28.02.2023 / Vainikkala asema

28.02.2023 Dr20 on valjastettu Harjavaltaan menevän nikkelijunan eteen. Tämä nokipetteri kävi tyhjäkäyntiä ilmeisesti liki vuorokauden, koska ainakaan Julian mukaan kuvauspäivän aamuna ei junaa eikä veturia tullut Vainikkalaan.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Seppo Rahja
Kuvasarja: Rautaesirippu raollaan
Lisätty: 02.03.2023 00:19
Junatyyppi
T: 7302
Muu tunniste
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Talvi

Kommentit

04.03.2023 05:27 Jukka Viitala: Kummallista tämä ei-VR -operaattoreihin kohdistuva v**tuilu. Dr13 hopean tai hornan värinen peltikatto oli puolen veturin matkalta musta 100 km ajon jälkeen eikä sen puolikas Dv12 ole sen puhtaampi. Miksi kilpailijoiden pitäisi käyttää Tier 4sta jos pääoperaattorilla on 1947 savugeneraattori? Miksi Dv12 päivitystä esim CAT C32 ei ole edes harkittu mutta itketään siitä, että kilpailija ajaa modernilla (rys) dieselillä?

Jenkeissä revittiin kuparit viimeisiltä sähköradolilta 2-kerroskonttien tieltä ja raideliikenne nostaa asemaansa. Meillä kitistään tunnin junista eikä tajuta, että nykykapasiteetillakin puolet rekoista voitais ajaa parkkiin jos raideoperaattori tuotais pois 60-luvulta
04.03.2023 06:53 Esa J. Rintamäki: Minä puolestani kovin mielelläni arvostelisin (oikeamminkin vi**uilisin) esimerkiksi VR:n toimarinvalintapolitiikasta: logistiikasta muka jotain "tajuava" kaupansetä tai taksikuskiporukan nokkamiehen valinta eivät oikein vakuuttaneet. Ennenvanhaan pääjohtajat tulivat laitoksen sisältä, ei siihen virkaan eestulemattomilla ollut asiaa.

Jo vuonna 1916, VR:n 50 - vuotishistoriikissa oli mainittu, että rautatielaitoksen kehittämisessä ajateltiin liikevoiton tavoittelun ohella myös strategista merkitystä.

Tähän viittasi mm. rautateiden vaikutus muinaisajoilta periytyvän kestikievarilaitoksen loppumiseen. Toisena tekijänä sekin, että yksipuinen sääty-yhteiskunta alkoi muuttua kansalaisyhteiskunnaksi sillä siunaaman sekunnilla, kun ensimmäinen sosialistiagitaattori astui junasta Vilppulan asemalla, aikomuksenaan mennä puhumaan Mäntän tehtaan työläisille.

Ei sovi unohtaa myös Pohjanmaan radan siunauksellisuutta siinäkin mielessä, että mm. puukkojunkkarikulttuuri ei enää nostanut päätään: tilalle tuli nuorisoseuratoiminta ja junilla liikaväestö pääsi matkustamaan kohti Ameriikan raittia. Puukkojunkkarit tosin saivat jo ennen rautatien tuloa seudulle kokea selkänahoissaan valtion mahdin kurinpitäjänä.

Strateginen merkitys oli silläkin, että isäntänä olleet tsaari/suuriruhtinaat saattoivat nopeasti määrätä sotilasjuniensa pikaisesta kulusta ympäri koko suuriruhtinaskuntaa, jonka valvonta tuli siten helpommaksi.

Papiston yksinoikeus kansan mielipiteiden muokkaajana sekin alkoi muuttua, yhteiskunnan moniarvoisuuden mahdollisti juuri rautatie ja sen mukana tulleet uudet vaikutteet ja aatteet.

Nykymenossa on toki vaikea nähdä strategista pointtia (kehitysvaraa myös!), yksinomaan liikevoittoon kun on kovin helppoa hirttäytyä.

Kauhulla odotan aikaa, jolloin VR:n osakkeet "vapautettaisiin" piittaamattomien pörssihaiden pelailtavaksi.
04.03.2023 13:59 Petri Sallinen: Tervetuloa 2000-luvulle! Rautatiejärjestelmän osalta valtio turvasi strategiset etunsa jo silloin, kun liikennöinti ja radanpito erotettiin toisistaan: rataverkko jäi valtiollisen viranomaisen käsiin. Sillä on yhä vähemmän merkitystä, omistaako valtio operoinnista vastaavan yhtiön vai ei. Mallia voi ottaa siitä, miten julkiset joukkoliikennepalvelut on järjestetty pääkaupunkinseudulla. Pääkaupunkialueiden kunnat omistavat JKOY:n, joka taas omistaa Flirtit. Se operaattori ajaa Flirteillä, joka voittaa kilpailutuksen. Liikenteen palvelutasosta päättää kuitenkin kilpailutuksen järjestäjä. Pääkaupunkiseudun kuntien ei tarvitse omistaa junilla operoivaa yhtiötä — riittää, kun ne omistavat kaluston, mikä madaltaa kynnystä osallistua kilpailutukseen. Linja-autojen osalta tilanne on muuten samankaltainen, mutta kilpailutukseen osallistuvat liikennöitsijät omistavat itse kalustonsa.

