24.07.2014 / Siilinjärvi asema

24.07.2014 Onkohan Vr optimismia vai istä johtuu että tolpassa oli lähtöika 17.53 ja muutaama hetkeä myöhemiin oli lähtöaika jo 18.14. Eikö näitä aikoja voisi laittaa "rehellisesti " jo eniskerralla?

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Reijo Kankkunen
Lisätty: 24.07.2014 23:01
Junatyyppi
IC: 78
Muu tunniste
Sekalaiset: Junamatkustaminen
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla

Kommentit

25.07.2014 00:13 Leo Jussila: Reijo, olen samaa mieltä kanssasi. Miksi ei voi suoraan laittaa sitä uutta lähtöaikaa, vaan siirretään 5-10 min eteenpäin ja taas 5-10min ja taas... Kerran odotin yli 2 h Helsingissä tällä ko. kaavalla, kunnes päätin luovuttaa.
25.07.2014 01:15 Tuukka Ryyppö: Silloin kun kyse on esimerkiksi allejäännin tai kaluston vikaantumisen aiheuttamasta myöhästymisestä, sitä ei tietenkään voida mistään tietää, että saadaanko kalusto liikkeelle viiden minuutin vai kahden tunnin päästä. Allejääntitapauksissakin on ihan hullua, miten paljon aikatauluviivästys riippuu kulloinkin pelastustöistä vastuussa olevasta pelastuslaitoksen/poliisin henkilöstä. Yhdessä tapauksessa juna päästetään ajamaan allejääntipaikan ohi alle 5 km/h himmaillen niin, että koko matkustajisto on nenä ikkunassa töllistelemässä pitkin poikin lojuvia sormia, silmäluomia, haimoja, olkapäänkappaleita ja suolia. Ja toisessa taas laitimmaisella kaupunkiraiteella tapahtunut allejäänti johti liikenteen pysäyttämiseen aivan vastakkaisellakin puolella olevalta raiteelta. Jos sen arvioidun lähtöajan heittäisi saman tien vaikkapa tunnin päähän, mitä tehdään jos juna saadaankin asemalle viidessä minuutissa? Seistäänkö siinä asemalla 55 minuuttia odottelemassa sitä annettua uutta lähtöaikaa, vai lähdetäänkö pois heti niin, että jos joku on päivitettyyn aikataulutietoon luottaen lähtenyt vaikkapa ostamaan kahvia puolen kilometrin päästä, hän jää sitten kuin nalli kalliolle? Jos se arvioitu lähtöaika heitettäisiin "samantien rehellisesti" jonnekin kauemmas kuin 5 minuutin päähän, mikä olisi sopiva aika? Puoli tuntia? Tunti? Kolme tuntia? Tietysti joskus on niinkin, että juna on vasta jossain 400 km päässä, mutta aseman näyttötaulussa lukee silti, että "joojoo, 15 minuutin päästä tulee, usko pois". Tuollaiset ovat kuitenkin erittäin harvinaisia asioita, joissa on kyse yksittäisen enneviraston aikataulunäytöistä vastuussa olevan työntekijän kämmistä, joka on johtanut ohjeista poikkeavaan toimintaan. Yleensä jos junan tiedetään olevan asemalla aikaisintaan puolentoista tunnin päästä, tämä tieto myös merkitään asemien näyttöihin. Jos vielä kaaaukana olevasta junasta väitetään, että se tulee "ihan kohta", asiasta kannattaa ehdottomasta kirjoitella palautetta vaikkapa VR:lle.
25.07.2014 02:58 Topi Lajunen: Nuolen perässä oleva kellonaika on "arvioitu aikaisin lähtöaika".
25.07.2014 06:52 Kari Haapakangas: Soon kuule ihan puhasta ilkeyttä tuo. Veeärrällä on kato sellainen ristallipallo josta ne kattoo kui kauan mikäkin viivästys kestää ihan sekunnilleen, mutta ku asiakasta on nii mukava pompottaa noilla lyhyillä lähtöoaikamuutoksilla. Sieläpähän palelevat laiturlla -tana
25.07.2014 07:27 Topi Lajunen: Tokihan yllä oleva on huumoria, mutta sellaisille tiedoksi jotka eivät tuota huumoriksi ymmärtäneet: laiturinäytöistä ja niiden aika-arvioista vastaa Liikennevirasto.
25.07.2014 08:35 Mikko Nyman: ...niin ja tämän Topin mainitseman palvelun Liikennevirastolle tuottaa VR-Yhtymä Oy:n 100 %:sti omistama tytäryhtiö Finrail Oy...
25.07.2014 16:53 Tuukka Ryyppö: Onko se nyt tärkeää, onko se kristallipallo, josta teknisestä viasta tai pelastuslaitoksen toiminnasta johtuvan myöhästymisen keston näkee suorastaan sekunnintarkasti, suoraan liikenneviraston, suoraan VR:n vai epäsuorasti jomman kumman hallussa, kunhan se nyt vaan yksiselitteisesti on olemassa. Se henkilö, jonka tehtävänä on tuo myöhästymistieto kristallipallosta katsoa, on muuten huvittavan näköinen korkeine violetteine hattuineen :)
25.07.2014 16:58 Tuukka Ryyppö: (Olen kyseisen henkilön arvatakseni ohimennen nähnyt, ehkä pariinkin kertaan. Varma tosin en ole – varsin mielenkiintoisesti Topi osannee sanoa varmemmin, olenko kyseisen henkilön nähnyt, kuin minä itse osaan. En tosin muista, että olisin nähnyt kyseisellä henkilöllä ainakaan viimeksi korkeaa violettia hattua, mutta sekään ei liene orastavan väittelymme kannalta olennaista :))
25.07.2014 17:43 Topi Lajunen: Henkilöt ovat toki Finrailin palkkalistoilla, mutta pohjimmiltaan ohjeistuksen ja resurssit määrittelee Liikennevirasto.
25.07.2014 19:02 Mikko Nyman: Topi: väittämäsi ei pidä paikkaansa: VR/Finrail toimittaa LiVille kaiken itse keräämänsä raakadatan, jonka LiVi antaa takaisin VR:lle/Finrailille jatkojalostettavaksi. Tämän voit tsekata vaikka VRLeaksista, kun teimme jutun Y-junista talvella.

