??.??.1981 / Kerava asema

??.??.1981 Väki nousee kiireettä 6.59 R-junaan ykkösraiteella. Näiden vaunujen ovia ei voitu lukita. Niinpä näin paluuruuhkassa notkeampien hyppäävän esim. Järvenpäässä raiteiden välissä olevalle aidalle , oikaisten vauhdikkaasti pääraiteen yli asemalle. Ratapenkalla kasvaa tuota keltaista "junantuomaa" kukkaa, ikään kuin maltillisemman ajan symbolina.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Reino Kalliomäki
Kuvasarja: Kesäaamu Keravalla puuvaunujen aikaan
Lisätty: 20.09.2014 23:38
Muu tunniste
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla

Kommentit

21.09.2014 00:12 Jorma Toivonen: Niinpä, en muista päivää, mutta aikoinaan pari notkeampi jalkaisempaa hyppäsi suoraan Hyvinkäältä kohti Keravaa pyyhältävän (sn 95+ - alamäki Saunakalliosta saattoi hieman jouduttaa matkan tekoa) lätän eteen Järvenpäässä, Dm7-junan jatko Keravalta Porvooseen taisi sillä kertaa tyrehtyä. Ajovuorossa oli tuolla kerralla kuljettaja-uransa jatkoa harjoitteleva, muissa tehtävissä aiemmin ollut, henkilö. Nuo kohtaamiset olivat todella pelottavia.
21.09.2014 09:40 Pave Saarinen: Tuo on sitä vanhaa hyvää aikaa. Kun Hesan ratapihalla oli ruuhkaa ja junat pysähtyivät jo Linnunlauluun, saattoi siinä jäädä pois jo aikaisemmin ja matka Hakaniemeen oli mukavasti lyhentynyt.
21.09.2014 10:10 Jouni Hytönen: Olihan noissa ovissa kolmioavainlukot, mutta ei varmaan yksi ihminen olisi ehtinyt kaikkien vaunujen ovia lukita ja aukoa joka pysähdysvälissä.
21.09.2014 11:16 Jukka Ahtiainen: Kesällä -81 yksi kiireinen hyppäsi tästä junasta Pasilassa hieman ennen kuin juna ehti pysähtyä sillä tuloksella,
että salkku iskeytyi asemalaituriin ja A4:t levisivät oikein kunnolla.
21.09.2014 14:48 Martin Hillebard: Matkustin näissä aika paljon 1960 -luvulla. Lämpiminä suvipäivinä oli mahdollista reissata vaunun portailla istuen.
21.09.2014 15:37 Jimi Lappalainen: Saiko niin tehdä ilman että kukaan asiasta mainitsi?
21.09.2014 16:45 Joni Lahti: Muistan Riihimäeltä tapauksen, jossa kiireinen perheenäiti hyppäsi epäonnistuneesti liian kovassa vauhdissa laiturille. Eväät levisivät ostoskassista pitkin laituria, emäntä selvisi pienin naarmuin.

