Kommenttihaku


Kirjoittaja:Haettava teksti:Kommentin sijainti:Kaikki ehdot
Mikä tahansa ehdoista

Kaikki kommentit / Hakutulokset


kuva 09.07. 00:02 Timo Järvi  
  Nyt on ahdasta. Hyvä ettei koivun näreet raavi kylkiä :) Kuvakulma huomioiden, on se jykevä paketti....
kuva 27.06. 18:44 Timo Järvi  
  Keulilla on veturi, jolla on/oli myös hyvin omanlaisensa äänimaailma aivan samaan tapaan kuin Huruilla (Dr12).

Ajan saatossa eniten olen jäänyt kaipaamaan näiden vetureiden kauas kantautuvaa äänimaisemaa, joka tuli jo pentuna ja Tampereen eteläpuolella pääradan varren asukkina hyvin tutuksi. Äänestä pystyi helposti päättelemään, milloin oli vedettävänä raskas tavarajuna ja etenemisvauhti oli hädin tuskin juuri kävelyvauhtia kummempi (etenkin pääradan pitkässä ja yhtenäisessä ylämäessä Lahdenperästä Sääksjärvelle).
kuva 27.06. 17:13 Timo Järvi  
  Tämäkin on onnistunut kuva. Junaa odotellessa lyhyt matka vaikka ongelle :)
kuva 27.06. 17:09 Timo Järvi  
  Nyt on hieno kuva pienestä asemasta.

Mielestäni kaikista isoin (poliittinen) virhe aikanaan rautateihin perustuvan henkilöliikenteen kehittymisen kannalta tehtiin siinä, kun nämä pienet asemat ja pysähdyspaikat lopetettiin ja jopa purettiin kokonaan.

Ratojen varsilla olisi edelleen potentiaalista käyttäjäkuntaa, jos vain edes osa ohi kiitävistä junista pysähtyisi ja ihmisillä olisi oikeasti mahdollisuus kulkea junalla, koska muitakaan vaihtoehtoja ei nykyisin oman auton lisäksi ole, koska taajamien bussivuorot on jo lopetettu aikoja sitten.

Nykyisin esteenä on poliittinen tahtotila ja valtionyhtiöihin pesiytyneen HV-porukan oma oman edun tavoittelu, sillä eihän johdon bonukset saa vaarantua. Mutta, onneksi on tulossa "tunnin junat"..... - ja tulevaisuudessa pysähtymispaikkoja (ja oiottujen ratojen varsiin jäneitä käytöstä poistettuja asemia) vielä vähemmän?!
kuva 18.05. 16:01 Timo Järvi  
  Onnistunut kuva, jossa mukavasti eri aikakausien edustajat kohtaavat.
kuva 17.04. 12:20 Timo Järvi  
  Koskaan ei ole liikaa kuvia. Tämä kuva on ainakin onnistunut, ja sonnustautuu kokonaisuudessaan mukavasti talvisiin maisemiin :)
kuva 16.04. 20:22 Timo Järvi  
  Tampereen kaupungin busseissakin oli aikoinaan vuosia, vuosia, vuosia sitten Almexin mekaaniset leimauslaitteet. Niihin pentuna tungettiin bussilippuja hyvällä - ja joskus vähän huonommalla menestyksellä. :D

Paras - tai siis kuljettajan kannalta pahin kokemus (hehe) tapahtui joskus ihan 80-luvun alussa. Piti matkustaa bussilla silloisen linjan 26 bussilla Tampereen ja Lempäälän rajamailta kohti Keskustoria. Menomatkaa varten taskussa oli tietysti jo hyvin ja moneen kertaan taiteltu 10 matkan bussilippu, jossa oli ainoastaan yksi matka (pala) jäljellä. Matkojen vähyydestä johtuen lippu piti tietysti leimatessa sulpata Almeksiin mahdollisimman syvälle. ;)

