Resiina-keskustelu

Rautatiet ja harrastus => Kalusto => Aiheen aloitti: Lari Nylund - Marraskuu 15, 2010, 10:26:23



Otsikko: Junakalusto 2020 -keskustelu
Kirjoitti: Lari Nylund - Marraskuu 15, 2010, 10:26:23
Rautateiden ihmeellisessä maailmassa 10 vuotta on melko mukava tarkastelujakso, että mitä on tapahtunut tai mitä on tapahtumassa... Erään kuvan yhteydessä keskustelu oli suuntautumassa ajatuksiin tulevaisuuden junakalustosta Suomessa, kun sininen kalusto on poistumassa raiteilta. Miksi emme samantien aloittaisi jo pohtimista miltä Suomessa näyttää 10 vuoden kuluttua...

Kilpailutus on todennäköisesti avannut tuolloin jo rataverkon matkustajaliikenteen puolellakin, joten rataverkolla on varmasti useampia toimijoita. Millä taktiikalla VR tuolloin jatkaa? Onko kaikki matkustajajunat on sähköveturivetoisia? Taajamajunat kulkevat Ex-vaunujen muodossa? Tästä voi tulla mielenkiintoinen keskustelu, jossa ei ole kuin arvauksia - ei sitä oikeaa tietoa... kunnes vuonna 2020 voidaan tarkistaa kuinka lähelle osuimme.

Keskustelu on avattu, osallistukaa jos haluatte.

// otsikko muutettu paremmaksi


Otsikko: Vs: Suomi 2020-keskustelu
Kirjoitti: MNa - Marraskuu 15, 2010, 10:42:30
Mikään ei ole niin vaikeaa kuin ennustaminen, etenkin tulevaisuuden ennustaminen. Joskus 1900-luvulla mietittiin millainen maailma on vuonna 2000 ja kylläpä oli ihmeellisiä utopioita! Koulussa kirjoitettiin joskus 1960 aine aiheesta ja siinähän sitten lenneltiin arkisesti avaruudessa ja ties mitä. Itse asiassa piti kuvailla luokkatovereiden elämänvaiheita, ja yhdessä ennustuksessani osuin oikeaan: Luokkatoverista oli tullut toimittaja joka kirjoitti reportaasin matkustamisesta höyryveturijunalla 2000-luvulla. Näin myös tapahtui.


Otsikko: Vs: Suomi 2020-keskustelu
Kirjoitti: Lari Nylund - Marraskuu 15, 2010, 10:54:56
Näinhän se Markku on, mutta toisaalta - miksei sitä voisi kokeilla... Täällä lähtee niin usein keskustelut pilviäkin korkeammalle, joten sama kai se on tehdä niille oma keskusteluketjunsa... Mielummin kuitenkin oma ketju kuin kommenteiksi Fey:n aggregaattia esittävän kuvan alle - vaikka virtaa tässä keskustelussa saattaa olla enemmän kuin tuossa aggregaatissa, jos yhtään porukkaa tunnen.

Vuonna 2020 on melkoisen varmaa, että kaikki matkustajaliikenteen käytössä olevien rataosien vetovoimana on sähköveturit/-junayksiköt. Tosin ei kai se mahdottomuus olisi, jos joku pieni pätkä Parikkalasta Savonlinnaan ajettaisiin vielä dieselkalustolla.


Otsikko: Vs: Junakalusto 2020 -keskustelu
Kirjoitti: MNa - Marraskuu 15, 2010, 11:12:11
Minä puolestani arvaan, että nykyisin hiljaiset rataosat ovat matkustajaliikenteen osalta kuolleet ja pääkaupunkiseudun liikenteessä on muutama kilpaileva yritys jotka ajavat toisiaan konkursseihin. Pessimisti kun näes olen.


Otsikko: Vs: Junakalusto 2020 -keskustelu
Kirjoitti: Johannes Erra - Marraskuu 15, 2010, 11:45:27
Sitä en usko, että IC-vaunuja, edes yksikerroksisia, olisi vuonna 2020 taajamajunissa, ellei sitten aivan marginaalisessa laajuudessa. Ex/Expt/Exy-vaunut ovat ylipäänsä vain muutaman vuoden Eil(f)-kalustoa uudempia.

Pidän ikävä kyllä erittäin todennäköisenä, että muutamalta rataosalta henkilöliikenne on kadonnut kokonaan VR:n harjoittamana. Esimerkiksi nyt uhanalaisista yhteyksistä (Iisalmi-Ylivieska, Seinäjoki-Jyväskylä, Joensuu-Nurmes) tuskin ainakaan kaikkia enää VR liikennöi vuonna 2020. Parhaassa tapauksessa tämä tietysti tarkoittaa uusia operaattoreita. Sellaisten tuloa pidän mahdollisena, mutta pääkaupunkiseudun ulkopuolella en laskisi sen varaan.

Sähkövetureiden kokonaismäärä saattaa jatkosähköistyksestä huolimatta jopa pienentyä hieman, sata veturia Sr3-sarjaa on ihan looginen lukumäärä Sr1-vetureiden korvaajiksi. Sr1-vetureita ei ole 2020 jäljellä kuin korkeintaan murto-osa, täysin toissijaisissa tehtävissä. Sähkökaluston kokonaismäärä kuitenkin on vuonna 2020 selvästi nykyistä suurempi, ennen muuta sähkömoottorijunien lisääntymisen vuoksi. Sm7 on jo käytössä, ja niin on hyvin mahdollisesti myös Sm8. Sähkömoottorijunat ovat korvanneet valtaosan veturijunista monilla lyhyemmillä rataosilla, esimerkiksi Tampere-Pori tai Seinäjoki-Vaasa.

Hiljaisten ratojen henkilöliikenteen väheneminen ainakin VR:n harjoittamana tarkoittaa puolestaan, että dieselveturivetoisia matkustajajunia ei Suomessa enää vuonna 2020 ajeta, paitsi Kolariin, ellei mainittua rataa malmiliikenteen tarpeisiin ole sähköistetty. Dv12-vetureista suuri osa on poistettu ja korvattu uudella veturisarjalla, mutta 25- ja 26-sarjojen vetureita on edelleen jonkin verran myös ajossa. Dr14 on jäänyt historiaan.

