05.10.2014 / Hiirola

05.10.2014 "Eikö tämä juna pysähdy Hiirolassa?"

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Hiirola (Liikennepaikan tiedot)
Kuvaaja: Topi Pikkarainen
Lisätty: 04.01.2015 19:58
Muu tunniste
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Syksy

Kommentit

04.01.2015 22:24 Markku Blomgren: Onpas siellä asiallista BUSSIliikennettä... =)
04.01.2015 23:28 Juhani Pirttilahti: Samainen bussi bongattiin myös Kalvitsan päärautatieasemalla.
05.01.2015 15:43 Teemu Saukkonen: Liekö tämä museorekisterissä? Joensuusta lähti Lehtosen joukkotuhoaseet (kuten autokoulunopettaja nimitti niitä 1997) pois ja ne olivat näitä samoja autoja. Kyllä edes yksi olisi pitänyt museoida koska ne olivat vuosikymmeniä samanlaisina.
05.01.2015 16:21 Heikki Kannosto: Lieneekö joukkotuhoase vielä pahempi kuin vanhemman polven 1960-70-lukujen vaihteesta muistamat Hyrylän hävittäjät?
06.01.2015 12:35 Teemu Saukkonen: Sellainenkin sanonta oli että vihreän vaihduttua pitää odottaa sillä tulee vielä poliisi/ambulanssi, Lehtosen bussi ja Lakan kuuppa-auto...
06.01.2015 18:50 Ari Palin: Lisätietoa "Hyrylän hävittäjistä":
http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/tu​usulantieta_ryskyttavia_sora-autoja_hauk​uttiin_hyrylan_havittajiksi_82616.html#m​edia=82627
06.01.2015 19:33 Ari-Pekka Lanne: Olen joskus hapuillen tapaillut ajatusta, että jos nuppiluvultaan koeasetelman luonne huomioiden sopivaksi katsotun suuruinen joukko pienehköjä nisäkkäitä – vaikkapa rottia, kissoja, apinoita tai oravia – opetettaisiin ajamaan pieniä leluautomobiileja vastaavaan skaalaan rakennetulla pikkuruisella katuverkostolla ja maantiestöllä, ja tarkkailtaisiin näin muodostuvaa liikennettä, huomattaisiinko sen eroavan muuten kuin mittakaavansa puolesta ihmisolentojen autoilusta.

Vrt. https://www.youtube.com/watch?v=8sV35tf0​OM8
06.01.2015 22:15 Heikki Kannosto: Olin alaluokilla enkä nähnyt Hyrylän hävittäjiä omin silmin mutta kuulin puhuttavan ja tiesin mistä on kyse - se valkeni vasta nyt että tv-dokumentti on edelleen olemassa. Kymmenisen vuotta sitten Hesarin jutussa "Jos Helsinki olisi Ankkalinna" kekseliäs toimittaja oli etsinyt helsinkiläisistä vastineita Ankkalinnan asukkaille ja pyysi lukijoilta lisää. Omista ehdotuksistani pääsi läpi Hannu Karpo.

Jk. No niin - mitäpä netissä ei olisi:

http://www2.hs.fi/extrat/kaupunki/ankkah​elsinki/galleria.html

http://www2.hs.fi/extrat/kaupunki/ankkah​elsinki/lukijalista.html
(Käyttäjä muokannut 06.01.15 22:19)
07.01.2015 07:33 Harri Pesonen: Lehtonenhan lopetti Jns -14 koko liikenteen..... monta vuotta hurjastelikin, Katsellaan pääseekö uusi samoihin mittoihin !!
08.01.2015 00:01 Ari-Pekka Lanne: Tähän kohtaan lisäisin poiminnan Sanomalehti Karjalaisen pääkirjoituksesta 13/11-2013: "Lehtosen Liikenteen lopettaminen on suoraa seurausta EU:n vaatimasta linja-autoliikenteen kilpailuttamisesta. Kyösti Lehtonen ei nähnyt enää mahdollisuutta kannattavalle liiketoiminnalle." ( http://www.karjalainen.fi/mielipiteet/mi​elipiteet/paakirjoitus/item/38771-lehtos​en-liikenne-jaa-joensuun-historiaan ) Eli tässäkin jäljet johtavat Kapitalististen eurostotasavaltojen liiton direktiiveihin.

