21.01.2014 / Välillä Kokemäki (uusi)–Kiukainen

21.01.2014 Kun ajan annetaan kasvaa rajatta, lähestyykö ihminen tai maailma sen funktiona jotain suotuisaksi ja entistä paremmaksi katsottavaa raja-arvoa? Onko ihmiselämän surujen summa vakio? Onko aika armollinen, myötäsukainen, eheyttävä, puhdistava ja vilvoittava tekijä vaiko peto, joka vaanii meitä? Katso vertailun vuoksi kaksikymmentä vuotta sitten valmistettu preparaatti samasta ylikäytävästä. Ylikäytävän itäpuolella oli kunniallisen ja kunnallisen Rauman rautatien aikaan Voitoisten seisake pysäkkirakennuksineen.

Kuvan tiedot
Muu tunniste
Rautatieinfra: Merkki
Sijainti: Linjalla
Vuodenajat: Talvi

Kommentit

05.02.2014 13:50 Martin Hillebard: Preparaatin ensimmäinen kommentti oli ajatuksia herättävä. Arkipäiväisestäkin otoksesta voi jostakin yksityiskohdasta havannoida ajanvirran mukanaan tuomia muutoksia.
Kuten tässä tuoreessa dokumentissa, yksinäinen puhelinpylväs, joka viellä kaksikymmentä vuotta sitten kantoi lankoja jotka välittivät sähköisiä viestejä yksinkertaista tekniikkaa käyttäen. Kännykät ja kotitietokoneet olivat 1990 -luvun alussa vielä suhtellisten harvojen kansalaisten arkikäyttö -tavaraa.
Toisin on nyt. Eräänlainen kommunikaatio -vallankumous on läpikäyty ajanjaksolla jonka lapsi tarvitsee kehittyäkseen hädin tuskin aikuiseksi.
05.02.2014 14:02 Jouni Hytönen: On kyllä masentavaa, kuinka vähäpusikkoinen oli maisema vielä vuonna 1994 verrattuna tähän päivään. Tällaisista vertailukuvista paljastuu yllättäviä havaintoja.
06.02.2014 22:34 Ari-Pekka Lanne: Sen täytyy olla ollut vuotta 1994, kun meloimme enon kanssa lämpöisenä loppukesän päivänä kanootilla Köyliönjokea pitkin. Olimme lähteneet liikkeelle Tuiskulan myllyltä. Rautatiesillan kohdalla – puoli kilometriä tästä ylikäytävältä Raumalle päin – oli meneillään uuden teräsbetonisen sillan rakennusprojekti, osana rataosan sähköistystä enteilevää perusparannusta. Sillan kansi valettiin alkuperäisen sillan viereen ja tunkattiin sitten aikanaan vanhan sillan tilalle. Maihinnousimme hetkeksi siltatyömaalle ihmettelemään. En muista oliko kantta vielä valettu, mutta joka tapauksessa, joko sillankannen muottia tehtiin tai purettiin.

Radan suoran Peipohjan puoleiseen päähän, kolmen kilometrin päässä sillalta olevaan mutkaan ilmestyi Alstommin junankeula. Raumalle menevä tavarajuna oli tulossa. Siinä siltatyömaalla oli paikalla vastaava mestari tai vastaava, joka oli kiinnostunut kuvan puolipuomilaitoksen toimivuudesta. Hän ehti noitua ja melkein poltti hihansa – eivätkö puomit toimikaan, kun ne näyttivät pysyvän ylhäällä junan lähestymisestä huolimatta. Taisi siinä joku autokin huristella ylikäytävän yli. Mutta kyllähän ne sitten lopulta putosivat alas, kunhan juna tuli hieman lähemmäs, ja saavutti hälyn laukaisevan eristyksen. Kyseessä oli nähtävästi yksi ensimmäisistä kerroista, kun tämä uudempi puomillinen varolaitos joutui tositoimiin.

