsingissä? Ja jos on, asiasta on syytä ilmoittaa VR:lle, joka on ainakin tällä Hesassa vartioinnin tilannut yritys. VR on järjestänyt lähihistoriassa ainakin jopa kaksi valokuvauskilpailus jossa on nimenomaan ollut tarkoituksena kuvata vihreävalkoinen juna, joten junakuvaukseen on suorastaan yllytetty...
(Käyttäjä muokannut 15.08.13 05:10)
15.08.2013 07:40 Kari Haapakangas: Mikähän mahtoi olla muuten Lohtajan junien purkuasema Keski-Pohjanmaalla? Kokkola? Kälviä? Kannus?
15.08.2013 07:40 Simo Porkola: Ainakin Kannuksessa on Lohtajan junia purettu.
15.08.2013 08:40 Robert Sand: Kokkolassakin on sekä lastattu että purettu sotilasjunia.
http://www.vaunut.org/kuva/41927?paik=ko​kkola
15.08.2013 08:47 Jorma Rauhala: Tämä juna ja pari edellistä "sotaa", ajettiin Ykspihlajaan purettavaksi/kuormattavaksi. Asia mainitaan kuvatekstissä.
15.08.2013 08:50 [Tunnus poistettu]: Re: "nykyään ajetaan pois", ei kannata faktoilla ja tilastoilla pilata hyvää juorua jolla voi mollata nykyaikaa ja ihannoida menneitä aikoja.
15.08.2013 09:00 Riku Outinen: Kuten kuvateksti kertoo, tämä purettiin Ykspihlajassa. 2000-luvulla Lohtajan kuljetuksia on purettu lähinnä kaiketi Kokkolassa.

It-leirien kuljetuksethan on nykyään valitettavasti hyvin, hytin minimaalisia. "Kokonaisia" sotilasjunia on näkynyt kaiketi viimeksi aivan 2000-luvun alussa Hyrylän porukoiden toimesta.(pl. viime vuoden Kajaanin juna) 2000-luvulla muuten kuljetukset ovat lähinnä olleet HellItr:n ja Salpitpsto:n vaunukuormakuljetuksia, tyypillisesti 2-6 vaunua jotka ovat menneet normaalien tavarajunien mukana Järvenpäästä ja Kouvolasta Kokkolaan.