Mutta mitäs tuosta Joensuun paikallisliikenteen hienosta kilpailutuksesta nyt sitten onkaan seurannut ja koitunut? "Kaupunki maksoi konsultille 49 000 euroa reitti- ja aikataulusuunnitelmasta, joka osoittautui täysin sudeksi. Reitit ja aikataulut ja toisaalta matkustajat eivät kohdanneet. Asiakaspalautetta on tullut, mutta kaupunki ei ole reagoinut. --- Kaupunki lanseerasi mainoslauseen puolessa tunnissa Kontiolahdesta Joensuuhun. Mainos ei purrut, kun vuorot olivat aina myöhässä. Ajoaika ei vaan yksinkertaisesti riittänyt." ( http://www.digipaper.fi/akt/126419/index​.php?pgnumb=13 ) Arvaan, että kyseellinen mainostoimiston konsultti ei ole ikänänsä nähnyt linja-autoja muuten kuin joskus pikkuautonsa tuulilasin takaa – eikä näin ole sisäistänyt, ettei linja-autolla voi kaahata sill’ viissiin kuin pikkuautoilla näkyy yleisesti voivan kaahata.

Entä onko uusi liikennöitsijä (vanhoine Lehtosen Liikenteeltä siirtyneine kuljettajineen) päässyt "samoihin mittoihin", kuten Pesonen tuossa edellä myös ounasteli? "Joensuun seudun joukkoliikenneviranomainen teetätti kilpailuasiakirjat konsultilla ja välitti ne sellaisinaan yrityksille. Osa reiteistä ja aikatauluista paljastui ajokelvottomiksi, sellaisiksi, ettei niitä voi noudattaa lakeja rikkomatta. --- – Emme lähde ajamaan aikatauluja, jotka eivät ole ajokelpoisia, toteaa Joensuun ja Kontiolahden välisen liikenteen voittaneen Savo-Karjalan Linjan toimitusjohtaja Kari-Pekka Hietala." ( http://www.digipaper.fi/akt/120541/index​.php?pgnumb=18 ) Eli ilmeisesti uusi liikennöitsijä on omaksunut yhtä kohtuullisen ajotavan kuin vanhakin, huolimatta tilaajan painostuksesta. Se taasen on ihan ymmärrettävääkin, että matkustajat eivät ole keksineet linja-auton myöhästymiselle muuta järjellistä syytä kuin kuljettajan toiminnasta johtuvat. Harva matkustaja keksii, että syy heille aiheutuvaan viivästykseen ja muuhun vaivaan voikin löytyä Kapitalististen eurostotasavaltojen liiton direktiivien mukaisesta pakkokilpailutuksesta ja vastuuttomasta, alaa tuntemattomasta tilaajasta – ei kuljettajasta tai liikennöitsijästä.

Se vanha vitsi "mainostoimiston konsultti laatii aikataulun, matkustaja vaatii noudattamaan sitä täsmälleen, ja kuljettaja maksaa sakot" ei siis nyt näytäkään toimivan, koska ammattikuljettaja ei suostu noudattamaan mainostoimiston konsultin rustaamaa ajokelvotonta aikataulua vaan sen sijaan mieluummin Tieliikennelakia – siltikin, vaikka matkustajat yrittäisivät vaatia noudattamaan mahdotonta aikataulua.
08.01.2015 00:46 Heikki Kannosto: Paras näkemäni kilpailuttamisvitsi on ollut Suo24:n kreationismipalstalla kun joku vastasi yhden maanisen evankelistan jumalankaupitteluun sanomalla että pitänee kilpailuttaa.
08.01.2015 09:57 Jouni Hytönen: Mikähän konsultti tuon Joensuun työn oikein teki? Kielteisetkin referenssit olisi hyvä saada julki vastaisen varalle.
08.01.2015 10:05 Ari-Pekka Lanne: No, virheitä sattuu kaikille, myös konsulteille. Pahempana pitäisin tässä tilaajan ominaisuudessa esiintynyttä Joensuun kaupunkia, joka ylimielisesti jätti huomioimatta kuljettajien, liikennöitsijöiden ja asiakkaiden perustellut valitukset.
08.01.2015 10:58 Jouni Hytönen: Tuossa toisessa lehtilinkissä onkin tieto, että konsultti oli WSP Finland Oy.
08.01.2015 11:13 Petri P. Pentikäinen: En ihan ymmärrä, miten Ari-Pekan mielestä on kapitalismin lisäämistä se, että viime vuonna useat Joensuun kaltaiset kaupunkiseudut kilpailuttivat paikallisliikenteensä. Näin toimien julkinen sektori tosiasiassa otti vastuun joukkoliikenteen suunnittelemisesta ja järjestämistä, joka siihen asti oli kaupungeissa yksityisten (kapitalististen?) yritysten suvereeni yksinoikeus. Kaupungeilla ei ollut muuta virkaa kuin leimata vuodesta toiseen samoille toimijoille liikenneluvat, eivätkä kuntalaiset voineet suoraan vaikuttaa joukkoliikenteen järjestämiseen.

