12.08.1971 / Nokia

12.08.1971 Ennen vanhaan Äs-ärrät olivat tällaisia: Rikkihappo Oy:n vuokraama rikkihappovaunu. Pöntön kyljen reittiopas kertoo matkakuvauksen eli Kotka-Harjavalta, Kokkola-Vihtavuori ja Vaasa-Uusikaupunki. Nyt ollaan ensimmäisen linjan väliasemalla.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Nokia
Kuvaaja: Jorma Rauhala
Lisätty: 25.02.2013 20:14
Muu tunniste
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

26.02.2013 00:15 Jouni Halinen: Laitoin tämän tuonne "kääntöpöydälle", mutta tuolla keskustelupuolella näyttää olevan menossa nykyjään aikamoinen "tykitys" aiheesta havaintoja "sieltä sun täältä" (välillä koko "pötkö" on ko. tavaraa) , ei siellä ehdi muut kommentit/lisäykset kuin vain "vilahtaa", ja painua sen sen jälkeen kommentoinnin "hetteikköön". Video Ylen elävästä arkistosta ”Tavara kulkee ketterästi kiskoilla” vuodelta 1962 pituus 11.45 min. Kun kuvanlisäyksen puolella on ollut viimeaikoina varsinainen ”tavaravaunubuumi”, niin tähän saumaan sopii hyvin tämä värillinen video jossa eri tavaravaunu tyyppejä esiintyy todella runsas valikoima. http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/ta​vara_kulkee_ketterasti_kiskoilla_80577.h​tml#media=80580 . On kanssa kuvaa puutavaravaunujen purusta veteen pylväät "laukaisten" (Muurisen Tapsa kommentoinut tapahtumaa jonkun kuvan yhteydessä) , hurjan näköistä touhua. Täyttäis varmaan tänäpäivänäkin kaikki työturvallisuusvaatimukset, tai sitten ei. Kiitos näiden kuvien lisäämisestä arvostetuille "vanhan kaartin" rautatieharjastajille, tuntuu vähän että olis joku "kisa" menossa, vieläkö saataas Juhani mukaan tähän "kisaan".
26.02.2013 09:28 Ilkka Hovi: Jarruttoman pään laakeripesä. Oletan olevan liukulaakeria varten koska siinä on tuo lippa voitelua varten, mutta mikä on laakerinpesän tyyppi ?
26.02.2013 09:59 Teppo Niemi: Pikaisesti vilkaistuna kyseessä on laakeripesä 10. Mussa olisi tämän perusteella siis laakeripesä 10A. Eli vaunu on liukulaakerein varustettu vaunu
(Käyttäjä muokannut 26.02.13 10:17)
27.02.2013 00:11 Jorma Rauhala: Jouni, ei tässä mitään "kisaa" ole. Kunhan nyt joutessamme lisäilemme kuvia sivustolle, kun se on mukavaa ajanvietettä, ja ennennäkemättömiä vanhoja kuvia lienee eri tahoilla vielä olemassa tuhansittain/henkilö. Niitä kuvia on aivan turha jäädä seisottamaan jotain toteutumattomaksi jäävää projektia varten. Suomessa on jo tehty paljon yleiskuvakirjoja "ikääntyvien" kuvaajien lapsuus/nuoruusajan rautatieaiheista, eli tuskin niitä enää juuri uusia tehdään, se polku on käyty jo loppuun. Ja kuka sellaisia/tällaisia enää julkaisisi. Nyt olisi tarve rataosa- ja kalustokohtaisille historiikki-täsmäkirjoille, joita onkin jo joitain ilmestynyt, mutta tällaiset "satunnaiset" vaunukuvat eivät oikein istu mihinkään. Täydennetään nyt vorgin arkistoa pyyteettömästi, kun kuvat on kerran jo otettu. Silloin kun tämäkin kuva tuli otetuksi O/Y Nokia A/B:n tehtaan raiteistolla, otin sen siksi kun vaunu oli just-pajasta-tulleen-näköinen ja erityisen siisti. Eipä tullut silloin 40+ vuotta sitten mieleen, että joskus tulevaisuudessa olisi jokin tällainen kuvan julkipanomenetelmä kuin vorg. Silloin otettiin harkiten joitain kuvia ja vain omaan albumiin, nykyään räpsitään sitä-sun-tätä ja tukitaan kaikki foorumit samoilta askelmerkeiltä otetulla bulkilla. Sen sekaan sopii varmasti tällaiset historialliset kuvat vaikka missä määrin, koska nämä eivät koskaan enää tule päihittämään nykykuvien tulvaa. Toisekseen, nykyään ei ole enää yhtään mitään sellaista "kivaa", jota jokin aika sitten vielä radan varsilla oli. Olen sen useasti huomannut miettiessäni, että voisiko nyt päivittää jotain elettyä kuvaushistoriaa. Ei, yleensä kaikki tarvittava taustalla toimiva teollisuus ja toiminta on kadonnut. Onneksi ehti kuitenkin olla hetken mukana tuossakin maailmassa. Lisähuomautus: Tällaisten kuvien julkaiseminen on nyt yhtä outoa kuin jos tuolloin vuonna 1971 olisi joku senioriharrastaja tullut näyttämään omiaottamiaan kuvia vuodelta 1929. Siinäpä se aikahaarukka jota ei heti todeksi hoksi...
27.02.2013 18:46 Jouni Halinen: Heitin Jorma tämän "kisakommentin" hiukan kevennykseksi tähän ko. lisäysbuumiin. Niin monella kun on ollut "pinon alimmaisena" laatikollinen tavaravaunukuvia, näitä kuviaham on ollut täällä suhteellisesti (siis kuvia vanhoista tavaravaunuista) ottaen todella vähän, joten "buumi jatkukoon". Itse olen Jorman kanssa samaa mieltä, että kun jatketaan vielä lähivuodet tällä (ei ole kuvattava kalusto ja/tai maisema taustalla muutunut enää aikoihin pätkääkään) nyky kuvaus/lisäys linjalla, niin aikamoisen "ähkyn" saa ("150" samanlaista kuvaa kohteesta) kun näillä sivuilla "vierailee" tulevaisuudessa.
28.02.2013 00:13 Tapio Muurinen: "Veljet" Jorma ja Jouni; täsmälleen näin. Aikoinaan kuvattiin vaatimattomilla välineillä itseä kiinnostavia aiheita. Harkiten - kamerat, filmit ja paperit olivat kallita -, itse kehittäen, virheistä oppien. Mutta se oli antoisaa ja hauskaa. Minun vanhimmat kuvani ovat jo yli 50 v. Vaikka ne eivät aina täytä nykyajan laatuvaatimuksia, niin toivottavasti ne välittävät katselijoille jotain siitä aikakaudesta ja niistä tunnelmista, joita itse koki kameran laukaisinta painaessaan. Suotta näitä itsellä panttaamaan.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!