18.09.2013 / Kuopio asema

18.09.2013 Taulu lupaa, myöhässä kulkevan IC66, lähtevän klo 16:40 mutta aika on kulunut jo umpeen ja veturikin on edelleen väärässä päässä, jotta matka etelän suuntaan voisi alkaa, joten myöhästymistä tulee edelleen lisää. Runko saapui junassa IC 873, joka saapui asemalle klo 16,34, sen myöhästyminen ilmeisesti johtui, tulevan kevään routavaurioista tai kuluvan syksyn lehtikeleistä.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Kuopio asema
Kuvaaja: Jarmo Pyytövaara
Lisätty: 22.09.2013 18:42
Junatyyppi
IC: 66
Muu tunniste
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Syksy

Kommentit

22.09.2013 20:28 [Tunnus poistettu]: Mikäköhän on 873? 873 ei ole ollut kulussa kuukausiin. Syykään ei ollut lehtikelit, routa tms. muu. Ps. välimerkkien käyttöä voisi opetella. Olisi mukavempaa luettavaa kuvatekstit.
(Käyttäjä muokannut 15.10.14 14:33)
23.09.2013 17:03 Pasi Utriainen: Kuvatekstipä onkin kirjoitettu hauskasti kuopiolaisittain. :)
23.09.2013 20:41 Jarmo Pyytövaara: Kiitos tarkkaavaisuudestasi Ziggy ja erityiset kiitokset huomiostasi, lisäopin tarpeesta kielioppini vahvistamiseksi.

Junanumeron suhteen olen tehnyt anteeksiantamattoman virheen, junan on tosiaankin IC 73. Syytän nakkisormiani kyseisestä virheestä ja leväperäistä suhtautumista tekstin oikeellisuuteen. Pahoittelen asennettani syvästi.

Neuvosi oppimiseen on kohdallani todella hankala koska minulle ei ole suotu oppimisen lahjoja, annetun opin ymmärtämiseen, oivaltamiseen ja sen käytäntöön viemiseen. Tehtävä olisi mahdolliselle opin antajalle mahdoton / toivoton. En kuitenkaan, tästäkään puutteestani ole katkera tai hapan vaan iloitsen täysin rinnoin henkilöistä joille näitä apuja on runsain mitoin suotu tai peräti ylen määrin annettu. Ainoastaan joskus, hämmästelen kun joiltakin ”valioyksilöiltä” löytyy, yllin kyllin itsekeskeisyyttä ja omahyväisyyttä ja edellä mainittujen ominaisuuksien lisäksi, kohtuutonta lipomista ja ruskeakielisyyttä, enemmän kuin laki sallii. Tätä joudun joskus ihmettelemään, kateellinen tai katkera en kuitenkaan ole – kunhan vaan ihmettelen joutessani.

Minun on turhaa enää opiskella koska se ei mene jakeluuni. Viimeinen asia tai paremminkin sana jonka opin kerralla ja siitä on aikaa lähes 30 vuotta. Olin silloin Espoossa työssä ja sällit heittelivät joskus toisilleen ”oletko vähän dilli?” Minusta se oli todella herkullinen sana sen opin kerralla, sen jälkeen mikään oppi tai uusi ei ole tarttunut minuun. Tosin minulle ei valjennut sanan merkitys silloin eikä myöhemminkään. Oletan sen olevan ruotsia ja ilmeisesti jotakin mukavan veikeätä, saatan olla väärässäkin. Kuten huomaat, minun on turha opiskella enää yhtään mitään.

Mahtoiko sinulle tulla mieleesi että, teksti oli tehty sinulle Ziggy ja sinun kaltaisille VR-uskovaisille? Jos ei, niin miksi ei?

Ja sitten itse kuvaan, miksi sen sivustolle laitoin. Vanha laiturikello ja sen heijastus vaunun ikkunassa ja jos, ei huomioida että se on heijastuskuva, kaikki kolme kelloa näyttävät eri aikoja ja lisäksi, kameran kellossakin on oma aikansa. Tämä oli kuvan ”idea” ja teksti oli täysin toisarvoinen. Tosin on todettava että, IC 73 myöhästyminen johtui lehtikelin puutavarajunalle tuottamasta mäki ongelmasta.