No, eikun lippu leimauslaitteen huulille ja sisään - vanhalla rutiinilla. Lipusta lähti viimeinen matka, mutta lippu ei halunnut tulla leimauslaitteesta pihalle. Eikun bussikuskille kommenttia, että kyllä se siitä lähtee. Niin lähtikin, tosin allekirjoittaneen kädessä oli vain pieni pala lipun yläosaa ja loppu osa tiketistä jäi koneeseen. Bussikuski totesi tapahtuneeseen hieman lakonisesti ja kypsyneenä, että "rikoit sitten hänen leimauslaitteen". No, matkalle päästiin tukoksen saaneesta Almexsista huolimatta, mitä nyt jokaisella pysäkillä bussikuski joutui tekemään rahastushommat käsipelillä ja käyttäen nähtävästi Mako-merkkisiä leimaus- ja palapihtejä :)
kuva 27.03. 18:41 Timo Järvi  
  Vaihtoehto aurinkoiselle kevätpäivälle :) Omalla tavallaan, ja ajankohta huomioiden onnistunut kuva...
kuva 27.03. 18:40 Timo Järvi  
  Onnistunut, kesäinen kuva. :) Pisteet ja papukaijamerkki tälle...
kuva 12.12.2018 23:28 Timo Järvi  
  Mikäli muistan oikein, siinä vaiheessa kun Sääksjärven rantaan tehtiin "valtion niemeen" asti menevä autotie, tämä vanhan liikennepaikan pohjoispään tasoristeys olisi ehtinyt olemaan käytössä hetken aika rantaan valmistuneen tien kanssa. Sääksjärven rantaan tehty tieura taisi valmistua ensin pohjoispään ylikäytävän ja aseman kohdalla olleen asemalaiturin ja seisakkeen välille. Aseman seisakkeen kohdalta etelään jatkuva pätkä tietä valmistui hetkeä myöhemmin?!? Sen vuoksi pohjoispään tasoristeys taisi olla hetken aikaa käytössä, koska kulku tielle aseman eteläpäästä ei tainnut valmistua viikolleen samoihin aikoihin.

Tämäkin rantakaistale on tuttu kalastuspaikka, etenkin kesäisin. Talvisin pilkillä tuli harvemmin tarvottua jäätä pitkin Sääksjärven eteläpuolelle asti.
kuva 12.12.2018 23:00 Timo Järvi  
  Kuljin nassikkana tältä kohtaa monet kerrat radan yli, jos tuli tehtyä lenkkiä entisen Härmälän lentokentän tai Sarankulman suuntaan. Jos tuli oltua kävellen liikenteessä, paluumatka meni yleensä silloisen lentokonetehtaan teollisuusradan reunaa pitkin kohti etelää... ;)
kuva 12.12.2018 22:41 Timo Järvi  
  Tuttu on paikka.

Etenkin tuossa kaislikon reunassa ja rannassa on tullut aikanaan vaahtosammuttimen kokoisena nassikkana ja vähän isompanakin ongittua monen monta kertaa. Oma lukunsa oli kesäiset, aikaisin aamulla, viimeistään kello neljän aikoihin rantaan suuntautuneet onkireissut, jotta ehti fisujen aamusyönnille. Aikainen lintu nappaa madon, vai miten se meni...

Aamun onkireissun aikana ehti juuri sopivasti aloittamaan joko Sääksjärven Tampereen puoleisesta päästä ojansuun kohdalta, tai sitten suoraan vanhan Sääksjärven aseman kohdilta. Tietyt, hyväksi havaitut kalapaikat piti tietysti aina käydä kokeilemassa ensimmäisenä. Kesäiset sadekelit olivat yleensä aikaisten aamureissujen kannalta niitä parhaita, jolloin tiedossa saattoi olla jopa 2-3 mato-ongella rannasta saatua lahnaa, kaikkien muiden lisäksi.

Aamuongella oli yleensä mukavan hiljaista, mitä nyt linnut alkoivat heräilemään ja aina välillä ohi saattoi mennä Hurun, Suden tai Deeverin vetämä matkustaja- tai tavarajuna. Tuolloin radan varren miljöölle tunnusomaista oli myös oma, kyllästetyistä ratapölleistä lähtevä tuoksunsa ja ohi menneiden diesel-vetureiden (ja puulämmitteisten vaunujen) jälkeensä jättämän kömyn tuoksu :)

