Timo Järvi: Aurinkoinen talvipäivä Pärrinkoskella

Helmikuu on etelässä iltapäivien pidentymisen, kovien pakkasten ja korkeiden nietosten aikaa. Sydäntalven jälkeen helmikuussa voidaan nauttia ensimmäisistä kunnolla aurinkoisista hetkistä.

Kerrankin usean päivän sääennuste piti paikkansa. Viikon ainoaksi aurinkoiseksi hetkeksi monen päivän aikana luvattu pikkulauantain keskipäivä osoittautui todeksi ja auringosta sai nauttia hetken aikaa lumisissa maisemissa.

Päivän ulkoilukohteeksi valitsin jo lapsuudesta tutuksi tulleen, nykyisin paremmin Peltolammi-Pärrinkosken luonnonsuojelualueena tunnetun alueen. Pärrinkosken alue on säilynyt palana raikasta luontoa. Luonnontilaisena säilynyttä aluetta halkoo Tampere-Riihimäki päärata ja vielä 2000-luvulle asti olemassa ollut teollisuusraide Lentokonetehtaalle Härmälään. Jo 1500-luvulla Pärrinkosken veden voima valjastettiin myllyn pyöritykseen, mutta nykyisin Peltolammin myllystä on enää padon jäänteet.

Pärrinkoskelle on vuosikymmenten ajan ollut ominaista pieni punainen myllypirtti, joka luo paikalle idyllisen maiseman. Punaisen myllypirtin asukas on saattanut aistia vuosikymmeniä sitten läheisellä radalla ohi kulkeneiden höyryvetoisten junien voiman. Jossain vaiheessa höyryveturit vaihtuivat dieselin murinaksi, ja sittemmin hajuttomiin sekä hiljaisempiin sähköjuniin.

Pärrinkosken luonnontilasta puhuu sekin, että alueella on mahdollista nähdä perinteisten luonnon eläinten, kuten rusakkojen ja viekkaiden kettu-repolaisten, lisäksi myös hirviä. Kuulemma vuosia sitten alueella on havaittu karhunkin tallustelevan, sillä onhan Pärrinkosken alueelta olemassa vielä yhtenäinen, peitteisen metsämaaston muodostama yhteys Toivion ja Multisillan suuntaan ja edelleen Lempäälään ja Pirkkalaan ulottuviin metsäalueisiin.

Eränkäynnistä aluerakentamiseen - Peltolammi - Multisilta - Lakalaiva -kirjassa kerrotaan myös tarinaa, jonka mukaan Pärrinkoskelta muutaman kiven heiton päässä pohjoisen suunnassa oleva Rukkamäki on ollut aikoinaan vuosikymmeniä sitten myös jäniksenä junassa matkustaneiden suosima paikka.

Pato ja pirtti muistuttavat Peltolammin myllystä:
https://yle.fi/uutiset/3-5665241

kuva
Pärrinkoski, Peltolammi-Pärrinkosken luonnonsuojelualue, välillä Rukkamäki–Multisilta

Pärrinkosken luonnonkauniissa maisemissa sijaitseva pieni punainen myllypirtti luo paikalle herkistävän idyllin -​ oli kesä tai talvi....
3 kommenttia
06.02.2019 Timo Järvi
kuva
Pärrinkoski, Peltolammi-Pärrinkosken luonnonsuojelualue, välillä Rukkamäki–Multisilta

Tampereelta etelään matkalla ollut ja tuntemattomaksi jäänyt IC-​juna entisen Pärrinkosken tasoylikäytävän kohdalla 6.2.2019 kello...
1 kommentti
06.02.2019 Timo Järvi

Hakuehdoilla löytyi 2 kuvaa

Kommentit


Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!