Sinisiä vaunuja on edelleen jonkin verran ajossa, mutta vaunut ovat yksinomaan muita kuin tavallisia kakkosluokan vaunuja, toisin sanoen ravintoloita, EFits/Fots-vaunuja, Ems-vaunuja, aggregaattivaunuja (Kolari) jne. Näistäkin vaunuista huomattava osa (poislukien Ems) on saanut uuden vihreän värin.


Otsikko: Vs: Junakalusto 2020 -keskustelu
Kirjoitti: MNa - Marraskuu 15, 2010, 12:26:54
Itse asiassa tuollainen kymmenen vuotta ei ole kovinkaan pitkä aika kaluston muutoksia ajatellen. Ensin tehdään periaatepäätös hankinnoista, sitten varsinainen päätös. Sitten alkaa tarjouskilpailu- ja valtuskierros ja vasta sitten päästään tekemään tilaus ja aloittamaan valmistus. On tehty päätös? ohjausvaunujen hankinnasta, mikähän senkin vaihe on? Valmistuttuaan ne saattavat saada merkittäviäkin muutoksia kalustokuvioissa.


Otsikko: Vs: Junakalusto 2020 -keskustelu
Kirjoitti: Jani Järviluoto - Marraskuu 15, 2010, 14:15:10
Dv12-vetureista suuri osa on poistettu ja korvattu uudella veturisarjalla, mutta 25- ja 26-sarjojen vetureita on edelleen jonkin verran myös ajossa. Dr14 on jäänyt historiaan.

Saatat olla oikeassa, mutta Wikipedia-artikkeli väittää näiden kahden veturin hylkäämisjärjestyksen olevan toisin päin. Voi kuitenkin olla, että muutama Deeveri jää vielä seeprojen hylkäämisen jälkeenkin. http://fi.wikipedia.org/wiki/Dr14#Sijoitukset


Otsikko: Vs: Junakalusto 2020 -keskustelu
Kirjoitti: Kimmo T. Lumirae - Marraskuu 15, 2010, 14:54:18
Kymmenen vuotta on tässä mielessä aika lyhyt tarkastelujakso. Tällä hetkellä käynnissä oleva muutos saadaan vietyä loppuun, mutta uusia isoja muutoksia ei mene vielä tuossa ajassa läpi.

Sm 1-2 poistuu mutta on siinä ja siinä, ehtiikö Sr 1 ja Dv 12 poistua uusien vetureiden tieltä, koska uusien vetureiden sarjatoimitukset käynnistyvät vasta tuolla 2015-16. Koska Sm 5 sarjatoimitukset ovat vasta tuloillaan, ei Sm 7 nähdä tarkastelujakson aikana.

Lähiliikenne voidaan kilpailuttaa ennen tarkastelujakson loppua, samoin henkilöliikenne voidaan avata kilpailulle, mutta en usko suuria muutoksia nähtävän henkilöliikennepuolella, sen enempää kuin tavaraliikenteessäkään, jossa tulee kestämään ainakin viisi vuotta, ennen kuin ensimmäinenkään tavaraliikenneoperaattori saa toimintansa operatiiviseen käyttöön asti. Aika monet pienemmät operaattorit tyytyvät varmasti tarkkailemaan tilannetta ennen liikenteen aloituspäätöstä.

Jotkut massakuljetukset saattavat näkyä tietyillä alueilla hyvinkin paljon. Pohjoisen Suomen kaivosliikenteestä ei ole tässä vaiheessa varmuutta, ja toteutuessaan hurjimmat visiot vaativat tiheätä, erittäin raskaiden junien vetoa niin suurilla vetureilla, että sellaisten hankintaa ei ole vielä edes suunniteltu. Niinikään joku Hangon sataman henkilöautokuljetukset Venäjälle saattavat lisätä näkyvässä määrin tavaraliikennettä näillä radoilla.

Moni asia on kiinni poliittisista linjauksista. Yleensä kiivaat vaatimukset kilpailun avaamisesta ja yksityistämisestä ovat tähdänneet nopeiden voittojen tekemiseen pitkäjänteisen liikennepolitiikan sijaan. Siksi onkin hyvin merkityksellistä, minkälainen hallitus Suomessa on seuraavan kahden vaalikauden ajan. Oikeistohallitus tulee pyrkimään VR:n tuottavuuden lisäämisen kautta rautatieliikenteen lievään supistamiseen, jolloin liikennettä siirretään yksityisille kumipyörille, ja samaan aikaan kaikenlaiseen kilpailun esteiden poistamiseen, joka mahdollistaa suurten ulkomaisten kuljetusyritysten tulon esim. Helsingin lähiliikennettä hoitamaan.

Muita mahdollisia liikennepolitiikan suuntia ovat mm. alueellisen lähiliikenteen kehittäminen ja pyrkimykset siirtää tavaraa kumipyöriltä rautateille siellä, missä se on mahdollista, sekä mahdollisesti tukea alueellisia tavaraliikennetoimijoita, jotta saataisiin kuljetusyrityksiä hoitamaan niitä kuljetuksia, joita tällä hetkellä ei rautateillä ole. Mutta nämä ovat poliittisia kysymyksiä, jotka ovat pitkälti vaalituloksista kiinni.

Jokainen miettiköön tykönään, minkälaista liikennepolitiikkaa maassamme pitäisi harjoittaa ja minkälaista ei.

En usko suuriin muutoksiin rautatieliikenteessä vielä ennen vuotta 2020. Nykyisellä Sm3-4 -kalustolla, samoin kuin Sr2:lla on käyttöikää jäljellä kymmeniä vuosia, ja niitä pidettäneen nykyisen kaltaisissa hommissa vielä kauan, varsinkin, kun samaan aikaan rataverkon laajuudessa tuskin ihmeitä tapahtuu.


Otsikko: Vs: Junakalusto 2020 -keskustelu
Kirjoitti: Jimi Lappalainen - Marraskuu 15, 2010, 16:24:43
Aivan ehdottomasti pitäis saada myös Dr14 museoon. Sillä onhan sekin yksi tärkeimmistä koneista vaihtotyössä, Vr3:n seuraajana. Go Viirukukko!


