08.02.2015 / Aviapolis

08.02.2015 Aviapoliksen aseman koillispään sisäänkäynnin edessä oleva tötsä. Joku osannee kertoa tästä tarkemmin?

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Aviapolis (Liikennepaikan tiedot)
Kuvaaja: Mikko Nyman
Lisätty: 08.02.2015 18:48
Muu tunniste
Rautatieinfra: Asemarakennus
Vuodenajat: Talvi

Kommentit

08.02.2015 19:18 Antti Havukainen: KUP, HEL ja LUP voisivat viitata kyseisten alueiden (Keski-Uusimaa, Helsinki, Länsi-Uusimaa) pelastuslaitoksiin, LIV Liikennevirastoon ja VE Vantaan Energiaan. Heitetään veikkauksena, että kuvassa näkyviin reikiin asennetaan jonkinlaiset putkilukot ja mahdollisessa hätä-/poikkeustilanteessa eri viranomaiset voivat sitten omilla avaimillaan napata niiden sisältä asema-alueen muihin lukkoihin sopivat avaimet.

Tötsän virallinen nimi lienee siis avainsäilö.
08.02.2015 20:02 Mikko Nyman: Putkilukkopönäksi minäkin tämän ajattelin, mutta noista lyhenteistä ei ollut mitään näkemystä, joten tattis tästä.
08.02.2015 21:56 Olli Saari: Jännä että noinkin keskelle Vantaata on laitetaan putkilukot Helsingin ja Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksille, kuitenkin Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen asema on aikalailla vieressä...
08.02.2015 22:28 Jouni Halinen: Näitä putkessa olevia avaimia myös reittiavaimiksi kutsutaan. Lähteekö lentokentän brankkari muuten tälläiselle keikalle?.
09.02.2015 07:34 [Tunnus poistettu]: Olli: Johtuisko kuitenkin siitä et isomman keikan sattuessa saattaa mukaan liittyä myös HEL ja LU pelastuslaitos.
09.02.2015 09:32 Mikko Nyman: Mahtaakohan kentän brankkariasema olla Suomen suurimpia? No, ei se ainakaan kokonsa puolesta pienin ole, siitä olen varma... :-)
09.02.2015 11:40 Topi Lajunen: Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksella on varmaankin yleisavaimet oman alueen kohteisiin omasta takaa.

Lentokentän paloaseman suuruus selittynee osittain sillä, että sinne on sijoitettu myös Helsinki-Vantaan pelastuspalvelun toimintaa, joskaan ei juurikaan operatiivista kalustoa.

Ainakin jossain vaiheessa Helsinki-Vantaan pelastuspalvelu osallistui rajallisesti myös varsinaisen lentokenttäalueen ulkopuolisiin hälytyksiin, mutta se perustui ilmeisesti johonkin hyvin epäviralliseen suulliseen sopimukseen. "Kentän brankkarithan" eivät ole samalla tavalla pelastusviranomaisia, vaan ovat Finavian "laitospalokunta". Ovat toki määritelleet sammutusmiestensä koulutusvaatimuksiksi vähintään saman kuin varsinaisilla pelastuslaitoksen brankkareilla.
09.02.2015 21:49 Mikko Nyman: Topi: toimiko Finavian EFHK:n laitospalokunta ikään kuin VPK:n tavoin? Eli siten, että se antoi tarvittaessa virka-apua "varsinaisille" palokunnille? Sori, jos meikäläisen termit ovat hukassa, mutta olen alun perin partiolainen, en veepeekoolainen.
09.02.2015 21:59 Topi Lajunen: Vähän joo ja vähän ei. VPK:t ovat yleensä sopimuspalokuntia, eli heillä on jonkinlainen sopimus pelastuslaitoksen kanssa alueensa sammutustehtävien hoidosta. Lentoaseman pelastuspalvelu ei ole (tai ei ainakaan jokunen vuosi sitten ollut) sopimuspalokunta, eli se ei lähtökohtaisesti tehnyt pelastuslaitoksen pyynnöstä mitään, vaan hoiti omaa tonttiaan (lentoasemaa) ilmailumääräysten perusteella.

Enemmänkin se vertautuu laitos- ja tehdaspalokuntiin, jotka pääsääntöisesti hoitavat vain omaa tonttiaan ja tarvittaessa toimivat paikallistuntijoina ja asiantuntija-apuna paloviranomaisille. Tällaisia ovat periaatteessa myös VR:n raivausyksiköt, joskin Hyvinkään konepajan palokunta on (ainakin ollut) sopimuspalokunta, ja täten ajanut keikkaa myös konepajan ulkopuolelle.
10.02.2015 08:04 Mikko Nyman: Tämä selvensikin hommaa, tattis.
10.02.2015 10:11 Teemu Peltonen: Jotkin lentokentän yksiköt (lähinnä AR101) ovat kyllä Hätäkeskuksen vastemäärittelyissä mukana joillakin kentän lähialueella oleville hälytyksille. Raskaammat yksiköt (Pantherit) voivat osallistua myös kauempana oleville tehtäville jos pelastustoimen johtaja niin pyytää virka-avun tai määräyksen muodossa, toki siten ettei lentokentän oma pelastusvalmius vaarannu. Näitä tilanteita on nähty satunnaisesti kun kyseisten yksiköiden erikoiskalustosta, lähinnä tehokkaista vesi-/vaahtotykeistä on ollut apua. Sinänsä mielenkiintoisena detaljina kyseisten laitosten ei ole varsinaisesti edes sallittua ajaa yleisellä tiellä, mutta pelastustoiminta antaa tiettyjä erivapauksia.
10.02.2015 19:59 Jussi Koivukangas: Lentoaseman pelastustoimi ei Vantaalla ole sopimuspalokunta(VPK) vaan kaikki on ammattipalomiehiä. Vuorovahvuus taitaa nykyään olla 1+6 eli palomestari ja kuusi palomiestä. Kuten Teemu totesikin niin kentän pelastusyksikkö AR 101 ajelee keikkaa varsinaisen platan ulkopuolella ja yksikön sijoituspaikka on pelastuskeskus eli Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen aseman 30 yhteydessä. Vaahtoyksiköt on asemilla jotka sijaitsee kiitoteiden 1 ja 3 varrella.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!