06.10.2014 / HafenCity, Hampuri, Saksa

06.10.2014 Metrojuna linjalla U3 on juuri lähtenyt Baumwallin asemalta. Paikallista metrojärjestelmää tuskin voi kutsua maanalaiseksi, sillä se kulkee nimensä Hamburger Hochbahn mukaisesti useimmiten katutason yläpuolelle korotettuna tai muuten maan pinnassa.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: HafenCity, Hampuri Valtio: Saksa Koordinaatit: 53.54432 9.98683 [Google Maps]
Kuvaaja: Olli Keski-Rahkonen
Lisätty: 09.10.2014 18:32
Muu tunniste
Rautatieinfra: Silta
Sekalaiset: Metro
Ulkomaat
Vuodenajat: Syksy

Kommentit

09.10.2014 21:46 Martin Hillebard: Hampuri hajosi pahasti Toisen maailmansodan, Brittien ja jenkkien terroripommituksissa. Kivaa nähdä että vanhaa on säilynyt.
10.10.2014 06:41 Kimmo Säteri: Käsittääkseni ainakin Hampurin keskustassa myös rakennettiin sodassa tuhoutuneiden talojen tilalle täysin samanlaisia taloja.
10.10.2014 06:45 Kari Haapakangas: Luulenpa, että Hampurin kyseessä ollessa oikeampi termi on "rakennettu uudelleen". Kyllä noista taustan rakennuksista varmaan seinät oli pystyssä 1945, mutta taisivatpa olla silkkaa silkkoa sisältä.
10.10.2014 21:55 Martin Hillebard: Olin itse Hampurissa viimeksi vuonna 1975. Keskikaupunki vaikutti hyvin säilyneeltä. Mikä tässä nyt siis taas on totta, Mikä propagandaa.
10.10.2014 21:58 Petri Kannisto: Kun mietitään, miten suuri kaupunki Hampuri on ja miten lähellä liittoutuneita se oli, en ihmettele, jos se murjottiin kunnolla. Ehkä joku Ruhrin alue sai vielä enemmän pommeja niskaansa, mutta silti.
10.10.2014 22:28 Kimmo T. Lumirae: Wikipedia toteaa aiheesta "The attack during the last week of July 1943, Operation Gomorrah, created one of the largest firestorms raised by the Royal Air Force and United States Army Air Forces in World War II,[2] killing 42,600 civilians and wounding 37,000 in Hamburg and practically destroying the entire city."

http://en.wikipedia.org/wiki/Bombing_of_​Hamburg_in_World_War_II
11.10.2014 06:54 Tommi K Hakala: Tulipa kesällä kuvan kohdasta kuljettua tuolla metrolla...hiano kokemus. Ja jos joku haluaa nähdä, miltä paikat näyttivät sodan jälkeen, kannattaa käydä läheisellä St Nikolai -kirkolla, kyseisen rauniokirkon tornia kunnostetaan näkötorniksi. Siellä on jo hissi, jolla pääsee tornin 75,75 metrin korkeuden näköalapaikalle, jossa on kuvia näköaloista sodan päätyttyä. Suosittelen. http://www.mahnmal-st-nikolai.de/ http://www.mahnmal-st-nikolai.de/?page_i​d=344
11.10.2014 06:57 Kari Haapakangas: Hampuri oli suosiossa, koska se oli iso, lähellä, siellä oli telakat ja se oli helposti tunnistettavissa tuon ajan navigointitutkissa Elben ansiosta. Vanhan kaupugin rakennusten selviämisprosentti näinkin lähellä satamaa ja telakoita taisi olla samaa luokkaa kuin lumipallolla siellä hyvin kuumassa paikassa.

Mutta toisaalta, Varsova tuhottiin vielä pahemmin, ja siellä rakennettiin koko keskusta uusiksi vanhaan malliin, joten miksei sitten Hampurissakin'entisöity' yksittäisiä rakennuksia.
11.10.2014 11:08 Kimmo T. Lumirae: En sanoisi, että Varsovan koko keskusta on rakennettu uusiksi vanhaan malliin. Varsovassahan on pieni osa entistä vanhaakaupunkia rakennettu uudelleen, mutta miljoonakaupungin varsinaisessa keskustassa ei ole tuskin lainkaan vanhoja rakennuksia; Varsovan keskusta-alue onkin turistien kannalta varsin tylsä, sen jälkeen kun mainittu vanhankaupungin osa on kierretty ja katsottu.