Jos toteutuksessa on ollut suurille muutoksille tyypillisiä alkuvaikeuksia, se ei liene mikään ismikysymys.
08.01.2015 11:21 Jouni Hytönen: Olihan kaupungilla toinenkin tärkeä, joskin hiukan absurdi tehtävä: maksaa liikennettä hoitavalle yritykselle sitä suurempi tukisumma, mitä suuremmaksi matkustajamäärä kasvoi. Tätäkö automaattia ei olisi saanut myöskään purkaa?
09.01.2015 02:21 Ari-Pekka Lanne: Niin, nostin Joensuun paikallisliikenteen kilpailuttamiskeissin lieveilmiöineen esille vastineeksi edellä oleviin viittauksiin "Lehtosen joukkotuhoaseista" osoittaakseni, että ammattimaiset kuljettajat päinvastoin älähtävät, jos liikenteen tilaaja yrittää ajattaa linja-autoja epäasianmukaiseen tyyliin tai liikenneturvallisuutta vaarantaen. Pakkokilpailutus ja kapitalismi tyypillisine lieveilmiöineen tuli mukana pyytämättä – vain ja ainoastaan siksi kun se sattuu liittymään tähänkin kyseiseen keissiin täysin saumattomasti.

PPP kuitenkin alkoi tuossa ihmetellä varsinaisen asian (liikenneturvallisuus suhteessa ammattimaiseen ajoon) vierestä, miten mielestäni on "kapitalismin lisäämistä se, että viime vuonna useat Joensuun kaltaiset kaupunkiseudut kilpailuttivat paikallisliikenteensä", ja jatkoi vielä: "Näin toimien julkinen sektori tosiasiassa otti vastuun joukkoliikenteen suunnittelemisesta ja järjestämistä, joka siihen asti oli kaupungeissa yksityisten (kapitalististen?) yritysten suvereeni yksinoikeus. Kaupungeilla ei ollut muuta virkaa kuin leimata vuodesta toiseen samoille toimijoille liikenneluvat, eivätkä kuntalaiset voineet suoraan vaikuttaa joukkoliikenteen järjestämiseen."

Mulla ei riitä viitseliäisyyttä vastaamaan tähän monisyiseen, tämän erityisalan kysymykseen, joten annan vastausvuoron ekspertille, Vaasan yliopiston aluetieteen proffalle Hannu Katajamäelle: http://www.uva.fi/fi/blogs/expert/alueke​hityksen_arki/kapitalismin_henki_haisee/ Tuossa esseessään Katajamäki kuvaa osuvasti kuntien haikailua kilpailutuksissaan monikansallisten, kapitalististen suuryritysten perään ja paikallisten, asiakkaita kuuntelevien ja seudun työväkeä työllistävien perheyritysten dissaamista.

Tyypillisesti tällaiset pienet paikalliset yrittäjät ovat olleet melkeinpä vanhojen teollisuuspatruunoiden tapaisia "isäaurinkoisia" pikkukaupungeissaan ja lähitienoilla. Kaikki paikalliset ovat tunteneet heidät. Aamuisin on oltu torinreunalla pystökaffeella miehissä ja muina miehinä. Isäntien, renkien ja asiakkaiden kesken on vallinnut keskinäinen luottamus ja yhteisymmärrys. Rengit ovat saaneet palkkansa ansioidensa mukaan jämptisti, mutta toisaalta tukkapöllyssäkään ei ole säästelty – sen kerran kun kaikki ei ole ollut eksaktisti perfect. Palvelua on kehitetty asiakkaiden tarpeet huomioiden ja palautteet huomioon ottaen – toisin kuin vaikkapa Joensuun paikallisliikenteessä vuoden 2013 jälkeen, kuten noista prujuista käy ilmi.