Otsikko: Vs: Junakalusto 2020 -keskustelu
Kirjoitti: MNa - Marraskuu 15, 2010, 16:48:24
Rataverkon laajuudessa ei kymmenessä vuodessa ehdi paljon tapahtua. Ruuhkasuomessa on tekeillä ja suunnitteilla henkilöliikenteen ratoja, mutta eivät ne kai radikaaleja kalustomuutoksia edellytä. Lisää Flirtejä ja metrojunia tarpeen mukaan. Mahdolliset uudet kaivoshankkeet eivät ehdi saada paljon muutosta tällä aikavälillä.


Otsikko: Vs: Junakalusto 2020 -keskustelu
Kirjoitti: Johannes Erra - Marraskuu 16, 2010, 09:46:58
Dv12-vetureista suuri osa on poistettu ja korvattu uudella veturisarjalla, mutta 25- ja 26-sarjojen vetureita on edelleen jonkin verran myös ajossa. Dr14 on jäänyt historiaan.

Saatat olla oikeassa, mutta Wikipedia-artikkeli väittää näiden kahden veturin hylkäämisjärjestyksen olevan toisin päin. Voi kuitenkin olla, että muutama Deeveri jää vielä seeprojen hylkäämisen jälkeenkin. http://fi.wikipedia.org/wiki/Dr14#Sijoitukset
Itse asiassa muistin jostakin tuon wikipediassakin esiintyvän vuoden 2019, mutta en muistanut että se olikin vasta poistojen aloitusajankohta. Tällaisilla kaavailluilla poistoajankohdilla on VR:n tapauksessa ollut taipumusta valua ennemmin kauemmas tulevaisuuteen kuin lähemmäs, joten Seeprojen osalta joudun kai sitten tarkistamaan ennustustani. Dv12-sarjan osalta pysyn kylläkin kannassani.


Otsikko: Vs: Junakalusto 2020 -keskustelu
Kirjoitti: Tuukka Ryyppö - Marraskuu 16, 2010, 17:16:57
Tähän keskusteluun sopinee hyvin linkittää tämä tiedosto taas kerran: http://rhk-fi-bin.directo.fi/@Bin/c1f9d06d4d67bb53be5273b31907e1f8/1259514444/application/pdf/1848490/071031_RHK_RPP_ERTMS_Suomen_kansallinen_toteutussuunnitelma_AkH.pdf . Eli tuon tiedoston sivulla 24 on kuvaaja siitä, miten VR:n kalustoa suunnitellaan uudistettavan.


Otsikko: Vs: Junakalusto 2020 -keskustelu
Kirjoitti: Lauri Uusitalo - Marraskuu 16, 2010, 17:56:43
Eli tuon tiedoston sivulla 24 on kuvaaja siitä, miten VR:n kalustoa suunnitellaan uudistettavan.

En väitä, etteikö tuo olisi paikkansapitävä, koska en tiedä. Mutta pitää pitää mielessä että viranomainen on vaihtanut nimeään, VRO on kadonnut ja lamakin vielä. Eli moni asia on muuttunut sitten 2007 esityksen.


Otsikko: Vs: Junakalusto 2020 -keskustelu
Kirjoitti: Juha Kutvonen - Marraskuu 17, 2010, 12:24:01
Suomen rautatieliikenteen ja -kaluston ennustaminen on tällä hetkellä kenties vaikeampaa kuin koskaan. Emmehän tiedä lainkaan, millaisia rautatieyhtiöitä meillä toimii kymmenen vuoden kuluttua ja millaisella kalustolla ne operoivat. Todennäköisesti VR on ainakin jossain muodossa olemassa liikennöiden pääosin nykyisellä ja lähivuosina hankittavalla kalustolla. Tuolloin vielä käytössä olevien Dr14:n, Dv12:n ja Sr1:n määrät riippuvat siitä, annetaanko mahdollisten uusien rautatieyhtiöiden ostaa VR:n hylkäämää kalustoa.

Uutta sähköveturikalustoa hankittaessa saattaa VR:ltä tulla strateginen päätös kaukojunakaluston painottumisesta moottorijuniin. Onhan kehitys muualla maailmassakin menossa pois veturivetoisista matkustajajunista. Tällöin saattaisi Sm7-sarjan IC-juna hyvinkin ehtiä käyttöön jo vuoteen 2020 mennessä.


Otsikko: Vs: Junakalusto 2020 -keskustelu
Kirjoitti: Jani Järviluoto - Marraskuu 17, 2010, 15:07:52
Sähköporkkanoita ja -vankkoja voisi hankkia sähköistettäville rataosille.;D Voi olla, että Dm12:jen tarve pienenee, kun niiden liikennöimiä rataosia sähköistetään.


Otsikko: Vs: Junakalusto 2020 -keskustelu
Kirjoitti: Johannes Erra - Marraskuu 23, 2010, 15:23:25
Sm 1-2 poistuu mutta on siinä ja siinä, ehtiikö Sr 1 ja Dv 12 poistua uusien vetureiden tieltä, koska uusien vetureiden sarjatoimitukset käynnistyvät vasta tuolla 2015-16. Koska Sm 5 sarjatoimitukset ovat vasta tuloillaan, ei Sm 7 nähdä tarkastelujakson aikana.
Aiemmassa viestissäni pidin Sm7 ja kenties Sm8 -hankintojakin todennäköisinä 2020 mennessä. Selvennykseksi tosiaan on sanottava, etten usko seuraavien Sm-hankintojen kohdistuvan pääkaupunkiseudun lähiliikenteeseen, jossa Sm5 voi hyvin olla vielä kymmenenkin vuoden päästä uusin sarja.


Otsikko: Vs: Junakalusto 2020 -keskustelu
Kirjoitti: Ari Palin - Marraskuu 23, 2010, 19:57:06
Myöskään muualle Suomeen on tuskin tarvetta uudelle Sm-sarjalle seuraavien kymmenen vuoden kuluessa. Maakunnissa taajamajunaliikenne on sen verran vähäistä, ettei ole kannattavaa tilata uutta sarjaa vain muutamaa kappaletta. Vaikka kaikki Dm12-radat sähköistettäisiin, se tarkoittaisi vain 8 kpl kaksivaunuisia Sm-yksiköitä. Todennäköisintä lieneekin, että jos uusia hankintoja tarvitaan, tilataan lisää Sm5-yksiköitä. Toinen juttu voisi olla sitten, jos liikennettä avattaisiin uusille rataosille yksityisten yhtiöiden voimin. Siihen en kuitenkaan jaksa uskoa, että muita henkilöjunaliikennöitsijöitä ilmaantuisi vielä kymmenen vuoden sisällä. Uusien firmojen ongelma on saada kalustoa. Aloittavalla firmalla ei ole varaa hankkia upouutta kalustoa eikä VR luultavasti myy kalustoaan kilpailijoille. Ainoaksi vaihtoehdoksi jäisi hankkia käytettyä kalustoa ulkomailta. Kyseeseen tulisivat raideleveyden puolesta kuitenkin vain entisen Neuvostoliiton alueen maat eikä niillä ole juurikaan tarjolla kelvollista käytettyä kalustoa. Ja jos uusi firma kalustoa jostain saisikin, sen littera ei ehkä olisi Sm-alkuinen, koska Sm-litterat ovat VR:n kaluston käytössä. Tosin, Junakalusto Oy käyttää Sm5-tunnusta, mutta sen kalustolla ajetaankin VR:n hoitamaa liikennettä.


