Jouni Halinen
Käyttäjä
Poissa
Viestejä: 842
|
« : Maaliskuu 08, 2022, 14:34:11 » |
|
Mulle tuli haltuun appiukon peruilta lähes 100 kappaletta 16mm kaitafilmipurkkia (a 3min) eli liikkuvaa kuvaa on noin 5 tuntia. Sain ostettua yhdeltä liikkeensä lopettaneen valokuvaliikkeen omistajalta 16mm siirtovehkeen. Koko nimi on Elmo TransVideo color CCD 16mm film-to video converter TRV-16. Laite skannaa mustavalko/värifilmiä ja siinä on optinen ja magneettinen äänipää. Tätä varten ostin Magix videosaver ohjelman, sillä pystyy mm. korjaamaan manuaalisesti/automaattisesti filmissä olevia väri/valotus ym. muita virheitä, lisätä tehosteita, musiikkia ja välitekstejä. Laite siis tuottaa aivan samanlaista analogista singnaalia kuin videonauhuri. Voin digitoida tällä vehkeellä 16mm filmejä Vorgin väelle ”asevelihintaan”
Hankin myös Reflecta (8mm/8mm super) digitaalisen filmiskannerin. Näitä saa Suomesta Reaxon Oy:tä, hinta on 420 egeä, itse ostin vehkeen torista hintaan 240 egeä. Eli jos on paljon 8mm digitoitavaa, niin kannattaa ostaa ko. vehje ja digitoida omat filmit ja myydä laite puoleen hintaan sitten eteenpäin. Voin myös digitoida Vorgin porukoille filmejä ”asevelihintaan”. Laite siirtää filmin suoraan ns. kuva kerrallaan SSD muistikortille, joten tietokonetta ei tarvita. Sitten vielä yksi juttu, eli löytyykö joltain 8mm tai 8mm super filmi, jotta saisin vähän testata skanneria. Skannaan sen ja lähetän sitten filmin ja skannin takaisin. R-aihe olisi tietenkin piste iin päälle. YV:tä voi laittaa.
Ostoslistalla oli myös diaskanneri, Ostin torista kuvassa näkyvän digitnow digiskannerin, hinta oli 30 egeä. Vastaavia löytyy monia eri merkkejä, hinnat uutena ovat halvimmillaan 150 egen molemmin puolin. Kuvassa laitteen lukuaukossa on normi dian syöttökehys? johon mahtuu 4 diaa kerrallaan. Mutta mitä materiaalia laitetaan kuvassa näkyviin 2 muuhun syöttökehykseen??. Laiteessa on myös tasoskanneri mutta hakusessa on se että mikä funktio on noilla ”suorakulmilla”? Laite siirtää skannit suoraan SSD muistikortille, joten tietokonetta ei tarvita.
Toinen kysymys on se että minulla on myös suuri määrä 60mmx60mm (kuvassa alhaalla) filmi negatiiveja, onko kyseessä joku ”muinainen” diastandardi?, josta vain kehys puuttuu, reunassa on pieni marginaali sitä varten. Olen yrittänyt hankkia tietoa, siitä miten nämä saisi digitoitua. En ole löytänyt minkäänlaista vastausta asiaan. Jos näitä skannaa tasoskannerilla, niin pitääkö skannerissa olla valotuskannen alla ja dian takana taustavalo? Skannereiden teknisissä tiedoissa kerrotaan joskus että laitteella voi skannata kalvoja ja dia kuvia. Eli mikä on tuo mystinen ”kalvo”, ei ainakaan piirtoheitinkalvo?. Netissä on käyty keskustelua siitä että ns. lasinegatiiveja ei kannata skannata tasoskannerilla, valotuslampun lämpö voi kuulemma vahingoittaa negatiivia, tähän en oikein usko. Suositeltava tapa on keskustelun mukaan kuvata ne digikameralla, mitenkä tämä oikein onnistuu, samahan voi onnistua myös noiden 60X60 juttujen kanssa?. Eli osaako joku kertoa vastauksen tähän propleemaan?
Ps. kuvissa päiväys on väärä ja dioissa näkyy olevan myös R-aihetta, ainakin Savonlinnan seudulta.
|