17.04.2014 / Kalkku (uusi)

17.04.2014 Ratakaivurit ovat palanneet Kalkun teollisuusraiteelle säilytykseen, työmiehet ovat lähteneet kotiin, mutta jostain syystä raideopastin näyttää "aja" opastetta Tpe-Pri radalle.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Roope Prusila
Lisätty: 17.04.2014 15:32
Muu tunniste
Rautatieinfra: Merkki, Opastin, Turvalaite
Sijainti: Linjalla
Vuodenajat: Kevät

Kommentit

17.04.2014 15:40 Topi Lajunen: Tämä opaste ei ole "aja", sellaista ei voi raideopastimella edes näyttää. Sallivin opaste on "aja varovasti", jossa kuvan valkoisen valon lisäksi on valkoinen valo myös keskimmäisessä kuvan pimeässä valoaukossa.

Kuvan opaste on "ei opasteita". Se ei tavallaan ole opaste lainkaan, vaan vain ilmaisu, että opastimella ei sillä hetkellä anneta opasteita - sen voi siis ohittaa aivan kuten opastinta ei olisi olemassa lainkaan. (Se ei siis kerro muodostuneesta kulkutiestä, tai mistään muustakaan.) Opastimen on kuitenkin näytettävä jotain, sillä kokonaan pimeä opastin saattaisi olla rikkinäinen, ja tällainen opastin tulkitaan aina seis-opasteeksi.

"Ei opasteita" on käytössä useimmiten silloin, kun tietylle alueelle (alueen vaihteille) on annettu liikenteenohjaukselta paikalliskääntöluvat. Eli liikenteenohjaus luovuttaa tiettyjen vaihteiden käännön paikan päällä olevalle vaihtotyöyksikölle. Tällöin vaihteet käännellään joko käsin tai sähkövaihteet painonapeilla, eikä varsinaisia varmistettuja kulkuteitä muodostu.

Kuvan tapauksessa ilmeisesti liikenteenohjaus ei ole vielä ottanut vaihteiden hallintaa takaisin itselleen päättyneiden paikallistöiden jälkeen. (En tunne paikallisia tapoja tai olosuhteita, joten tietävämmät korjatkoon.)
17.04.2014 15:52 Roope Prusila: Juu, jotenkin tolleen se on, koska yleensä tuo opaste näyttää opastetta seis
17.04.2014 16:26 Kimmo T. Lumirae: Raideopastimissa on ollut nykyiset opasteet niin kauan, kun raideopastimissa on sekä punaiset että valkoiset valot. Vanhaan hyvään aikaan niissä oli neljä valkoista valoa ja niillä annettiin eri opasteita: valot eli "silmät" poikittain: seis. "Silmät vinossa" eli oikea alanurkka palaa ja siitä 45 astetta viistosti vasemmalle ylös palaa: aja varovasti, opastimen saa ohittaa. "Silmät pystyssä" eli kaksi valoa pystysuorassa: aja, opastimen saa, öh, ohittaa. Ja sitten kun valot olivat vasemmasta kulmasta oikeaan kulmaan vinossa, niin se oli "paikallisluvat" eli ko. opastimella ei anneta opasteita eikä niitä näinollen noudateta.

Ero aja- ja aja varovasti -opasteiden välillä oli turvalaitetekninen: aja varovasti tarkoitti, että seuraava raideopastin näyttää seis-opastetta ja aja tarkoittaa, että seuraava raideopastin näyttää ajon sallivaa opastetta. Jottei asia olisi ollut liian helppo, ainakin Vainikkalassa oli käytössä vain aja- ja seis-opasteet eli aja-opasteen jälkeen saattoi tulla seis, ja ainakin yksi reipas mälli eli kolhu ajettiin siellä sen vuoksi, kun veturimiehistö liikkui sen mukaan, mitä muualla Suomessa on tapana eli seis pääsi yllättämään ja ohituksesta seurasi törmäys.

Olen antanut itselleni kertoa, että tämä meillä käytössä oleva raideopastimen malli on ainakin ollut käytössä Ruotsissa, jonkinlaisena varaopastimena, ajettaessa kaksiraiteisen radan väärää puolta, joka siis Ruotsissa on oikea puoli. Asiassa saattaa olla se hyvä puoli, että värillinen pääopastin koskee tällöin aina normaalia linjaraidetta eli ruotsalaisittain vasenta, ja oikeata ajettaessa totellaankin kuvio-opastinta.
17.04.2014 18:35 Topi Lajunen: Vastaavat opasteet ovat muuttamassa tulevaisuudessa jälleen ulkonäköään, ainakin suunnitelmien mukaan. Nimittäin, uusi yhdistelmäopastin ("OJ2010") varustettuna kyvyllä antaa myös nykyisen raideopastimen opasteet, esittää kyseiset opasteet täysin nykyisestä poiketen.

"Seis" näytetään yhdellä punaisella, joka on se sama punainen kuin "pääopasteessa" käytetty.

"Aja varovasti" näytetään vain yhdellä valolla, valkoisella. Löytynee opastimen alaosasta.