Otsikko: Vs: Junakalusto 2020 -keskustelu
Kirjoitti: Jani Järviluoto - Marraskuu 23, 2010, 20:10:11
Jos ja kun ELSa-rata valmistuu, Espoo-Salo välille jäisi sähköistetty rataosuus. Tuskin sille välille jäisi kaukojunia. Eli Y-junat voisivat jatkaa Saloon asti tai voisi tulla uusi kirjaintunnus ja juna. Tuskin on kannattavaa tehdä Karjaa-Salo juna, jota ajaisivat Sm5:t.


Otsikko: Vs: Junakalusto 2020 -keskustelu
Kirjoitti: Tuukka Ryyppö - Marraskuu 23, 2010, 21:32:02
Sm-litteraa ei myönnä VR, vaan liikennevirasto. Kaluston numerot siis tulevat käyttöön kaluston "julkaisuajankohdan" mukaan, liikennöitsijästä riippumatta.

Raideleveyden muuttaminen ei ole mikään maailmanlopun vaikea projekti. Pelkkien uusien telien hankkiminen on paljon halvempaa kuin kokonaisen junan rakentaminen.


Otsikko: Vs: Junakalusto 2020 -keskustelu
Kirjoitti: Eero Heinonen - Marraskuu 23, 2010, 21:51:31
Sm-litteraa ei myönnä VR, vaan liikennevirasto. Kaluston numerot siis tulevat käyttöön kaluston "julkaisuajankohdan" mukaan, liikennöitsijästä riippumatta.

Raideleveyden muuttaminen ei ole mikään maailmanlopun vaikea projekti. Pelkkien uusien telien hankkiminen on paljon halvempaa kuin kokonaisen junan rakentaminen.

Ai siellä se numerogeneraattori nykyään on... Ennen muinoin, ainakin viime viikolla, se oli kuulemma vielä turvallisuusviranomaisella - ei radanpitäjällä.  :P

Eipä tuo raideleveyden vaihtokaan ole mikään "näytäs tänne ja eikun uudet telit alle" -tyyppinen juttu. Vehkeestä riippuen täytyy kaventaa (muuttaa) muutakin, esim. jarrujärjestelmä, ja tarpeen vaatiessa veistellä sieltä ja täältä yhtä ja toista tai lisätä jos jonkun sortin aparaattia. Telit sattuvat myös olemaan suuremmissakin tuotantoerissä kiskokaluston kalleimpia komponentteja - saatika sitten, että niitä tehtäisiin Suomen leveydelle jokin pieni satsi. Rahalla tietysti saa ja rautahevosella pääsee.

Käyttöönottolupien hankkimisineen melko työlästä, mutta yleensä sentään edullisempaa kuin täysin uuden tekeminen.


Otsikko: Vs: Junakalusto 2020 -keskustelu
Kirjoitti: Jouni Seilonen - Marraskuu 23, 2010, 21:59:56
Aiemmassa viestissäni pidin Sm7 ja kenties Sm8 -hankintojakin todennäköisinä 2020 mennessä. Selvennykseksi tosiaan on sanottava, etten usko seuraavien Sm-hankintojen kohdistuvan pääkaupunkiseudun lähiliikenteeseen, jossa Sm5 voi hyvin olla vielä kymmenenkin vuoden päästä uusin sarja.

Asiasta selvän saadakseni kysyisin, tarkoittaako Sm7 tai Sm8 mahdollisesti Pendolino-tyylistä kaukoliikenteen sähkömoottorijunaa?


Otsikko: Vs: Junakalusto 2020 -keskustelu
Kirjoitti: Johannes Erra - Joulukuu 04, 2010, 22:09:33
Kysymyshän on pelkästä spekulaatiosta, mutta ensimmäistä viestiäni kirjoittaessani ajattelin Sm7-junan olevan jokin Sm5:ttä muistuttava, mutta hiukan pidemmille matkoille suunniteltu juna, nimenomaan VR:n käyttöön. Esimerkiksi Tampere-Pori tai Seinäjoki-Vaasa voisivat olla ihan mahdollisia käyttökohteita, periaatteessa myös esimerkiksi Kouvola-Kotka -tapainen liikenne. Sm1-sarjaa tuskin on jäljellä yhtään junaa 2020, ja Sm2-sarjaankin on mahdollisesti tehty poistoja. Vaikka Sm5-sarjaa tehtäisiin huomattaviakin lisätilauksia, Junakalusto Oy:n junina niitä tuskin Keravaa pohjoisempana nähdään. Sm8-junan ajattelin Pendolinon seuraajaksi. On muistettava, että vuonna 2020 ensimmäiset Pendolinot tulevat olemaan jo 25 vuoden iässä. Samanikäisinä esimerkiksi Dm8-sarja oli jo kokonaan pois kirjoilta ja Dm9-sarja käytössä enää kaksivaunuisena versiona Uudenkaupungin radalla.


Otsikko: Vs: Junakalusto 2020 -keskustelu
Kirjoitti: Sakari Kestinen - Heinäkuu 02, 2012, 02:59:27
Myöskään muualle Suomeen on tuskin tarvetta uudelle Sm-sarjalle seuraavien kymmenen vuoden kuluessa. Maakunnissa taajamajunaliikenne on sen verran vähäistä, ettei ole kannattavaa tilata uutta sarjaa vain muutamaa kappaletta.
Milläs kalustolla Tampereen, Turun ja Oulun lähilikennettä oli tarkoitus liikennöidä?

