25.11.2014 / kuva-arvoitus, Nauru

25.11.2014 Pitkästä aikaa kuva-arvoitus: Mikä rautateihin liittyvä laite kuvassa on? Lisäpisteitä saa, jos tietää missä tämä näytteille asetettu yksilö sijaitsee.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: kuva-arvoitus Valtio: Nauru
Kuvaaja: Tomi Lapinlampi
Lisätty: 27.11.2014 09:41
Muu tunniste
Sekalaiset: Kuva-arvoitus
Sijainti: Rataverkon ulkopuolella
Ulkomaat

Kommentit

27.11.2014 10:05 Teppo Niemi: Lupakapula-aparaatti, eli laite, joka antaa junanlähetysvälille tarkoitetun lupakapulan käyttöön, kun kaikki muut kapulat ovat aparaateissa ja muut ehdot ovat valvottuja.
27.11.2014 13:43 Kari Haapakangas: Valmistajana näyttäisi olevan suuri ja mahtava
27.11.2014 13:48 Heikki Jalonen: Vastaavan kaltaisen, mutta englantilaisperäisen Webb & Thompson-tyyppisen laitteen käyttöä näimmekin tiistai-iltana (25.11.2014) lähetetyssä Chris Tarrant'in isännöimässä "Kiehtova maailma: Eksoottiset junamatkat"-ohjelmassa, paikkana Kongo.

Tuo kuvan eksemplaari lienee Pietarin rautatiemuseossa, ollen erittäin neuvostoliittolaista valmistetta? Kuvan laitteesta saattaa ehkä puuttua jokin osa, tai se on irrotettu isommasta kokonaisuudesta.
27.11.2014 13:55 Jouni Hytönen: Pietari on oikein, mutta museoon tämä ei ole vielä päässyt. :) Palvelee kuitenkin museoesineenä.
30.11.2014 18:05 Heikki Jalonen: Nyt kun tuli katsottua tuo samainen matkailuohjelman jakso uudelleen ja tarkemmalla katseella, saattoi todeta, että Kongossa (Congo-Coast Railway) käytössä ollut lupakapulalaite oli englantilainen Tyer&Co (malli ehkä Key Token Instrument no 9), jostain 1940-luvulta luultavimmin. Ehkä Englannista hankittua second-hand-laitteistoa? Alun perinhän tuon radan rakennuttivat ranskalaiset siirtomaaisännät 1920-luvun alussa; siten radan mitkään alkuperäiset laitteistot tuskin olivat englantilaista alkuperää - por Dieu!

Tuon kuvan laitteen lupakapulat (joita on kaksi irrallaan laitteen päällä) ovat toisenmallisia, muistuttavat jotenkin Webb&Thompson-sauvoja mutta ovat varmaan mitoiltaan aivan omanlaisiaan. Harmitus sentään, tässä olisi kiinnostava palanen rautatiehistoriaa selvitettäväksi. Miksi Venäjällä mentiin näihin ja koska? Ne olivat kai käytössä jo keisarikunnan aikaan - ellen väärin muista, jossain Jumbo 609:n pitkää viljahakureissua koskevassa kuvauksessa mainittiin lupakapulan käyttö. Onkohan kyseessä ollut tuon järjestelmän varhaisempi muoto, yksi kapula per suoritusväli, ilman sähköistä yhteenlukintaa? Kehittyikö järjestelmä tuohon muotoonsa vasta neuvostoaikana? Tietääkö joku asian tarkemmin? Toimiko jokin suuronnettomuus laukaisevana tekijänä? Ja miksi tämä järjestelmä ei kuitenkaan tullut käyttöön Suomen Suuriruhtinaskunnan Rautateillä, kuten helposti olisi voinut olettaa?

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!