Hans Kullberg: Vr Uusi Unimog

kuva
KehäVeho Espoo

Vr Trackin uusin Mercedes-​​Benz Unimog
2 kommenttia
24.03.2017 Hans Kullberg
kuva
KehäVeho Espoo

Vr Trackin uusin Mercedes-​​Benz Unimog
Ei kommentteja
24.03.2017 Hans Kullberg
kuva
KehäVeho Espoo

Vr Trackin uusin Mercedes-​Benz Unimog
1 kommentti
24.03.2017 Hans Kullberg

Hakuehdoilla löytyi 3 kuvaa

Kommentit

03.04.2017 15:13 Heikki Jalonen: Aika railakas insetti on Mokin vanteissa!
04.04.2017 18:15 Simo Virtanen: Onneksi on näinkin leveä raideleveys.
05.04.2017 14:49 Heikki Jalonen: Mokkihan toimitetaan tavallisesti maastorengastuksella, jolloin renkaan leveys on aika paljon suurempi ja renkaan ulkosivu tulee normaaliin paikkaansa. Tuossa kiskoversiossa käytetään kapeampaa ja sileämpikuvioista rengasta; pintana maantiekuvio. Ehkä kestävyyssyistä? Voisi kuvitella, että karkeakuvioinen maastorengas kuluu kiskoajossa epänormaalisti ja joutuu ennen aikojaan vaihtoon. Vakiomallinen kuorma-auton maantierengas on toisaalta myös paljon halvempi uusia kuin pullea ja karkea maastorengas.
05.04.2017 16:48 Simo Virtanen: Väitän tuollaisen Mokin olevan sellaisessa hintaluokassa, ettei siinä mitään varusteita ole valittu pikkuruisen säästön toivossa.

Eiköhän renkaat ole tuollaiset siksi, että osuvat kiskon pintaan. Leveämmällä raidevälillä ei saada kumeja osumaan kiskoon. Noissa teräspyörissähän ei ole vetoa, joten kiskoille päästyään mokki jäisi paikoilleen jauhamaan tyhjää pyörät ilmassa.

Muistan jo pikkupoikana ihastelleeni junien lisäksi Unimoggeja. Matchboxin autoistakin Mokit olivat ehdottomia suosikkejani.
(Käyttäjä muokannut 05.04.17 16:50)
05.04.2017 23:20 Heikki Jalonen: Myös maastorenkailla se renkaan sisäsyrjä on suurin piirtein samassa paikassa kuin noissa maatienakeissakin. Akselin rakenne, auton runko, jousitukset ja olka-akselin kääntyvyydet sanelevat raidevälin minimin eikä sen rajan sisäpuolelle ole menoa.

Vetopidosta on silti varmasti kyse: nappula/palapinta ei varmaankaan toimi kiskon selässä mitenkään parhaalla tavalla. Hintaluokka on mitä on, mutta silti myös LCC-kustannukset vaikuttavat. Myös renkaiden suhteen.