Todennäköisintä lieneekin, että jos uusia hankintoja tarvitaan, tilataan lisää Sm5-yksiköitä.
Tai sitten ei, koska Sm5 voi olla moniin liikennetarpeisiin liian suurta kalustoa.

Toinen juttu voisi olla sitten, jos liikennettä avattaisiin uusille rataosille yksityisten yhtiöiden voimin.
Ei sitä liikennettä varsinaisesti "avata", vaan VR:n totaalista yksinoikeutta ei jatketa 1.1.2020.

Siihen en kuitenkaan jaksa uskoa, että muita henkilöjunaliikennöitsijöitä ilmaantuisi vielä kymmenen vuoden sisällä. Uusien firmojen ongelma on saada kalustoa. Aloittavalla firmalla ei ole varaa hankkia upouutta kalustoa eikä VR luultavasti myy kalustoaan kilpailijoille. Ainoaksi vaihtoehdoksi jäisi hankkia käytettyä kalustoa ulkomailta.
Tällä hetkellä uskaltaisin lyödä vetoa, että vuosikymmenen loppuun mennessä maassamme on yksityisomisteinen henkilöliikenneoperaattori, joka liikennöi kuntien ja valtion omistaman kalustoyrityksen junilla.


Otsikko: Vs: Junakalusto 2020 -keskustelu
Kirjoitti: Marko Manninen - Heinäkuu 07, 2012, 11:46:49
Rataverkosto 2020:

Uusia merkittäviä ratoja ei hirveästi ole rakennettu. Ainoastaan Kehäradan pariksi Pisara-rata. Pohjoisen kaivosradoista olisi selkeät päätökset mitä tehdään tai oltaisiin jo aloitettu. Sähköistyksiä Kolariin, Iisalmi-Ylivieska, Pieksämäki-Joensuu, Uuteenkaupunkiin ja Hankoon. Nopeuden nostoja on suoritettu ympäri Suomea muutama. Klaukkalan ja Lohjan suunnan radat toteuttamista vailla valmiit.

Kalusto 2020:

Pendoliino ja IC2 hoitavat suurimman vastuun. IC1 vaunuja on siirretty esim. Yöjuniin ja Pori-Tampere ja Oulu-Kajaani liikenteeseen. IC2 vaunuja on tilattu nykyisten tilauksien jälkeenkin kymmeniä, mutta rupeaa saavuttamaan 2020 täyden kalusto määrän. Vankat on siirtynyt VR:ltä pois tai yksityisten käyttöön hiljaisemmille yhteyksille. Sm1 poistunut, Sm2 poistumassaa, Sm5 tilauksia tullut lisää nykyisten, Sr1 poistumassa, Sr3 tilaukset kesken, Dm12 poistumassa ja Uudet Dieselit tilaus kesken. Siniset poistunut kaikesta VR:n liikenteestäMitään uusia malleja en näe vielä tulevan ainakaan VR:n käyttöön tänä aikana.

Linjasto 2020:

Samoilla linjoilla mennään kaukoliikenteessä, kuin nytkin. Turun taajamaliikenne avattu yhtiönä toimii Turun seudun junakalusto. Kalustona toimii Sm4 kalusto. Hankoon ajetaan Sm4 ja Kirkkonummelle saakka Sm5 Nikkilään Sm5. Vr lopettanut Seinäjoki Jyväskylä välin liikenteen. Seinäjoki-Vaasa liikenteeseen on siirretty Sm4 ja Kaukokunat eivät pysähdy välillä lainkaan. Tampereen taajamaliikenne toteuttamista vaille valmis.

Tulevaisuus 2020:

Monta pitkälle suunniteltua oikorataa, (Elsa, Heli) suunnitelu toteutettavaksi seuraavalla vuosikymmenellä ja pohjoisen kaivosradat. Yhteinen poliittinen tahto: "Rautateissä on Suomen tulevaisuus"


Otsikko: Vs: Junakalusto 2020 -keskustelu
Kirjoitti: Antti Tapani Häkkinen - Joulukuu 05, 2014, 16:35:26
Sm 1-2 poistuu mutta on siinä ja siinä, ehtiikö Sr 1 ja Dv 12 poistua uusien vetureiden tieltä, koska uusien vetureiden sarjatoimitukset käynnistyvät vasta tuolla 2015-16. Koska Sm 5 sarjatoimitukset ovat vasta tuloillaan, ei Sm 7 nähdä tarkastelujakson aikana.
Aiemmassa viestissäni pidin Sm7 ja kenties Sm8 -hankintojakin todennäköisinä 2020 mennessä. Selvennykseksi tosiaan on sanottava, etten usko seuraavien Sm-hankintojen kohdistuvan pääkaupunkiseudun lähiliikenteeseen, jossa Sm5 voi hyvin olla vielä kymmenenkin vuoden päästä uusin sarja.
Löysin netissä sivuston joka ilmoittaisi Sm7 hankinnan vuodelle 2015. Onko tämä totta?


Otsikko: Vs: Junakalusto 2020 -keskustelu
Kirjoitti: Topi Lajunen - Joulukuu 05, 2014, 16:39:24
Löysin netissä sivuston joka ilmoittaisi Sm7 hankinnan vuodelle 2015. Onko tämä totta?

Ei ole.

Onko sulla laittaa linkkiä tuolle sivustolle, niin voisi tarkemmin kommentoida?


Otsikko: Vs: Junakalusto 2020 -keskustelu
Kirjoitti: Tommi Koskinen - Joulukuu 05, 2014, 17:29:24
Sm 1-2 poistuu mutta on siinä ja siinä, ehtiikö Sr 1 ja Dv 12 poistua uusien vetureiden tieltä, koska uusien vetureiden sarjatoimitukset käynnistyvät vasta tuolla 2015-16. Koska Sm 5 sarjatoimitukset ovat vasta tuloillaan, ei Sm 7 nähdä tarkastelujakson aikana.
Aiemmassa viestissäni pidin Sm7 ja kenties Sm8 -hankintojakin todennäköisinä 2020 mennessä. Selvennykseksi tosiaan on sanottava, etten usko seuraavien Sm-hankintojen kohdistuvan pääkaupunkiseudun lähiliikenteeseen, jossa Sm5 voi hyvin olla vielä kymmenenkin vuoden päästä uusin sarja.
Löysin netissä sivuston joka ilmoittaisi Sm7 hankinnan vuodelle 2015. Onko tämä totta?

