??.??.1983 / Orivesi

??.??.1983 Asemamilijöötä Orivedellä.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Orivesi (Liikennepaikan tiedot)
Kuvaaja: Pentti Yli-Karjanmaa
Kuvasarja: Orivesi
Lisätty: 30.09.2013 19:20
Muu tunniste
Rautatieinfra: Asemarakennus
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

30.09.2013 20:53 Martin Hillebard: Noinhan se usein oli. Tsaarinaikainen asemahuone, ja Rautatiekirjakaupan kioski. Kiireetön tunnelma.
Huomio kiintyy siihen että asemarakennuksessa ei ole savupiippuja! Näissä oli usein alunperin ruotsalaisen keksinnön "kakluuni" mukaiset peltikuoriset pönttöuunit (=lapsuuteni Järvenpää) mutta myöhemmin niitten käyttö väistyi uudempien lämmitys-ratkaisuiden tieltä. * Järvenpään noin vuonna 1860 valmistuneen asematalon pönttöuuni ei ole enää jäljellä....kylläkin nykyään vain "vale" savupiippu.
30.09.2013 22:23 Jouni Hytönen: Eikö tuolta katon taitteen tienoilta aika keskeltä ylhäältä pilkistä yksi savupiippu? Orivesi oli pitkälle 90-luvun puolelle asti ainoa Länsi-Suomen asema, josta sai matkalippuja ympäri vuorokauden. Saattoi olla koko valtakunnankin mitassa ainoita. Junasuoritus oli paikalla 24/7 ja myi lippuja kaikkina vuorokaudenaikoina.
01.10.2013 07:42 Teppo Niemi: Ja kun säännöllisemmät Haapamäellä käynnit alkoivat, niin tuosta kioskista tuli kesäisin usein ostettua paluumatkalla jäätelöä
01.10.2013 21:35 Jorma Rauhala: Kuten kuvasta selkeästi huomataan, tämä ei suinkaan ole Rautatiekirjakauppa Oy:n kioski, enää. Vaan yksityisen kapitalistin, paikallisen - kuten tuohon aikaan seuraavakin pohjoiseen, siis Vilppulassa. Kaikki rautatieasemien kioskit eivät aina ole Ärriä. Eikä kaikki vanha ole tsaarinaikaista Suomessa, vaikka monarkiasta katsottuna voi niin tuntua kotoisemmalta kirjoittaa.
03.10.2013 12:12 Martin Hillebard: Rakennuksen arkkitehtuuri edustaa nk. nikkarityyliä, joka oli muodissa kun ensimmäisiä rautateitä rakennettiin Suomen senajan suuriruhtinaskunnassa. En tiedä kuinka kauan tämä suuntaus jatkui, mutta itsenäistymisvuoden 1917 nurkilla se oli jo ammoin väistynyt uudisrakennuksissa "huvilatyylin" ja jugendin tieltä. Ja "kansallisromanttisen" jota edustaa itsensä Helsingin päärautatieasema kalevalaisine kivimiehineen. - Asemasta järjestettiin suunnittelukilpailu vuonna 1904 mutta nykyisessä muodossaan se vihittiin käyttöön vasta 5. maaliskuuta 1919 eli kun "tsaarinaika" oli historiaa monessakin mielessä.
Kivimiehet piirsi taiteilija Emil Wikström ja niitä alunperin kutsuttiin myös aika romanttisella nimellä "Lyhdynkantajat". Valoa kansalle!

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!