Kun tuo vuonna 1994 otettu, linkittämäni kuva muutama vuosi sitten julkaistiin täällä .orgissa, olin aivan halolla päähän lyöty. Paikka oli minulle tuttu 90-luvun alun ajoilta, mutta tuo vintage-tyylinen yksiraiteisen rautatien tasoristeys -liikennemerkki näytti siltikin silmiini täysin oudoilta. Olin unohtanut ne tyystin, siltikin vaikka olen varmasti nähnyt samanlaisia muissakin tasoristeyksissä. Ihmisen muisti on kummallinen. Siksi tarvitaan valokuvia.
09.02.2014 17:54 : Epäilenpä kuitenkin että tämä nykyinen varoituslaitos on asennettu vasta vuonna 1997, jolloin myös koko Rauman radan sähköistys valmistui.
09.02.2014 21:13 Ari-Pekka Lanne: Uusi rautatiesilta tehtiin joko 1994 tai ainakin viimeistään vuoden 1995 kesällä. Uusi silta näkyy alkukesällä 1996 ottamissani kuvissa, ja vanhan puretun sillan osia kesällä 1995 otetussa kuvassa. Tarkempi ajankohta on selvitettävissä kirjastossa, koska sillan valusta oli juttua jossain sanomalehdessä, olisiko ollut Satakunnan Kansassa. Enkä ymmärrä, mistä muusta tuo siltatyömaalla tapahtunut hämminki olisi voinut syntyä kuin tämän kuvassa näkyvän turvallisuuslaitoksen käyttöönotosta. Tuskin siellä on mitään muuta puomilaitosta ollut sillan rakentamisen ja sähköistyksen valmistumisen välissä.
13.02.2014 08:11 : Tai no voi sekin olla kyllä totta, että tuo laitos on otettu jo 1995 käyttöön. Olen vaan epäillyt, että useimmat uusista laitoksista otetaan käyttöön samaan aikaan sähköistyksen valmistumisen kanssa tai vasta sen jälkeen. Mutta, voihan niitä poikkeustapauksiakin olla. Logiikkalaitos tämä kuitenkin on, eli täten valot vilkkuvat epäsymmetrisesti valoyksiköissä.
(Käyttäjä muokannut 13.02.14 08:12)
13.02.2014 21:54 Ari-Pekka Lanne: Ihan mielenkiinnosta vain kysyn, että miten sähköistys sinänsä liittyy näihin tasoristeysten turvallisuuslaitoksiin? Ennemmin voisin kuvitella, että turvallisuuslaitos olisi uusittu samalla kun radan päällysrakennetta pöyhittiin. Päällysrakennehan uusittiin tässä ennen varsinaisten sähköistystöiden alkamista, juurikin joskus siinä vuosina 1994-1995. Kiskotus vaihtui K43:sta UIC54:ään. Tukikerroksen materiaalina raidesepeli korvasi soran. Pölkyt kuitenkin pysyivät vielä puisina. Näin rataluokka nousi B₁:stä C₁:een.
22.02.2014 17:29 Ari-Pekka Lanne: Löysin tuossa ala-asteen 6. luokalla, syksyllä 1994 kirjoittamani kouluaineen, jonka aiheena oli edellä mainitsemani kanoottiretki. Se vahvistanee jo melko varmasti sillan uusimisen ajoittuneen kesälle 1994. Aineessa kerron myös siltatyömaalla tavatusta vastaavasta mestarista, mutta puomiepisodi on jostain syystä jäänyt mainitsematta. Sen sijaan kirjasin aineeseen retken loppuvaiheessa, sillan alajuoksun puolella runsain määrin nähdyt, virrassa kelluvat vanhat puiset, kreosootilla kyllästetyt ratapölkyt. Kuvan turvallisuuslaitoksen uusimisajankohdalle ei näin saatu vielä tälläkään näytöllä täydellistä, 100-prosenttista varmistusta...
01.03.2015 01:02 Oskari Kvist: Vapaanaolon valvonnan (raidevirtapiirin) tyyppi lienee ollut erilainen aiemmassa vanhemmassa varoituslaitoksessa, ja sitä ei voida käyttää sähköistetyllä radalla. Päällysrakenteen vaihto ei millään tavalla vaikuta.
17.03.2018 22:27 Ari-Pekka Lanne: http://ls24.fi/artikkelit/paroni-rakensi​kin-oman-asematalon-voitoisiin
09.01.2020 21:38 Ari-Pekka Lanne: Pojat olivat oikeassa. Näin tänään kesällä 1996 otetun valokuvan Voitoisten ylikäytävästä. Siinä paikalla tönöttää vanha puomiton varoituslaitos. Tähän mennessä löytyneiden palasten perusteella jutun on siis täytynyt mennä niin, että vanhaa laitosta on syystä tai toisesta reistattu uuden rautatiesillan rakennustöiden aikaan kesällä 1994, ja vastaava mestari on pelästynyt, eikö laitos varoitakaan, nähdessään pikkuautojen menevän yli, vaikka Alstikan junankeula on näyttänyt olevan jo lähellä ylikäytävää.
(Käyttäjä muokannut 09.01.20 21:39)
10.01.2020 10:14 Jouni Hytönen: Tässä tasoristeyksessä on ollut varoituslaitos ainakin vuodesta 1975 alkaen. Ja varmaan juurikin noin, että aluksi valo- ja äänivaroituslaitos, joka on sitten täydennetty myöhemmin puolipuomilaitokseksi.
10.01.2020 13:03 Ari-Pekka Lanne: Vai ainakin vuodesta 1975. Sen kyllä uskoo, kun katsoo kuvatekstiin hyperlinkin kautta upotettua kuvaa ylikäytävän edellisestä turvallisuuslaitoksesta.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!