Niin, ottiko Joensuun kaupunki vastuun joukkoliikenteen suunnittelemisesta – ihan konkreettisesti? Linkkaamieni artikkeleiden perusteella saa kyllä sen käsityksen, että kaupunki tuli delegoineeksi ainakin valtaosan suunnitteluvastuusta monikansalliselle, Lontoossa pääkonttoriaan pitävälle, kapitalistiselle r a k e n n u s a l a n suuryritykselle (WSP Group plc), kun se aiemmin kuului monikymmenvuotisen kokemuksen omaavalle paikalliselle liikennöitsijälle. Tähän tapaan kilpailutus lisää kapitalismia – pienin mutta hyvin määrätietoisin askelin.

Mekanismeja on toki muitakin kuin nämä kuntien järjestämät kilpailutukset. Myös yksityishenkilöt kilpailuttavat nykyään innokkaasti ostamiaan tuotteita, tilaten niitä netin kautta vaikka maailman ääristä – ei enää avainlippumeiningillä, kuten ennen vanhaan. Samaa tahtia katoavat sitten suomalaisten työpaikat. Tässä aiheeseen liittyen esimerkki erään vanhanajan tekstiilitehtaan joutsenlaulusta: http://areena.yle.fi/tv/2372306 Dokumenttina mielestäni oikein maan perusteellisen pirun hyvin tehty.

Mutta tosiaankin, nytpä nämä tämmöiset suomalaiset tekstiilitehtaat, ruukit ja liikennöitsijät alkavat olla historiaa. Takaisin ei niitä saa. Ikinä. Valitettavasti näin.
09.01.2015 09:14 : Menee ohi linja-autoliikenneaiheesta, mutta kapitalismia ja suomalaisen teollisuuden historiaa löytyy myös erään suomalaisen telakan viime hetkiä kuvaavasta dokumentista. Tarjolla meille kaikille yle-veron maksajille Ylen Elävässä arkistossa:
http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/vu​osaaren_telakan_viimeiset_hetket_100462.​html#media=100481
09.01.2015 09:50 Jouni Hytönen: Aikataulusuunnittelussa on toki monenlaisia huomioonotettavia yksityiskohtia. Jos vaikka otetaan esimerkiksi pienen kaupungin tärkeähkö linja, jota on vuosikaudet ajettu tunnin kierroksilla kahdella autolla saaden aikaiseksi matkustajaystävällisen tasaisen puolen tunnin vuorovälin ja samoina toistuvat lähtöajat. Muu liikenne lisääntyy, katujen nopeusrajoituksia saatetaan laskea, jonnekin on ehkä rakennettu pari hidastetöyssyä, asutus on lisääntynyt reitin varrella -> tunnin kierrosaika ei enää riitäkään. Mitä tehdään? Lappeenrannan linjalla 4 tämä ongelma ratkaistiin pidentämällä kierrosaikaa 65 minuuttiin. Säännöllinen puolen tunnin vuoroväli rikkoutui ja lähtöajat hyppivät joka tunti viisi minuuttia eteenpäin. Kolmas auto olisi merkittävä lisäkustannus. Kahdella autolla 80 minuutin kierrosajalla syntyisi 40 minuutin vuoroväli. Voisiko linjan reittiä muuttaa siten, että tunnin kierrosaika riittää? Joissakin kaupungeissa on optimoitu linjastoa siten, että on yhdistelty linjojen osia uudelleen siten, että syntyy toimivia kierrosaikoja. Jos vaikka linja 1 on aikaisemmin ajanut lähiöön A, eikä kierrosaika oikein riitä, muutetaankin linjastoa siten, että vaihdetaan linjan 1 päätepysäkki lähiöön B, jonne on lyhempi matka ja kierrosaika riittää. Linja 2 alkaa ajaa lähiöön A, mutta sillä oli kierrosajassa aikaisemmin enemmän pelivaraa, joten se riittää myös uuteen päätepisteeseen. Luonnollisesti ajoaikoja kannattaa selvittää jollakin muullakin metodilla kuin ajamalla reitti läpi omalla henkilöautolla missään pysähtymättä.
09.01.2015 18:37 Tuukka Ryyppö: EU ei vaadi pakkokilpailutusta joukkoliikenteessä. Kaupungit saavat hoitaa joukkoliikenteen kokonaan itse ilman kilpailutusta liikelaitosmallilla. Eli Joensuun kaupungilla olisi ollut täysi laillinen oikeus hommata kasa busseja ja alkaa hoitaa niillä tota liikennettä ihan ilman mitään kilpailutusta. Siispä pakkokilpailutusta ei Suomen joukkoliikenteessä ole. Tietysti, jos halutaan ottaa ulkopuolinen yksityinen firma hoitamaan liikennettä sen sijaan että hoidettaisiin se itse, silloin pitää valita hinta-laatusuhteeltaan paras, eikä vain sitä, joka sattuu olemaan hyvän saunakaverin omistuksessa.
12.01.2015 10:01 Ari-Pekka Lanne: Sukupolvien ajan knowhowtaan hioneilla, sydämellään kutsumustyötä yhteisönsä hyväksi tekevillä ja työntekijöitään inhimillisesti kohtelevilla, pienillä perheyrityksillä – edes nettonsa Valtiokonttoriin tulouttavilla valtionyhtiöillä – ei ole aikaa myöten mitään jakoa pakkokilpailutuksissa ja muissa kilpailuasetelmissa ylikansallisten, osingot sikarikkaiden suurosakkaiden veroparatiisitileille tallettavien, monialakonsernien putsatessa pöydän. Markkinoiden haltuunottovaiheessa näillä goljateilla riittää ehtymättömästi raakaa vipuvoimaa sulatella kaikkein isoimmatkin suupalat – täysin riippumatta aiemmasta paikallisesta tai kansallisesta kilpailutilanteesta. Sen hetken epärealistiset polkuhinnat ja mairea lepertely ehkä miellyttävät tilaajia ja loppuasiakkaita. Se ei kuitenkaan ole näiden Mikki Hiirien, Robin Hoodien ja muiden sankarihahmojen lopullinen maali. Kylmät kapitalistit jatkavat peliään kvarttaali kvarttaalilta, kunnes saavuttavat maailmanlaajuiset monopolit toimialoillaan. Ei liene epäselvää, kuka on siinä vaiheessa kitupiikki Roope-setä ja kuka sen kultakolikoita putsaileva Aku Ankka.

