??.??.1864 / Berliini

??.??.1864 F.A. Pflug’s Wagenbau-Anstaltin vuonna 1864 keisarillisen Venäjän valtionrautateiden Odessan – Kiovan rautatielle rakentaman junan ensimmäinen vaunu oli postivaunu, jossa oli postiosasto ja rautatiehallinnon kassatoimisto.

Vaunussa on samanlaiset valaistus- ja ilmanvaihtokupolit kuin junan matkustajavaunuissa, mutta ikkunoiden yllä ei ole rakoventtiileitä niin kuin matkustajavaunuissa. Kamiinan savutorven pää kääntyy tuuliviirin avulla alatuulen puolelle, mikä lisää torven vetoa. Vaunussa on päätyovi ja vaununsilta vain junanpuoleisessa päässä, mutta sillan päätyreunus on ilman porttia ja ylikulkusiltaa. Kenties siksi vaunussa on koko vaunun mittaiset astinlaudat ja vaunun seinässä niitä varten otetangot mahdollistamassa vaunun ohittamisen tarvittaessa. Loppuopastelyhtyjen kannakkeet ovat vain vaunusillan puoleisessa päässä. Vaunussa on kahdella akselilla kaksiklossiset jarrut.

Samanlainen räystäskoriste on myös Hangon – Hyvinkään rautatierakennuksen postivaunun piirustuksessa. Rautatien postivanut rakensikin Pflug.

Pohjapiirustuksen selite:
a postiosasto
b pakettitila
c vaununsilta
d uuni
e klosetti
f pesupöytä
g kirjoituspulpetti
h pakettihyllyt

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Berliini
Kuvaaja: Pflug (Lisännyt: Kurt Ristniemi)
Kuvasarja: Pflug 1864: Odessa – Kiova -rautatien juna
Lisätty: 24.08.2023 06:13

Kommentit

24.08.2023 11:32 Esa J. Rintamäki: Uuni, tosiaankin tarpeellinen, - kahdessakin mielessä. Paitsi holotnan poissa pitämiseksi, niin myös sensuurivirkamiehen tarpeisiin.

- Mitä, eikö muka? Hyi minua, kun kehtaan arvostella "Russkii Mir":in pyhää olemassaolon oikeutta?
24.08.2023 14:40 Jarno Piltti: Räystäskoriste on kyllä hieno, epäilemättä luomassa mielikuvaa valtion laitoksesta kaikessa tärkeydessään. Onko tuo vasemman päädyn ja ikkunan välinen kohde luukku lähetysten jättämiseen? Oliko sellaisia ylipäätään kaikissa maissa?

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!