??.??.???? / ?, Ruotsi

??.??.???? ”Nykyaikainen siirrettävä ala-asema” – Näin 1930-luvulla kuvatekstissä. Kuva kuuluu aiheeseen ”Sähkörata”. Ajattelin ensin, että se on jonkinlainen malli, mutta kyllä se on oikea liikuteltava rataväline. Se ilmeisesti liittyy energian syöttöön ajolankoihin, mutta miten se toimii? Sitäkään ei lähde kerro, missä tällaisia on tai on ollut. Pistin veikkaukseksi Saksan, mutta korjaan sen nyt Ruotsiksi Eljaksen tietojen perusteella. - Lähde: Otavan iso tietosanakirja 1931-39

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: ? Valtio: Ruotsi
Kuvaaja: Tuntematon (Lisännyt: Joni Lahti)
Kuvasarja: Aika entinen ei koskaan enää palaa
Lisätty: 16.05.2013 16:58
Muu tunniste
Sekalaiset: Muu ajoneuvo
Ulkomaat

Kommentit

16.05.2013 17:48 Eljas Pölhö: Minä veikkaisin Ruotsia.
http://www.antus.org/omformarstation.htm​l
http://www.vgpower.com/Portals/0/Images/​Q48%2049%20omformare.jpg
ja pdf:n sivu 11:
http://www.nth.se/nb/jvg_el.pdf
16.05.2013 17:53 Joni Lahti: Kiitos jälleen tiedoistasi EP! Näyttää kaikin puolin samanlaisilta. Myös tietoa on runsaasti. - Edit: Voisiko kysymyksessä olla Q24/Q25, joita valmistettiin vuosina 1934-44?
(Käyttäjä muokannut 16.05.13 17:57)
16.05.2013 18:59 Kimmo T. Lumirae: Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä lienee hyvin pitkälti oma rautatiesähkön (Bahnstrom) eli 16,7 Hz sähkön jakelujärjestelmä; voimalaitoksissa on matalataajuusgeneraattori, joka tätä sähköä kehittää, ja se siirretään omilla yksivaihekorkeajännitejohdoillaan ratojen syöttöasemille. Sveitsissä ainakin RhB käyttää sen sijaan paikallisia, pyöriviä muuttajia ruotsalaiseen tapaan ja näin muuntaa valtakunnanverkon 50 Hz:n sähköä matalataajuiseksi. Norjan käytännöstä en tiedä, mutta veikkaan ruotsalaista tapaa.
16.05.2013 20:08 Martin Hillebard: Minustakin tämä näyttää lähinnä leikkijunalta, OK siis mittakaava-mallilta mutta uskotaan uskotaan että kuva esittää todellista vempelettä.
Minulla on hyllyssäni aika paksu teos SVENSKA ELLOK Svenska Järnvägsklubben'in julkaisuja ja siinä on juttua myös sähköistettyjen rautateitten kiinteistä rakenteista. Tämä näyttäisi olevan juuri voimansiirron ala-asema jossa tuo oikeanpuoleinen vaunu sisältää PYÖRIVÄN MUUTTAJAN. Sen moottori-puoleen johdetaan vaihtovirtaa, ja dynamo-puoli kehrää tasavirtaa. Molemmat hyrrät ovat samalla akselilla.
"Kiinteä?" Ruotsissa osa näistä ala-asemista oli vaunuissa, ja joita voitiin säilyttää vuoren sisään louhituissa kiskotetuissa tunnelinpätkissä. Strategisista syistä = sodassa nämä olisivat olleet haluttuja vihulaisen maalitauluja.
Nykyään kaikki tämänsukuinen tekniikka on täysin elektroniikkaa, ilman mitään liikkuvia osia. Sikäli kuin sitä enää tarvitaankaan.
16.05.2013 23:22 Kimmo T. Lumirae: Dynamopuolen ei kuulu kehrätä tasavirtaa, vaan vaihtovirtaa, jonka taajuus on 1/3 alkuperäisen vaihtovirran taajuudesta.

Mutta en usko, että kuva on 1:1-vempeleestä. Pienoismallikuvahan tämä selvästi on, ja esim. ratapölkkyjen väli tai puskinten toteutus kavaltaa sen lopullisesti.
17.05.2013 11:43 Martin Hillebard: Kuvailemani kaltaisia muuttajia on ollut vuosien saatossa käytössä mitä erilaisimmissa tehtävissä, sekä eri virtalajeille sekä moottori- että dynamopuolella. Ilmeisesti tämä on siis malli koneesta joka ei ollut tasasuuntaaja, vaan muutti vaihtovirran taajuutta. Eli alkuperäinen virta pyöritti moottoria, joka akselin välityksellä pyöritti generaattoria, joka vuorostaan kehitti niinikään vaihtovirtaa mutta kuten totesit 1/3 koneelle tulevan virran taajuudesta.
17.05.2013 12:49 Kimmo T. Lumirae: Tosi on, että ennen elohopeatasasuuntaajan keksimistä noin 1930, oli tasavirta tuotettava joko paikallisesti tasavirtageneraattorilla tai muunnettava vaihtovirrasta pyörivällä muuttajalla, joka on siis rakenteeltaan ollut kuvaa vastaava, mutta tuottanut tasavirtaa.

Nykyisten pienten ja kestävien puolijohdediodien aikakaudella tämä saattaa tuntua hankalalta, mutta kun siis muita keinoja ei tasavirran tuottamiseksi kerta kaikkiaan ollut.

Tuossa ruotsalaisratkaisussa on kiintoisa, hyvin ruotsalainen ajatus, asentaa nuo nopeasti siirrettävät, vaihdettavat ja korvattavat muuttajat tunnelinpätkiin. Ruotsissa on myös rautatieasemia, joiden yhteydessä on iso, tornimainen rakennuksen osa, ja käsittääkseni näissä on sähkörataa syöttävä pyörivä muuttaja.
17.05.2013 13:05 [Tunnus poistettu]: Sattumalta tällaisen laitteen (tai pari sukupolvea uudemman version) muuttajavaunu suistui kiskoilta Ruotsissa juuri joku päivä sitten (kuljetuksen aikana siis, toimiessaan se toki on paikallaan;). Muuntajavaunu pysyi kiskoilla. Kuljetuksen aikana niitten väliin näköjään laitetaan pari tyhjää vaunua, ehkä juuri potentiaalisten vahinkojen minimoimiseksi. http://www.postvagnen.com/forum/index.ph​p?id=731391
17.05.2013 13:48 Martin Hillebard: Mielenkiintoinen sattuma! tai niinkuin vanha kansa sanoo, Kun kutsuu pirua niin paikallehan se tulee.
Kuvista käy hyvin ilmi vaunujen ainakin ulkomuoto. Raskaitahan ne ovat, sekä muuntaja/transformator että muuttaja/omformare sisältävät runsaasti sekä rautaa että kuparikäämiä.
Huomatkaa numerolaatta # 407 vaunun kyljessä! Se on samanlainen, kuin joita olen ihaillut monien ruotsalaisten höyryvetureitten hytin seinissä! Johtopäätös: tällä kalustolla taitaa olla jo paljonlaiseen ikää...

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!