Otsikko: Museojunaliikenteen päästöt kuriin Kirjoitti: Petri Sallinen - Huhtikuu 01, 2021, 07:52:51 Museojunaliikenteen päästöt kuriin
Tuore EU-komission esitys lopettaisi kivihiilien, ruskohiilen, turpeen ja öljyn polttamisen museojunaliikenteessä. Esitys on osa unionin Green Deal -ohjelman toimenpiteitä, joiden tavoitteena on hiilineutraali Eurooppa. Tavoitteena on samalla myös kiristää unionin päästövähennystavoitteita. Kivihiilen, ruskohiilen, turpeen ja öljyn kaltaisten fossiilisten polttoaineiden käyttö aiheuttaa suurimman osa EU-alueen hiilidioksidipäästöitä. Sen sijaan puun käyttö sallittaisiin esityksen mukaan tulevaisuudessa myös museojunaliikenteen polttoaineena. Periaate on sama kuin sähkön ja lämmön tuotannossa. Puun polttaminen ei laskennallisesti aiheuta hiilidioksidipäästöjä EU:n päästökaupassa, sillä olettamuksella, että vastaava määrä uutta metsän kasvua sitoo puun polttamisesta aiheutuvat hiilidioksidipäästöt. Museojunaliikenteen päästöjen vähentäminen sopii hyvin Suomen ilmastopoliittisiin tavoitteisiin. Suomen tavoitteena on hiilineutraali yhteiskunta vuoteen 2035 mennessä. Suomi on asettanut itselleen Euroopan unionia tiukemmat tavoitteet. Asiasta kertoi ensimmäisenä YLE. Otsikko: Vs: Museojunaliikenteen päästöt kuriin Kirjoitti: Urpo Mustapää - Huhtikuu 01, 2021, 17:30:13 EU-komissiolla taitaa olla jälleen pilkun paikka hukassa. Eiköhän yhden hiililauhdevoimalan sulkeminen pienennä päästöjä huomattavasti enemmän kuin koko EU:n alueen museoliikenne tuottaa. Joku elämästä vieraantunut poliitikko voi toki uskoa että museojunilla liikennöidään tosissaan.
Otsikko: Vs: Museojunaliikenteen päästöt kuriin Kirjoitti: Teppo Niemi - Huhtikuu 01, 2021, 18:50:26 EU-komissiolla taitaa olla jälleen pilkun paikka hukassa. Eiköhän yhden hiililauhdevoimalan sulkeminen pienennä päästöjä huomattavasti enemmän kuin koko EU:n alueen museoliikenne tuottaa. Joku elämästä vieraantunut poliitikko voi toki uskoa että museojunilla liikennöidään tosissaan. Mutta tuo 'kielto' voi tulla myös sitä kautta, että "eurot konsultoivat". Eli kun hiilen käyttö oleellisesti vähenee, niin kaivoksia suljetaan. Ja sitä kautta hiilen saatavuus heikkenee ja hankintakustannukset (esim. rahti) kohoavat.Mutta Petri näytti aprillipäivän jutullaan saanee aikaan keskustelua, jota on syytä jatkaa juurikin pohdinnoilla, mihin ja miten siirtymien päästöttömyyteen vaikuttaa museojunaliikenteeseen. (Korjattu pari lyöntihutia, kännykällä kun ei osu oikeaan) Otsikko: Vs: Museojunaliikenteen päästöt kuriin Kirjoitti: Juhani Pirttilahti - Huhtikuu 01, 2021, 19:16:13 Englannissa on hiilikaivosten sulku jo herättänyt huolta museoliikennöitsijöiden keskuudessa ja aihe on ollut esillä alan lehdissä jo parisen vuotta. Muistan lukeneeni ihan hiljattain siitä, että Englannissa yksi museorautatie olisi jo myynyt höyrykaluston muualle ja keskittynyt operoimaan dieselillä. Muita jo toteutettuja toimia on ollut esimerkiksi päästökompensaation osto lipun yhteydessä.
Otsikko: Vs: Museojunaliikenteen päästöt kuriin Kirjoitti: Andreas Ehnberg - Huhtikuu 01, 2021, 19:36:08 Heitänpä myös klapini pesään tässä keskustelussa, jutulla, joka näyttää aprillipilalta:
https://www.lokifahrer.ch/Lokomotiven/Loks-SBB/E_3-3/e-dampf.htm (https://www.lokifahrer.ch/Lokomotiven/Loks-SBB/E_3-3/e-dampf.htm) Sveitsissä on käytetty sähkö-höyryvetureita. Lyhennelmä linkin takana löytyvästä tekstitistä: Toisen maailmansodan aikana hiilen saatavuus oli sveitsissä heikko, ja samalla sähköistys oli jo pitkällä. Sähkövetureista oli kuitenkin pulaa, ja höyry-järjestelyvetureita käytettiin usein myös sähköistetyillä raiteilla. Yhdistämällä nämä kaksi tosiasiaa päädytään erikoiseen testiin, jossa pari järjestely-höyryveturia sähköistettiin. Virroittimella ja vastuksin saatiin keitettyä vettä höyryveturin tarpeeseen. Vedenkeitin nostin paineen tunnissa käyttövalmiiksi, ja silloin pystyi työskennellä jopa 20 min ilman ajolankaa. Käykää ainakin katsomassa kuvaa, höyryveturi virroittimella on eksoottinen näky. |