Resiina-keskustelu

Muut aiheet => Sivuraide => Aiheen aloitti: Petri P. Pentikäinen - Marraskuu 29, 2022, 20:20:02



Otsikko: Nelosella televisiosarja rikosepäilystä yhdistystoiminnassa
Kirjoitti: Petri P. Pentikäinen - Marraskuu 29, 2022, 20:20:02
Tiistaina 29.11. alkavat Nelosella neliosaisen Lahko-sarjan esitykset.

Sarja kertoo yhdistystoiminnasta, jonka vaikutusvaltaisella johtajalla näyttää olevan myös tavallisesta poikkeava pyrkimys solmia läheisiä suhteita nuoriin ja alaikäisiin.

Sarjassa haastateltu asiantuntija kertoo, miten kontakteihin ja suosioon pyritään juttelemalla kohteiksi valikoituville nuorille kohteliaasti ja järjestämällä valituille nuorille mahdollisuuksia edetä harrastuksessa. Tyypillisesti kiinnostuksen kohteena ovat tietynlaiset nuoret, joilla on usein samanlaisia piirteitä ja taustoja.

Yhdistyksen ulkopuoliselle yleisölle tekijä näyttäytyy alansa merkkihahmona, jota arvostetaan yleisesti lajinsa guruna. Suhteet ovat hyvät niin päättäjiin kuin toiminnalle tukia myöntäviin viranomaisiin, eikä kukaan ryhdy kyseenalaistamaan mitään, vaikka hälytysmerkkejä olisi ollut olemassa.

Asioihin puuttumisen sijasta henkilölle järjestetään erilaisia huomionosoituksia. Vielä senkin jälkeen, kun poliisi on tehnyt yhdistystoiminnan tiloihin etsinnän ja vakava rikosepäily tuodaan julkisuuteen, osa arvostelee epäilyksiä.

Sarjassa tuodaan esiin myös, että kun asioita ryhdytään selvittelemään, tyypillisesti osa epäiltyjen tekojen kohderyhmästä asettuu puolustamaan epäiltyä henkilöä. Monen harrastus on ollut tai on edelleen riippuvainen henkilöstä.

Lahkon ensimmäinen jakso Nelosella 29.11. klo 22.05 ja koko sarja jo Ruudussa.

https://www.nelonen.fi/ohjelmat/lahko


Otsikko: Vs: Nelosella televisiosarja rikosepäilystä yhdistystoiminnassa
Kirjoitti: Antti Ojala - Joulukuu 04, 2022, 23:59:09
Ensimmäisessä jaksossa käsitelty Veija Baltzar vaikuttaa käytöksensä perusteella ilmeiseltä mahtailevalta narsistilta, joka ei vaivaudu edes peittelemään persoonallisuushäiriötään millään lailla. Elämänkokemusta omaavan henkilön pitäisi olla helppoa tunnistaa tällainen tyyppi, mutta selvää on, että hän onkin valinnut uhreikseen nuoria henkilöitä, joilla ei ole kykyä nähdä hyväksikäyttäjänsä manipulointia. Näin ollen hyväksikäyttäjän ei tarvitse olla erityisen lahjakas missään lajissa, vaan riittää, kun hän on erityisen uskottava riippumatta siitä, puhuuko totta vai valetta.

Narsistinen persoonallisuushäiriö ja vallan väärinkäyttö eivät ole kuitenkaan uusi asia. Eräs motiivi demokratian keksimiseen oli, että kierrättämällä vallanpitäjiä kyllin tiheästi, estetään vallan väärinkäyttö.

Mielestäni kiinnostavampaa kuin vallan väärinäyttö on, miten niin suuri osa vapaista ja arvovaltaisistakin kansalaisista on altista hyväksymään vallan väärinkäyttö täysin ehdoitta. Eräs pohjasyy voi olla sinisilmäisyys. Paavo Lipponen ei voi mitenkään uskoa Baltzarista pahaa, sillä he jakavat yhteisen armeijakokemuksen. Lipponen haluaa selvästi uskoa, että jokaisessa ihmisessä on jotain hyvää, kaikesta huolimatta.

Lipponen on väärässä. On olemassa joukko ihmisiä, jotka ovat pelkästään pahoja, koska he näkevät olevansa etuoikeutettuja ja muiden yläpuolella. Tällaiset henkilöt näkevät muissa ihmisissä pelkän välinearvon, kyky empatiaan on rajoittunut tai puuttuu täydellisesti.

Toinen syy vallan väärinkäytön hyväksymiselle voi olla harrastuksen asettaminen moraalin edelle. Kulttuuriaatteen edistäminen voi olla niin lähellä sydäntä, ettei nuorten inhimillisestä kärsimyksestä välitetä.

Voi vain toivoa, että aiheen käsitteleminen julkisuudessa herättää monien aatteiden kannattajat tässä yhdistysten luvatussa maassa pohtimaan, kumpi pitää valita ensin: Aate vai moraali?


Otsikko: Vs: Nelosella televisiosarja rikosepäilystä yhdistystoiminnassa
Kirjoitti: Petri P. Pentikäinen - Joulukuu 08, 2022, 16:19:44
Sarjassa esitetty toiminta tapahtui pienellä paikkakunnalla, ja yhteys alaikäisten vanhempiin oli tasoltaan vaihteleva.