En pidä siitä lainkaan, että asioita vääristellään.
25.07.2014 19:02 [Tunnus poistettu]: Ei sitä myöhästymisarvioita voi suoraan heittää, se tarkoituksella pidetään alikantissa ettei näytä vaikkapa 18:25 ja juna tuleekin jo 18:20. Sitten huudettaisiin miksi juna meni jo vaikka taulussa luki 18:25 myöhästymisajaksi.

Tuossa pari yötä sitten meiltä hajos juna alta ja siinä ooteltiin ja jouduttiin selvitellä mistä saadaan uus runko jne. Kukaan ei tienny sitä kauan menee niin ei siinä voinut muuta kuin heitellä sitä aikaa pari minuuttia eteenpäin, kunnes sitten saatiin arvioitu tieto ja sen mukaan heitettiin aika ja sitä pari kertaa ylöspäin nostettiin (todellisuudessa 45min myöhässä, Liikennevirasto arvioi että saatais aikataulua kiinni, jäätiin minuutti enemmän jälkeen matkalla).

Eihän sitä voi esim. allejäännissä tietää kauan selvittelyyn menee, joskus voi mennä vain 30 min, joskus jopa parikin tuntia. Jos joudutaan vaikka korvaavaa veturia odottelee, niin sitäkin on vaikea arvioida suoraan milloin se olisi perillä ja juna pääsisi jatkamaan. Voidaan saada tieto esim. että vähintään 20 minuuttia jolloin sitten nostetaan suoraan se 20 minuuttia, muussa tapauksessa arvioidaan jotakin. Monet ajattelevat että kyllähän se voidaan suoraan laittaa, mutta oikeasti tilanne on toinen.
25.07.2014 19:16 Topi Lajunen: Mikko, en minäkään pidä siitä, että asioita vääristellään. Siksi kirjoitinkin mitä yllä kirjoitin. Jos Liikennevirasto haluaisi kehittää myöhästymisistä tiedottamistaan paremmaksi, se voisi sen tehdä. Se allokoisi siihen resursseja sen määrän, minkä katsoo tarpeelliseksi. Rakentaisi vaikka täysin omat tekniset järjestelmänsä. Siellä voisi olla vaikka sadan metrin välein joku radanvarsimikko raportoimassa kaluston liikkeistä.

Nyt on kuitenkin niin, että Liikennevirasto on päättänyt, että nykyinen systeemi riittää. On katsonut, että liikennöitsijän ja radanvarren laitteiston antama raakadata riittää, ja on määritellyt, kuka raakadatan jatkojalostaa. Se voisi määritellä toisinkin.

Mikään tämä ei muuta sitä, että Liikennevirasto päättää miten asian hoitaa, ja allokoi siihen haluamansa resurssit. Tämänhetkisen päätöksensä mukaisesti ulkopuolisilla tahoilla on datan tuotossa ja jalostuksessa suuri rooli, mutta toisinkin voisi olla.
25.07.2014 19:30 Mikko Nyman: Topi: tämä tuoreinkaan kommenttisi ei ole totta.
25.07.2014 19:34 Topi Lajunen: On se. Tarkistin sen useammasta lähteestä, mutta en tietenkään voi paljastaa lähteitäni. Kuten VR-leaksinkin tapauksessa, lukijoiden täytyy arvioida väitteiden uskottavuus, pohjaten historiatietoon siitä, miten paljon aiemmin on tullut huteja.
25.07.2014 19:37 Mikko Nyman: Liikennevirasto ei päätä yhtään mitään yhtään mistään rautatieasiasta, sillä faktaa on se, että päätökset rautatieasioissa tehdään osoitteessa Vilhonkatu 13 00130, poislukien turvallisuusasiat.

