??.??.1929 / Tuntematon

??.??.1929 Facebookin Tempus fugit -ryhmästä löytyi mielenkiintoinen rautatiekuva, johon on selvästi taltioitu jonkin onnettomuuden jälkiä. Kuvassa esiintyvä vaunut ovat hyvin mielenkiintoisia.

Vasemmalla O-vaunun päällä on koriltaan Gd-vaunun kaltainen katettu tavaravaunu, jonka sisälle on asennettu säiliövaunun säiliö. Vaunun rakenne muistuttaa spriivaunua, josta on ollut keskustelua tällä sivustolla. Päädyn numero on 15'708, joka on kuulunut Suomalainen Shell Oy:n numerosarjaan – sarjatunnus lienee siis Gmz.

Oikealla samalla raiteella näyttäisi olevan tavanomainen teräspylväillä varustettu Gd, joka on menettänyt toisen pyöräkerroistaan ja on siksi tuettu kahdella parrulla. Myös suurin osa seinälaudoituksesta on kadonnut.

Seinälaudattoman Gd-vaunun takaa paistaa toinenkin mielenkiintoinen vaunu: yksityisen Raahen Rautatien Ga-vaunu nro 14051. Vaunun seinien merkinnät erottuvat selkeästi. Sivuikkunoiden alla on rautatien tunnus ja vaunun numero, näiden lisäksi ovessa on vielä erikseen numero, sarjatunnus ja läpimenevän jarrujohdon tunnus, kaksi yhteenliitettyä letkukytkintä. Vaunussa on kulmassa jarrukoppi. Vaunun seinien ylälaidassa ja ilmeisesti kulmatolpissakin erottuu erivärinen raita. Leveät kiskot -kirjan perusteella vaunut olivat tavanomaisen mustanvihreän värisiä, ja 1922 on kokeeksi maalattu yhteen Ga-vaunuun tiilenpunainen raita kiertämään vaunua metrin päässä katon reunasta. Ehkä raita olisi tiilenpunainen?

Kuvauspaikasta ei ole varmuutta. Kuvaaja lienee ainakin Seinäjoella vaikuttanut rautatieläinen ja valokuvaaja Arvi Jokilehto. Kuvaan on merkitty kuvausvuodeksi 1929, jota ainakin itse hieman epäilen – Raahen Rautatie kun myytiin valtionrautateille jo 1926, ja luulisi, että vaunujen merkinnät olisi muutettu pian tämän jälkeen valtionrautateiden mukaisiksi.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Tuntematon
Kuvaaja: Arvi Jokilehto? (Lisännyt: Simo Toikkanen)
Lisätty: 14.01.2023 14:38
Muu tunniste
Sekalaiset: Onnettomuus
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla

Kommentit

14.01.2023 21:27 Jarno Piltti: Facebook on vihonviimeinen paikka säilöä vanhoja kuvia, hienoa että toit tämän vorkin ns pysyväisarkistoon.
16.01.2023 18:22 Ilkka Hovi: Mielenkiintoinen ja harvinainen kuva. Kuvan ottaja ei varmaankaan ole arvanut kuinka kiinnostuneita tutkijoita kuvalla on 96 vuotta myöhemmin. Arvelen vaunujen käyneen ojassa joko akselinkatkeaman tai muun syyn takia.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!