Portailla tupakointi oli aivan normaalia, ei kuitenkaan erityisen viisasta.
21.09.2014 19:26 Kimmo T. Lumirae: Olen kuullut tuontapaisesta kans, Jukka. Pukumies astuu liikkuvasta junasta laiturille aavistuksen verran liian kovassa vauhdissa; askel, toinen, kiireistä kipitystä, mutta ei, ei voi mitään, nenälleen kaatuu vaikka jalat vispaavat kuin ompelukoneen neula, kädet nousevat ottamaan kaatumista vastaan ja liike heittää salkun miehen eteen, salkku osuu laituriin ja PLAFF, aaneloset pitkin laituria ja mies ns. turvalleen. Miehen ei kai kovin huonosti siinä käynyt, mutta tarina ei kerro papereiden kohtaloa.
21.09.2014 21:53 Ari Palin: Kolmioavainlukkojen käyttö estämään väärältä puolelta poistumista olisi varmaan ollut mahdollista, koska Riihimäen suuntaan menevien R- ja H-junien väliasemien laiturit olivat Pasilaa lukuun ottamatta junan itäpuolella ja Helsingin suuntaan menevien länsipuolella. Riihimäelle menevissä junissa konduktööri olisi voinut Pasilasta lähdön jälkeen lukita länsipuolen ovet. Helsinkiin menevissä junissa olisi vastaavasti avattu itäpuolen ovet Keravalta (R-juna) tai Tikkurilasta (H-juna) lähdön jälkeen Pasilaa varten. Tosin Pasila - Tikkurila -väli olisi voinut olla liian lyhyt kaikkien vaunujen läpikäyntiin, kun liputkin olisi pitänyt vaunuja läpikulkiessa katsoa. Riihimäellä olisi ehkä voitu valita sellainen lähtö/tuloraide, että laituri olisi osunut aukiolleelle puolelle eikä oviin olisi tarvinnut koskea Hyvinkään ja Riihimäen välillä.
(Käyttäjä muokannut 21.09.14 22:02)
21.09.2014 22:06 Ari Palin: Junasta poistumista vauhdissa harrastettiin puuvaunujen lisäksi myös sinisistä vaunuista. Kun juna oli saapumassa Helsingin laituriin, moni ovi oli jo auki ja portailla seisoi väkeä, jota vauhdin hiljetessä alkoi "tipahdella" laiturille sieltä täältä eri vaunuista.
21.09.2014 23:13 Martin Hillebard: Jimi,
Kerran reissasin kaksiovisessa Ei:ssä portailla istuen. Konduktööri avasi oven ja pyysi nähdä kuukausilippuani ... eikä komentanut minua pois siitä.
Kyllä ennen oli jotenkin niin paljon vapaampaa.
22.09.2014 18:27 Jukka Ahtiainen: Helsingissä kävi myös näin (taisi olla 81): Mies käveli matkalaukun kanssa laiturilla. Pikajuna lähti liikkeelle, jolloin hän lähti juoksemaan junan rinnalla ja yritti avata ovea matkalaukku toisessa kädessä, mutta kaatui ja horjahti niin että lopputuloksena pää oli laiturin reunalla. Laiturilla ollut matkustaja teki salamannopean liikkeen ja vetäisi miehen laiturin reunalta (olin viereisessä junassa).
22.09.2014 19:53 Joni Lahti: Useamman kerran satuin näkemään Pasilassa tilanteen, jossa paikallisliikenteen puuvaunun ovesta syöksyi joku kiireinen mies (ei koskaan nainen?) väärältä puolen junaa ja aitoi suoja-aidan yli! Eihän niissä lepattavaovisissa (ne tuplaoviset) ovet menneet talvikelillä aina kiinnikään, lunta ja jäätä kertyi kynnyksiin. Pahimmillaan ovet olivat vauhdissa kuin varikset siivet. En kaipaile niitä kulkupelejä lainkaan.
27.09.2014 23:06 Heikki O. Sten: Ennen H- ja R junien aikaa paikuissa oli kaksiakseliset henkilövaunut. Ne olivat puupenkkeineen kovakulkuisia että tärähteleviä ja pyörä- sekä jarrutusäänet kauheita. Höyryveturit veti niitä vielä silloin kun olin sen ikäinen että aloin kulkea töissä. Mikä niitten vaunujen tyyppitunnus oli? Löytyykö kuvia? Junat silloin vielä pysähtyivät Huikossa josta matkasin Helsinkiin. Kerran pudottauduin pikkujuoposta vauhdissä viimeisestä vaunusta raiteiden väliin ja olin jäädä vastaantulevan Tka:n alle. Salamannopea väistö pelasti henkeni.
04.10.2014 22:05 Martin Hillebard: Pääradan paikallisjunissa oli 1960 -luvulla ihan tavallisia kaksiakseliset puukoriset vaunut littera Ek. Näistä löytyy kyllä hyvät statistikat. I believe.
Itse matkustin näissä paljon. Olet oikeassa. Vaunujen jousituksen ansiosta tuntui jokainen kiskonjatke kuin potku p....een.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!