Useimmat radat on rakennettu jo 1800-luvun puolella; ennen rakentamista on oletettavasti laadittu suunnitelmat kaikesta siitä, mitä rataan on alun perin kuulunut, myös rakennuksista. Mistä ne suunitelmat löytyvät?
Ennen Rautatierakennusosaston perustamista se oli Tie- vesirakennusten ylihallitus, joka rakensi radat. TVH:n arkisto lienee Helsingissä.
Mikkelissä on ajalta ennen 1920 kohtuullisen hyvin rakennusaikaista kirjelmöintiä, tilaussopimuksia ja Oulun rataan saakka painetut rakennuskertomukset.
Ne rakennukset ja rakennelmat, jotka tehtiin rautatierakennuksen lukuun (1920 jälkeen) ovat rautatierakennusosaston rataosakohtaisissa kansiokoteloissa, joissa on jossain määrin piirustuksia ja karttoja. Näitä kansioita on ainakin 218 (suurin numero, jonka olen kuvannut).
En tiedä joko koko rakennuspiirustusvarasto - siltä osin kuin on säilytetty - on siirretty Helsingistä Mikkelin keskusvarastoon vai ei.
Rtj:n piirustukset, joista aloin puhua, käsittävät siis rakennukset, jotka on tehty rataosan avaamisen jälkeen, tai ovat lisäyksiä oleviin rakennuksiin. Tällaisia ovat esimerkiksi uudet veturisijat veturitalleihin, asemarakennusten laajentaminen, uudet varastorakennukset (myös vieraiden, kuten osk:t, rautatiealueelle tekemät), uudet viemäröinnit, vesitornien ja niiden pumppuhuoneiden muutokset, uudet yli- ja alikulkusillat, johtojen ja putkien veto ratojen ylä- tai alapuolitse yms.
Ohessa satunnaisesti valittu yhden ratajakson yhden vuoden piirustusluettelo. Kuten näkyy, se kertoo vain mihin dokumenttiin piirustus liittyy, mutta ei piirustuksen aihepiiriä (pitäisi tehdä oma lista, jos olisi aikaa).