??.??.???? / ?

??.??.???? Löytyykö tälle kuvalle osoitetta? Mies, hevonen, hevoskärryt.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: ?
Kuvaaja: Tuntematon (Lisännyt: Jarmo Pyytövaara)
Lisätty: 23.03.2015 00:20
Muu tunniste
Rautatieinfra: Merkki
Sekalaiset: Matkustaja, Muu ajoneuvo
Sijainti: Linjalla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

06.08.2020 22:25 Ossi Rosten: Nostetaas tätä esille kun alko kiinnostaa. Ekana kävi mieleen Kolho, mutta ei se tuhon sovikaan mitenkään...
06.08.2020 23:07 Lasse Reunanen: Vahvasti sijoittaisin kuvan 1960- tai 70-luvulle. Kuvan oikeassa reunassa näkyvä tunnistamaton auto on muotoilultaan selvästi 60-luvun puolivälistä tai 70-luvulta. Ei ainakaan 50-luvulta. Etuakselinsa hevoskärryyn menettänyt kuorma-autokin on vanteiden tyypistä päätellen ollut sodan jälkeistä tuotantoa. Taustan kuplafolkkari näkyy niin epäselvänä, ettei siitä pysty ajoittamaan kuvaa tarkemmin. Myöskään valkoisen talon edessä oleva 40-luvun tyylinen auto ei auta asiassa.
07.08.2020 22:35 Petri Nummijoki: Hevosvetoinen aikakausi rajannee jotain. Olen kyllä itsekin nähnyt hevosen "hyötyajossa" vielä 80-luvun puolella mutta suhtautuisin sellaisiin poikkeuksellisina tapauksina. Käytännössä traktorityön voitanee katsoa ohittaneen hevostyön jo 50-luvulla, jos puhutaan tehdyn työn määrästä eikä vetoyksiköiden lukumääristä. 60-luku olisi sitten viimeinen vuosikymmen, jolloin hevosilla on ollut Suomen maa- ja metsätaloudessa todellista käytännön merkitystä. Saattoihan vanhaisäntä pitää hevosta tunnesyistä sen jälkeenkin mutta tuskin niillä työtuloksien kannalta on myöhemmällä ajalla ollut juuri mitään roolia.
08.08.2020 00:21 Rainer Silfverberg: Kauniaisissa toimi hevosajuri vielä 1970-luvun alussa. Aloitin oppikoulun siellä 1971 ja koko mesta oli siihen aikaan kuin oltaisiin landella!
08.08.2020 00:30 Jorma Toivonen: Nähtyäni kuvan ensiksi tuli mieleeni 50-luvun alkuvuodet. Tällaisella yhdistelmällä tyhjennettiin tuolloin ulkovessojen jätökset. Rauhallinen hevonen ja kuskille vielä "Klupi huuleen" ja matka jatkui kohti seuraavaa kohdetta. Vanhempieni neuvo: "Ellet opiskele, et pääse "Hu...elle edes pas.....kuksi".
08.08.2020 02:02 Lasse Reunanen: Vahvasti alan uskottelemaan itselleni, että kuvan valkea auto olisi Ford Taunus 17M, P3 korimallia, eli se on tullut jo markkinoille 1960. Auto näyttää uudehkolta, vanne ei ole ruosteessa ja muutenkin auto on siistin näköinen. 1960-luvun alkuun kuvan miljöö hevoskärryineen ja ajurin pukeutumisineen vaikuttaisi käypäseltä. Hevoskärryn vanne puolestaan vaikuttaa hyvin vahvasti vuodesta 1946 valmistetun Neuvostoliittolaisen GAZ-51 kuorma-auton vanteelta. Gazeja tuli sodan jälkeen kohtuullisen paljon Suomeen. Huonolaatuisena ja heikkotehoisena niitä on varmasti romutettu jo reilun kymmenen vuoden iässä, jolloin runko lavoineen ja taka-akseleineen hyödynnettiin usein traktorin kärryinä ja etuakseli hevoskärryn akselina.
(Käyttäjä muokannut 08.08.20 02:17)
08.08.2020 02:40 Esa J. Rintamäki: Kerronpa hevosajoneuvokulttuurista yhden jutun: (tarina on tosi ja kertoja elää!) Kirjan Saksalainen Suomi 1918 mukaan vapaasti mukailtuna.

Vuoden 1918 keväällä, kun saksalaisten Itämeren-divisioona nousi maihin Hangossa, niin fritzit joutuivat pian toteamaan, että automobiililla huristeleminen Helsinkiin tukka putkella ei onnistu kovinkaan helposti, johtuen tuonaikaisten teiiden todella huonosta kunnosta. No, Karva-Ooppeleilla lähti sitten se eteneminen käyntiin, vaikka punakaarti vähän koetti estellä. Sakut kohtasivat matkaa tehdessään tietenkin alkuasukkaita (siis suomalaisia) omine kauramoottorivetokalustoineen. Saksalaisia suuresti hämmästytti tosiasia että kaikilla suomalaisten hevosilla oli aina sama kutsumanimi: Perkele tai Saatana.

Epäilen itse ettei tämä suinkaan johtunut hevoskaakkien ilkeästä luonteesta, vaan sakujen havainnosta,, että suomalainen hevostenpitelykulttuuri ei suinkaan täyttänyt kaikkia eläinsuojelullisia näkökohtia. Niinpä saksalaiset sittemmin järjestivät hevostenhoitokursseja, ja halukkaita osanottajia kyllä riitti. Saksmannit itse aikalaisten kertoman mukaan pitivät hevosistaan erittäin hyvää huolta.
(Käyttäjä muokannut 08.08.20 02:44)
08.08.2020 08:05 Kari Haapakangas: Kohtuullisen kokoinen taajama, liikerakennus ja asuntoja yläkerrassa. Lippu salossa, onko siis liputuspäivä. Lehdettömät puut, mutta ei lunta tai sen jäämiä. Wappu kenties, vai joku syksyn juhlapäivä?

Puhelinpiuhoja on sen verran, että aivan pikkuradan varressa ei olla.

Voisiko paikan tunnistaa tuosta kuutiomaisesta pömpelistä ilmeisesti aivan radan varressa?

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!