01.04.1988 / Hanko asema

01.04.1988 Dv12 2729 odottaa lähtöä Karjaalle puisen henkilöjunan kanssa. "Ruuhkavuoroja" varten on reservissä vielä yksi vaunu lisää.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Juha Kutvonen
Lisätty: 27.01.2006 00:00
Junatyyppi
H: 411
Muu tunniste
Rautatieinfra: Asemarakennus
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Kevät

Kommentit

27.01.2006 18:24 Kimmo Pyrhönen: Hieno kuvasarja kaikkiaankin. Itsekin ehdin matkustaa Hankopaanan eteläisen osan puuvaunussa. Harmi vain, että pimeän aikaan, vaikka toki tunnelma oli erittäin asjallinen. Kuvauksen kannalta se oli tietysti ikävää.
27.01.2006 22:15 [Tunnus poistettu]: Ja viimeiseksi jäänyt pääte-asema Suomessa minne pääsi matkustamaan väliraskaalla kolmiakselisella tenderillä varustetun henkilöliikennehöyryveturin vetämällä säännöllisellä aikataulun mukaisella junalla. Sekavasti sanottu, mutta pyöräjärjestykseltään tämä tyyppi oli lukumäärältään ylivoimaisesti runsas lukuisin maamme henkilöjunavetureusta ja liikkunut joka puolella rataverkkoamme. - Vikat Hankopaanan höyrykuvat kokonaan puuvaunujunineen tuli otetta niinkin myöhään kuin 10.2.1968, jolloin tää Hangon edustakin "vilisi" vielä Lättiä. Höyrykoneet ajettiin aina kolmioraiteen kautta ympäri, joka sekin oli melkoinen show. Eivät veturimiehet kerran tykänneet, kun taputin heille tämän ympäri-ajon yhteydessä kolmioraiteella.
02.11.2012 15:45 Juha Kutvonen: Hangon kolmioraiteesta muistelen lukeneeni jostain Veturimies-lehdestä 1970-luvun puolivälistä. Veturimiesten harmiksi raide purettiin yllättäen, kun kiskoja tarvittiin uuteen junalauttasatamaan. Tällöin lättien kääntäminen kävi mahdottomaksi ja niitä jouduttiin välillä ajamaan moottoripää edellä.
02.11.2012 22:11 Oskari Kvist: Hiukan on sellaista "Varkaus"-tunnelmaa tässä, vaikka ollaankin ihan muualla.
02.11.2012 22:14 Toni Lassila: On kyllä harvinaisen ruma ja neukkutyylinen tuo Hangon asemarakennus. Tämä on toki vain oma mielipiteeni. ;)
02.11.2012 22:41 Jarmo Pyytövaara: Asemahan on Suomalaisen arkkitehti Jarl V. Ungernin suunnittelema tai ainakin hänen signeeraamansa, hän toimi rautatiehallituksen rakennusosaston arkkitehtina vuosina 1925 - 1956. Eli, mitä hienointa suomalaista arkkitehtuuria edustaa Hangon rautatieasema. Missähän päin neukkulaa tälläisiä rakennuksia on – Tiedätkö sinä Toni Lassila ja voisitko kertoa, vaikkapa muutaman paikan jossa tälläinen rakennus on neukkulassa nähtävissä. ::)
02.11.2012 22:42 Toni Lassila: Tuon rähjäisyys vain antoi sellaisen vaikutelman.
Nykyään rakennus on paremmassa kunnossa, sekä valkorapattu ulkopuolelta.
02.11.2012 23:32 Jorma Rauhala: Oletko Toni useasti käynyt Neukkulassa, vai mistä tiedät noita asioita niin hyvin?

Rähjäistä voi olla ihan missä vaan, ja toisaalta toisenlaista voi olla ihan kulman takana. Esimerkiksi minä, uusmaalaisena ja länsisuomalaisena, voin sanoa monasti napapiirin tuolla puolen käyneenä, että seutu on Suomen rähjäisinmmän näköistä aluetta ja että alueet voisi liittää Murmansk oblastiin vaikka heti (henkisesti). Tuon mainitsemasi "rähjäisen" etelä/länsisuomalaisen aseman odotushallissa on odotussalin lampussa mm. tällainen koriste http://vaunut.org/kuva/29446, joita ei Kemijärveltä löydä edes paikkakunnalta kaikonneen kulta- ja kellokauppiaan konkurssipesästä.
03.11.2012 00:24 Jarmo Pyytövaara: Valkorappaus, onko se sama asia kuin kalkkirappaus? Mistä voit tietää ja erottaa kalkkirappauksen? Vai tarkoititko valkorappauksella sementtirappausta?

Oletko itse käynyt, tutkimassa asemarakennuksen uudelleen pinnoitetut ulkoseinät, vai oletko vain, kuunnellut isojen miesten kertomuksia ja niistä oppisi imenyt?