Seuraavia kuvia lisätessäni, pyrin siihen että, yhtään kirotus tai kieliopi virhettä ei löydy. Tunnisteiden kanssa pyrin myös virheettömyyteen.
23.09.2013 23:51 Sami Koskinen: Ei kai VR:n juna edes voi olla myöhässä? Harrastaja, joka moista väittää, ei ymmärrä omaa etuaan.
24.09.2013 01:24 Kimmo T. Lumirae: Olen kirjoittanut aiemminkin siitä, että on mielestäni asiatonta alkaa mestaroida kirjoitettua tekstiä. Ihmisillä on syynsä, kenellä mikäkin ja vaikka olisi mikä lukihärö, ei ole meidän lukijoidemme asia alkaa siitä huomautella. Omassa vanhassa läppärissäni jää ajoittain n-kirjain tai välilyönti pois oikolukuyrityksistäni huolimatta. Joku ehkä kirjoittaa tahallisesti kansanomaisesti tms. murteellisesti, mutta pointti on siinä, että kaikki eivät tee kielioppivirheitä huolimattomuuttaan, jos sekään nyt hyväksyttäisiin moitittavaksi.

Olen sitä mieltä, että jos asiasisällöstä saa selvän, niin pulinat pois. Antaa kaikkien kukkien kukkia eikä aleta väheksyä kirjoittajia hyvin epämääräisin perustein, olivatpa virheet huolimattomuutta tai muusta syystä johtuvia.
24.09.2013 04:54 Topi Lajunen: Mutta myös toisaalta: jos joku erehtyy tarpeettomasti huomauttelemaan, ei sen vuoksi tarvitse hermostuksissaan kirjoitella puolentusinaa kappaletta enemmän tai vähemmän piilotettua vinoilua.
24.09.2013 06:45 [Tunnus poistettu]: Pahoittelen Jarmo, jos ajattelet että huomautukseni oli jotenkin moittiva tai syyttävä. Ei, sitä se ei ollut. Se oli rakentava ja asiallinen palaute, tosin nyt ymmärrän miksi sinun on vaikeampi "tehdä" mitään asialle.

Mistä lähtien se, että työskentelen VR:llä, on tehnyt minusta VR uskovaisen? Pahoittelen sitäkin, mutta uskontoni ei ole VR, ortodoksi, kristinusko tai mikään muukaan, en kuulu mihinkään uskontoon, tai niin kuin väestörekisteri sanoo: ei uskontoa. Totesin vain ettei johtunut lehtikelistä, kun sattuneesta syystä tiesin oikean myöhästymisen syyn, kun siitä kollegan kanssa sattuneena päivänä juteltiin.
24.09.2013 10:15 Heikki Kannosto: "Ei kai VR:n juna edes voi olla myöhässä? Harrastaja, joka moista väittää, ei ymmärrä omaa etuaan."

Sami, kylläpäs voi! Myöhässä kulkeva juna on harrastajalle usein kiinnostavampi kuin jokapäiväisen tylsästi aikataulussaan pysyvä... joskin oli aika kenkkua odottaa Eläinpuisto-Zoon seisakkeella tunnin ja vartin myöhässä olevaa kun oli jo eläinpuistossa ehtinyt jäähtyä maaliskuun pikkupakkasessa ja päätäkin särki...
24.09.2013 16:32 Kimmo Säteri: Pasi: "Savon murre ei oikestaan ole kieli, vaan tapa tuhota sivistynyt keskustelu. Ajatustenvaihdossa on eduksi, jos keskustelun molemmat osapuolet ovat savolaisia. Silloin siinä esitetään kysymys, joka ei ole kysymys, ja vastaus, joka ei ole vastaus. Tuloksena on keskustelu, joka ei etene mihinkään." t. Kuopiossa asuva
24.09.2013 20:03 Pasi Utriainen: Eihän kuvateksti ole murteella ja onneksi sitä ei ole yritettykään.
26.09.2013 09:44 Petri P. Pentikäinen: Kannustan Ziggyä jakamaan tietojaan ja Jarmoa jatkamaan terveen kriittistä asennettaan. Samalla lähetän parhaimmat terveiseni kummallekin - parhaimmat terveiseni.
26.09.2013 10:49 Joni Lahti: Tapahtui tarinan mukaan Kuopion asemalla:

- Konduktööri, missä ovat junan makuuvaunut?
- No, etupiessä junan takapiessä.
26.09.2013 15:31 Tero Korkeakoski: Tänne on kyllä viime aikoina pesiytynyt muutama nuoremman polven harrastelija, joiden tarkoitus tuntuu olevan lähinnä huomautella virheistä ja pyytää lisäyksiä tunnisteisiin yms... Kohta varmaan tarttee alkaa harkitsemaan ikärajaa :)
26.09.2013 17:43 Tuukka Ryyppö: Ja tunnisteet pois, todellakin! Eihän siitä ole kuin haittaa, jos tunnisteet ovat oikein!
26.09.2013 18:10 Jimi Lappalainen: Älä.
26.09.2013 18:15 Topi Pikkarainen: Näin omasta - ja ehkä jonkun vanhemmankin kuvakulmasta. Nuoret tällä sivustolla ovat pääasiassa vain hyvä asia, eihän tänne olisi "jatkajia" jos me emme täällä kävisi. Kyllä täällä on se kunnon kielioppikin tullut opittua ja monet tiedonjyväset noukittua.

