16.07.1974 / Helsinki

16.07.1974 Siitä kun yöratikat lopetettiin on jo niin kauan, että kaikilla ei taida olla omakohtaista muistoa niiden keltaisista pysäkkikylteistä. Tässä 10N Varsapuiston kohdalla, takana Teinitalo. Kuva on vähän samea, kun se on inhottavalla krupusella muovipaperilla ja piti vähän sumentaa ruudukon hälventämiseksi.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Helsinki
Kuvaaja: Kirpputori (Lisännyt: Eljas Pölhö)
Lisätty: 17.03.2015 01:09
Muu tunniste
Rautatieinfra: Merkki
Sekalaiset: Raitiotie
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

17.03.2015 08:22 Juhana Nordlund: Keltainen pohjaväri oli tosiaan käytössä mm. yö- ja ruuhkalinjojen "pysäkkipäreissä". Näin asiakas noteerasi rajoitettuun aikaan liikennöitävät linjat paremmin. Käytäntö poistui jossain vaiheessa 1970-lukua eli melko pian kuvan ottamisen jälkeen. Raitioliikenteen (erillisiä) yölinjoja on ollut keltaisettomallakin aikakaudella ainakin vuoteen 1985 saakka.

Kuvan pysäkki sijaitsee nimenomaan nykyisen Varsapuistikon pysäkin kohdalla, vuonna 1974 pysäkki taisi olla nimeltään ihan vain Kaisaniemi. Nykyinen Kaisaniemen pysäkki on tuli metroaseman kohdalle vasta keväällä 1995, kun asema otettiin käyttöön. Kyseinen metroasema lakkasi olemasta nimeltään Kaisaniemi tämän vuoden (2015) alkupuolella. Raitiovaunupysäkin nimeä ei tässä yhteydessä muutettu metroaseman tapaan Helsingin yliopistoksi.
17.03.2015 08:39 Mikko Nyman: Asuin Kalliossa elokuuhun 1984 asti. Olisimmeko muuttaneet Pyhään Martinlaaksoon viikkoa ennen Sörnäisten metroaseman avautumista. No, oli miten oli, mutta 7:n päätepysäkki oli tuohon aikaan Harjutorilla, eikä raideyhteyttä Hämeentielle muistaakseni ollut. Jos oli, mikään linja siitä ei normaalisti kulkenut. Milloin 7 muuttui rengaslinjaksi? Mikä tuohon aikaan oli 7:n toisen pään päättäri? Olisiko tuon ajan linjakarttoja jossain?

Huomioikaa se, että vedin nuo yllä olevat jutut ulkomuistista, sillä olin tuolloin 7-vuotias, enkä vielä harrastajaksi kääntynyt tunnetuimpien alojen erikoisasiantuntija.
17.03.2015 08:56 Juhana Nordlund: Kuvan ottamisen aikaan seiska oli rengaslinja, joskaan kirjaimia A ja B ei käytetty kaupallisissa yhteksissä eikä missään muussakaan matkustajainformaatioksi. Seiska pätkäistiin Areenatalon ja Harjutorin väliseksi ei-rengaslinjaksi vasta Sörnäisten metroaseman rakentamistöiden ajaksi. Ja tämä katkaistu seiska ajoi Hakaniemestä Harjutorille tietenkin Töölön kautta, ei suorinta reittiä.

Seiska poistui vajaaksi vuodeksi kartalta syksyllä 1984. Kesäkuussa 1985 seiska palasi liikenteeseen uudelleen, aluksi reitille Pasilan asema - Ruskeasuo, mutta Helsinki-päivästä alkaen uudeksi rengaslinjaksi (ilman Krunikan kierrosta). Helsinki-päivän aamuna seiska kävi Käpylässä saakka kääntymässä Pasilan aseman luona olevien ratatöiden takia. Pasilan silta vihittiin siis käyttöön Helsinki-päivänä puolilta päivin ja siitä hetkestä lähtien nykyisensukuinen rengasseiska on ollut osa Helsingin raitiolinjastoa. Kirjaimet A j B ilmeistyivät kaupalliseen käyttöön ulkomuistini mukaan kevättalvella 1986 - kuitenkin joitakin kuukausia sen jälkeen kun uudistunut linja oli jo ollut käytössä.
17.03.2015 09:04 Mikko Nyman: Kiitokset Juhanalle jälleen kerran pilkuntarkoista tiedoista. Teille vanhemmille tulisi viipymättä myöntää kiskoliikenneharrastusneuoksen arvonimet, sillä sen verran järeitä tietopankkeja olette. Hienoa.
20.03.2015 23:49 Ari Palin: Kiitokset tosiaan Juhanalle näistä tarkoista tiedoista. Tiedossani oli seiskan siirtyminen Pasilansillalle kesäkuussa 1985, mutta muut tuon ajantienoon seiskan muutokset eivät.

Tässä hieman tietoa Vorgin väelle kuvassa olevan pysäkin seudun inframuutoksista: Nykyisten Kaisaniemen pysäkkien kohdalla oli aiemmin vain yksi raide, koska keskustaan päin menevä raide kulki Vilhonkadun ja Mikonkadun kautta. Raide siirrettiin nykyiselle reitille muistaakseni joitakin vuosia ennen Kaisaniemen metroaseman avaamista. Myöskään nelosen poikkeusreitti Kruununhaan kautta ei ole aina ollut mahdollinen. Ainakin vielä 1980-luvulla puuttui raideyhteys Liisankadulta Kaisaniemenkadulle ja päinvastoin.