Jos tsekkaat MB/Unimog sivustoilta (Rail applications), huomaat samanlaisen rengastuksen myös 1435 normaaliraideleveyden laitteissa. Kiskokontakti on vähän sisempänä, mutta samoilla vanteilla+renkailla siellä Euroopassakin mennään. Eivät nämä Mokkisovellukset enää mitään kokeiluja ole.
08.04.2017 21:21 Uwe Geuder: Että renkaat osuvat ylipäätään kiskoihin tarvitsee erikoisvanteita, joka ”siirtävät” renkaat sisäänpäin. Koska akseli on sama kuin ”normaali” jäävät niin paksuja napoja. Näin ainakin 1435 mm:n normaaliraiteella. Mutta ne 4 cm sivua kohti, joka tarvitaan Suomessa lisää eivät muuta kuvaa vielä oleellisesti.
15.04.2017 13:00 Risto Eränen: Hei kaikille,
Kommentoin hiukan aihetta liittymällä keskusteluun. Unimog voidaan konfiguroida jo tehtaalta tilattaessa erityisellä Road-Rail varustuksella. Tehdas asentaa tuolloin tiettyjä valmiuksia kiskopyörien asennukseen (jonka tekee aina Daimlerin hyväksymä yhteistyökumppani) sekä varustaa Unimogin omat akselit tilatun raidevälin mukaisesti joko standard gauge tai broad gaugen mukaisesti. Unimog voidaan valmistaa myös yhteensopivaksi molempiin raideleveyksiin, eli 1435mm ja 1524mm. Kuvissa esiintyvää konetta voidaan käyttää molemmilla raideleveyksillä. Kuvaaja on Lommilassa käydessään nähnyt koneen yhdessä varustuksessa mutta kyseinen Unimog on varustettu erittäin monipuolisilla varusteilla, harjan ollessa vain yksi niistä. Muita varusteita on erityisesti ratakäyttöön suunniteltu aura, lumilinko ja nosturilava. Unimog on myös radalla täysin radio-ohjattu.
Voimansiirrossa käytetään aina tilanteesta riippuen joko mekaanista tai hydrostaattista vetoa.
Unimogissa on Mitaksen valmistamat erikoisrenkaat, jotka ovat nimenomaisesti suunniteltu kiskokäyttöön. Renkaan kyljestä löytyy jopa höyryveturin kuva:-) Renkaassa on myös merkintä SRT, joka on lyhenne Special Rail Tire. Valveutuneet jäsenet saattavat havaita tulevana kesänä kiskoilla myös Unimog Shunter yksikön, joka toimii siirtoveturina. Vetokyky max 1200 tonnia (kuiva kisko). Maailmalla on myös käytössä Twin mode Unimog Shuntereita, joissa kaksi Unimogia liitetään yhteen, toisen ollessa Master ja toisen Slave. Tällöin vetokyky on lähes kaksinkertainen (n. 1,9 kertainen vetokyky). Kesällä Suomessa oleva yksikkö on varustettu sekä SA3, että UIC ruuvikytkimellä. Unimogiin on saatavissa jopa 1.000 lisälaitetta, joka tekee siitä erityisen monipuolisen koneen ratainfraan. Tarkkaavaiset varmasti huomasivat kuvista erikoisen ohjaamo-oven oikealla puolella. Kyseessä on tehdasvarusteena saatava ns. vesakointiovi. Apumiehen istuin kääntyy 90 astetta sivulle ja apumiehellä on hallintalaitteet vesakointi ym sivulaitteiden käyttöön sekä tietysti erinomainen näkyväisyys. Täältä löytyy muutama video VR Trackin uudesta koneesta. https://www.youtube.com/playlist?list=PL​II2ZGH6Wjjd3A47Jy8ip7N3_i6IPmDfS
Lisää videoita on tulossa YT kanavalle piakkoin. Jos joku haluaa tietää Unimogista enemmän, minulle voi lähettää sähköpostia osoitteella risto.eranen@veho.fi. Vastaan Veholla Erikoisajoneuvoista ja erityisesti rautatiekalustosta.
15.04.2017 13:29 Risto Eränen: Täsmennän vielä hiukan raideleveys asiaa. Unimogin käyttäminen kahdella eri raideleveydellä on siis mahdollista sekä kiskopyörien, että Unimogin omissa akseleissa olevilla laipoilla. Raideleveyttä siis joko kasvatetaan tai pienennetään lisäämällä tai poistamalla laipat akseleista. Toimenpide on nopea.
Ja joitakin saattaa kiinnostaa myös ajonopeudet. Unimog liikkuu maantiellä normaalia kuorma-autolle suurinta sallittua nopeutta hyödyntäen ja kiskoilla ajonopeus on teknisesti rajoitettu max 50km/h molempiin suuntiin. Unimogissa on myös SIFA varustus, joka aktivoituu asiakkaan (infran) vaatimassa nopeudessa.
15.04.2017 14:42 Eljas Pölhö: Kiitos Risto! Tämä oli hyvä selostus ja selvitti paljon muitakin kysymyksiä niistä.
15.04.2017 21:47 Jouni Halinen: Hienoa Risto, on mukavaa lukea ammattimiehen selostus näistä varsinaisista monitoimivehkeistä.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!