"Ei opasteita" näytetään myös yhdellä valolla, mutta sinisellä. Sininen opastinlamppu on siis tekemässä näillä näkymin paluuta rataverkollemme. Tosin vasta sitten, kun jossain sellaisessa paikassa uusitaan opastimia yhdistelmäopastimiksi, missä on tarve antaa paikalliskääntölupia. Eli tuskin aivan heti.
17.04.2014 19:34 Mikko Mäntymäki: Paikallisluvat käytössä, saman opasteen havaitsin Toijalassa, silloin kuin siellä tehtiin vaihtoitä.
17.04.2014 19:39 Markku Knuutti: "Pimeä Opastin" Ennen vanhaan linjalla Kokkolan eteläpuolella opastin oli pimeä junan tulolle , muutoin se vilkutti valkoista. Tämä opastin oli siinä kun nykyinenkin , soramonttujen penkereellä.
17.04.2014 19:48 Kimmo T. Lumirae: Pidän mahdollisena, että uusi yhdistelmäopastin on ulkonäöltään aina samannäköinen eli niissä tullaan käyttämään tasan yhden näköisiä koteloita. Sitten opastinpajalla kotelo varustellaan niillä valoilla ja väreillä, mitä ko. opastimen paikassa tarvitaan. Idea on mielestäni yksinkertaisen nerokas.
17.04.2014 19:54 Topi Lajunen: Tässä käsityksessä olen itsekin. Nykyisen operatiivisessa koekäytössä olevan "puikon" lisäksi on joissain brosyyreissä näkynyt kompakti versio, joka on sijoitettu maanläheisesti ja jossa on valoja kahdessa pystyrivissä.

(Ja kyllä, aion kutsua yhdistelmäopastinta tuttavallisesti "puikoksi".)
17.04.2014 23:17 Ari Palin: Tuleva Asolan liikennepaikka on jo saanut ainakin itäiset tulo-opastimensa eli nuo "puikot". Ne sijaitsevat Havukosken sillalle johtavalla penkereellä kehäradan raiteiden molemmin puolin Keravan kaupunkiradan raiteiden välissä. Opastimien vieressä on myös "Aso"-tekstillä varustetut liikennepaikan rajamerkit. Merkit sijaitsevat toistaiseksi yleisen rataverkon ulkopuolella alueella nimeltä "Kehärata", joten ne eivät vielä virallisesti tarkoita mitään.
17.04.2014 23:20 Ari Palin: Topi mainitsi edellä, että pimeä opastin on tulkittava aina "Seis"-opasteeksi. Mutta miten on esiopastimien tilanne, tulkitaanko pimeä esiopastinkin "Seis"-opasteeksi, vaikka kyseisellä opastimella ei normaalisti voi "Seis"-opastetta antaa?
17.04.2014 23:40 Lasse Hinkkanen: Jos esiopastin on samassa mastossa pääopastimen kanssa ja pääopastin on punainen, niin "vuokralainen" eli esiopastin on silloin pimeä.
18.04.2014 00:01 Mikko Mäntymäki: Onko tuolla vielä vanha opastin järjestelmä?
18.04.2014 00:51 Ari Palin: Tarkennettakoon, että tarkoitin kysymyksessäni erillistä esiopastinta, joka vikatilanteen vuoksi on pimentynyt.
18.04.2014 00:55 Lasse Hinkkanen: Ei näyttäisi olevan. Kuten Kimmo tuolla aikaisemmissa kommenteissa sanoo, vanhassa opastinjärjestelmässä paloi aina kaksi valoa. Uudessa järjestelmässä tämä opaste on ainoa yksivaloinen. Vielä tarkentaisin tuon opasteen sääntöä, vain vaihtotyöyksikkö saa ohittaa opastimen. Tämä uudempi järjestelmä on mielestäni selkeämpi, koska seis-asennon linssit ovat väriltään punaiset.
18.04.2014 01:02 Lasse Hinkkanen: Arille sanoisin että pimeä esiopastin tarkoittaa seuraavan pääopastimen olevan seis-asennossa. Lisäksi vikatilanteessa tulee JKV-vika joka aiheuttaa jonkinlaisen jarrutuksen ennen pääopastinta.
18.04.2014 13:56 Topi Lajunen: Juu, pimeä opastin tarkoittaa sitä opastetta, joka olisi kyseisen opastintyypin rajoittavin opaste. Eli yksittäinen tai ajonsallivan pääopastimen yhdeydessä oleva pimeä esiopastin tarkoittaa "odota seis".
18.04.2014 18:47 Ari Palin: Tuo on kyllä järkeenkäypää. :) Ja pimeän opastimen mahdollisuus lienee pääasiallinen syy siihen, että opastimen taustalevyillä on heijastava reuna.
19.04.2014 01:01 Topi Lajunen: Juu. Uudessa yhdistelmäopastimessa ei moista ole, ja tämän ongelma on ainakin kuljettajilla tiedossa. Liekö vekottimen suunnittelijoilla...

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!