22.07.2023 / Toijala

22.07.2023 Veturimuseon täysin entisöity Gb 57339 ulkoilemassa Veturimuseon itäisellä talliraiteella auringonpaisteessa.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Toijala (Liikennepaikan tiedot)
Kuvaaja: Julius Viherranta
Kuvasarja: Veturimuseon Gb 57339
Lisätty: 22.07.2023 10:29
Muu tunniste
Rautatieinfra: Vesitorni, Veturitalli
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

22.07.2023 22:15 Jonne Seppänen: Todella komeaa työtä, merkintöineen kaikkineen
23.07.2023 00:08 John Lindroth: Upea on tekijat todella onnistuneet!
23.07.2023 09:43 Petri Sallinen: Hyvä, että tavaravaunujakin kunnostetaan! Vaunun värityskaavio kiinnostaa. Ilmeisesti tavaravaunun vihreä on johdettu vuoden 1938 VRS-standardista, jolloin sävy lienee RAL 6007. Tavaravaunun korin metalliosien maalaaminen mustalla sen sijaan on asia, josta en ole löytänyt rautatiehallinnon määräyksiä. Oletteko mahdollisesti löytäneet tähän liittyviä dokumentteja vai miten päädyitte tällaiseen ratkaisuun? Asia kiinnostaa erityisesti pienoismallirakentelun näkökulmasta.
(Käyttäjä muokannut 23.07.23 09:44)
23.07.2023 22:21 Simo Tuominen: Vihreä maali on Tikkurilan väri V495.

Metallirungon maalia pohdittiin kumpi siinä täytyisi olla, ei löydetty kuitenkaan mitään dokumenttia asiaan. Vanhojen maalikerrosten alta löytyi kuitenkin mustaa. Pähkäiltiin myös olisiko runko maalattu uutena eri värillä kun alapuoli, korjausmaalauksissa sitten olisi vasta maalattu samalla työn nopeuttamiseksi?
24.07.2023 08:43 Henri Hovi: Hieno on, mutta aika pitkään tuon on ajateltu selviävän ilman ylläpitokorjauksia kun seuraava korjaus on ajoitettu syyskuulle 2058 :)
24.07.2023 16:05 Simo Tuominen: Vielä tuohon vihreään, käytettiin lähtökohtana värikoodia mikä löytyy Rautatiearkisto sivustolta. Lähin väri 1938 vaunuvihreälle sivuston mukaan on S 8505-G20Y jonka mukaan väriliike löysi Tikkurilan värin TVT V495.
Hieman eroa RGB-arvon mukaan on kuitenkin tuohon RAL 6007.
24.07.2023 16:32 Petri Sallinen: OK. Tehtaan määrittämistä sävyistä mikään ei absoluuttisesti vastaa VRS-värejä, vaan poikkeamaa näyttää olevan aina. Pienoismalleissa olen käyttänyt RAL 6007, koska värien sekoittajat tunnistavat sen helposti. Vuoden 1968 määrityksestä on olemassa värikartta, jolloin värikartan lätkää voi käyttää näytteenä. Kaikista väreistä lätkää ei ole.
26.07.2023 12:18 Juha Vuorinen: Hienoa työtä kaikin puolin! Värien suhteen mitään ehdotonta totuutta ei liene syytä edes yrittää määrittää; tosiasialliset värit 1) riippuvat maalin valmistajasta ja/tai sekoittajasta, 2) haalistuvat ja muuttuvat ympäristörasituksen vuoksi ja tällöinkin riippuen siitä, mistä ainesosista maali on valmistettu, sekä 3) ovat arkikäytössä nopeasti jääneet likakerroksen alle. Vanhoista (huomioi teksti edellä) maalilastuista otettavat näytteet ovat koneen automatiikan mielestä paras likiarvo jostain sen muistiin syötetystä väriavaruusmallista. "Eihän oranssia postivaunua ole nähty kuin konepajoilla ja museojunissa". Tärkeää kuitenkin on, että kulloinkin käytettävät värit ja perusteet niiden valintaan ovat dokumentoituna.
26.07.2023 14:16 Esa J. Rintamäki: Eräs tekijä on ns pienoismalliefekti eli erään tuntemani lentokoneväsääjän (nimim. POP muinaisessa Pienoismalli-lehdessä) mukaan pitäisi ulkopintaa sävyttää vaaleammaksi ja sisäpintoja tummemmaksi.

Sama jannu, keskusteltaessa Suomen sodanaikaisten lentokoneiden musta/vihreä - sotamaalauksesta, totesi katselleensa 24 kpl aitoja Bristol Blenheim - pommikoneen tähtimoottorin jäähdytyskiduslevyjä: (24 kpl) - ne olivat kaikki eri värisiä.