Veikkaisin, että löytämäsi sivu on tämä: http://users.tt-forums.net/finnish/table/ftselectric.html

Sr3-keskustelukin alkoi, kun joku oli löytänyt tuon sivun vuonna 2009. Tuo sivusto ilmeisesti liittyy johonkin peliin, ei siis tosielämään.


Otsikko: Vs: Junakalusto 2020 -keskustelu
Kirjoitti: Juhani Pirttilahti - Joulukuu 05, 2014, 17:34:08
Veikkaisin, että löytämäsi sivu on tämä: http://users.tt-forums.net/finnish/table/ftselectric.html

Sr3-keskustelukin alkoi, kun joku oli löytänyt tuon sivun vuonna 2009. Tuo sivusto ilmeisesti liittyy johonkin peliin, ei siis tosielämään.

Ja koska kyseinen peli jatkuu pitkälle tulevaisuuteen, siinä on luontevaa olla Sr3, Sr4 ja Sm7, Sm8 jne... :)


Otsikko: Vs: Junakalusto 2020 -keskustelu
Kirjoitti: Tommi Koskinen - Joulukuu 05, 2014, 17:37:26
Veikkaisin, että löytämäsi sivu on tämä: http://users.tt-forums.net/finnish/table/ftselectric.html

Sr3-keskustelukin alkoi, kun joku oli löytänyt tuon sivun vuonna 2009. Tuo sivusto ilmeisesti liittyy johonkin peliin, ei siis tosielämään.

Ja koska kyseinen peli jatkuu pitkälle tulevaisuuteen, siinä on luontevaa olla Sr3, Sr4 ja Sm7, Sm8 jne... :)

Sr3:n vuosi tuolla sivustolla on muuten ihan oikein. Ensi vuonnahan proton pitäisi Suomeen tulla.


Otsikko: Vs: Junakalusto 2020 -keskustelu
Kirjoitti: Topi Lajunen - Joulukuu 05, 2014, 17:41:38
Kas, tuttu peli. :)

(Tosin Train Fever on parasta, mitä genre tällä hetkellä tarjoaa.)


Otsikko: Vs: Junakalusto 2020 -keskustelu
Kirjoitti: Tuukka Ryyppö - Joulukuu 06, 2014, 06:06:07
Kas, tuttu peli. :)

(Tosin Train Fever on parasta, mitä genre tällä hetkellä tarjoaa.)

Kannattaa kokeilla redditin versiota openttd:stä (ulkomuistista reddit.com/r/openttd ), jossa esim. on mahdollisuus säätää ajan nopeus vaikka 5 tai 10 kertaa hitaammaksi. Sen lisäksi, että se antaa enemmän aikaa kunnollisen verkon rakentamiseen, se vähentää kuljetusvirtojen volyymiä (koska kuukaudessa tuotetaan yhä sama tavaravirta, mutta se kuukausi kestää 5 kertaa pitempään). Noin ei pääse käymään liian helposti niin, että reitit ruuhkautuvat niin kuin cargodist tapaa saada aikaan, mutta silti kaikkein ruuhkaisimmille osuuksille on tarvetta viritellä jonkinlaisia ratkaisuja. Redditin versio myöskin päätyy ohjaamaan hub-and-spokes -liilennöintimalliin, eli sinne tänne on tarve väsätä isoja tavararatapihoja, jos mielii saada kuljetukset kannattaviksi.


Otsikko: Vs: Junakalusto 2020 -keskustelu
Kirjoitti: Antti Tapani Häkkinen - Joulukuu 08, 2014, 14:50:20
Löysin netissä sivuston joka ilmoittaisi Sm7 hankinnan vuodelle 2015. Onko tämä totta?

Ei ole.

Onko sulla laittaa linkkiä tuolle sivustolle, niin voisi tarkemmin kommentoida?
Öö...  Ei, mutta se oli varaan joku Forums.net/Finland


Otsikko: Vs: Junakalusto 2020 -keskustelu
Kirjoitti: Juhana Nordlund - Joulukuu 08, 2014, 15:16:38
Löysin netissä sivuston joka ilmoittaisi Sm7 hankinnan vuodelle 2015. Onko tämä totta?
Kuten edellä todettiin, puhe on pelijunista. Muistaakseni Sm7-mielikuvitusjuna on yllättäen jokin hybridijuna. Päätin nimittäin kerran kokeilla, mitä saa kun sen hankkii. Ei ollut mieleinen ratkaisu ja laitoin sen kierrätykseen melko sujuvasti...  :D


Otsikko: Vs: Junakalusto 2020 -keskustelu
Kirjoitti: Antti Tapani Häkkinen - Joulukuu 10, 2014, 14:47:10
Löysin netissä sivuston joka ilmoittaisi Sm7 hankinnan vuodelle 2015. Onko tämä totta?
Kuten edellä todettiin, puhe on pelijunista. Muistaakseni Sm7-mielikuvitusjuna on yllättäen jokin hybridijuna. Päätin nimittäin kerran kokeilla, mitä saa kun sen hankkii. Ei ollut mieleinen ratkaisu ja laitoin sen kierrätykseen melko sujuvasti...  :D
Oho! En huomannut että tähän oli jo vastattu. Katsoinkin että näyttää vähän pelijunalta mutta kun muut olivat aitoja niin oletin että tuokin. Enkä ollut ihan varma koska mun enkku kun on mitä on...


Otsikko: Vs: Junakalusto 2020 -keskustelu
Kirjoitti: Antti Tapani Häkkinen - Huhtikuu 06, 2015, 14:08:14
Vectron on näköjään saapunut suomeen koeajoille. Eka Sr3 tulee siis ensi vuonna. Tarkoittaako tämä että Sr1 hylkääminen alkaa ensi vuonna? Ja kuinka nopeasti ne hylätään?


Otsikko: Vs: Junakalusto 2020 -keskustelu
Kirjoitti: Arto Papunen - Huhtikuu 06, 2015, 15:14:59
Itse ajattelisin, että Sr3:a aletaan hyödyntämään lastmile-toiminnon kanssa alusta alkaen. Ja voisin veikata että joku rata sähköistetään tulevien vuosien aikana, joten itse ajattelisin että Sr3 tulo tarkoittaa pikemminkin dieselveturien poistoa ja Sr1 sarjaa poistetaan vasta muutaman vuoden päästä, varsinkin kun Sr3:ia tulee niin hitaassa tahdissa.


