Tiedä tuosta etymologiasta, mutta esim. Ferdinand Ahlmanin vuonna 1865 julkaistun 'Svenskt-Finskt Lexikon – Ruotsalais-Suomalainen sanakirja' -nimisen opuksen mukaan juna = följd (kedja *rad), tai juna *rad. Ts. 'juna' on ennen junaa(!) merkinnyt jonoa, ketjua tai riviä.
Samoin on sanan "raitio" kanssa. Hyvin vanha perisuomalainen sana, ja tarkoittaa alunperin hankeen syntyviä reenjalasten uria. Siis "urakiskoja". Kun Suomen ensimmäinen kaupunkiliikenteen raitiotie perustettiin Turkuun 1890, se oli vielä Turun Ratatieyhtiö, mutta 1891 Helsinkiin perustettu seuraava laitos oli jo Helsingin Raitiotie ja Omnibus-Osakeyhtiö.
Raitio-sana esiintyy myös Kalevalassa, kuvaten jalasten jälkiä lumessa. Ja Lapissahan on (poro)raitoja eli sikäläisiä raitioita.
Kevyet radat (hevoset tai ihmiset vaunua liikuttelemassa) ylipäätänsä ovat olleet 1800-luvun lopulta lähtien meillä raitioteitä (spårväg), erotukseksi konevoimalla toimivista järeämmistä rautateistä (jernväg). Tuttuja kaikille ovat Paloheimon raitiotie eli myöhemmin Riihimäen-Lopen Rautatie. Suomen pisin hevosraitiotiesuunnitelma oli valtion sadan kilometrin mittainen rata Helsinki-Turkhauta, mutta silloin ei raitio-sanaa osattu vielä käyttää tähän tarkoitukseen.