01.08.2014 / Välillä Jorvas–Tolsa

01.08.2014 Y-juna Karjaalle lipuu hiljaa ohi Tolsan aseman työmaa-alueen. Asema siirretään noin sata metriä itään jotta se palvelisi Laajakalliossa asuvia paremmin.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Dennis Rolin
Kuvasarja: Rantaradalla vuosien varrella
Lisätty: 09.08.2014 11:21
Muu tunniste
Sekalaiset: Muu ajoneuvo, Työmaa
Sijainti: Linjalla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

09.08.2014 19:35 Ari Palin: Tämä on sikäli historiallinen muutos, että asemien siirtoja tapahtuu melko harvoin. Edellinen taisi olla Korson aseman siirto mittansa verran pohjoiseen vuonna 1999. Ainakaan lähiliikennealueelta ei tule mieleen muita siirtoja. Oitti siirrettiin itäänpäin muistaakseni ennen Korson siirtoa. Lähiliikenteen alkuaikoina siirtoja tapahtui enemmän, kun puuasemia jäi pois käytöstä (mm. Pukinmäki, Puistola ja Rekola) ja uudet tilat ja laiturit rakennettiin usein eri paikkaan.
09.08.2014 19:45 Topi Lajunen: Mites Kausala ja Koria, siirtyivätkö yhtään? Uusikylä ainakin siirtyi, mutta sitä ei voine laskea, koska siirto alkoi kauan aikaa sitten, eikä siirron aikana pysähdytty. :)
09.08.2014 20:43 Mikko Nyman: Siirrettiinhän Koivuhovia hieman länteen. Mainittakoon sellainen detalji, että seisakkeen uudeksi nimeksi kaavailtiin hyvin pitkään Ymmerstaa.

Jos siirroksi voidaan laskea myös Strömbergin seisakkeen "siirto" Valimoksi, tämäkin on siten listalle lisää. Samaan listaan voisi lisätä Kyrölän, jonka siirrolla hieman etelään yhdistettiin vanhan Kyrölän ja Ristinummen seisakkeiden palvelu. Tai siis virallisesti asia kerrottiin näin. Kokonaan toinen juttu onkin sitten se, kuinka moni ristinummelainen käyttää tänä päivänä Kyrölän seisaketta liikkumiseensa, jos asiaa vertaa esimerkiksi 90-luvun alkuun...
09.08.2014 20:50 Ari Palin: Tässä on toki hyvä kysymys, mikä tulkitaan siirtymiseksi. En laskenut mukaan muutamien metrien siirtymisiä ja huomioin vain henkilölaiturit. Muutaman metrin siirtymisiä on voinut tapahtua esimerkiksi Keravan kaupunkiradan rakentamisen yhteydessä, kun on rakennettu uudet laiturit.

Kausala saattoi siirtyä puolenkin laiturin mitan verran, mutta edelleen laituri on asemarakennuksen edessä. Tosin virallisesti siirtymä saattoi olla jotain muuta, koska Kausalasta purettiin samalla vaihteet ja liikennepaikan sijainti laskettaneen nyt äärimmäisten vaihteiden sijasta laiturin keskipisteestä.

Koria ei siirtynyt kovin paljon, jos tarkastellaan vain henkilölaitureita. Jos sielläkin otetaan huomioon ratapihan purkaminen, silloin siirtymä oli melkoisen suuri, koska laiturit ovat puretun ratapihan toisessa päässä.

Liikennepaikkojen siirtymisiä on aiheuttanut myös asemarakennusten poistuminen rautatiekäytöstä, jolloin liikennepaikan sijainnin laskenta on muuttunut.
09.08.2014 20:53 Ari Palin: Tarkennan alkuperäistä kommenttiani sen verran, että lähiliikennealueelta ei tule mieleeni asemien siirtoja, jotka olisivat tapahtuneet Korson siirron (1999) jälkeen. Aiemminhan niitä oli enemmänkin kuten Mikon mainitsema Koivuhovi. Pieniä siirtymiä on tapahtunut myös sivusuunnassa, esimerkiksi Tapanila.
(Käyttäjä muokannut 09.08.14 21:00)

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!