Olen todella hämmästynyt, tietämyksesi tasosta mm. Hangon aseman uudesta pinnoituksesta. Hienoa – kerrassaan hienoa, tietämyksen ja osaamisen tasoa sinulta löytyy, olen kerrassaan hämmästynyt ja lähes sanaton. Vilpittömät onnitteluni sinulle Toni Lassila. ::)
03.11.2012 11:24 Kimmo T. Lumirae: Olen Tonin kanssa samaa mieltä siinä kohdassa, että asema tuossa kuvassa ei välttämättä sovi vaalmaamme siistiin Suomi-kuvaan vaan istuisi enemmänkin itäiseen Eurooppaan tai entisen Neuvostoliiton alueille (joo, olen käynyt :) ). Junan eteen M62 niin täydestä menisi...

Mutta jos yhtään tuntee arkkitehtuuria ja tuon aseman historiaa, tietää, että se on yksi harvoista puhdasverisistä funkisasemista Suomessa ja sellaisenaan kunnioituksen arvoinen.
03.11.2012 13:18 Arto Lopia: Hangon aseman haukkuminen rumaksi osoittaa mielestäni erittäin huonoa makua. Tämäkin on toki vain minun henkilökohtainen mielipide.
03.11.2012 13:32 Toni Lassila: Jaa, sittenkö minulla ja Kimmolla on huono maku? Asema on nykyään huomattavasti paremman näköinen.
Kuvassa erottuu seinässä halkeamia, sekä muita röpelöisyyksiä. Sori vaan, Hangon aseman ihailijat.
03.11.2012 15:06 Jarmo Pyytövaara: Toni, käytät sanaa ”neukkula” mistä olet oppinut tai omaksunut sen käytön? Mielestäni se on täysin tuntematon ja käyttämätön sana, sinun ikäisilläsi (12v) ja myös hieman vanhemmalla väestönosalla. Neukkulasta puhuvat ja käyttävät 70-luvun ”taantumukselliset”, myöhemmin jotkut ”edistykselliset takinkääntäjät” ovat ottaneet sen käyttöönsä ja viljelevät sitä nykyisin hyvinkin runsaasti.

Vähäinen tietokilpailu, mitä kuvaa seuraava: DRRN DRRN! PRUMM… PRUM PRUM PRRRUMM… PRUMM… KRRRIIKS! PRRUMMM… PRUUUM PRUM PRUM…?

Oikean vastauksen löytää tämänpäiväisen Hesarin sivulta D12, oikeasta alakulmasta ja eiköhän vastaus pidä laittaa ” ” merkkien väliin?
03.11.2012 16:06 Kari Haapakangas: Itäisestä naapurista on lukuisia nimityksiä, ja oikeastaan ainoa yhdistävä asia niille on, etteivät ne oikeastaan ole mairittelevia. Jopa muiden kansojen käyttämä nimitys on suomalaisittain käytettynä halventava.

Ulkoahan tuo Hanko on varsin tavanomainen funkkistalo, jonka hienoimmat yksityiskohdat ovat sitten sisällä. Tässä tuo rappauksen huono kunto vain pistää silmään.
03.11.2012 17:46 Ossi Rosten: Tuo tietokilpailun vastaus kyllä kiinnostaisi...
03.11.2012 18:55 Timo Valtonen: Ei nyt oteta herneitä nenään Tonin kommenteista!

Tonihan esitti mielipiteen ja ilmaisi vertailukohteen mielipiteelleen.

Kaikkihan me olemme olleet aloittelijoita joskus, ja kyllä Toni vielä ehtii suorittaa asema-arkkitehtuuriosion harrastajalisenssistään.
03.11.2012 23:18 Jorma Toivonen: Joskus tuli lepäiltyä tuolla II-kerroksen lepohuoneissa. Raskaan yön jälkeen tilat olivat vastakkaisella puolella, kuuden jälkeen aamusella heitäydyttiin narisiville "hetekoille" lepäilemään - lähtevät linja-autot "kaasuttelivat" hataroiden ikkunoiden alla, avarasta alakerran hallista kaikui jokainen oven kolahduskin...tai kateellisesna kuunneltiin "kaverin" syvää ja äänekästä kuorsausta - osaisimpa minäkin. Useinkaan ei todellakaan lähdetty täysin levänneinä Dr12:lla paluumatkalle. Mutta kaikesta huolimatta, nuokin Hangon-reissut toivat hieman "suolaa" ammatin vaihtelevaan "ruokalistaan". Useaan kertaan myös korjailtiin tuota ulkovuorausta, milloin syynä oli "suolaiseen meri-ilmastoon" sopimaton hiekan valinta ??? yms.
03.11.2012 23:57 Kimmo T. Lumirae: Perinteisestihän lepohuoneiksi on annettu ne kopit, jotka ovat joko liian kuumia tai meluisia normaaliin konttorityöhön.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!