??.??.1921 / Helsinki asema

??.??.1921 Kolmas kuva samasta taulusta, nyt selviää että se sijaitsi "kiviukkojen" lähellä, paikka on kyllä vähän outo. Kuvalähde: Helsingin kaupunginmuseo. Kuvan käyttöoikeudet: CC BY-ND 4.0

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Eric Sundström (Lisännyt: Jouni Halinen)
Kuvasarja: Steissin seutu kautta aikojen
Lisätty: 12.03.2015 02:44
Muu tunniste
Rautatieinfra: Asemarakennus
Sekalaiset: Työmaa

Kommentit

12.03.2015 09:40 Heikki Jalonen: Kiitos! Nythän se tämäkin sijaintikysymys ratkesi yksikäsitteisesti.

Olisikohan tuo mainosseinan rakennus muuten osa jotain Helsingin Konepajan rakennuksiin kuulunutta? Hyvä sijainti tuollaista seinämainontaa ajatellen joka tapauksessa. Jos rakennus on vieläpä ollut VR:n hallussa, kyseessä oli jo silloin nykyisinkin niin kovin tuttu mainostilan myyntikonsepti.
12.03.2015 10:12 Kurt Ristniemi: Mainosseinän rakennus oli Hillerin kortelissa (nro 99) osoitteessa Kaivokatu 7. Ks. http://personal.inet.fi/business/porssit​ieto/helki13.jpg
Vanha asemarakennus ja rakennukset osoitteissa Kaivokatu 7 ja 9 on tuohon karttaan merkitty purettaviksi/puretuiksi.
En tähän hätään muista mitä tuossa Kaivokatu 7:n rakennuksessa oli.

Samaa mainosseinää - ja rakennuksen sijaintia - pohdittiin jo tähän samaan kuvasarjaan kuuluvan kuvan http://vaunut.org/kuva/51942 yhteydessä.
(Käyttäjä muokannut 12.03.15 10:44)
12.03.2015 11:01 Heikki Jalonen: Pikaisesti kuukkeloimalla löytyi yksi Signe Branderin kuva (1907) jossa näkyvät Kaivokatu 9 ja 7, näkymä Kaivokadulle lännestä päin. Nro 9 oli aika nuutuneen näköinen puinen liiketalo, nro 7 jonkinsortin tiilimuuri. Liike-asuintalo kumminkin. Sama talo näkyy myös Timiriasevin kuvassa toisesta suunnasta.

Helsingin konepaja oli melko kaukana noista rakennuksista, joten aika epätod. näk. ne siihen liittyvät.

Hurjasti ovat näkymät muuttuneet noilla nurkilla nykypäivää ajatellen!
(Käyttäjä muokannut 12.03.15 11:03)
12.03.2015 11:55 Kurt Ristniemi: Pitääköhän ottaa takapakkia: Tuossa kun näkyy olevan aika reilustikin tlaa asemarakennuksen ja tuon mainosseinän välillä, niin voiko kyse sittenkään olla Kaivokatu 7:stä? Sen tonttihan tuli ihan ihan kiinni uuden asemarakennuksen länsipäätyyn.

Olisiko tuossa Kaivokatu 7 jo purettu pois, ja seinä olisikin Kaivokatu 9:n seinä? Vai onko seinä niinkin etäällä, että Kaivokatu 9:kin olisi jo purettu, ja seinä olisikin Kaasutehtaankatu 4:ssä olevan rakennuksen seinä?

Näitä pohdin kun tutkailin sivuston http://helsinkiennen.fi/ aikajakson 1910 karttaa. Siinä on jo purettu sekä Kaivokatu 7 että 9 ja jäljellä on vain oikein hyvä pitkä seinä. Edellyttäen tietenkin, että tuolla kohtaa oli rakennus.

Vahinko ettei missään näistä kuvista näy korttelin eteläreuna, jotta näksi, miten Kaivokatu siinä kulkee: suoraan, viistoon, vai vai suorastaan mutkalla...

Tällä hetkellä voisin ehkä olla taipuvainen kuvittelemaan, että kyse saattaisi ehkä olla Kaivokatu 9:n seinästä. Kun sitä välimatkaa näyttäsii olevan aseman seinään. Ja kun seinä mitä ilmeisimmin näyttäisi olevan kahden rakennuksen välinen seinä, vaikka siinä ikkunoita onkin.
12.03.2015 13:13 Heikki Jalonen: Joo, jos tämä helppoa olisi niin herrathan tätä tekisivät... siis valokuva-arkeologiaa.

Saattaisi tosiaan olla nro 9 pihan puoleisia siipirakennuksia. Branderin kuvassa niitä ei näy.
https://hkm.finna.fi/Record/hkm.HKMS0000​05%3A000000as

Semmoiset siipirakennuksethan olivat monesti pulpettikattoisia ja ikkunoita oli missä sopi olla. Palomuurinahan ne myös toimivat naapurin suuntaan ja siksi korkeampi seinä ulkopuolella. Pulpettikatto tuossa nimittäin on, muuten eivät nuo piiput näkyisi katon harjalta noin. Semmoinen talon puolikas, varsinkin sitten jos naapuri puretaan/palaa... Ja äkkiäkös muurari ja timpuri uusia ovia ja ikkunoita umpiseinäänkin aukoivat jos tarvittiin.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!