Ihan näihin kuvanottohetken aikoihin onkireissuille ei ollut vielä asiaa. Ensimmäisiä kalastusreissuja piti odottaa vielä muutama vuosi. Sen minäkin myönnän, että 1973 on toki hyvä vuosi... :D
kuva 07.12.2018 17:54 Timo Järvi  
  Deeveri ja puukoriset vaunut, hieno yhdistelmä. Aikanaan, ennen kiskobussiliikenteen lopettamista Deeveri ja pari puukorista vaunua toimi lättähatun korvikkeena Tampereen ja Toijalan välillä. Sitten loppui sekin liikenne, vuosi taisi olla 1987 tai 1988?
kuva 07.12.2018 17:42 Timo Järvi  
  Kun junissa käytettäisiin vielä perinteisiä loppuopastimia, nekin toisivat osaltaan tunnelmaa ja tuiketta pimeyden keskelle.
kuva 02.12.2018 12:18 Timo Järvi  
  Meikäläiselle tuollainen paikallisliikennekalusto kelpaisi varsin asijanmukaisesti. Parempi tuokin, kun ei kalustoa ja liikennöintiä lainkaan. Nykyisin mitään yksinkertaista ei saada rakennettua, kun pitää olla vähintään liukuportaat, liityntäpysäköinnyt ja esteetön kulku.

Tuli aikanaan asuttua Multisillassa, jossa on myös pieni seisake ja vielä ihan pääradalla. Kummasti 80-luvulla porukka ennätti seisakkeelle lähitaloista ihan kävellen eikä siirtymiseen tarvittu edes omaa autoa... :)

http://vaunut.org/kuva/46289?liikp1=1098
kuva 02.12.2018 12:09 Timo Järvi  
  No nyt on vakuuttava kuva. Voin vain kuvitella sen mahtavan äänimaiseman, jonka Huru luo ympärilleen tuossa maisemassa. Kallion päällä olo on hieman turvallisempi, mutta rataleikkauksessa möly on ollut varmaankin todella vakuuttavaa tasoa. On, on se Huru ollut iso "kioski"... :)
kuva 27.11.2018 22:11 Timo Järvi  
  Jep, näyttää hyvin ilmastoidulta mallilta. Siinä vaiheessa kun on rysähtänyt, enpä haluaisi olla tuon kyydissä. Veturi on raskasta tekoa ja siinä on massaa, mutta jäljen ollessa tuollaista tietää, että onnettomuudessa massat, voimat ja energiat ovat jyllänneet hallitsemattomalla tavalla.
kuva 03.08.2018 20:32 Timo Järvi  
  Hieno on, tekisi suorastaan mieli olla kyydissä...
kuva 03.08.2018 20:30 Timo Järvi  
  Nyt on aistikas ja kaikin puolin onnistunut kuva.

Nuo entiset öljy- tai hehkulampputyyliset vaihdelyhdyt loivat aikanaan ratapihoille omanlaisensa tunnelman. Tuollaisesta vaihdelyhdystä saa muuten kätevästi kynttilälyhdyn korvikkeen parvekkeelle. Entisen vei myrskytuuli, mutta ei vie nykyistä, joka painaa sen noin 14 kiloa :) Sisuskalut uusiksi ja tilalle lämminvalkoinen valonlähde (valojohteella) ja ohjauselektroniikka, tuloksena on mukavan tunnelmallinen lyhty syksyn ja talven hämärtyviin iltoihin :D
kuva 23.05.2018 14:02 Timo Järvi  
  Porkkana on/oli luotu Suomen radoille, komia on kuva.
kuva 21.05.2018 10:08 Timo Järvi  
  Sitä on käyty kuvailemassa tutussa paikassa. Joko Rukkamäenpuistoon on tuotu laiduntavat lampaat, hi! :)
kuva 12.05.2018 18:23 Timo Järvi  
  Kuva kuuluu ehdottomasti sarjaan "päiväni murmelina". Juuri sopivasti ylämäkeä ja takana kenties raskas tavarajuna vedettävänä. Jotenkin sitä voisi kuvitella itsensä kahlaamassa lumihangessa ja kuulllen jo kaukaa lähestyvän Hurun ympärilleen luoneen äänimaiseman. Odottavan aika on siis palkittu. Hurua ei voinut olla rataverkolla huomaamatta, eli juna ei ainakaan päässyt menemään ohitse vaivihkaa. :)
kuva 10.02.2018 16:02 Timo Järvi  
  Hieno kuva ajalta, jolloin yhteiskunta ei ollut vielä kaikin puolin ylisäännelty (ja holhottu).
Kuvasarja:
Kymen Huruja Etelä-Suomessa
 