Itsellä kommentit eivät yllä missään nimessä vanhan polven harrastajien tasolle, mutta paha on omia kokemuksia asiosta 70-luvulta laittaa. ;) Kielioppivirheiden korjaaminen on turhaa, mutta itse katson asialliset huomautukset tunnisteiden lisäämisestä/korjaamisesta aiheellisina.
26.09.2013 20:24 Tero Korkeakoski: EDIT: Antaa olla, mutta jokainen varmaan voisi miettiä käyttäytymistään. Kannattaako kirjoittaa jos ei ole asiaa.
(Käyttäjä muokannut 26.09.13 20:27)
26.09.2013 20:31 Topi Pikkarainen: Ehdottomasti olen samaa mieltä siitä, että katselen mielummin menneisyyden arkipäivää kuin tämän päivän. Vaan tämänkin päivän tallentaminen on tärkeää, sillä on moni asia joka tulee poistumaan. Täällä on jo mainio määrä vanhoja, upeita kuvia, mutta kokoelma ei ole entisensä...
26.09.2013 21:08 Joona Kärkkäinen: Ei se iästä riipu jos jotkut täällä haluavat päteä ja olla tunnistenatseja.
26.09.2013 21:16 Tuukka Ryyppö: Mä kysyisin, että minkä Joona ja Tero käsittää olevan syynä siihen, että Vorkissa on noi tunnisteet käytössä? Tätä mietin siksi, että /mun käsittääkseni/ ne on olemassa siksi, että kuvia olisi helppoa hakea, kun halutaan melkein sadantuhannen kuvan joukosta juuri jokin tietty nähdä. Jos oletetaan tuon olevan syynä tunnisteiden olemassaoloon, näkisin ihan järkeväksi sen, että kuvissa on tunnisteet kunnossa. Jos tunnisteet ovat virheellisiä, seurauksia on kaksi: 1) Kuvaa ei löydy, kun sitä tunnisteiden perusteella etsii ja 2) Etsittäessä tietynlaista kuvaa tulee eteen merkittävä määrä kuvia, jotka eivät vastaa haettua tunnistetta, mikä hidastaa hakutulosten selailua. Päättelisin Joonan ja Teron kommenttien pohjalta, että heidän käsityksensä tunnisteiden olemassaolon syystä on eri kuin minulla. Ja siksi tosiaan mielelläni tietäisin, minkä /he/ ymmärtävät olevan pointtina siinä, että tunnisteita kuviin lisätään.
26.09.2013 21:21 Joona Kärkkäinen: Tunnisteet ovat hyödyllisiä ja kannatan niitä, mutta sitä en käsitä miksi jotkut harrastajat pätevät päivästä toiseen tunnisteista ikään kuin se olisi elämäntehtävä tai vastaava.
26.09.2013 21:27 Tuukka Ryyppö: Ehkä kyseessä ei olekaan päteminen, vaan virheellisen tiedon korjaaminen? Ihmisillä on erilaisia maailmankuvia.
27.09.2013 00:12 Kimmo T. Lumirae: Tunnisteet ovat vähintäänkin kaksipiippuinen asia. Olen seurannut tunnistekeskustelua mielenkiinnolla ja miettinyt, miten työlästä olisi laittaa kaikkien omien kuvieni tunnisteet kuntoon, jos kuvia esille laittaisin. Niinpä harkitsen, että en laita jatkossakaan kuvia tänne. Olen kuvannut paria kuukautta vaille 30 vuotta rautateitä suhteellisen tasokkaalla kalustolla niin Suomessa kuin Euroopassakin ja kuvia on kaikkiaan ehkä 3000-5000. Mutta voi olla, että tunnisteiden miettimisestä on turhan paljon vaivaa, jos ne kerran täytyy aina olla just eikä melkein.
27.09.2013 00:23 Tero Korkeakoski: Kimmon pointti on hemmetin hyvä. Täällä on muutamilla harrastajilla valtava pätemisen tarve ja jonkinlainen halu näyttää että he ovat parempia kuin toiset. Tuo tunnisteista valittaminen on yksi, toinen on valittaminen jos kuvassa sattuu olemaan graffiti vaikka se olisi ihan sivuroolissa. Itsekin otin viime jenkkilän reissulla useampiakin junakuvia, mutta eipä sieltä oikeastaan löydy sellaista vaunua jossa ei olisi jotain merkkiä joten jätin kuvat lisäämättä.

