31.08.2014 / Loukolampi (uusi)

31.08.2014 IC-junien ja tavarajunan kohtaus Haukivuoren pohjoispuolella.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Jukka Ahtiainen
Lisätty: 31.08.2014 22:14
Junatyyppi
IC: 66, 707
Muu tunniste
Sekalaiset: Junamatkustaminen
Sijainti: Linjalla
Vuodenajat: Syksy

Kommentit

31.08.2014 22:22 Jukka Ahtiainen: Tero Jokilehto, Erityisasiantuntija, yksikön päällikkö, LVM, 11.8.2014:

Hyvä Jukka Ahtiainen,

Kiitoksia yhteydenotostanne, jossa kommentoitte Haukivuoren juna-aseman lakkauttamispäätöksen perusteluita.

Liikenne- ja viestintäministeriön päätöksen taustoista todettakoon aluksi yleisesti, että VR-Yhtymä Oy oli jo aiemmin ilmoittanut lopettavansa oman, liiketaloudellisilla perusteilla hoitamansa liikenteen Haukivuorelle 11.8. alkaen. Tämän seurauksena ministeriö joutui arvioimaan asiaa velvoiteliikenteen osalta.

Velvoiteliikenteeseen on kuulunut kaksi päivittäistä junavuoroa Haukivuorelle. Näissä vuoroissa matkustajamäärä on ollut alle 500 matkustajaa vuodessa (keskimäärin korkeintaan 0,5 matkustajaa per vuoro). Jos nämä velvoiteliikenteen vuorot olisi säilytetty, olisivat aseman ylläpitokustannukset siirtyneet valtiolle. Tässä tilanteessa liikenne- ja viestintäministeriössä arvioitiin tarkoituksenmukaiseksi antaa VR:lle lupa lopettaa velvoiteliikenne Haukivuoren juna-asemalle.

Ministeriö ei voi puuttua VR:n päätöksiin, jotka koskevat sen omaa, liiketaloudellisin perustein hoitamaa liikennettä. VR:ltä saatujen tietojen mukaan uusi junakalusto, mahdollisuus nopeuden nostamiseen ja pysähdysten poistaminen Haukivuoren asemalla nopeuttaa junavuoroja koko Savon radalla, koska yksiraiteisen radan käyttöä voidaan tehostaa ja junien kulkua suunnitella paremmin. Tämä parantaa vuodessa noin 600 000 junamatkustajan palvelua kyseisellä radalla.

Yksilöityihin kysymyksiinne vastataan vielä seuraavaa:


1. Matkustajatilastojen osalta toteatte, että konduktööri voi kulkea vaunuissa ohi niin, että leimaus jää tekemättä. VR:ltä saamamme tiedon mukaan tällaiset tapaukset on kuitenkin huomioitu arvioitaessa Haukivuoren matkustajamääriä. Myös tarjouslippujen käyttäjät voidaan sisällyttää VR:n arvioon Haukivuoren matkustajamääristä.

2. Liikenne- ja viestintäministeriön käsityksen mukaan VR:n tavoitteena oli ensisijaisesti nopeuttaa suurten matkustajamäärien matka-aikoja, vaikka Haukivuoren aseman lakkauttamisesta tuleekin VR:lle säästöjä. VR:llä on ollut useamman vuoden käynnissä toiminnan tehostamisohjelma.

3. Kommenttinne matalista laitureista perustunee väärinkäsitykseen. Voimassa olevien säännösten mukaan junalaitureita uusittaessa on sovellettava esteettömyyssäännöksiä, mutta olemassa olevien junalaitureiden käyttöä ei tarvitse lopettaa, vaikka liikuntaesteisten ei olisi helppoa liikkua laiturialueella.

4. Liikenne- ja viestintäministeriön käsityksen mukaan VR:n esittämät arviot lisäpysähdyksiin kuluvasta ajasta ovat uskottavia.

5. Koska VR päätti lopettaa liikennöinnin Haukivuoren aseman kautta siten, että junat pysähtyvät asemalla viimeisen kerran 10.8.2014, ministeriön päätös sallia velvoiteliikenteen lopettaminen asemalla oli perusteltu.

