??.??.1919 / Todennäköisesti Siperiassa, Venäjä

??.??.1919 Ensimmäisen maailmansodan kummallisuuksia oli tsekkiläinen joukko-osasto, joka operoi Venäjän sisällissodan aikana Siperiassa, pyrkien takaisin kotimaahansa. Tsekkoslavakian valtio perustettiin sodan jälkeen. Ilmeisesti tämä kuva on otettu jossakin Siperiassa ja tsekkiläisten käyttämä panssariauto on kuormattu SVR:ltä lainattuun vaunuun. Kuvan on antanut vorgiin nähtäväksi laitettavaksi Jiri Sharfraitag (oletan hänen asuvan Tsekin tasavallassa). Vaunun numero näyttää olevan FZD 738503/T. Sen jälkeen on mahdollisesti numero 25 819 19. Epäilen, että 7 on venäläisen numeroinnin mukainen lisäys ja 25 8 1919 on uudelleen numerointi päivä. /T merkitsee varmaan Trofei = sotasaalisvaunua.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Todennäköisesti Siperiassa Valtio: Venäjä
Kuvaaja: tuntematon (Lisännyt: Ilkka Hovi)
Lisätty: 22.01.2015 21:28
Muu tunniste
Sekalaiset: Henkilökunta, Junamatkustaminen, Muu ajoneuvo
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Ulkomaat
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

22.01.2015 23:42 Heikki Jalonen: Onpas kiinnostava ja mielikuvitusta stimuloiva kuvaharvinaisuus!

Kuvassa etualalla näkyy hieman kolhiutunut, mutta kuitenkin betonirakenteinen matkustajalaiturin reuna. Ollaan luultavasti siis jollain isomman paikan asemalla eikä missään keskellä ei-mitään jossa olisi korkeintaan jonkinlainen puinen laiturintapainen ja kuopallinen kuraa. Taustalla lennätinjohtokin, tai ehkä lupalaitteen johto. Luultavasti siis Siperian radan päälinjoilla. Ehkäpä Omskissa joka oli valkoisten armeijoiden (ja siten myös legioonan) päämajakaupunki?

Jarrupömpelin kyljessä lukee jotakin, jää tunnistamatta. Venättä joka tapauksessa. Kotivarikko? Vaiko vain ystävällinen "Pääsy kielletty"?

Vuosiluku on välillä toukokuu 1918 (legioonan invaasio Tseljabinskiin) ja syyskuu 1920 (jolloin viimeinen evakuointilaiva lähti Vladivostokista).

Tsekkiläisen legioonan käytössä oli paljon haltuun kaapattua rautatiekalustoa, jopa panssarijuna. Wikipedian suomenkielisessä artikkelissa "Tsekkoslovakian Legioona" näkyy pikkukuvassa jopa yksi epäilyttävän suomalaisen näköinen umpivaunu. Englanninkielinen artikkeli "Czechoslovak Legion" on laajempi ja eri kuva-aineistolla. Panssarijunasta on siellä kuva.

Tuo panssariauton kylkeen maalattu nimi "Janosik" viittaa slovakialaiseen myyttiseen kansansankariin, sikäläiseen Robin Hoodiin. Auto on ehkä englantilainen Austin-panssariauto, joita venäjälle oli toimitettu sodan (I) kuluessa paljon ja kuvan ottohetkellä siis "vapautettu" alkuperäisiltä omistajiltaan. Autoa on mahdollisesti muutettu jollain tapaa. Tai se on muuttunut jonkin sodan sattuman seurauksena.
24.01.2015 20:58 Reino Kalliomäki: Uskomatonta että!

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!