21.12.2017 11:25 Timo Järvi  
  Kiitokset hienosta kuvasarjasta.
kuva 21.11.2017 15:07 Timo Järvi  
  Onnistunut kuva :)
kuva 16.11.2017 17:38 Timo Järvi  
  Postikorttiainesta, johon sopisi pisteenä i:n päälle lättähattu tai Huru-vetoinen menopeli :)
kuva 16.11.2017 16:08 Timo Järvi  
  Komia on kuva!
kuva 04.11.2017 16:53 Timo Järvi  
  Kyllä, on se vain asijallisen näköinen peli! Tuota äänimaisemaa kaipailisi vielä tavarajunan keulille :)

Pienet negatiivien naarmut ja pölyt kuuluu asiaan, eikä niitä oikeastaan edes huomaa. Nykyisin kaiken digi-vouhutuksen aikakautena ollaan vähän turhan kranttuja, mitä tulee kuvien tekniseen laatuun. Meinaa vallan unohtua itse asia - kuvan sisältö ;)
kuva 31.10.2017 14:00 Timo Järvi  
  Jouni: Ajankohta pitää varmaan paikkansa. Itse olen ollut tuolloin vaahtosammuttimen ja pennun välimaastossa, mutta sen minkä hatarilta mielikuvilta muistan, ylikäytävällä on ollut puomit ja valolaitteet. Jos löytyy helposti, voisihan tuollaisen käyttösääntöön perehtyä ihan itsensä sivistämisen merkeissä, ellei ole kovin iso opus tai kirjasarja ;)
kuva 30.10.2017 11:44 Timo Järvi  
  Wau! Tätä kuvaa olen Reinon arkistoista jo pitkään kaivannutkin :)

Kuvan perusteella Multisillan tasoylikäytävälle vartioitu tasoristeys puomilaitteineen on tullut varmaankin joskus 70-luvun puolenvälin tienoilla? Liekö tuohon maailman aikaan uudisrakentamisen kohteena ollut alue on lisännyt kulkijoita myös radan taakse, ja pääradan ollessa kyseessä varoituslaitteiden asentaminen on ollut paikallaan.

Radan toisella puolella oleva ojansuu oli pentujen ja muiden vaahtosammuttimen kokoisten suosima pulikointipaikka aivan kuten vähän matkan päässä ollut rantakaistale. Kuvassa Hurun taakse kaislikon reunaan jotkut rakensivat aikanaan vanhoista ratapölleistä pitkospuut, jonka päästä oli mukava kalastella. Tuolla kohtaa on oltu lukuisia kertoja mato-ongella tai virhelöimässä. Ojansuu on hyvin matala ja kivikkoinen, ja niinpä monelta kalastajalta jäi pohjaan yksi jos toinenkin uistin ;)

Kuvan oikeassa yläkulmassa vaaleiden tönterien kohdalla radan varressa sijaitsi rata-vartijan asunto, josta on enää jäljellä maakellarin rippeet. Ratavartijan asunnon kohdalla aivan radan varressa oli 80-luvulla muistaakseni sen ajan tekniikalla toteutetut kuumakäynti-ilmaisimet (?) etelästä Tampereelle saapuville junille. Nykyisin samaisella kohdalla on myöhemmin joskus 2000-luvulla rakennettu ylikulkusilta.

Tuohon maailman aikaan junaliikenne kulki hyvin säntillisesti omia latujaan eli Tampereelle saapuvat itäistä raidetta ja Helsinkiin menevät keskimmäistä latua. Rannan puoleinen latu oli Sääksjärven ja Lentokonetehtaan välinen teollisuusraide, jossa Toivion kohdalla (korkean ratapenkereen jälkeen) oli parikin erkanemaa eli käsikäyttöistä vaihdetta kauppaliikkeiden varastoille.

Ylikäytävän kohdalla oli tuolloin lyhyt seisake, jossa työlaisjunat pysähtyivät. Kulkijoita riitti aina liikenteen loppumiseen asti.
kuva 27.10.2017 14:39 Timo Järvi  
  Pentuna tuli usein todistettua (vaikka ei olisi ollut lähelläkään junanrataa), kuinka Lahdenperästä vaivoin pääradalle suoriutunut raskas Huru-vetoinen tavarajuna ilmoitteli tulostaan jo hyvissä ajoin ennen Multisiltaa ja Sääksjärveä. Silloin ennen ja yhä vieläkin etelään päin mentäessä on tiedossa puuduttava nousu Sääksjärven entisen aseman ohi ja aina Houkan suoralle asti.