Oikeastaan: - onko kyse tulkinnasta? Sen, joka mallin maalaa ja myös sen, joka mallia katselee...?
26.07.2023 15:35 Petri Sallinen: Tässä tapauksessa maalauskaavio on paljon kiinnostavampi kuin se, minkälainen vaunussa käytetty vihreä sävy on. Vihreän värin määrittämistä varten on olemassa suhteellisen paljon dataa kahden eri väritehtaan alkuperäisistä resepteistä lähtien, joten itse kukin voi valita niistä itselleen sopivan lähtökohdan. Pienoismallien värien määrittelyä varten taas on olemassa laajasti erilaista (kvasi)tutkimusta mittakaavan huomioimisesta lähtien, joten tässäkin tapauksessa on mistä valita.

Kaaviolla tarkoitan sitä, että puuosat ovat vihreät on metalliosat mustat. Tässä olisi haastetta, jos pienoismallin maalaisi samalla tavalla. Kiinnostavaa olisi ollut kuulla, onko kaaviosta jotain dataa, mutta ei taida olla. Itse tavaravaunujen maalausprosesseista Pasilan konepajalla on säilynyt hyviä kuvauksia, mutta niistä ei selviä tarkemmin tavaravaunujen maalauskaavio tai värit — enemmänkin se, miten maalataan.
26.07.2023 17:14 Esa J. Rintamäki: Konepajateollisuudessa maalauspiirustusten käyttö on selviö.

Yleistä on myös yleisluontoisten työohjeiden käyttö. Niidenkin taso vaihtelee huomattavasti - A4-arkille kirjatuista suullisiin määräyksiin saakka. Osansa on myös silläkin, että mitä maaleja ylipäätään on saatavilla asianmukaiseen hintaan. Ja sekin, että esimerkiksi säänkestävyyttä ei vaadita sisätiloissa käytettävältä laitteelta.
26.07.2023 22:20 Simo Tuominen: Petrin pohdintaan; varsinaista dataa ei ole rungon väristä meillä, kuin päältä raapatut maalikerrokset joiden alta löytyi tumma sävy joka saattoi olla alkuperäinen rungon väri.

Konepajassa maalaus eri värillä rungon kanssa olisi paljon työläämpi urakka "turhine" rajauksin, kun runkotolppa tulee aivan alas asti alusrunkoon joka olisi musta. Korjausmaalauksissa taas olisi, niinkuin tehtykin myös tässä että maalataan kaikki samalla värillä että jäisi rajaukset runkotolppien ja puuosien kanssa pois työn nopeuttamiseksi.
Asiaa voisi kuitenkin vahvistaa se, että ensin on tehty runko pinnoituksineen ja tämän jälkeen verhous pinnoituksineen. Puurunkoinen Gb voisi olla asia erikseen.

Tämä on hyvin mielenkiintoinen yksityiskohta kuitenkin, ja olisi myös mallinrakentajille "pienimuotoinen" haaste jos tällä tavalla tekisi. Minusta myös kiva ja näyttävä yksityiskohta.
27.07.2023 01:05 Rainer Silfverberg: Ovatko palkkien niitit samanväriset kuin palkit, eli kiiltävätkö ne vain auringonvalossa?
27.07.2023 04:38 Esa J. Rintamäki: Sekoitanpa Gb-keskustelua vielä lisää:

Taitaja-lehdessä nro 2/1965 nimellä "Helakanvihreä Gb" on lyhyt juttu vanerikorisesta Gb:stä nro 57'459.

"Korin kehikko ja oven vahvikkeet - kaikki metalliosia - ovat maalatut tavanmukaisella tummalla, tavaravaunuille ominaisella maalilla, joka on vielä tummempaa kuin Mirko- tai Dicco-sävy N:o 457. Kaikkien vaneripintojen väri on huomattavasti vaaleampi ollen jotakuinkin sama kuin Miranol-sävy N:o 254." Artikkelin kirjoittaja oli nimimerkki BT.

Vaunun muutostyö lienee tehty Oulun konepajalla. Kyseessä oli koevaunu.
27.07.2023 06:19 Petri Sallinen: Bruno Tienhaara kirjoitti monta hyvää juttua Taitajaan. Kaikki junajuttuja sisältävät lehdet löytyvät arkistostani. Hän taisi olla töissä VR:llä — ainakin aiheiden esikuvatiedot ovat kohdallaan ja tarkkoja.

Vesivanerista valmistettu helakanvihreä Gb-vaunu liittyy todennäköisesti Gbk-vaunun kehittämistyöhön. Ajatuksena oli, että vaunujen koreissa käytettävä vaneri tulisi tehtaalta valmiiksi värjättynä, jotta konepajassa ei enää tarvitsisi maalata vaunun koria. Näin säästyisi aikaa, kun yksi työvaide jäisi pois. Gbk-sarjan ensimmäinen vaunu oli kuitenkin maalattu kauttaaltaan tavaravaunun vihreällä. Gbk-sarjan muut vaunut sen sijaan olivat mustia — eli tältä osin väritys muuttui. Ilmeisesti mustan vesivanerin tuottaminen oli helpompaa kuin mustanpuhuvan tavaravaunun vihreän.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!