Saksan eri kaupunkeja on rakennettu uudelleen hieman toisistaan poikkeavin tavoin; Berliinissä tietyillä alueilla kun kulkee, on kuin olisi Töölössä tai Tampereen Kalevassa; asemakaava on mennyt uusiksi ja talot ovat 1950-luvun kerrostaloja. Itä-Berliinissä vielä 1950-luvulla työnnettiin katepillarilla nurin niitäkin vähiä, jotka oli saatu välttävästi kunnostettua asuinkäyttöön, koska oli kiire rakentaa uljasta uutta sosialistista betoniberliiniä. Ja Mannheimissa tai Frankfurtissa vanhasta ei muistuta kuin asemakaava; kaikki rakennukset keskustassa ovat uusia; Frankfurtin Römerbergkin on rakennettu paikoin maan tasalta kokonaan uudelleen. Mutta vastaavasti Nürnberg on säilyttänyt viihtyisyytensä, koska talojen tyyli on edelleen sotaa edeltävän ajan, ja asemakaava noudattaa ilmeisen tarkasti vanhaa.
11.10.2014 11:22 Hannu Peltola: Hampurista ei tainnut jäädä jäljelle muuta kuin tässä kuvassa selän taakse jäävä Speicherstadt ja Altoonan aseman vierustalta pari korttelia. Kuvan talot on todennäköisesti rakennettu uudelleen ehkä pystyyn jääneen seinän varaan.
11.10.2014 22:41 Martin Hillebard: Saavuin Hampuriin vuonna 1975 junalla Ruotsista, en nyt jaksa muistaa kuinka sitä Bahnhof oikein kutsuttiin. Se oli kyllä ihan ehjä ja kaikki ne korttelit missä sen perästä liikuimme.
Brittiläinen historiankirjoitus Toisesta Maailmansodasta on ihan samanlaista p---kaa kuin Neuvostoliitonkin. Sir Winstron Churchill on ihan samanlainen massa-murhaaja kuin Adolf Hitler, tai Josef Stalin. Ero on vain siinä että anglosaksit kirjoittivat historian, Sodan jälkeen. Voittajien yksisilmäisen historian.
"Länsimaisen sivistyksen pelastaja". Kertokaa se eestiläisille rakkaillimmilleni. Tämä bulldogia pelleilevä jätkä, olisi monen mielestä joutanut roikkumaan hirressä niitten saksalaisten, oma asiansa puolesta taistelevien sijasta.
Mutta hehän olivatkin häviäjiä. Ei Josef Stalin ja hänen bolshevistinsa.
Sinne meni Karjalakin. Ja puolet itä-Eurooppaa.
11.10.2014 23:14 Eljas Pölhö: Voittaja on aina päättänyt ketkä ovat sankareita ja ketkä pahiksia. Nyt kävi niin, että Norjassa junalautan siviileineen upottaneet olivat sankareita "Telemarkin sankarit" ja Tanskassa pikajunat raiteiltaan suistaneet olivat myös oikean asian puolella. Jos Saksa olisi voittanut, niin arvostus olisi päinvastainen. Jos joku elää 500-1000-vuoden päästä, niin näkee mitkä ovat arvostukset silloin. Samat vai jotkin muut. Riippuu varmaan monista sodista tässä välissä.
11.10.2014 23:15 Petri Kannisto: Voittaja toki kirjoittaa historian, mutta jo on erikoista tekstiä Martinilta. Itse asuin taannoin Ruhrin alueella, ja siellä sota-aikaisia pommeja löytyy vieläkin vähän väliä. Pommeja voisi pitää indikaationa pommituksista. Edelleen Ruhrin alue on pääosin aika rumasti rakennettu, enkä voi nähdä sille muuta motiivia, kuin että kaikki tehtiin uusiksi nopeasti ja halvalla sodan jälkeen. Jos Hampuri olikin "ehjä" vuonna 1975, niin ehkäpä se oli ehditty 30 vuodessa jo rakentaa uusiksi. Eri asia, jos olisit ollut siellä vuonna 1945. Saksalaiset ihan itse esittelevät museoissaan sodanjälkeisiä valokuvia, ja esimerkiksi Kölnistä ei ollut tuomiokirkon lisäksi juuri mitään jäljellä. Jos Nordrhein-Westfalen koki sellaisen hävityksen, miksi brittien läheinen tärkeä satamakaupunki ei sellaista olisi kokenut?