Eikös Resiina voisi antaa muutamille halukkaille oikeudet muokata noita tunnisteita, ettei tarvitse kommenteissa vinkua. Vaikka ihan omaan vapaaehtoisuuteen perustuen. Saisi Kimmokin lisättyä - varmasti todella dokumentaarisia - kuviaan tänne ilman huolta että jotkut märkäkorvantaustaiset pätevät tunnisteista.
27.09.2013 00:42 Jorma Toivonen: Hei, hei "poikaset" (Kimmo ja Tero ym), kunhan tulette tekin "tähän ikään" --- kuvia lisäilen silloin tällöin vailla tunnisteitakin mahdollisen muistini mukaan, eiköhän tuo ylläpito poistane/huomauttane asiattomuuksista - ei kommentit. Paljon helpompi on hengitellä ilman "hernettä sieraimessa"... Tero pistäppä kuviasi jenkkilästä vain sivustolle (ilman tunnisteita) - ihaillaan me vanhukset...
27.09.2013 08:11 Jarkko Korhonen: Juuri näin, Jorma. Luulen, että kuvanlisäyskynnys voi itse kullakin kohota, jos tunnisteiden pitää olla täydellisesti laitettuna. Ei vaan jaksa... Oleelliset näkyviin, mikä kuvaajan mielestä on ok, loput lisätköön muut, vaikka ylläpito. Tunnisteista on hirvittävä haitta, jos niiden takia porukka jättää kuvia laittamatta. Kieltämättä elo ennen tunnisteiden olemassaoloa oli helppoa, kuvateksti omalla persoonallisella tyylillä ja siinä kaikki oleellinen. Sopi mulle hyvin. Itse kuulun siihen ryhmään, jolle tunnisteet ovat pakollinen riesa ja usein teen niissä vielä tahattomia virheitä. Ja oma ikäni on 36 (vanha jo?).
27.09.2013 10:17 Hannu Peltola: Teron ehdotus on minusta loistava: tunnisteiden lisäysoikeudet niille henkilöille, jotka niitä haluavat lisätä / täydentää.

Olen kokenut tunnistekeskustelun aika samalla lailla kuin Tero, Jarkko ja Kimmo. Itse olen julkaissut varsin paljon muualta kuin Suomesta olevia kuvia. Nämä tuovat vaihtelua ja vertailukohtaa suomalaiseen rautatiemaailmaan, mutta niissä on myös se etu, että tunnisteisiin tai litteran oikeinkirjoitukseen liittyvä keskustelu jää pienemmäksi!
27.09.2013 10:27 Sampo Rapeli: Mun mielestä koko tunnistekeskustelu on vähän turha. Perfektionistit neuvokoon sitten jälkikäteen jos kokevat tarpeekseen, mutta mielellään ystävällisesti. Mua ei ainakaan haittaa :) Ja itse kuvahan se on pääasia, ei tunnisteet.
27.09.2013 11:19 Kimmo T. Lumirae: Hyvä, että kommenttini(kin) sai vastakaikua. Juuri tämän vuoksi olen seurannut tunnistekeskustelua: meneekö yleinen ilmapiiri ja mielipide siihen suuntaan, että tunnisteet on vastaisuudessa oltava 100% kohdallaan, että hyväksyykö yleinen mielipide näiden tunnisteista tiukasti huomauttelevien toiminnan.

Näin pienellä otannalla on vaikea tietysti sanoa, mikä on yleinen mielipide, mutta ainakaan en näköjään ole ajatusteni kanssa yksin.

Ja Terolta hyvä idea keskusteluun. Kannatan lämpimästi.

Jorma tuolla pelastikin päiväni nimittämällä poikaseksi: jään vain odottamaan, että marketin kassa kysyisi papereita (nehän on kysyttävä, jos siiderin tms. ostaja näyttää alle 30 -vuotiaalta) :o}
27.09.2013 12:54 Pentti Yli-Karjanmaa: Eiköhän tämä ole kuitekin harrastetoimintaa. Ei mitää "tieteellistä" tietokantaa olla luomassa. Itse suhtaudun harrastukseen fiilisperiaatteella. Kukin laittaa tunnisteita kykyjensä ja tarpeidensa mukaan.
27.09.2013 13:18 Hannu Peltola: Ja nyt jäämme odottamaan Kimmon kuvia Vorgiin!!!
27.09.2013 13:25 Ari-Pekka Lanne: Tämä koko keskustelu on alusta alkaen ollut jokseenkin käsittämätön. Suurelta osin aiheetonta pahansuopuutta ja riidanhaastoa. Mätäkuu meni jo, vai mitä tähän voisi/pitäisi kirjoittaa.

Vielä käsittämättömämmäksi "chatti" on mennyt sen jälkeen kun se jostain raudoista heilahti tunniste-umpipussiin. Rautatieharrastus on käsittääkseni kiinnostusta rautateihin liittyviin tietoihin. Kuvatkin ovat tietueita, ja/mutta aika-, paikka-, tyyppi- yms. tunnisteet täydentävät kuvassa suoraan näkyvää tietoa.

