17.08.2014 / Riihimäki asema

17.08.2014 En ole koskaan seuraillut pikajunien kokoonpanoja, liekö tämä sunnuntai-illan P265 lainkaan harvinaisuus nykyään? Keulilla pitkä pätkä punaista, veturi mukaan lukien, lyhyempi pätkä viherteli, punainen ravinteli (?), sinisiä aimo annos ennen vihreitä autovaunuja... Samoin nuo vaunujen tunnisteet ovat "meikäkäiselle" tuntemattomat.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Riihimäki asema
Kuvaaja: Jorma Toivonen
Lisätty: 18.08.2014 00:26
Junatyyppi
P: 265
Muu tunniste
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

18.08.2014 00:53 Jorma Toivonen: Tämän edellä kulkeva R-juna ja edelleen edellä Riihimäeltä pyyhältävällä taajamajunalla Tampereelle oli matkallaan ongelmia Riihimäelle saapuessaan (Hyvinkää?), joten pikajunahan läks edellä kohti Tamperetta. R-junan yhteys itään ei toiminut, vaan joutuivat idän matkustajat odottelemaan seuraavaa mahdollista kuljetusta edelleen (tunnin väleinhän toki Lahteen päästään nykyään). Muutamalle Vekaranjärven varusmiehelle yhteys katkesi, ehtivätkö ajoissa perille - tuskin... Hädissään etsiskelivät apua ongelmaansa, mistähän nykyään löytyisi?
18.08.2014 06:11 Juhana Nordlund: Kuvassa näkyvät kaksikerroksiset makuuvaunut ovat sarjasta Edm. Tässä junassa kuvan Edm-vaunut ovat punaisia. Vähintään yksi ensimmäisen tuotantoerän Edm on jälkeenpäin vihertynyt ja se voisi periaatteessa olla tässä junassa jossain kohdassa. Ja joskus olen nähnyt kemijärveläisessä vanhempien Edm:ien kaverina yhden uudemman kolleegan, viimeksi mainittu siis alkujaankin vihreä. Punainen ravintola on sarjasta Rk, vakiosijoitus sekin. Uudemman sukupolven autovaunut (nykyään Gd) ovat vihreitä. Sinisiäkin on mukana, käsittääkseni Eipt ja Ein. Ja onhan siellä pakko olla myös joko EFits tai EFs. Tällaiset ovat viherrettyjä teräsvaunuja. Yhteen aikaan tuossa junassa viimeksi mainittujen sijaan kulki Fots, joista yksi on viherretty, kaksi muuta ovat edelleen sinisiä.
18.08.2014 06:28 [Tunnus poistettu]: "Muutamalle Vekaranjärven varusmiehelle yhteys katkesi, ehtivätkö ajoissa perille - tuskin... Hädissään etsiskelivät apua ongelmaansa, mistähän nykyään löytyisi?"
18.08.2014 15:02 Ari-Pekka Lanne: Otin tästä samasta yöjunasta pari kuvaa pari kilsaa pohjoisempana, Pohjoisen Rautatienkadun ja Oravankadun kulmassa. Siellä bongasin myös ensimmäisessä kommentissa mainitun Tampereelle kulkeneen henkilöjunan (H 9713, Sm4 6x13). Kovin verkkaiselta näytti junan kulku siinäkin kohtaa. Pääradan alikulun kautta kulki samalla viikonloppuvapailta tai iltalomilta palailevia, Viestirykmenttiin suuntaavia varusmiehiä ja -naisia.

Kotimatkani Pasilasta Turkuun ulottuvan osuuden istuskelin kokonaan kaksikerroksisen junan IC 973 (Sr2 3221 + Ed 28108 + Ed 28091 + Edfs 28325 + Edb 28422 + Edo 28609) aivan takimmaisessa kulmassa, Edon yläkerrassa, istuimella 65 – Sr2:n ohjaamossa istuneesta veturinkuljettajasta katsoen kaikkein etäisimmällä yleisölle tarkoitetulla istuimella. Pokerinaamaisten kivimiesten tarjoama Supersäästö-lippuni maksoi vain viisi euroa, mutta sillä sainkin käytännössä tavallaan ohjausvaunun koko yläkerran privaattiin käyttööni, koska yksikään kanssamatkustaja ei käynyt siellä koko matkan aikana. Ainoastaan konduktööri piipahti siellä hyvin pikaisesti leimaamassa lippuni pian Pasilan jälkeen. "Presidenttiä pappilaan", kuten sanotaan.

