25.07.2022 / Rigby Yard, Portland, ME, Yhdysvallat

25.07.2022 Junia kuvatessa vastaan tulee monesti muutakin mielenkiintoista kalustoa, kuten meillä kävi Rigby Yardilla. Harvoin pääsee kuvaamaan US Coast Guardin EADS HC-144 Ocean Sentry -merivalvontakonetta näin läheltä ja koneen mahapuolelta! HC-144 on läheistä sukua Suomen ilmavoimillakin käytössä oleville CASA C-195 -kuljetuskoneille. US Coast Guardilla on käytössään 18 kappaletta HC-144 -koneita.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Hannu Peltola
Kuvasarja: Tavaraliikennettä Mainessa kesällä 2022
Lisätty: 03.11.2022 22:08
Muu tunniste
Sekalaiset: Muu ajoneuvo
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Ulkomaat
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

04.11.2022 00:50 Esa J. Rintamäki: Koneessa näkyvä alarungon pullistuma kätkee laskutelineet. Nokan alla on tutkakupu ja "nenässä" on säätutka.

Kumma kun norteamericaanoilla ei ole omasuunniteltua tyyppiä valittu rannikkovartiostolle? Luulisi lentokonetehtaiden projektiporukoiden visionääreillä riittävän luonnoksia jos jonkinmoisista vehkeistä?
04.11.2022 09:27 Hannu Peltola: Varmasti tämänkin koneen pohjassa on "Proudly Made in USA" -laatta! Pohjakone perustuu CASAn/EADS:n tuotteeseen, mutta jo paikallisen lain perusteella valmistus täytyy tapahtua Yhdysvalloissa. Yhdysvaltain asevoimat ja Coast Guard ovat olleet loppujen lopuksi varsin pragmaattisia käytettävien tuotteiden osalta. Jos jossain, lähinnä Euroopassa, on kehitetty hyvä tuote, se voidaan "amerikkalaistaa" ja ottaa käyttöön kotimaisena tuotteena. US Army hankkii parhaillaan sveitsiläisen SIG Sauerin rynnäkkökivääreitä, US Navylle on tilossa valtava sarja alkujaan italialaisen Fincantierin suunnittelemia fregatteja ja US Coast Guard käyttää mm. eurooppalaisia lentokoneita.

Tämän koneen perustietoja tarkistaessani selvisi, että Coast Guardilla on käytössä Lockheed Martinin konttiasenteinen signaalitiedustelulaitteisto, joka voidaan asentaa tällaiseen Ocaen Sentry -koneeseen. Kyseessä täytyy olla sama kontti, joka on Suomessa Casan tiedusteluversiossa käytössä.
04.11.2022 09:56 Jouni Halinen: Minimissään riittää kun Jenkit ostavat pelkän valmistuslisenssin ko. vehkeeseen. Näin toimittiin mm. Amos kranaatinheitin järjestelmän kanssa, eli he ostivat valmistuslisenssin pelkkiin heittimiin (putkiin). Takavuosina aina haikailtiin, josko sinne saataisiin myytyä Suomesta jäänmurtajia, mutta sekin stoppasi siihen, että ne luokitellaan heillä sotalaivoiksi, joiden valmistus voi tapahtua vain kotimaassa.
04.11.2022 10:11 Hannu Peltola: Vielä pikkuisen rautatieaiheen vierestä: Suomessa Rajavartiolaitos on parhaillaan hankkimassa merivalvontakoneita. Tämä Ocean Sentry on hyvä esimerkki valmiista koneesta, joka voisi soveltua hyvin myös Suomeen. Alusta olisi pitkälle yhteneväinen ilmavoimien CASA-koneiden kanssa ja näiden koneiden tehtäväkenttä US Coast Guardilla on hyvin vastaava kuin Suomeen tulevilla koneilla. Yksi ongelma on varmasti hinta, Ocean Sentry edustanee merivalvontakoneiden High End -osastoa.
04.11.2022 10:46 Jouni Halinen: Eipä taida Suomessa olla enää suuremmin kyvykkyyttä valmistaa jäänmurtajia?. Vaikeata on jo pelkästään suunnitella Raumalla laivastolle uusia monitoimikorvetteja. Sitten ne pitäisi vielä valmistaa. Suurin proplema on sijoittaa noin 130 metriin kaikki mahdolliset asejärjestelmät. Meri/ilma torjuntaohjukset, miinat, torpedot, kansitykki, erilaisia sensoreita/tutkia "pilvin pimein" ym. muuta sälää. Pitikö sinne saada myös kopteri mahdutettua?. Eli yritetään mahduttaa ”koko joukkue puolijoukkue telttaan”.
Eipä sitä kyvykkyyttä ole edes mahtimaa Saksassa. Siellä on jo vuosia rakennettu vähän vastaavia aluksia. Ongelmana heillä on se, että ensimmäinen ”koekappale” kulkee aivan vinossa.
(Käyttäjä muokannut 04.11.22 10:50)
04.11.2022 10:53 Hannu Peltola: Paras jäänmurtajien rakentamisosaaminen olisi Helsingin telakalla, joka ei tällä hetkellä ole kovinkaan kosher. Suomessa yksi ongelma on pieni markkina, sekä jäänmurtajien että sotalaivojen suunnittelussa ja valmistuksessa tulee pitkiä taukoja eikä oppi kumuloidu. Edellisen laivasukupolven suunnitellut ja rakentanut väki on pikku hiljaa eläköitynyt ja nuoremmalla tiimillä ei ole enää kokemusta vastaavista aluksista.
04.11.2022 11:24 Rainer Silfverberg: Sanotaan nyt että jäänmurtajien markkinat ovat erittäin suppeat koska uusiutumistahti on hidas ja merien jääpeite uhkaa muutenkin pienentyä, esim yhä käytössä oleva Voima on kohta 70-vuotias. Sotalaivojen markkinoista en sanoisi että olisivat suppeat. Suomen Merivoimien olisi ehkä kannattanut tilata ne korvetit jostain Nato-maasta ennemmin tai ostaa käytettyjä laivoja.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!