Kävi joskus niinkin, että Hurun kauas kantautuvaa ääntä oli kuunneltu jo jonkin aikaa Tampereen ja Lempäälän rajamailla eikä Multisillan tasoriskeyksen kellot ehtineet vielä soimaan. Odottelun jälkeen Peltolammin suoran päässä pilkisti Hurun keula, kunnes yllättäen veturin äänet hiljeni. Liekö pojat pistäneet leirin pystyyn, laittoivat makkarat nuotiolle ja alkoivat ihailla maisemia :)

No, odoteltiin siinä toinen tovi, kunnes jonkin ajan kuluttua Tampereelta itäistä raidetta pitkin kohti Sääksjärveä porhalsi veturikaksikko. Toiset pojat olivat vissiin menossa noukkimaan radalle kilkannutta tavarajunaa...
kuva 24.10.2017 14:54 Timo Järvi  
  Samat sanat. Siinä on ollut luonnon oma valoitus kohdillaan.
Kuvasarja:
VyRy:n retki lahden teollisuusradoille vuonna 1970
 
19.10.2017 15:03 Timo Järvi  
  Mukava kuvasarja :)
kuva 16.10.2017 18:09 Timo Järvi  
  Hyvin olisi kelvannut tämä jäljelle jäänyt avara maisema tuollaisenaan, mutta nyt on kaupungin päättäjillä kova kiire pilata keskusta ja muut alueet osin suuruudenhullulla täydennysrakentamisella. Mutta, eihän Tampereella kaupunki ole enää aikoihin kaavoitusasioista ja maan käytöstä päättänyt, vaan sen tekevät sulle-mulle periaatteella tietyt rakennusliikkeet.

Tampereella on aikaisemmin viilattu pilkkua kansallismaiseman säilymisestä mm. Tammerkosken ympäristössä, mutta yhtäkkiä kaupungin ydinkeskustaan voidaan rakentaa täysin ympäristöönsä sopimaton ja siitä huomattavasti poikkeava sumppu. Jo nykyinen Tornihotelli erottuu muusta maisemasta - eikä välttämättä edukseen.
kuva 16.10.2017 17:54 Timo Järvi  
  Onnistuneen kuvan kruunaa pienet yksityiskohdat, kuten tuo purkamaton puhelinlinja radan varressa.
kuva 09.10.2017 14:01 Timo Järvi  
  Heh, en näköjään ollut ainoa, jolle tästä kuvasta tuli ensimmäisenä mieleen jonkin sortin kuvakaappaus Hollywoodin lännenelokuvasta. Todellakin, upea otos :)
kuva 08.10.2017 20:16 Timo Järvi  
  Näissä vanhoissa kuvissa on sitä jotakin. Toki, onhan vuosi 1973 ollut hyvä vuosi, sen minäkin myönnän ;)
kuva 07.10.2017 21:03 Timo Järvi  
  Taas on tarjolla tuhtia kuvaa ruudun täydeltä. Radan varrella kulkee perinteiset puhelintapsit.... :)
kuva 06.10.2017 12:31 Timo Järvi  
  Tyylikästä, luokitellaanko tämä jo hernerokkasumuksi ;)
kuva 05.10.2017 17:11 Timo Järvi  
  Mika: Teillä on käynyt tuurimunkki, kun ei ole tarvinnut tehdä tikusta asiaa, mutta vaivanpalkaksi on tullut koko varikon esittely. Itsellä käynnit rajoittuvat 80-luvulla pidettyihin Tampere-päiviin, jolloin avoimia ovia oli vielä alueen yrityksiin kuten VR:lle Perkiöön ja Tampereen keskusasetinlaitteelle sekä Postin silloiseen lajittelukeskukseen ratapihan kupeessa.
kuva 05.10.2017 14:02 Timo Järvi  
  Jahas, mitä tuon ajan puhelintekniikkaan tulee, lankaliittymä valintalevypuhelimella (pulssivalinnalla) oli tuolloin kova sana, ja jossain vaiheessa vissiin 80-luvulla tuli äänitaajuusvalintaiset näppäinpuhelimet. Puhelinkioskit olivat myös osa katukuvaa. Ainakin 80 ja vielä 90-luvulla noilla lakeuksilla kuuluin hyvin linjaradiot ja huoltoradioverkko ja sen ajan käsivälitteinen ARP-matkapuhelinverkko. Tuolloin mobiililaitteen käsite oli vielä pitkään mallia "raahattava" :)
kuva 04.10.2017 12:21 Timo Järvi  
  Keväisen kömyistä junamatkan hurmaa Alstikan kyydissä, hieno kuva!
kuva 03.10.2017 17:04 Timo Järvi  
  Reinolle kiitos uusista kuvista.