Kaikki muut säädökset ja määritykset ovat tulleet LiVille mainitusta katuososoitteesta.
25.07.2014 19:41 Topi Lajunen: Voisin antaa pienellä vaivalla liudan esimerkkejä, jotka todistavat väitteesi vääräksi. Mutta kun todisteita ei näytetä harrastavan vastapuolellakaan, niin en vaivaudu. Helteisenä perjantai-iltana on muutakin tekemistä. :)
25.07.2014 19:48 Mikko Nyman: Tässä on Topi Lajuselle, kansantietäjälle, hyvä esimerkki siitä, että myös herra täydellisyys voi erehtyä. Kummasti loppuivat Lajusen kommentit tuon dokkarin julkaisemisen jälkeen:

--

http://vaunut.org/keskustelut/index.php/​topic,2434.msg15713.html#msg15713
25.07.2014 20:06 Topi Lajunen: Jännä, että yrität pönkittää väittämääsi linkillä, jonka ensisivuilta lähtien löytyy varsin mittavaa erehtymistä. :D Suosittelen etenkin lukemaan sivua kolme, joka on aivan loistavaa viihdettä vielä nyt vuosienkin jälkeen. :) Olen kommentoinut linkkaamaasi dokumenttia jo edellisellä sivulla (4), joten miksi minun olisi pitänyt vielä jatkaa tuon kohdan jälkeen?
(Käyttäjä muokannut 25.07.14 20:13)
25.07.2014 20:14 Mikko Nyman: Jaa... No enpä jaksa sun kanssa edes "väitellä". Voit puolestani huudella, vi**uilla ja kettuilla kelle tahansa esimerkiksi tällä foorumilla, mutta se ei nähdäkseni johda mihinkään. Itse näkisin asiat paremminkin niin, että toisia tsempattaisi ja kannustettaisi tämän "lajin" (rautatieharrastus) pariin, enkä nyt siis tarkoita VRLeaksia tai itseäni, vaan sitä jengiä, joka on kiinnostunut rautateistä ja ylipäätään alasta.

Jatkuva naljailu toisten ihmisten alusvaatteiden väristä, bussilipun oikeaoppisesta käytöstä kortinlukulaitteessa tai kytkimen nostosta liikennevaloissa saa itse naljailijan näyttämään pidemmän päälle lähinnä pelleltä.
25.07.2014 20:18 Topi Lajunen: Juu, ei tässä ole mitään erityistä tarvetta väitellä. Mutta faktavirheitä jaksan korjata jatkossakin, etenkin mikäli väitteet kohdistuvat suoraan tai epäsuorasti allekirjoittaneeseen. Sinun kanssasi keskustellessa vain väkisinkin tulee mieleen tarina pulusta pelaamassa shakkia.
25.07.2014 23:29 Eljas Pölhö: Topi on kyllä täysin oikeassa. Se, joka vastaa tiedottamisesta, vastaa myös sen tasosta. Jos tavaran/tiedon toimttaja toimittaa ala-arvoista materiaalia, niin pitää vaatia parempaa tai vaihtaa toimittajaa. Kai siellä joku reklamointimahdollisuus on olemassa tai ainakin mahdollisten laskujen reklamointi. Muunlainen toiminta on täyttä lepsuilua ja saamattomuutta tilaajan puolelta.
26.07.2014 09:35 Mikko Nyman: Eljas: toki näin, mutta kun Suomessa muita palveluntarjoajia LiVin tilaamille sörviiseille ei ole kuin Finrail Oy. Tämäkin lafka toimii siten monopolissa, vaikka moni ei sitä edes tule ajatelleeksi.

Lähes kaikki suomalaiseen raideliikenteeseen liittyvä "bisnes" pyörii enemmän tai vähemmän VR:n monopolin ympärillä. "Bisnes" lainausmerkeissä siksi, että monopolikuviot eivät muodosta oikeasti minkäänlaista bisnestä, eli liiketoimintaa, eli sellaista touhua, johon liittyisi taloudellinen riski.

Suomen Liikemiesten Kauppaopiston rinnalle perustettiin 17.3.1862 Suomen "Bisnesmiesten" Korkeakoulu. Tämän jälkimainitun rehtori työskentelee osoitteessa Vilhonkatu 13 00100 Helsinki.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!