17.08.1971 / Isokyrö

17.08.1971 Isonkyrön asemarakennus 17.8.1971.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Isokyrö (Liikennepaikan tiedot)
Kuvaaja: Tapio Keränen
Lisätty: 07.12.2023 08:04
Muu tunniste
Rautatieinfra: Asemarakennus
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

13.12.2023 19:24 Juha Toivonen: Ennen osattiin rakentaa. Ellen ole aivan väärin ymmärtänyt, niin 1800-luvun ja vielä 1900-luvun alun asemarakennukset tehtiin todella huolella ja juuri niin priimaksi, kuin vain ikinä voitiin, eli rakennettiin todella kestämään vuosikymmeniä.
13.12.2023 20:16 Esa J. Rintamäki: Herra Juha, tyylikkäillä ja kestävillä asemataloilla valtio osoitti omaa kaikkivoipaisuuttaan silloin, kun sääty-yhteiskunta alkoi vähitellen muuttua kansalaisyhteiskunnaksi.

Rautatie mahdollisti myös kaukomatkailun ja mikäpäs siinä: uusia vaikutteita alkoi tulla rahvaan tietoon. Hyvänä esimerkkinä juuri kansallisromantiikka pienen aikaa juuri Nikolainkaupungin radan liikenteelle avaamisen (syyskuun lopulla 1883) jälkeen. Esimerkiksi pohjalainen häjykulttuuri kukistui nuorisoseuratoiminnan, kansakoulun, (myös junan tuoman sosialistiagitaattorin myötä) alkaessa valtakautensa.

Muulla osaamisella sai mainetta kestävämmin kuin riehumalla tyhmäntöhkeänä kännipellenä puukonkänä kourassa.

Samalla valtio käsitteenä alkoi tavoittaa yleistä tietoisuutta. Sitä ennen näköalat olivat pääasiassa olleet kyläkuppikuntaisuutta...

Arkkitehtuurista saivat talonjussit vaikutteita omiin tuparateihinsa.

Ja tarinan huipentuma: -:jääkärimajuriksi ylennetty Aarne Sihvo sai asianmukaiset arvomerkit asetakkinsa kaulukseen Sortavalan asemapäällikön olohuoneen sohvan koristenapeista, keväällä 1918.
14.12.2023 10:12 Erkki Nuutio: Lisäksi raja-asemillaan valtio osoitti mahtiaan. Keisari-suuriruhtinaamme osoitti sitä Turussa (tasapaksua nykyasemaa edeltänyt asemarakennus). Raudun ja Rajajoen asemarakennuksilla Suomen suuriruhtinaskunta osoitti mahtavuuttaan Venäjään nähden.
Ruotsi osoitti samaa Suomeen nähden Haaparannan asemarakennuksella.
14.12.2023 10:47 Rainer Silfverberg: Tapahtuihan noilla raja-asemilla siihen aikaan tullausta, joka ikinen nyssäkkä syynätiin läpi, ja pitihän virkavallan varmistaa ettei rajaa ylitä kaiken maailman anarkistit ja sapotöörit, että piti olla hehtaarihalli jossa matkustajat odottavat. Nykyään kansainvälisen liikenteen lentoasemakompleksit ajavat samaa asiaa. Mutta arkkitehtuuri oli mahtipontista.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!