Nyt viiteen vuoteen ei ole ollut mitään(pl. em. Kaj juna), kun Hellitr muutti Parolaan ja lopetti kuljetusten käytön, sekä Vekaraltakaan ei ole kaiketi 2008 jälkeen junailtu mitään It-leiriin liittyen.
15.08.2013 09:42 Topi Lajunen: Meikäläinen on matkannut junalla Lohtajalle Haminan satamasta vielä niinkin myöhään kuin vuonna 1998, ja puuvaunussa mentiin. Kuvatekstissä mainitaan sveitsiläiset Oerlikonit. Eikös ne ole kuitenkin 80-luvun lopulta vasta, joten kuvan ajoittuessa 70-luvulle ei niitä kyllä kukaan ole päässyt ampumaan...
15.08.2013 10:02 Kari Haapakangas: Kokkolahan on sentään ollut varuskuntakaupunkikin. Kauhavan lakkautuksen myötä Pohjanmaan demilitarisointi alkaakin olla melkoisen loppuun suoritettu. Pari varikkoa, joku esikunta ja sitten nämä Lohtajan ja Taivalkosken leirialueet. Siinäpä se :(
15.08.2013 11:46 Riku Outinen: Topi: Oerlikonit ovat tulleet jo 60-luvulla nimellä 35 ItK 58, 80-luvulla ne modernisoitiin jolloin niistä tuli 35 ItK 88.
15.08.2013 12:06 Robert Sand: Ykspihlajassa ei ole enää edes paikka missä lastata/purkaa ajoneuvoja. Purkivat pois rataremontin tieltä. Ennen sitä lastasivat puuta "sotasillan" raiteella.
15.08.2013 13:24 Martin Hillebard: Kommenttini viimeisen lauseen "kuulemma" ilmeisesti sai tiedon vaikuttamaan huhuilta, juoruilta, ja asiallisessa yhteydessä mainittuna höpön löpöltä. Tämä on kuitenkin asiaa josta olen LUKENUT mm juuri noista Helsingin asema-alueella tapahtuneista kansalaisvapauden loukkauksista. Eihän niistä mitään tilastoja ole mutta toimenpiteet eivät siis ole täysin mielikuvituksen tuotetta.
Toinen asia on, että jopa TÄLLÄ SIVUSTOLLA oli hiljattain maininnat, että rauhallista rautatiemiljöön kuvaajaa olisi jossakin ihan landella käyty hätyyttelemään. Sain käsityksen, että ohiajavat olisivat kännyköistään soitelleet paikalle poliisit ym. - Suomessa on voimassa nk. jokamiehen oikeus eli maastossa pitäisi saada liikkua aika vapaasti kun ei vaurioita luontoa, viljelyksiä ym.
Itselleni on sattunut kohdalle vain yhden kerran ja se oli tosi kauan sitten joskus 1960-luvun puolessavälissä. Olin kuvausreissulla Rantaradan maisemissa, ja tuli käytyä myös Hangossa. Kuvailin ratapihan tienoon kiinteitä rakenteita, ja näppäsin yhden kuvan myös rakennuksesta joka käsitykseni mukaan oli tavara-asema. Sen suunnasta lähti tulemaan mies; hän käveli luokseni ja kyseli millä asioilla liikuin. Seurasi vierailu itse rakennuksessa ilmeisesti jonkinasteisen esimiehen puheilla. Pianhan selvisi että olin melko vaaraton rautatieharrastaja, ja sain jatkaa puuhiani, mutta minulle jäi käsitys, että tämä alue oli jotenkin strateginen ilmeisesti maanpuolustuksen näkökulmasta. Totta, Hankoniemi on sitä "aina" ollut ja olihan venäläisillä ollut tukikohtakin täällä joskus Välirauhan vuosina.
SILLÄ KERTAA en mitenkään suivaantunut ymmärsin hvyin asiayhteyden. Tänä päivänä, en kyllä ryhtyisi vartiointifirman edustajien kanssa riitaakaan haastamaan, mutta perästä kyllä kuuluisi julkisessa sanassa. Tällä kertaa ihan faktoihin perustuvaa.
15.08.2013 19:53 Topi Lajunen: Riku, tämä selvä. Vaikka aikoinaan IT-mies olinkin, niin aukkoja tiedoissa silti näyttäisi löytyvän. :)
15.08.2013 21:38 Kari Haapakangas: It-mies on herrasmies, koskaan ei oo paita hies... ;)
16.08.2013 00:09 Topi Lajunen: Olen nykyään Ilmavoimien mies, vielä vähemmän hikeä. :)
16.08.2013 07:51 Jarkko Korhonen: Ei tosiaan ilmavoimissa Utin lentosääasemalla hiki päässyt tulemaan. Paitsi kesällä kun saattoi istua auringossa säähavaintokojun vieressä odottamassa yllättäviä sääilmiöitä.
28.12.2017 00:56 Esa J. Rintamäki: Eim 21915 vuodelta 1959 oli entinen 1. luokan hyttipäivävaunu Ci 2326 vuodelta 1956. Alunperin se valmistui vuonna 1922 Ci-sarjaan numeroksi 2241. Hylätty 1980.
28.12.2017 08:03 Teppo Niemi: Jostakin minulle on syntynyt mielikuva, että tuon Esan kommentissa mainitun vaunun kori olidi vieläkin tallella ja sisältä jotakuinkin säilyneenä.
28.12.2017 16:23 Esa J. Rintamäki: Hei Teppo! Mitkäs olivatkaan ne kahden Minkiöllä lojuvien entisten Eim-vaunujen numerot?
29.12.2017 10:10 Teppo Niemi: Viitisen vuotta sitten muistelin toisen kuvan yhteydessä, että pidempään Minkiöllä olleen vaunun loppunumerot olisivat olleet -17. Täytyy tarkastaa nuo numerot, kunhan menen seuraavan kerran Minkiölle, ellei joku ehdi tekemään sitä ennen....
29.12.2017 13:00 Jyrki Längman: Toinen niistä on 22937 http://vaunut.org/kuva/87519
(Käyttäjä muokannut 29.12.17 13:01)
29.12.2017 16:05 Teppo Niemi: Älä Jyrki yritä huijata.... Vaunun viimeinen käytössäollut numero pitäisi löytyä vaunun eteisestä (siis sisältä)
29.12.2017 18:59 Jyrki Längman: Okei yritetään huijata uudestaan... Toisen vaunun numero on 21917 (Tarkistettu 2015 otetusta kuvasta)
26.04.2018 08:47 Martti Vuorikoski: Tuiran asemalta lähdettiin sotaharjoituksiin sarriojärvelle, hiukkavaarasta tuotiin A-45:set, uazit, customit ja karhu-sisut, kesä aikana oli jopa mukavaa matkustaa karjavaunussa, loppusotaan mennessä olikin sitten aikas kylmä ja kemissä komennus ,että autot käyntiin ja kuljettajat hyttiin no ei kauheesti nukuttanut kemi-misi välillä pakkanen huiteli 40-50 asteen välillä.(tupakointi onnistui kyllä autossa HE HE tais olla ainut kerta poltella armeijan kalustossa)

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!