22.07.1970 / Lyly

22.07.1970 Lylyn asemarakennuksen edustalla heinäkuussa 1970 oli kampiasetinlaite ja resiina. Asemalla oli myös postin ja postisäästöpankin palvelut.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Lyly (Liikennepaikan tiedot)
Kuvaaja: Tapio Keränen
Lisätty: 25.09.2021 07:54
Muu tunniste
Rautatieinfra: Asemarakennus, Turvalaite
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

25.09.2021 08:45 Jukka Viitala: Oliko veivivehkeissä joku varmistus siitä, että rauta varmasti kääntyi? Kaveri joutui aikanaan pikku nesteeseen siitä, että vaihde oli jäänyt välille, hitollinen lumimyrsky. Siperian sudesta kuuluu kuulemma mielenkiintoista ulinaa, kun se sukeltaa puskimia myöten
25.09.2021 19:36 Heikki Jalonen: Vaihteen asento oli varmistettu ja lukittu myös mekaanisessa asetinlaitteessa. Vanhemmissa laitteissa mekaanisesti, uudemmissa tai modernisoiduissa tai suuremmilla etäisyyksillä toimivissa laitteissa sähkömekaanisesti.

Mekaaninen lukitus perustui siihen, että tehtävä liike piti saada tehdyksi kokonaan loppuun saakka. Eli, kammella kierros loppuun saakka tai kanki ääriasentoon. Silloin mekaaninen johto oli liikkunut matkan, jolla vaihteen yhteydessä oleva lukituspyörä oli kääntynyt täysin lukitusasentoon (=vaihde kääntynyt ja lukittu). Tämä sama päti myös paikallisesti käännettävään mutta keskitetysti lukittuun vaihteeseen, jos liikennepaikalla sellaisia oli. Jos liike ei mennyt loppuun eikä kampi tai kanki ollut pääteasennossaan, ei kulkutielinjaali päässyt liikkumaan. Siten puolestaan opastimia ei voinut asettaa ajon sallivaan asentoon, eli ne pysyivät perusasennossa "seis". Myös asetinlaitepukin osoitin näytti kunkin vaihteen saavuttaman asennon.

Mutta, järjestelyssä oli heikkoutensa: se oli riippuvainen johtolankojen kiristimien salpalaitteen toimintakunnosta. Jos salpalaite oli jäässä, ruostunut tai muuten huonosti toimiva, saattoi käydä niin, että vaihteen kunnollisen kääntymisen sijasta vain nousikin nostolaitteen puntti. Tämän asian havaitseminen oli riippuvainen suorittajan havaintokyvyistä eikä varmaan ollut täysin luotettavaa, varsinkaan pimeään aikaan.

Tilannetta parannettiin sittemmin sähköisillä asennonvalvonnoilla: vaihteessa oli asennon valvontakytkimet. Vaihteen ollessa oikeassa asennossa ja lukittuna, kytkin pääsi sulkeutumaan, virta kulki ja solenoidi veti estosalpaa, sallien kulkutielinjaalin liikuttamisen ja ajon sallivan opasteen annon.

Yleisin ongelma vaihteen käännössä tietysti oli - ja on edelleen - lumi. Sähkölämmityksistä huolimatta. Nykyaikaisten sähköisten kääntölaitteiden valvonta on onneksi niin varmaa, että tilanne tulee huomatuksi eikä liikennettä ohjata vajaaseen vaihteeseen.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!