15.06.1972 / Turku asema

15.06.1972 Esson 25 m³:n kolmiakselinen säiliövaunu Gnz 15117-5 seisoi Turun ratapihalla 15.6.1972. Pasilan konepaja oli valmistanut vaunun vuonna 1950. Vaunussa oli vipu- ja ilmajarru sekä varsipuskimet.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Tapio Keränen
Lisätty: 15.06.2022 07:55
Muu tunniste
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

15.06.2022 16:02 Hannu Peltola: Vuosi 1950 on ollut vielä pula-aikaa, mutta on erikoista, että niinkin myöhään on vielä rakennettu uutena vaunuja, joissa on liukulaakerit ja varsipuskimet.
15.06.2022 16:37 Esa J. Rintamäki: Vai olisiko kyseessä ollut vanhojen aluskehysten uusiokäyttöä?

Sotakorvausteollisuus jyräsi kaiken muun yli...
15.06.2022 16:45 Petri Nummijoki: Eikö Hk-vaunu ollut ensimmäinen kokonaan uuden mallinen tavaravaunutyyppi sotien jälkeen ja niistä ensimmäiset valmistuivat muistaakseni 1954? Sitä ennen rakennetut perustuivat ratkaisuiltaan sotia edeltävän ajan suunnitteluun.
16.06.2022 09:11 Petri Sallinen: Suomalainen tavaravaunukalusto modernisoitui 1950-luvulla. Vuonna 1954 valmistuivat ensimmäiset ”uuden ajan” avotavaravaunut. Ne saivat sarjatunnuksen Hk. Vaunussa yhdistyvät uuden ajan tarpeet ja menneen ajan perinteet. Perinteisesti tolppavaunujen päädyt oli tuettu vaunun sivuihin vinotukien avulla. Tämä rajoitti vaunun käyttöä. Hk-vaunussa vinotuista haluttiin päästä eroon. Siksi Hk-vaunun päätytolpat ovat terästä ja reunimmaisten alaosa muodostaa kolmiomaisen rakenteen, joka tukee päätyä. Myös päätyjen reunat on vahvistettu aikaisemmista päätymalleista poiketen. Päädyt voidaan myös irrottaa nostamalla ne pois, mikäli kuormaus sitä vaatii. Nostamista varten päätytolpissa on teräslenkit.

Hk-vaunun on viimeinen tolppavaunu, jossa on sivulaidat — ehkä tämä on vielä sitä perinteistä avovaunujen suunnittelua. Tosin sivulaidat saattoi tarvittaessa kääntää vaunun alustan alle. Vaunun lattiasta rakennettiin niin vahva, että se kestää trukkikuormauksen. Tällä haluttiin vähentää ihmistyövoiman käyttöä lastauksessa ja purkamisessa. Sarjan alkupään vaunujen aluskehykset rakennettiin niittaamalla, mutta vuoden 1960 jälkeen rakennettujen vaunujen aluskehykset koottiin hitsaamalla.

Uuden ajan ajattelua edustavat teleskooppipylväät. Ne voidaan laukaista eli irrottaa vetämällä päädyssä olevasta kahvasta. Laukaisumekanismi vapauttaa pylväät tuppeloistaan, jolloin esimerkiksi tukkilasti purkautuu automaattisesti — vyörymällä. Tästä syystä kaikki pylväät oli kytketty toisiinsa ketjuilla. Ennen laukaisua oli tarkistettava, että ketju yhdisti pylväsparit — muuten laukeava tolppa lensi kuorman kanssa jorpakkoon. Samanlaista mekanismia käytettiin myöhemmin myös Hkk-, Hkb- ja Ob-sarjan vaunuissa.

Laukaisulaitteet eivät ilmeisesti toimineet aivan toivotulla tavalla ja toisaalta niiden tarve myös väheni. Myöhemmin laukaisulaitteet purettiin ainakin Hkb- ja Ob-sarjan vaunuista. Tässä yhteydessä tolpat myös hitsattiin kiiinni vaunujen sivulaitoihin.

Alun perin Hk-vaunun teleskooppipylväät oli rakennettu suorakaiteen mallisesta putkesta,. Myöhemmin otettiin käyttöön pyöreä putkimallinen pylvästyyppi.

Sivulaidassa on myös harvakseltaan asennettuja vanhanmallisia pylvästuppeloita — kiramotukia. Niihin voitiin tarvittaessa asentaa lyhyt puinen pylväs, jonka avulla matala kuorma voitiin sitoa. Uudemmissa Hkb-vaunuissa tämä ajatus korvattiin kuormaliinoilla sekä sivulaitoihin kiinnitetyillä koukuilla ja hihnavinttureilla. Hkb- ja Ob-vaunuista kiramotuet poistettiin myöhemmin, jolloin sivuun jäi jäljet vanhasta hitsiliitoksesta. En tiedä, ehdittiinkö myös Hk-vaunuista niitä poistamaan.

Hk-vaunuissa oli jo uudemman ajan pyöräkertaripustukset. Ripustuksien muoto on selvästi järeämpi kuin vanhemman polven vaunuissa, esim. Hk-vaunun edeltäjässä Hdk-vaunussa.

Kaikissa Hk-vaunuissa oli herkkätoimiset rullalaakerit. Sanottiin, että yksi mies jaksoi työntää Hk-vaunua ratapihalla. Teknisesti Hk-vaunu oli ilmeisen onnistunut.

Ainakin alkusarjan vaunuissa jarrusylinteri ja apuilmasäiliö olivat samanlaiset kuin Hdk-sarjan vaunuissa. 1960-luvulla jarrulaite muutetiin kuormavaihteella toimivaksi.

Hk-vaunut sijoitettiin numerosarjaan 108750-110999. Viimeiset vaunut rakennettiin vuonna 1962. Vaunuja rakennettiin yhteensä 1874 kappaletta.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!