Resiina-keskustelu

Rautatiet ja harrastus => Yleinen keskustelu => Aiheen aloitti: Ilari Kokko - Toukokuu 04, 2018, 21:20:03



Otsikko: Vaihtotyö hevosella
Kirjoitti: Ilari Kokko - Toukokuu 04, 2018, 21:20:03
Olen viime aikoina selannut erityisesti vaunut.org:n vanhempia b/w kuvia, joista monet ovat kerrassaan ihastuttavia sekä tarkkuudessaan että laadussaan. Minua alkoi kuitenkin mietityttään otsikon mukainen asia, eli onko Suomessa koskaan, ainakaan suuremmassa määrin ja normaaliolosuhteissa, käytetty hevosta vaihtotyön voimanlähteenä?

Aikanaan Englannissa ja toki mitä ilmeisimmin muuallakin Yhdistyneessä Kuningaskunnassa on yksittäisten vaunujen siirtoa normaaliraiteisella rataverkolla tehty hevosavusteisesti. Muun Euroopan tilanteesta en osaa sanoa, asiaan törmäsin ensimmäistä kertaa teoksessa British Railways, Gourvish, T. R., Cambridge University Press. 1986. Vaihtotyöstä kuvamateriaaliakin löytyy sangen helposti esimerkiksi hakusanolla "railway shunting horse". Sinänsä mielenkiintoista, mutta toisaalta erittäin ymmärrettävää, että hevosta on käytetty kyseisessä tehtävässä. Tavallaan mielestäni jopa hassua, etten ole asiaa tullut edesaiemmin ajatelleeksi.

En siis Suomen tapauksessa tarkoita kysymykselläni hevosvetoisia kapearaiteisia ratoja, kuten metsä- tai kenttäratoja tai raitioteitä, vaan valtion rataverkolla tapahtunutta vaihtotyötä esim. ratapihalla tai asemalla. Onko teidän silmiinne tai korviinne kantautunut tietoa toiminnasta?


Otsikko: Vs: Vaihtotyö hevosella
Kirjoitti: Ilari Kokko - Toukokuu 05, 2018, 21:05:09
Tässä vielä linkki videoon, jossa 1960-luvulla käytetään hevosta vaihtotyössä: https://youtu.be/YH-2TP-tyBs (https://youtu.be/YH-2TP-tyBs) Mielenkiintoisin materiaali alkaa noin kohdassa 5:40.


Otsikko: Vs: Vaihtotyö hevosella
Kirjoitti: Iiro Niemi - Toukokuu 06, 2018, 22:06:13
Vuoden 1957 junaturvallisuussääntö tuntee vielä hevosella tehtävän vaunujen vaihdon.


Otsikko: Vs: Vaihtotyö hevosella
Kirjoitti: Ilari Kokko - Toukokuu 17, 2018, 19:30:45
Mielenkiintoista, ilmeisesti siis vielä 1957 tai ainakin vuoden välittömässä lähimenneisyydessä kyseistä vaihtotyön muotoa on käytetty. Saattaahan toki olla, että viittaus koskee mahdollista poikkeustilannetta. Koskaan en ole Suomen tapauksessa kuullut tai kuvaa nähnyt "hevosvaihtotyöstä". Voi tietenkin olla, että tämä on minulta voi ohi mennyt.

Vorgissakin kyllä olen nähnyt kuvan siitä edistyneestä moottoroidusta vaihtotyöapulaitteesta, jolla yksi mies voi siirtää vaunua / vaunustoa. Kyseessä ei ilmeisestikään silti ole hevosen korvaaja vaan pikeminkin teollisuuslaitoksille suunnattu taloudellisen säästön väline.