Edon yläkerran ikkunasta olikin eri metka ihmetellä matkalla silmät ymmyrkäisinä maailman menoa. Karjaalla juna IC 973 oli siinä viisi minuuttia puolenyön jälkeen. Ehkä kolme matkustajaa näytti jäävän junasta siinä, joukossa myös Dragsvikiin matkaava rannikkojääkäri. Kello 2200 taitaa tosin nykyään olla yleisempi viikonloppuvapaalta (VLV) ilmoittautumisen määräaika. Kun ei Karjaalta ajeta muita julkisia Dragsvikin suuntaan enää sydänyön korvilla (Viimeinen juna lähtee klo 2210, viimeinen linja-auto arkisin klo 2225, pyhäisin klo 2100.) varusmiehemme – niin lomapukuun m/05 tälläytynyt ja vihreällä baretilla lakitettu kuin olikin – marssi plankittuine nahkavarsikenkineen taksitolpalla, siinä Tk 3 1170:n vieressä, päivystäneiden pirssien luokse. Suolainenhan kyydityksestä Karjaalta Dragsvikiin saattoi päivärahojen tasoon nähden tulla, mutta sitä suolaisempi oli epäilemättä vastaanotto kasarmin portilla, puhumattakaan kasarmin sisällä. Vieläköhän komppanian päivystäjällä kuuluu killua kaulassa se sellainen "banaani"? Muistan kun minullekin ängettiin se kerran. Kello alkoi sitten tulla kuusi aamulla, niin ajattelin aloitella hissun kissun herrojen herättelyn. Sanoin kasarmin yläkerran käytävällä: "Komppaniassa herätys!". Tosin taisin lausahtaa sen liiankin suurta volyymiä käyttäen, koska samalla alakerrankin ovet lävähtivät selälleen. Yhtä kaikki, tupien oville kuitenkin ilmestyi peljäytetyn näköisiä "janttereita".
18.08.2014 15:53 Mikko Nyman: Hehee, hauska tarina AP:lta. Joku kuuluisa johtaja saattaisi myös kertoa inttimuistojaan VLV:ltä palaamisten yhteydessä. Sen verran voin tuumata, että toisinaan komppajampalla meni vati nurin oppilas Nymanin häröilyyn, kun hän maanantaina päivystäjän kirjaa tulkitsi. Eräänkin kerran päivystäjän raamatussa luki: "opp. Nyman esiintyi komppanian käytävällä varustuksenaan pelkät kalsarit."

Mistä lie pesialistista sitten ollut kyse...
18.08.2014 20:28 Kimmo Säteri: Eikös nykyään enää sitten saa konduktööriltä lappusta, jossa kerrotaan junan olleen myöhässä ja varusmies on tämän takia palaamassa myöhässä lomaltaan? Muistelen, että 90-luvun puolivälissä tuollaisia lappusia kerrotaan olleen olemassa.
18.08.2014 22:06 Petri Soronen: Matkustin erään kerran sodankylän jääkäriprikaatiin junalla, rovaniemellä olisi ollut vaihto linja-autoon. No sehän juna oli jo alkuun myöhässä pari tuntia jolloin kun oulusta lähti ja rovaniemelle saapuessani oli viimeinen linja-auto jolla kerkiää, oli jo lähtenyt. Konnarille piti mennä asiasta ilmoittaan ja ne kovasti vissiin yrittivät hoitaa asiaa mutta linkku ei aikonut ootella. Hommasivat kolmelle heebolle sitten kyydin taksilla rovaniemeltä sodankylään ja ivaloon asti ja vr:n laskuun. Oli hieman jännäkakka housussa koko matkan että kerkeääkö mutta kello taisi olla sitten 23:55 kun pistin allekirjoitusta lomakirjaan että takaisin ollaan tultu. Takaisin piti olla siis puolen yön aikaan.
19.08.2014 12:15 Jouni Ijäs: Puolitoista viikkoa sitten kävin kertaamassa Pansiossa. Yllättävän samanlaiselta pakkolaitokselta intti vaikutti kuin 10 vuotta sitten. Syömään mentin muodossa ja itse ruokailu alkoi kulmamiehestä. Kapiukkoja ei enää tarvinnut herrotella. Eikä aamulla herätetty AP:n mainitsemalla"Komppaniassa herätys" huudolla.
Paluumatka menikin sitten omakustanteisesti. Harjoituskäskyssä oli toinen lippu, jonka luulin olevan tarkoitettu paluumatkaan ei sellaisenaan kelvannut Turun rautatieaseman lipunmyyntitiskillä eikä myöskään Turku-Helsinki express vuoronkuljettajalle. Myöhemmin huomasin kääntöpuolella tekstin "Matkaliput eivät kelpaa harjoituskäskystä irroitettuna"
19.08.2014 13:56 Petri Soronen: Mulla on kertaamisesta hieman erilainen kuva jäänyt, ei mitään muotoja ollut :D
19.08.2014 18:55 Kari Haapakangas: No, ehkäpä pieniä eroja syntyy jo siitä, onko kertausharjoitus kasarmilla tupamajoituksessa vaiko maastossa teltassa... Kieltämättä tuntui suorastaan liioittelulta, kun varusvarastolla käyntiin (alle 300 metriä matkaa) oli varattu ressuille oma linja-auto, ja erikseen vielä kuorma-auto kuljettamaan varussäkit!

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!