Aivan harrastuksen perusasioihin kuuluu tietää, että kuvaan liittyvät aika-, paikka-, tyyppi- yms. tiedot ehdottomasti nostavat kuvan käyttökelpoisuutta ja arvoa. Tunnisteet ovat hyvä asia, tunnisteettomuus huono asia - siitä mää lähden liikkeelle. Lasten junaratakuvakirjat ovat eri asia. Siltikin .orgiin (onneksi) liittyy runsaasti //liberaalia, humoristista, vihervasemmistolaista, antinatsistista (=antioikeistolaista) vapaamielisyyttä ja lepsuilua//. Ihminen on inhimillinen, eikä aina muista tai jaksa kaikkea merkitä muistiin. Itselläkin unohtuu joskus jopa kameran kello siirtää talvi- tai kesäaikaa, ja sitten saa jälkikäteen, kuukausien tai vuosien kuluttua arvailla, missä ajassa kamera on mitäkin kuvaa ottaessa ollut - kardaaniakselimoka.

Mutta on täysin kiistaton asia, että kuva on sitä arvokkaampi, mitä enemmän siihen pystytään lisäämään saatetietoja - juuri tämä seikka tekee edellä olevan tunnistetietokeskustelun turhaksi. Tunnisteiden - ja vain tunnisteiden - avulla tietty kuva voidaan löytää täältä lähemmäs sadan tuhannen kuvan arkistosta, ja mikä huomattavampaa, toisaalta arkistoa voidaan vain ja ainoastaan tunnisteiden avulla käyttää tietolähteenä - jos esim. halutaan kartoittaa, miltä jokin tietty juna on näyttänyt jonain tiettynä ajanjaksona, millaista kalustoa paikassa äks on käytetty aikana äks, millä alueella jokin veturityyppi hiihtää tms. tms. Kun tänne on lisätty tunnistamattomien kuvaajien kalustosta äks aikana äks ottamia kuvia paikasta äks, on .org-väki ollut heti joukolla haarukoimassa kuvalle oikeaa aikaa ja paikkaa sekä junalajia/numeroa ja veturisarjaa. Sekin on osoitus tietojen välttämättömyydestä.

Minusta tunnisteisiin pitäisi olla mahdollisuus (ei tietenkään pakollinen) lisätä päivämäärän lisäksi kellonaika - se kun on kommenttien perusteella eniten kuvien exif-tietueista kaivettu tieto.

Myönnän myös, että olen itsekin pari kertaa syyllistynyt edellä parjattuun //tunniste n a t s i s m i i n//, mutta niissä sotatoimissa ja operaatioissa olen (muistaakseni aina) käyttänyt aseena ja säilänä yksityisviestiä. *yst. rakent. vinkki*