Mainittakoon vielä, että Liisankadun risteyksen pohjoispuolella olevan bussipysäkin nimi on "Kaisaniemi". Samannimisen ratikka- ja bussipysäkin välillä on siis satojen metrien välimatka. Kun matkustaa Rautatientorilta Hakaniemen suuntaan, ensin tulee ratikkapysäkki "Kaisaniemi", sitten ratikkapysäkki "Varsapuisto" ja bussipysäkki "Varsapuisto" samalla kohdalla, ja sitten bussipysäkki "Kaisaniemi". Toisin sanoen pysäkit "Kaisaniemi" ja "Varsapuisto" ovat busseilla eri järjestyksessä kuin ratikoilla. Tosin samat linjat eivät taida pysähtyä molemmilla bussipysäkeillä.
21.03.2015 01:46 Mikko Lahdenmäki: Suomen Raitiotieseuran sivuilta löytyy kaikista linjoista eri vuosina käytössä olleet reitit sekä tekstimuodossa että interaktiivisina karttoina. Esimerkiksi seiskan vaiheet: http://raitio.org/ratikat/helsinki/linja​sto/linjat/linja7.htm ja http://raitio.org/ratikat/helsinki/linja​sto/kartat/7linja.htm.
21.03.2015 23:46 Jorma Rauhala: Tosiaankin sanoisin edelläkirjoitettuun Mikko Lahdenmäen viestiin lisäten, että kaikki "kunnia" noista pilkuntarkoista linjatiedoista kuuluisi osoittaa SRS:n aktiiveille raitiotiehistoriantutkijoille, joitten nimet mainitaan mainittujen e-julkaisujen alussa. Eikä ehkä vain sieltä tietoja noukkiville.
22.03.2015 01:21 Eljas Pölhö: Komppaan Jormaa. Kiskoliikennesaralla ei varmaan kukaan rikastu, joten kiitosta voi osoittaa mainitsemalla lähde tai tekijä. Juhana on niin monasti osoittanut hyvää tietojen hallintaa, joten omat tiedot ovat varmasti riittävä lähde. SRS:n karttojen (toimittavat asiansa erittäin hyvin) toteutuksen kunnia kuuluu Jarkko Pertilälle. Kun klikkaa linjatietoja, niin siinä ei kyllä ilmoiteta kenelle kunnia kuuluu (edes pääasiassa). Minä saattaisin henkilökohtaisesti epäillä jotain aikoinaan Kaivokselassa asunutta herrasmiestä, mutta en voi olla varma, joten jääköön se tieto muiden kerrottavaksi. Kaikkiaan voin kyllä todeta, että Suomen Raitiotieseura on todella esimerkillinen yhdistys tietojen julkistamisen suhteen, joten kaikki kunnia (ja privaatti kiitos) sen seuran entisille ja nykyisille toimenhaltijoille.

Edit hassu typo
(Käyttäjä muokannut 22.03.15 01:29)
22.03.2015 06:48 Juhana Nordlund: Nimenomaan tämän kuvan osalta ylempänä näkyvät "pilkuntarkat tietoni" olivat tosiaan suoraan ulkomuistista. Keskustelusta päätelleen olen tainnut tällä kerralla muistaa asiat oikein.

Viime aikoina täällä julkaistujen tuota huomattavasti vanhempien kuvien kohdalla olen tosiaan tarkistanut, mitä SRS:n sivut asiasta ovat mieltä ja yleensä mainostanutkin niitä sivuja samassa yhteydessä.
22.03.2015 09:07 Mikko Nyman: Ainakin minä ehdotin (kirjoitusvirheen kera) kiskoliikenneharrastusneuoksen arvonimien myöntämistä vanhemmille kiskoliikennepastoreille. Toisin sanoen, propsit tasapuolisesti kaikille. En toki vähättele nuorempiakaan kiskoliikenneharrastuslähettiläitä, mutta teiltä vanhemmilta saa sellaisia tietopaketteja, joita on käytännössä mahdotonta kaivaa muualta kuin aivolohkoistanne. Arvostan.
22.03.2015 12:03 Mikko Nyman: Hieman ohi aiheen, mutta noista arvonimistä vielä: olen yrittänyt käännyttää erästä naispuoleista kaveriani lähes vuosikymmenen rautatieharrastajaksi. Ehdotin hänelle äsken jopa arvonimen myöntämistä, mutta hän ei jostain syystä ollut kovin liekeissä ehdotuksestani, joka olisi ollut "rautatiehörhötär". Yritin perustella arvonimen erinomaisuutta sillä, että sehän kuulostaa lähes kreivittäreltä. Mutta ei, ei hän silti syttynyt. Any ideas? Miten käännyttää selvästi rautateistä kiinnostunut, ensi kuussa 38 vuotta täyttävä tuleva rautaharrastuksen ylipapitar rautatiehörhöttäreksi?
(Käyttäjä muokannut 22.03.15 15:43)

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!