Otsikko: Vs: Nelosella televisiosarja rikosepäilystä yhdistystoiminnassa
Kirjoitti: Antti Ojala - Joulukuu 14, 2022, 14:07:37
Sarjan kolmannessa osassa toimittajatyöskentely tulee mielenkiintoisella tavalla esiin. Sarjassa näytetään paljon kuvaa teatteriharjoituksista, joka on kuvaustilanteena julkisluonteinen. Näkyvillä on myös ilmeisesti Roineen kuvaamaa materiaalia Baltzarin kotoa. Jollain keinolla Baltzar on saatu antamaan lupa kuvien käyttämiseen televisiosarjassa. Voi vain arvailla, miten tiukka neuvottelu on taustalla. Baltzar on myös antanut hövelisti haastatteluja sarjaa varten. Nämä tilanteet ovat osin jopa koomisia, sillä Baltzar on huono valehtelija. Hänellä on kyllä johdonmukainen tarina, mutta käyttäytyminen paljastaa, ettei hän usko tarinaansa itsekään.

Koska Baltzarin toiminta on jatkunut samankaltaisena jo vuosia ja siitä on tullut aiemmin tuomiokin, huomio kiinnittyy hänen kaavamaiseen käyttäytymiseen. On kiinnostavaa, miten narsisti toistaa itseään kykenemättä kehittämään yhtään sen enempää moraaliaan kuin manipulointikykyjään. Eräs syy voi olla jo varhaisessa vaiheessa kehittymättömäksi jäänyt tunne-elämä, joka kaventaa henkilön tunneskaalan niin kapeaksi, että se estää kaikenlaisen henkisen kasvun.

Syytteet Baltzaria vastaan raukesivat käräjäoikeudessa keväällä näytön puutteeseen. Syyttäjä on kuitenkin valittanut tuomiosta, eli oikeusprosessi jatkuu vielä vuosikausia.


Otsikko: Vs: Nelosella televisiosarja rikosepäilystä yhdistystoiminnassa
Kirjoitti: Antti Ojala - Tammikuu 01, 2023, 23:26:38
Ykköskauden päätösjaksossa tulee traagisesti esiin, miten Baltzar valikoi lähelleen juurettomia nuoria ja käyttää hyväkseen näiden huonoja välejä nuorten vanhempiin, painostaen nuoret katkaisemaan välit perheeseensä kokonaan. 16-vuotiaan nuoren mielestä siinä ei ole mitään outoa, että seitsemänkymppinen mies vannoo rakkautta - lapseen. Kuten moni asiantuntija jaksossa toteaakin, Baltzar ei ole keksinyt pyörää uudelleen vaan käyttää vanhaa, uskonnollisista lahkoista tuttua mallia manipuloida ihmisiä.

Lahkoista muistuttaa sekin, että osa nuorista pitää Baltzaria lähinnä rikollisena, kun taas toinen puoli hänen vaikutuspiiriinsä joutuneista nuorista pitää tätä gurunaan eikä näe tämän toiminnassa kerrassaan mitään moitittavaa. Psykologisesti katsoen niinsanottu splittaaminen onkin lahkon johtohahmoa palveleva manipulointimenetelmä. Ei ole väliä vaikka lahko vuotaa ulospäin, koska samalla uskollisten joukossa "usko tiivistyy ja jalostuu edelleen".

Tällä hetkellä on epäselvää, mihin oikeusjuttu keisari Baltzaria vastaan päättyy. Syyttäjä on valittanut käräjäoikeuden päätöksestä 1.6. 2022. Varmaa on vain se, että juttua puidaan oikeudessa monta vuotta, mahdollisesti koko Baltzarin loppuikä. Niinpä on täysin mahdollista, että Baltzar pystyy jatkamaan toimintaansa pienessä mittakaavassa edelleen, sillä kerran aivopestyille lahkolaisille ei ole mitään hyötyä yrittää puhua järkeä.

Näkisin, että toimittajatyön ja oikeusjutun päätavoitteet ovat jo kuitenkin saavutettu. Vaikka Baltzar ei saisi koskaan tuomioita, kupla on puhkaistu eikä hän enää voi julkisuudelta salassa saalistaa uusia uhreja. Epäilemättä myös julkinen rahoitus on nyt loppunut.

Lisäksi tärkeää on, että aihetta on käsitelty julkisuudessa rajuja otsikoita kaihtamatta. Sen ansiosta yleisökin ymmärtää nyt paremmin, että kaikki yleishyödyllinen yhdistystoiminta ei ole moraaliltaan kestävällä pohjalla, vaan sekaan mahtuu myös yhteisöjä, jotka ovat selvästi korruptoituneita ja sisältä m ä t i ä .


Otsikko: Vs: Nelosella televisiosarja rikosepäilystä yhdistystoiminnassa
Kirjoitti: Antti Ojala - Tammikuu 10, 2024, 12:02:55
Baltzar-jutun käsittely Helsingin hovioikeudessa alkoi 9/1-24, syytetty ei saapunut paikalle oikeudenkäyntiin, kirjoittaa Ylen uutiset:

https://yle.fi/a/74-20068209