(Ps. Kimmon kuvia olen itsekin tänne odotellut.)
27.09.2013 15:00 Jarkko Korhonen: Minä kun en usein edes viitsi ottaa selvää, minkä numeroisella junalla vapaa-aikana matkustan (nyt tiedän, että persien alla on IC2 955, 4 vaunua, Edo myyntinumerolla 1 viimeisenä. Usein tieto unohtuu yhtä nopeasti kun sen on laiturinäytöstä vilkaissut). Mutta joo, olen minä "tunnistelepsuilijana" silti Arin kanssa monesta asiasta samaa mieltä. Varsinkin siitä olen samaa mieltä, että tunnisteet luonnollisesti lisäävät kuvan käyttökelpoisuutta ja löydettävyyttä. Rautatieharrastus taasen on niin polveileva käsite, että toinen tykkää kuvata junia esteettisesti, ehkä erikoisessa valossa ja kauniissa maisemassa vähät välittäen, mikä on tarkka paikka, missä juna kulkee ja toinen taas asettelee kameransa yhdelle liikennepaikalle ja odottaa tietyn numeroista junaa tai tietyntyyppistä kalustoa. Siksi perusasioitakin on kuitenkin aika vaikea määritellä, kenties yksinkertaisimmin päivämäärä ja liikennepaikka tai yhteysväli. Ehkä Sampo Rapeli kiteytti yllä mielestäni parhaimmin ja notkeimmin tämän viestiketjun sielun. Kaikkein turhinta on eripura, joka tällaisesta asiasta voi syntyä. Joskus tulee itsekin kiihdyttyä (tätä nykyä kiihtyminen jää onneksi ehkä selaimen sammuttamisen asteelle eikä näy ulospäin), mutta sammakoitakin on suusta karannut, en kiellä. Harmittaa viimeistään jälkeenpäin, että tällainenkin hieno harrastus saa aikaan joskus negatiivisia tunteita, useimmiten onneksi ei.
27.09.2013 15:38 [Tunnus poistettu]: Kai tää tunniste keskustelu on jo käyty, mutta lisään silti oman kommenttini: itse en tänne tykkää/jaksa lisäillä enään kovin paljoakaan kuvia, koska on melkein "vaatimus" laittaa ne tunnisteet oikein tai sua kielletään laittamasta kuvia (huomautetaan että tunnisteet puuttuvat). Jos lisään vaikka jo 5 kuvaa, on siinä ihan hemmetinmoinen vaiva laittaa tunnisteet kohdalle. On tässä tullut erikoisuuksia kuvattua, mutta arvatkaa vaan olenko tänne jaksanut niitä edes laitella? Facebookkiin ja omalle kuvasivustolleni ne olen laittanut, jännä kyllä että kuvasivustoltani ne löytyvät ihan hakusanoilla vaikka "sr2" "pasila" "edo" tms. vaikkei olekkaan tunnisteita? Eikö kuvatekstin perusteella pysty jo hakemaan? Toinen naurettava asia on nuo ihme EVN-numerot.. En mä jaksa jokaiseen Sm5-kuvaan niitä mm. tunkea. Ilmeisesti ne ovat kuitenkin ylläpidolle tärkeitä, onneksi he myös itse ne sitten muokkaavat oikeaan asuun.
27.09.2013 16:52 Topi Lajunen: Eli et halua kartuttaa sivuston rautatiekuvastoa, koska olet laiska. :P
27.09.2013 16:54 Jimi Lappalainen: Haha ;D
27.09.2013 18:16 Kimmo T. Lumirae: Voinhan minä edellä esitetyn valossa silmäillä hieman arkistoani kun kerran mainitsitte, kiitos vain "luottamuksesta". Kuvien taso ei ole useinkaan kovin korkea, jollei ollut kalusto ihan ammattitasoa niin sekin piti usein viedä ihan äärirajoille ja aika usein ylikin (to infinity and beyond!) ja jälki on sitten sen mukaista. Mutta ehkä niillä on ennen kaikkea juuri dokumentaarista arvoa. Skannauksessa rauta on valmiina (keskihintainen tasoskanneri) mutta kokemus sen käytöstä puuttuu. Voisin aluksi laittaa ihan muutaman kokeillakseni, miten skannaus onnistuu täällä julkaistuna. Tunnisteista en lupaa mitään; ellei kuva sitten jollekulle kelpaa niin voi, voi.
27.09.2013 18:36 Eljas Pölhö: Sampo Rapeli kirjoitti minusta hyvin tunnisteista. Niin kyllä kaikki muutkin, mutta erityisesti Sampo.

Virheiden korjaaminen mahdollisimman aikaisin on vain hyvä asia. Lisätunnisteita ei pitäisi "vaatia", kuvaaja kertoo mitä tietää ja haluaa kertoa. Lisätiedot ovat kyllä kaikki vain hyväksi pitkän päälle, mutta voisiko olla joku muu tapa kuin tehdä niistä uusi viesti? Joku osoite, johon voisi selvissä tapauksissa vain kirjoittaa kuvan numeron+lisätunnisteen, oli se mitä tahansa, ja joko ylläpito tai erikseen luvan saaneet "apulaiset" (=ylläpidon harjoittelijat) sen tekisivät diskreetisti ilman kohua ja ärsytystä kuvan hyväntahtoiselle lisääjälle.

Kimmo näkyy perehtyneen amerikkalaiseen tyyliin, missä kaikki mahdolliset puolustelut on kerrottava etukäteen. Tekisi mieli sanoa, että ei niitä mahdollisia puutteita täällä arvostella, mutta voin luvata vain omasta puolestani. Ei niitä mun ikäiselle sopivia kuvia tänne liikaa tule.
27.09.2013 19:25 Heikki Kannosto: Amerikkalaisesta tyylistä puheen ollen olen isäukon kanssa joskus ihmetellyt amerikkalaiskirjailijoiden tapaa ladella jälkipuheeksi kolme sivua kiitoksia kaikille asianosaisille naapurin kissaa myöten. Tämänhetkinen hypoteesi on se että jos minä nyt kirjailijana kysäisen Eljakselta jotain ja unohdan mainita hänet saatesanoissa, hän voi amerikkalaiseen tapaan haastaa minut oikeuteen siitä että käytin hänen asiantuntija-apuaan ilmaiseksi ja vastikkeetta.
(Käyttäjä muokannut 19.10.14 18:57)
27.09.2013 19:44 Eljas Pölhö: Heikki: Harmillista, kun asun kansankodissa, ja kaikki tieto on yhteiseksi hyväksi. Meni miljoonat sivu suun.
27.09.2013 21:57 Jani Järviluoto: Tuossa kommenttien oikeassa alareunassahan on kohta "Ilmoita asiattomasta kommentista". Eikö samanlainen voisi olla myös joka kuvan alla tekstillä "Ilmoita virheellisistä tunnisteista". Ei tulisi kuviin turhia kommentteja, ja jos joku päätyy satunnaiskuvan kautta vanhempaan kuvaan, voisi helposti ilmoittaa sen puutteellisista tunnisteista ja ylläpito korjaisi. Nythän ylläpito tietääkseni korjaa tunnisteet vain uusimpiin kuviin.
27.09.2013 22:05 Kimmo T. Lumirae: Ylipäätään innokkaimmilla/avuliaimmilla (tarpeeton yliviivataan) voisi olla oikeus tehdä korjauksia ja täydennyksiä tunnisteisiin.
27.09.2013 22:15 Olli Keski-Rahkonen: Ylläpidon näkemys tähän tunnisteasiaan on ollut ja on edelleenkin muuttumaton. Kuvan tietoihin riittää neljä asiaa: valtio, paikka, kuvateksti ja vähintään yksi tunniste (esim. vuodenaika tai kalustotyyppi). Tämän ei pitäisi olla ylivoimaista suurienkaan kuvamäärien kannalta.