Kuvauspaikkana on kalliotöppäre, joka tosin pieneni joskus 2000-luvulla perusparannuksen yhteydessä kallion ja radan väliin tehdyn huoltotien rakentamisen myötä.

Kuvan oikeassa ylälaidassa on kolmen kunnan eli Lempäälän, Pirkkalan ja Tampereen halkoma Rajasaari, jossa on muistaakseni ollut asutusta jo ainakin 1900-luvun alusta lukien (mainittu kirjassa Reinikainen (1999): Eränkäynnistä aluerakentamiseen. Peltolammi, Multisilta, Lakalaiva). Karikkokivi on pysynyt paikoillaan. :)

Rannan puoleinen rata on tässä kuvassa vielä likimain 25-vuotta teollisuusraiteena Sääksjärven (vanhan) liikennepaikan ja Tampereen Härmälässä sijainneen Lentokonetehtaan välillä. Moni veturi ja kiskokaluston poikanen on tuon raiteen kautta saatettu maailmalle :)

Omat empiiriset ja "lähes varmat" havainnot tästä paikasta alkanevat vasta vuosia myöhemmin ;)
kuva 02.10.2017 15:22 Timo Järvi  
  Tutut on maisemat. Monet kerrat on tuonkin kiven ympärillä pilkitty saati rannalla ongittu tai uitu - tosin vasta vuosia myöhemmin. Maisema on sittemmin muuttunut melko perusteellisesti...
Kuvasarja:
Liikennettä Virroilla 1975 - 77
 
02.10.2017 15:15 Timo Järvi  
  Nostalginen kuvasarja. Harmi, ettei aikakonetta ole vielä keksitty. Lätän kyydissä aikaan, jolloin tuollakin välillä on vielä ollut liikennettä.
kuva 05.09.2017 10:11 Timo Järvi  
  Siinä mennään, eikä meinata!
kuva 04.09.2017 15:58 Timo Järvi  
  Tässä on panostettu junanradan maisemointiin, tai sitten edellisestä junasta on kulunut jo hetki aikaa, koska luonto ja kasvillisuus hivuttautuu koko ajan lähemmäs ja lopulta haukkaa radan takaisin itselleen.
kuva 04.09.2017 13:07 Timo Järvi  
  Tyylikäs kuva, pisteet tälle :)
kuva 16.07.2017 12:43 Timo Järvi  
  Nyt on pakko viilata pillkua tai ainakin sen muotoa tai paikkaa....

Jos kyseessä olisi puhdas romu, sille ei olisi enää käyttöä (edes harrastajille). Kyse ei siis voi olla romusta, vaan käyttökelpoisesta materiaalista, jonka uusiokäytön mahdollisuuksia ei ole vielä joko kartoitettu tai riittävän hyvin tiedostettu :)

Kaikki vähänkään esimerkiksi elektroniikkarakentelua tms. harrastavat tietävät, että potentiaalista ja kierrätyskelpoista materiaalia ei pidä heittää pois, ennen kuin kaikki käyttökelpoinen materiaali on evakuoitu ja varmuusvarastoitu odottamaan tulevaa tarvetta. Joskus se tarve vain voi antaa odottaa itseään hieman pidempään :)
kuva 09.07.2017 21:24 Timo Järvi  
  Hieno, pisteet tälle kuvalle. :)
kuva 26.06.2017 16:36 Timo Järvi  
  Onpas siinä mökki komialla paikalla. Ideaali paikka fisustamista ajatellen, oi voi....