Käsittääkseni Britanniassa ei muuten ole ollut viime vuosisadalla valtiotasolta johdettua vähemmistöihin kohdistuvaa tuhoamisvimmaa tai mielipuolista tarvetta vallata kaikki naapurimaat. Saksassa ja Venäjällä sitä on ollut. Churchill on sinun mukaasi paha mies, mutta et viitsi perustella väitettäsi mitenkään. Itse en toki tuntenut miestä henkilökohtaisesti tai edes elänyt niitä aikoja.
11.10.2014 23:48 Eljas Pölhö: Petri kirjoitti kommenttiaan samaan aikaan kuin minä, joten päällekkäin puhuttiin.

Onhan Englannin kontolla viime vuosikymmenten pahin väestön pakkosiirto, eli British Indian Ocean Territory -alue, jossa 100% asukkaista pakkomuutettiin, jotta amerikkalaisten Diego Garcian tukikohta saisi olla rauhassa. Oliko se hyvä juttu vai paha juttu, riippuu varmaan jonkun maan kannatuksesta ja yleisestä historian tuntemisesta. Vastaava kysymys tulee esiin, jos tuntee Tyynenmeren saarten historiaa ja atomipommikokeet siellä.

Eri valtamerien saarilla olevat mitättömän pienet rautatiet ovat minun erikoisalaani ja ehkä ajattelen asiaa vain paikallisten kannata. Sen vuoksi moisten pikkusaarten kohtelu saa minun silmissäni suuren painoarvon, vaikka Suomesta katsottuna niillä ei ole mitään merkitystä.
12.10.2014 07:10 Kimmo T. Lumirae: Tottahan Hampuri oli jo 1975 ehjä, Martin. Ei saksalaisten kaltainen toimelias kansa jätä liki kahden miljoonan asukkaan kaupunkiaan jälleenrakentamatta kymmeniksi vuosiksi, ei. Jo 1950-luvulla länsisaksalaiset kokivat talousihmeen ja korjasivat sodan jäljet; noin vuonna 1960 oli paikoin joitain taloja tai kortteleita vielä romuna, mutta jo pelkästään kallis tonttihinta huolehti siitä, että jälleenrakennus sujui; 1950-60-lukujen länsisaksalaiset eivät olleet mitenkään köyhiä, heillä oli vaurastuva maa, joka vain piti rakentaa sodan jäljiltä paikoin uusiksi. Ja on selvää, että 1970-luvulle tultaessa oli jo viimeisetkin maalit ja kittaukset paikoillaan. Jos Hampurin tiettyjä keskusta-alueita katsoo kriittisellä silmällä, huomaa helposti tyhjät tontit; nämä ovat pommitusten jälkiä, joihin ei ole haluttu enää rakentaa niin tiiviisti kuin ennen sotaa.
12.10.2014 14:52 Martin Hillebard: Tekstini on kovaa mutta sanotaanhan, että "mitalilla on kaksi puolta". Kyllähän Eurooppa "vapautettiin" natseista mutta samalla suuri osa mannerta joutui kommunismin ikeen alle.
Tarkoitukseni ei nyt ole "tuomita" Sir Winston Churchillia, Ei minulla varmaan ole siihen oikeuttakaan, mutta kyllä ainakin välillisesti hänen toimenpiteittensä seurauksena kuoli paljon ihmisiä. Muunmuassa juuri näissä Saksan kaupunkien suurpommituksissa. Joilla ei sodan kululle ollut välttämättä suurtakaan merkitystä.
Hampurissa näkemäni suhteellisen eheät korttelit edustivat arkkitehtuuriltaan mahdollisesti 1800 -luvun loppua. En tunne yksityiskohtia kaupungin sota-ajan kohtaloista mutta ilmeisesti erittäin suuri osa tosiaan meni raunioiksi.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!