On totta, että joissain tilanteissa ylläpidon toimesta on kuviin lisätty EVN-numeroita tai muuta teknistä tietoa. Tämä koskee kuitenkin häviävän pientä osaa kuvista, eikä se tuota tavalliselle käyttäjälle yhtään lisätyöminuuttia. Jotkut käyttäjät ovat myös toistuvasti kommentoineet kuviin tunnisteiden pienistäkin puutteista - tämä on ollut omiaan lisäämään harhakäsitystä siitä että ylläpito vaatisi kuvanlisääjiltä tunnisteiden täydellistä hallintaa.

Toivon, etteivät Kimmo ja muut pidättäytyisi lisäämästä hienoja vanhoja ja miksei uusiakin kuviaan tänne vain tunnisteiden pelossa. Se ei tosiaankaan ole ylivoimaista, jos tietotekniikkataitojen puitteissa on jo näille sivuille asti päässyt.
28.09.2013 01:13 Jari Kuusinen: Jos joillain tuottaa ylitsepääsemättömiä ongelmia lisätä kuvien yhteydessä muutamia tunnistetietoja, niin vilautetaanpa täältä puskasta päinvastaista aktiivisuutta urakkaharrastajakuvaajan taholta mitä tulee tunnistetietoihin ja kuvaamisen dokumentointiin: http://www.junalauta.net/kuvia/Havaintot​aulukko.jpg Kyllä kuvien lisäksi vähänkään vakavemmin otettavasta harrastuskuvaamisesta pitää jäädä käteen myös muuta kuin pelkkiä kuvia! ;)
28.09.2013 11:02 Pasi Utriainen: Linkistä jää käteen tunniste ERROR 404 sisältö poistettu... Mutta tunnisteiden ollessa kunnossa, kiinnostavien kuvien haku on paljon helpompaa. Tunnisteettomat kuvat hautautuu vorgin uumeniin.
28.09.2013 12:00 Kari Suominen: Tämä sama keskustelu otetaan nähtävästi uusiksi aina muutaman kuukauden välein http://vaunut.org/kuva/67307. Kun riittävästi ärtyneitä kannanottoja ilmaantuu kuvakommentteihin kuten tässä, tilanne hetkeksi rauhoittuu ja huuto- ja kysymysmerkkeihin päättyvät kehotukset lisätä sitä ja tätä tunnistetietoihin jäävät vähäksi aikaa pois. Valitettavasti eivät kuitenkaan pysyvästi, kuten olemme saaneet huomata.
28.09.2013 12:13 Jari Kuusinen: (Pahoittelen operaattorini puolesta toimimatonta unilinkkiä. Upotetaan kuva kuva junan vessan varmuudestaan tunnettuun html-tiedostoon ja kokeillaan uudelleen muuttamalla ilmoitetun, virheellisen tunnisteen viimeisiä kirjaimia: http://www.junalauta.net/kuvia/Havaintot​aulukko.html )
28.09.2013 12:47 Kimmo T. Lumirae: On ihan hienoa, että tuollaista aktiivisuutta on, ja mm. Pölhön Eljashan on aina välillä antanut näytteitä tarkoista dokumenteista, jotka on aikoinaan käsipelillä kirjattu ylös.