6. Laskelmia hiilidioksidipäästöjen muuttumisesta ei ole tehty. Selvää on, että kaikkien Suomessa liikennöivien junien ei kannata pysähtyä kaikilla mahdollisilla juna-asemilla. Jos näin toimittaisiin, matka-ajoista tulisi kohtuuttomia eikä kukaan haluaisi liikkua junilla. Linja-autoliikenteen muutoksilla, jotka ovat tulleet voimaan tänä kesänä, on todennäköisesti ollut vaikutuksia junaliikenteeseenkin. VR on osakeyhtiö, jonka tulee pyrkiä liiketaloudellisen kannattavuuden saavuttamiseen ja sen vuoksi sillä täytyy olla mahdollisuus reagoida toimintaympäristön muutoksiin. Tämän vuoksi junaliikenteen aikataulumuutosten esittäminen ministeriölle voi osto- ja velvoiteliikenteen osalta olla hyvinkin perusteltua.

7. Henkilöjunaliikenteen yksinoikeutta koskevan käyttöoikeussopimuksen 3.12.2009 - 31.12.2019 kohdan 5 mukaan muutoksia junien pysähtymiskäytäntöihin on mahdollista tehdä.

8. Toteatte kirjeessänne, että liikennettä ei voisi lopettaa eikä asemalaitureita purkaa kesken valitusprosessin. Ministeriön asiassa tekemä päätös on kuitenkin luonteeltaan sellainen, että sen täytäntöönpanoa ei voida tässä tilanteessa lykätä. Muutokset liikennöinnissä edellyttävät aina huolellista suunnittelua (kuten liikenteenohjaus- ja infojärjestelmien mukauttamisen uuteen tilanteeseen), eivätkä ne ole nopealla aikataululla toteutettavissa.

Liikenne- ja viestintäministeriö tiedotti 6.6.2014 siitä, että velvoiteliikenteen neljä junavuoroa eivät enää pysähdy 10.8.2014 jälkeen Haukivuoren asemalla. Huomattavasti tätä ennen VR tiedotti lopettavansa oman, kaupallisin perustein toimivan liikenteensä Haukivuoren asemalla samasta ajankohdasta lukien. Ministeriö katsookin, että liikenteen loppumisesta on tiedotettu hyvissä ajoin.

Huoli Haukivuoren liikenneyhteyksien heikkenemisestä on ymmärrettävä. Ministeriön tavoitteena onkin yhdessä alueen toimijoiden kanssa pohtia, miten alueen liikenneyhteyksiä voitaisiin kehittää niin, että aseman lakkauttamisen vaikutus olisi mahdollisimman pieni.

Tero Jokilehto
Erityisasiantuntija, yksikön päällikkö


***

Minun logiikan mukaan em. perusteluilla IC 66 täyttää nyt kaikki kriteerit kannattamattomasta IC-junasta, koska Pieksämäki - Mikkeli välillä ollut pysähdys Haukivuorella, jota hyödynsivät maksavat asiakkaat, on korvattu nyt kahdella pysähdyksellä, joita asiakkaat eivät voi käyttää.
02.09.2014 14:24 Matti Kotiniemi: Tero Jokilehto:
"Ministeriö ei voi puuttua VR:n päätöksiin, jotka koskevat sen omaa, liiketaloudellisin perustein hoitamaa liikennettä. VR:ltä saatujen tietojen mukaan uusi junakalusto, mahdollisuus nopeuden nostamiseen ja pysähdysten poistaminen Haukivuoren asemalla nopeuttaa junavuoroja koko Savon radalla, koska yksiraiteisen radan käyttöä voidaan tehostaa ja junien kulkua suunnitella paremmin. Tämä parantaa vuodessa noin 600 000 junamatkustajan palvelua kyseisellä radalla."

Just... Onko tässä kappaleessa yksikään sana totta? Nähtävästi mustan voi selittää valkoiseksi, kun tarpeeksi kauan inttää. Luulisi, että Jokilehdolla olisi ollut 11.8. uudet aikataulut pöydällänsä, niin ei ainakaan tehostamisesta kehtaisi mitään selitellä.
02.09.2014 18:57 Jukka Ahtiainen: Pertti Jotunia lainaten "Maailmassa on paljon asioita, joita tiede ei pysty selittämään".

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!