Otsikko: Vs: Junakalusto 2020 -keskustelu
Kirjoitti: eemeli113 - Huhtikuu 06, 2015, 16:07:32
Mitä itse olen kuullut niin Dv 12 poistetaan vuosina 2015-2019. Sr 1 poistetaan 2017-2025. Sr 3 tulee 2017-2028. Vuoteen 2020 mennessä suurin osa Sr 1:stä on poistettu ja Dv 12 miltei kokonaan. Siniset vaunut jäävät historiaan 2015-2019 välisenä aikana Dv 12-vetureiden kanssa.


Otsikko: Vs: Junakalusto 2020 -keskustelu
Kirjoitti: Antti Tapani Häkkinen - Huhtikuu 06, 2015, 16:22:28
Ok.
Tuota Dv12 poistoa en kyllä käsitä. Sähköttömiä ratojahan on vielä Laurila-Kolari, Ilm-Ylv, Jns-Pm, Sl-Parikkala, Jns-Kon, Orivesi-Haapamäki, Jy-Sei, Hanko-Hyvinkää, Tku-Uusikaupunki, Raisio-Naantali, Sl-Huutokoski ja Jns-Ilomantsi. Tuskin näitä kaikkia neljässä vuodessa sähöistetään ja tietääkseni VR:lä ei tulevia dieselveturi hankintoja ole. Milläs 2020-luvun dieseljunat sitten ajetaan?


Otsikko: Vs: Junakalusto 2020 -keskustelu
Kirjoitti: Matti Mustola - Huhtikuu 06, 2015, 16:33:58
Mitä itse olen kuullut niin Dv 12 poistetaan vuosina 2015-2019. Sr 1 poistetaan 2017-2025. Sr 3 tulee 2017-2028. Vuoteen 2020 mennessä suurin osa Sr 1:stä on poistettu ja Dv 12 miltei kokonaan. Siniset vaunut jäävät historiaan 2015-2019 välisenä aikana Dv 12-vetureiden kanssa.
Sr1:n poistojärjestyksen tulee määräämään tehdyt konepajakorjaukset. Osalla sarjasta tullaan ajamaan vielä 2030-luvulla.


Otsikko: Vs: Junakalusto 2020 -keskustelu
Kirjoitti: Marko Manninen - Huhtikuu 06, 2015, 22:25:38
Ok.
Tuota Dv12 poistoa en kyllä käsitä. Sähköttömiä ratojahan on vielä Laurila-Kolari, Ilm-Ylv, Jns-Pm, Sl-Parikkala, Jns-Kon, Orivesi-Haapamäki, Jy-Sei, Hanko-Hyvinkää, Tku-Uusikaupunki, Raisio-Naantali, Sl-Huutokoski ja Jns-Ilomantsi. Tuskin näitä kaikkia neljässä vuodessa sähöistetään ja tietääkseni VR:lä ei tulevia dieselveturi hankintoja ole. Milläs 2020-luvun dieseljunat sitten ajetaan?

Onhan suunnitelmissa tilata dieselvetureita, ehkäpä jo tänä vuonna. Dr17 on varmaankin veturin tunnus. Itse pidän sopivampana Dr1, tällä alkaisi uusi aikataulu VR:n
dieselvetureissa.
Pidän hyvinkin todennäköisenä, että tulevaisuudessa tälläisen Kemijärven tehtaan tapaiset sähköistykset on arkipäivää. Torniossa, Oulussa, Raahessa, Pietarsaaressa, Vaasassa, Porissa, Raumalla, Raisiossa, Naantalissa, Turussa, Kotkassa, Haminassa, Valkeakoskella jne. Tullaan näkemään sähköistämis urakoita. Lisäksi Hyvinkää-Hanko, Iisalmi-Ylivieska ja Jyväskylä-Äänekoski välit tullaan sähköistämään.
Dv12 sarjan hylkäys järjestys tulee varmaankin olemaan 27, 25 ja 26 viimeisenä. 26 sarjan uskon uusiutuvan kokonaan muutaman vuoden sisällä. Dr16 varmaankin hylätään siinä jossain välissä. Dr14 uskon pysyvän ratapihoilla viimeiseen saakka.


Otsikko: Vs: Junakalusto 2020 -keskustelu
Kirjoitti: Oskari Kvist - Huhtikuu 06, 2015, 22:43:04
Ok.
Tuota Dv12 poistoa en kyllä käsitä. Sähköttömiä ratojahan on vielä Laurila-Kolari, Ilm-Ylv, Jns-Pm, Sl-Parikkala, Jns-Kon, Orivesi-Haapamäki, Jy-Sei, Hanko-Hyvinkää, Tku-Uusikaupunki, Raisio-Naantali, Sl-Huutokoski ja Jns-Ilomantsi. Tuskin näitä kaikkia neljässä vuodessa sähöistetään ja tietääkseni VR:lä ei tulevia dieselveturi hankintoja ole. Milläs 2020-luvun dieseljunat sitten ajetaan?

Onhan suunnitelmissa tilata dieselvetureita, ehkäpä jo tänä vuonna. Dr17 on varmaankin veturin tunnus. Itse pidän sopivampana Dr1, tällä alkaisi uusi aikataulu VR:n
dieselvetureissa.
Pidän hyvinkin todennäköisenä, että tulevaisuudessa tälläisen Kemijärven tehtaan tapaiset sähköistykset on arkipäivää. Torniossa, Oulussa, Raahessa, Pietarsaaressa, Vaasassa, Porissa, Raumalla, Raisiossa, Naantalissa, Turussa, Kotkassa, Haminassa, Valkeakoskella jne. Tullaan näkemään sähköistämis urakoita. Lisäksi Hyvinkää-Hanko, Iisalmi-Ylivieska ja Jyväskylä-Äänekoski välit tullaan sähköistämään.
Dv12 sarjan hylkäys järjestys tulee varmaankin olemaan 27, 25 ja 26 viimeisenä. 26 sarjan uskon uusiutuvan kokonaan muutaman vuoden sisällä. Dr16 varmaankin hylätään siinä jossain välissä. Dr14 uskon pysyvän ratapihoilla viimeiseen saakka.