Tuollainen rautatieharrastus ei vain ole koskaan ollut ns. minun juttuni. Kuvaan junian ihan kuvaamisen ilosta ja jos saadulla kuvalla on taiteellista tai dokumentaarista arvoa, se on tietenkin ihan mukava asia.
28.09.2013 14:35 Oskari Kvist: Ehdotan että luotaisiin nappi: "Ehdota kuvalle tunnisteita". Yksittäinen käyttäjä voisi siinä määritellä kuvaan kuin kuvaan tunnisteita, joita haluaisi kuvaan lisää tai korjatuksi. Ylläpito voisi nappia painamalla hyväksyä ehdotukset. Ylläpidolle ja kuvien omistajille tulisi tällöin vähemmän työtä tunnisteiden korjailuun, ja korjauksia/lisäyksiä haluavat voisivat tehdä ehdotuksiansa. Ennen pitkää kaikissa kuvissa olisi tällöin tunnisteet. Win-win? (Joukkoistaminen on nykyään muotia.)
28.09.2013 21:16 Tuukka Ryyppö: Mua tämä kerta toisensa jälkeen tunnistekeskustelu ärsyttää siksi, että koen sen jokseenkin henkilökohtaisena loukkauksena. Mä olen sitä porukkaa, joka on ehdotellut lisätunnisteita kuvien alla. Se on nähdäkseni kätevää, että kuvan lisääjän ei itse tarvitse miettiä kaikkea valmiiksi, vaan kuvan kommenteissa mainitaan mitä tunnisteita kuvassa olisi hyvä olla ja sivuston ylläpito tai ehkä kuvan lisääjäkin voi sitten kommenttien perusteella käydä tunnisteita korjailemassa. Siitä on oma vaivansa jonka olen nähnyt siksi, että tämä sivu olisi parempi käytettävä. Se, että joku kehtaa tulla väittämään mun tekevän tota jotenkin osoittaakseni muiden olevan huonoja ihmisiä, on mua kohtaan epäkohteliasta, koska sillä oletetaan mun olevan pahansuopa idiootti ja jonkinasteinen kusipää. Tämänkertaisen keskustelun pohjalta olen tosin saanut selville, että on kuvaajia, jotka ottavat paineita siitä, että tunnisteiden olisi oltava kerralla oikein, mikä on ajattelumalli, jollaista en ole ikinä tullut ajatelleeksikaan – minulle kun tunnisteet ovat käytännöllisyyttä, eivät mitään suorittamista. Tärkeintä on, että se kuva ylipäänsä julkaistaan, jotta muille on jotain, mihin niitä tunnisteita hakua varten lätkiä. Mä olen pariinkin kertaan toivonut Vorkissa tuota samaa kuin mitä tässä on nyt ehdoteltu, että tunnisteidenkorjailijatiimiä laajennettaisiin. Oskarin ehdottama nappi olisi tosi kätevä, koska se nopeuttaisi tunnisteiden korjailua, kun enää ei tarvitsisi käyttää puolia korjausviestin kirjoittamisajasta siihen, että yrittää saada viestin kuulostamaan niin kohteliaalta ja ystävälliseltä kuin mahdollista. Eikä tarvitsisi sen jälkeen, kun on yrittänyt vaivalla kirjoittaa tunnisteidenlisäämispyynnön mahdollisimman ystävälliseen sävyyn, tulla verratuksi porukkaan, jonka mielestä keskitysleirit ja kansanmurhat ovat ihan okei. Samalla nousisi todennäköisyys sille, että ylläpito/tunnistetiimi myös huomaa tunnisteidenlisäämispyynnöt. Niinhän ei ole aina käynyt, päätellen siitä, että Vorkissa on aika paljon sellaisia "tunnisteita pyydetty korjattavaksi kaksi vuotta sitten, voisiko ne korjata?" -pyyntöjä. Lisäksi huomauttaisin, että esim. Topi Pikkarainen on yllä sanonut: "itse katson asialliset huomautukset tunnisteiden lisäämisestä/korjaamisesta aiheellisina." Se osoittaa nähdäkseni, että Topin motiivit ovat vastaavat kuin mun, eikä hänen pyrkimyksenään ole tärkeillä vaan ennemminkin nähdä vaivaa sivuston tekemiseksi vielä aiempaakin laadukkaammaksi. Luulen, ettei hänelläkään ole ennen tätä keskusteluketjua ollut aavistustakaan, että esim. Kimmo L.:kin on kokenut tuon parantelun itselleen uhkaavaksi. Omalta osaltani pahoittelen syvästi aiheuttamaani mielipahaa, koska mielipahan aiheuttaminen ei ole ollut tarkoitukseni. Uskon, että viestini on tullut tämän avulla selväksi ja voin jatkossakin turvallisin mielin mainita kuvista, joissa lisätunnisteista olisi erityistä hyötyä. Älkää siis peljätkö, kuva vähin tunnistein on miljoona kertaa parempi asia kuin kuva ilman olemassaoloa :)
28.09.2013 21:22 Tuukka Ryyppö: Ja vielä: Nähdäkseni tunnisteiden tulee olla 100% kohdallaan, mutta olisi väärin vaatia sitä kuvan lisääjiltä, koska siitä olisi etenkin paljon kuvia lisääville aivan törkyinen vaiva.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!