Mihin tarvitaan enää valtion omistamaa VR:ää, joka omistaa kalustoa? Operointi ja kaluston hallinta olisikin syytä eriyttää. Kaluston käyttö voidaan kilpailuttaa samaan tapaan pääkaupunkiseudulla. Päätetään ne reitit, joille halutaan liikennettä ja kilpailutetaan. Samalla operaattori (olipa se kuka tahansa) saa tarvitsemansa kaluston käyttöönsä. Kun näin toimitaan, voidaan ottaa huomioon erilaisia aluepoliittisia tarpeita järjestää liikennepalveluita. Maakunnat voisivat osallistua ja saada alueillensa raideliikennepalveluita.
04.03.2023 15:10 Esa J. Rintamäki: Yeah, herra Petri!

Minun nähdäkseni liikelaitosvouhkaamiseen vaikutti sekin rautateiden erityispiirre, että Valtionrautatiet kuljetusoperaattorina joutui itse maksamaan omien kulkuväyliensä, siis ratojensa, kunnossapidosta. Maanteillähän rekka- ja bussifirmojen ei tarvinnut "nauttia" tästä kulungista erikseen, ei millään lailla, joka olisi ollut normaalin verotuksen ulkopuolella.

Mitä kilpailuttelemisiin tulee, siinä on huonona puolena halvimman hinnan aiheuttama törkeä toiminnan laadun huononeminen! Tämä on nähty jo monen monta kertaa. Ja tulee näkymään vastakin: esimerkiksi Dm12-kaluston "kevennetty huolto", YÄK!

Toinen pointti on kilpailutusten aiheuttamissa sekamelskoissa sekin, että se tuiki tarpeellinen "hiljainen tieto" (eli juuri se mikä tekee ajohenkilökunnan ammattitaidon!) väistämättä katoaa. Puhumattakaan muista ihmisellisistä seikoista.

Ja miksi sitten - homeisten kolikoiden tai bittinollien säästämiseksi...?

Maailmalla ei ole koskaan ennen ollut niin paljon rahaa olemassa kuin nyt, niin että mikähän se pointti oikeastaan onkaan?

Kansallis-Osake-Kahmintako? Viheliäinen ahneus on kuolemansynti.
07.03.2023 17:20 Juha Toivonen: Saattaa olla, että Dr20 veturit tuuppaavat hieman runsaammin nokea taivaalle, mutta reippaasti yli satapäinen VR:n Dv12 armada MGO-moottoreineen polttaa dieselin lisäksi myös moottoriöljynsä ja edelleen puhaltaa kaikki tuon prosessin kitkerät jätökset taivaalle. Koska Dr13 sarja on jo poistunut käytöstä jätän mainitsematta tuon vielä Deeveriäkin pahemman saasteentuottovehkeen.
07.03.2023 17:27 Timo Salo: Niin, sillä ei kai sitten ole mitään merkitystä, että dieselit pitäisi ehkä kehittyä jonkunverran yli 50 vuoden aikana???? (Tietääkseni esim. VR uusii parhaillaan dieselkalustoa kehittyneempiin laitteisiin. Hivenen myöhässä, myönnetään)
(Käyttäjä muokannut 07.03.23 17:35)
07.03.2023 17:40 Juha Toivonen: Toki, toki. Toivotaan että VR saa omat jo yli 50 vuotiset saasteongelmansa korjattua uudella Dr19 sarjalla.
07.03.2023 18:29 Juha Toivonen: Mahtaisiko tämäntyyppisille vetureille olla tarvetta suomessa? Onko yksikään operaattori edes harkinnut moista? https://www.stadlerrail.com/en/products/​detail-all/eurodual/40/ ja https://www.czloko.com/products/lokomoti​vy-1/dualshunter-2000-1.htm . Näitä voidaan käyttää sekä sähköllä, että dieselillä.
07.03.2023 20:21 Arto Papunen: Kuinkahan paljon noita kuusiakselia sähkövetureita on oikeasti käytössä maailmalla verrattuna neliakseliin tavarakäytössä? Kuusiakseliseen saisi varmaan isommat moottori myös dieselkäytölle kuin vaikka Vectronissa on.
08.03.2023 20:33 Juha Toivonen: Stadler Euro-Dualeita 10 kpl HVLE:lle Saksaan
Dual-mode:
Electric/Diesel-electric
1435 mm
Co’Co’
25 kV 50 Hz and 15 kV 16.7 Hz 6150 kW
CAT C175-16, IIIB 2800 kW
500 kN
3500 l
400 l
AC/AC
120 km/h
Numeroin ilmaistuna näyttää suht hyvältä. Miten ovat toimineet, tai mitkä ovat olleet hankinta/ylläpitokustannukset - en tiedä.
08.03.2023 20:36 Juha Toivonen: Tuskin Vectronin dieselteho riittää muuhun kuin todella hitaaseen hivuttautumiseen esim. 1500 - 2000 tonnin junan kanssa. Eipä noita kai turhaan kutsuta "last mile dieseleiksi"
(Käyttäjä muokannut 08.03.23 20:45)

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!