Noista sähköistyksistä Jyväskylä-Äänekoski melko todennäköinen mikäli tehdas lähtee käyntiin, mutta Iisalmi-Ylivieskaa epäilen. Kuljetukset nimittäin romahtivat rataosalla aika jyrkästi, sen jälkeen kun pasuteliikenne loppui. Hyvinkää-Hanko:sta en tiedä kyllä..

Taitaa joutua VR tinkimään johtajien bonuksista kun ei saakaan kaikkia haluamiansa rataosia lobattua sähköistyksen alle.


Otsikko: Vs: Junakalusto 2020 -keskustelu
Kirjoitti: Kimmo T. Lumirae - Huhtikuu 06, 2015, 22:56:51
Dieseleitä tarvitaan toistaiseksi aika lailla, eikä Dv-kalustoa voi poistaa ennen kuin uusia on maassa. Ja vaikka sopimus uusien hankinnasta saataisiin tänä vuonna, proto tai esisarja on aikaisintaan 2016 lopulla maassa ja sarjatoimitukset...80 veturia niin se on vähintään 5 vuotta eli tästä menee 7-10 vuoteen ennen kuin Dv-kalusto jää toden teolla työttömäksi.

Ei "toisaalla internetissä", vaan toisaalla internetissä ehdotin Dr18:aa, koska muistelen Dr17 -tunnuksen käyneen jossakin veturissa? Vossloh DE18 olisi sikäli hauska, ettei tarvitsisi muuttaa kuin kirjain tyyppimerkinnästä  ja lätkäistä firman logo kylkeen: väritkin ovat liki oikein:

http://www.vossloh-locomotives.com/cms/media/images/content/VLO_DE_18_content_image.jpg

Vossloh DE18 pystyy tarjoamaan parhaat suoritusarvot, mutta marginaalisella erolla saman firman G18:aan tai Voithin Gravita 15 L BB -veturiin verrattuna; jo pitkän aikaa VR on hakenut parasta suorituskykyä, mitä saatavilla on ollut.


Otsikko: Vs: Junakalusto 2020 -keskustelu
Kirjoitti: Kimmo T. Lumirae - Huhtikuu 06, 2015, 23:13:27
Vielä tuon DE18:n suoritusarvot näkyviin. Huippunopeus on 120 km/h ja päämoottorin teho 2450 hv. Paino on 80-90 tonnia ja suurin vetovoima 80 tonnin veturilla (20 tonnia akselipaino) 290 kN ja 90-tonnisella 325 kN (akselipaino 22,5 t). Voitaneen sanoa, että minkä Sr1/2/3 tuo johonkin, niin DE18 vie sen siitä eteenpäin. Veturin nettoteho pyörillä vastaa aika tarkkaan Dv12-paria ja vetovoimassa DE18 jää Dv-parille vain niukasti.



Otsikko: Vs: Junakalusto 2020 -keskustelu
Kirjoitti: Marko Manninen - Huhtikuu 07, 2015, 08:50:58
Pidän itse myöskin tota DE18 veturia täysin mahdollisena Suomen rataverkolle tai siis parhaana vaihtoehtona. Veturi pystyy korvaamaan Dv12, Dr14 ja Dr16 sarjojen veturit. 2029 vuonna ei kaiketi ole enää kuin tämä uusi diesel, Sr2 ja Sr3, jotka hoitavat yhtiön liikenteen. Mikä parasta kaksin tai ainakin kolmin ajo ruoeaa olemaan varmasti historiaa. Tälläkin saa tuntuvia säästöjä liikenteeseen. Kaluston osto- ja ylläpito kustannukset tippuvat. En jaksa usko, että VR hankkii Sr3:n diesel sisaria ollenkaan.


Otsikko: Vs: Junakalusto 2020 -keskustelu
Kirjoitti: Kimmo T. Lumirae - Huhtikuu 07, 2015, 12:32:40
Jos DE18-tyyppinen veturi hankitaan, niin ihan varmasti ei hankita diesel-Vectroneita. Nämä sulkevat toisensa pois.

Kuten Markokin kirjoitti, DE18-tyyppinen kone lopettaa jatkuvat parivedot. Jos junapaino ylittää kumpuilevilla radoilla 2000 tonnia tai tasaisemmilla 2400 tonnia, tarvitaan kaksi DE18-tyyppistä veturia, ja niiden yhteinen vetovoima vastaa jo vähintään kahta Dr16:a tai kahta Sr3:a. Teho on sivuseikka, mutta sitä on parissa tarjolla 4900 hv eli riittävästi.


Otsikko: Vs: Junakalusto 2020 -keskustelu
Kirjoitti: Jimi Lappalainen - Helmikuu 28, 2020, 10:44:38
Rautateiden ihmeellisessä maailmassa 10 vuotta on melko mukava tarkastelujakso, että mitä on tapahtunut tai mitä on tapahtumassa... Erään kuvan yhteydessä keskustelu oli suuntautumassa ajatuksiin tulevaisuuden junakalustosta Suomessa, kun sininen kalusto on poistumassa raiteilta. Miksi emme samantien aloittaisi jo pohtimista miltä Suomessa näyttää 10 vuoden kuluttua...

- - -

Tästä voi tulla mielenkiintoinen keskustelu, jossa ei ole kuin arvauksia - ei sitä oikeaa tietoa... kunnes vuonna 2020 voidaan tarkistaa kuinka lähelle osuimme.

Tarkastellaanpa.

Lainaus
Kilpailutus on todennäköisesti avannut tuolloin jo rataverkon matkustajaliikenteen puolellakin, joten rataverkolla on varmasti useampia toimijoita.

Ei, ei ihan vielä :)

Lainaus
Onko kaikki matkustajajunat on sähköveturivetoisia?

- viimeisetkin Dv12-vetoiset taajamajunat on korvannut Dm12 vuonna 2015. ( http://vaunut.org/kuva/106070 )
- Kolarin junat vedetään edelleen dieselillä. ( http://vaunut.org/kuva/131768 )

Lainaus
Taajamajunat kulkevat Ex-vaunujen muodossa?

Tällaista ei sitten koskaan tapahtunut. Itsekin odotin aikoinaan näin käyvän, mutta vastaus löytyykin ylempää.


Vuonna 2015 Dv12-vetureiden korvaajaksi mietittiin Vossloh DE18-veturia, mutta... (http://vaunut.org/keskustelut/index.php/topic,11595)