Kymmenvaltioliitto – globaalin pankkieliitin umpikorruptoitunut saunaseura – on alusta asti pyrkinyt tähän ja vain tähän pakkokilpailutus- ja kilpailudirektiiveillään. Demokraattiseksi väitetyssä Brysselissä operoi taukoamatta ammattilobbareiden palkka-armeija ohjailemassa ja valvomassa meppien ja EY-virkamiesten toimia. Puolueettomiksi kehutut asiantuntijakomissiot näyttävät usein kokoonpanoiltaan oudon esteellisiltä.
12.01.2015 13:08 Hannu Peltola: Voisiko nämä keskustelut siirtää esim. hommafoorumille tai muuhun ei rautatieharrastukseen liittyvälle sivustolle? Onko Ari-Pekan tarpeellista postata täsmälleen sama poliittinen kommentti useampaan kuvaan? Miten tämä liittyy rautatieharrastukseen?
12.01.2015 17:48 Ari-Pekka Lanne: Jos rautatie- ja joukkoliikennepolitiikkaa sivuavat keskustelut eivät kiinnosta, on tarjolla myös toisentyylisiä, ei-poliittisia postauksia, vaikkapa tähän tapaan: http://www.vaunut.org/kuva/97706 . Ja kyllä, kahteen keskusteluun tuo sama vastaus oli i h a n pakko lisätä, koska se sopi molemmissa rautatie- ja joukkoliikennepolitiikasta kiinnostuneiden harrastajien kesken ajankuluksi ja silkasta keskustelun huvista vaihdetuissa sanailuissa esitettyihin väitteisiin. En oikeasti mahtanut itselleni mitään. Ehkä ylitin räikeästi sananvapauteni suomat oikeudet tai vähintäänkin sopivuuden rajat ilmaistessani omalla käsittämättömällä tavallani huolestuneisuuteni vallitsevan politiikan vahingollisista vaikutuksista suomalaisen junaliikenteen jatkuvuuteen. Sori. Puolustukseksi on sanottava, että en kai sentään kuitenkaan hyökännyt ketään yksityistä, nimeltä osoitettua henkilö tai etnistä kansanosaa vastaan. Sikäli kommenttien oli tarkoitus olla asiallisia. Ja pakkohan näitä ei siltikään ole lukea.
12.01.2015 18:47 Juhana Nordlund: Yllä näkyvä bussi on esitelty myös kuvan http://vaunut.org/kuva/84866 yhteydessä. Yllätyksekseni ylempänä näkyvät kirjoitukset käsittelevät pääasiassa aivan muita asioita kuin kuvassa näkyviä liikennevälineitä tai maisemia.
12.01.2015 19:50 Topi Pikkarainen: Kyseinen bussi on k u u l u i s u u s !

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!