29.04.2024 / Konepaja, Pieksämäki Temu

29.04.2024 Dv12:t 2604, 2535, 2510, 2750 ja 2511 on hiljattain nostettu radan sivuun muiden hylättyjen veturien seuraksi.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Pieksämäki Temu (Liikennepaikan tiedot) Kuvauspaikka: Konepaja
Kuvaaja: Panu Breilin
Kuvasarja: Pieksämäen konepaja
Lisätty: 02.05.2024 23:56
Muu tunniste
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla, Varikolla
Vuodenajat: Kevät

Kommentit

03.05.2024 02:33 Esa J. Rintamäki: Merkillistä.

2604 on jokseenkin tarkalleen kymmenen vuotta nuorempi kuin 2512.

Mikä on tosissaankin se hylkäämisen syy? Korjaaminen liian kallista vaiko kuljetusten hupeneminen pikku-Volodjan sotasilla olemisen takia?
03.05.2024 08:19 Vertti Kontinen: Eikös nykyään nuo hylätä jo kaikista suurempaa remonttia vaativista vioista? Lie pamahtanut jotain ja sen takia hylätty
03.05.2024 10:19 Jouni Halinen: Eikös "romutusjärjestys" voi johtua myös siitä, että vanhempia sarjoja (25 ja 27) on peruskorjattu suurelta osin? aikojen saatossa mitä taas uusimmalle sarjalle (26) ei ole osin (vielä?) tarvinnut tehdä. Eli vanhempien sarjojen yksilöt ovat menneet "kuntoisuusluokassa" nuoremman sarjan yksilöiden ohitse. Mistä muuten johtuu tuo "marssijärjestys" 25>27>26?. Ja tietenkin jos esimerkiksi moottorin kiertokanki murtuu, niin tuskin kannattaa edes lähteä vaihtamaan moottoria vaikka sellaisia olisikin runsaasti saatavilla, kustannuksia aiheuttaa mm. vaihtomoottorin purku vaihdon aikana hajonneet osat (katkenneet pultit rispaantuneet johtosarjat ym.) ja osat jotka kannattaa vaihtaa tässä yhteydessä joka tapauksessa, eli lisää purkukustannuksia ei siis mitään järkeä. Pelkkä sylinterikansi vielä ehkä kannattaa vaihtaa varsinkin jos kyseessä on muuten "soiva peli" ja konepajan työtilannekkin sen sallii. Jonkun laakerivikaisen puhaltimen tai rikkinäisen mittarin nyt aika hätäisesti vaihtaa.

Kun lisäksi uutta kalustoa virtaa maahan sovitun mukaisesti, niin tällä tavoin voidaan "säätää" koko ajan konepajojen työtilannetta (hylky vai korjaus) ottamalla henkilökunnasta reaaliajassa täysi työpanos irti, ei enempää eikä vähempää. Ja lisäksi työvoima vähenee konepajoilla mm. eläköitymisen takia. Tästäkin syntyy säästöjä (hylky vai korjaus). Aika vähissä ovat työt siellä muutenkin lähitulevaisuudessa ja varsinkin sen jälkeeen kun kaikki vanha kalusto on poistettu käytöstä. Eli kyseessä on ns. "kolmiotraama" eli uusi kalusto, konepajojen kapasiteetti ja sen kustannukset ja vanha kalusto, tätä "himmeliä" (hylky vai korjaus) sitten tarpeen mukaan säädetään. Myös käyttökustannusten ero uusi kalusto/vanha kalusto ja kaluston määrän tarve jollain aikajänteellä tietenkin asiaan vaikuttaa. Kuluja voi syntyä lisäksi siitä että vanheneva kalusto hajoaa jonnekkin korpeen. Tilanne venäjän kanssa ei kyllä muutu sinä aikana kun vanhaa kalustoa on vielä käytössä, sen varaan ei tarvitse siten varautua millään tavoin.

Onko uudessa kiskokalustossa käytösssä miltään osin ns. elinkaarimallia (huoltosopimus)?, eli myyjä vastaa kaluston koko ylläpidosta omalla kustannuksellaan (pl. siivouksen kaltaiset toimenpiteet) sovitulla kiinteällä hinnalla x vuosien ajan?. Luulisi että tätä olisi edes jollain tasolla kokeilussa?, kyllähän valmistajalla on täysi tietämys veturin sielunelämästä ja tässä saranakohdassa ostajalla ei niinkään sitä ole. Monia vikatilanteita pystytään lisäksi jo etäkorjaamaan tehtaalta (+"etäkädet" verstaalla Suomessa), eli alotettaisiin ns. "Teams etäkorjaukset". Jos veturi esim. vikaantuu linjalle, niin tehtaalla/ Suomen korjauspisteellä tiedetäisiin reaali ajassa sen syy ja jos sen korjaus tapaa ei Suomessa tiedetä, niin tehtaalta tulee ohjeet saman tien. Johtoporrastakaan ei Suomessa enemmin tarvittaisi, aivan pieni määrä riittäisi, lähinnä henkilöstö osaston ihmisiä, palkanlasku ym. muut juoksevat asiat. Mutta esim. veturiasentajan lähin esimies istuisi tehtaan toimistosiivessä. Lisäksi pätevää henkilökuntaa on VR:tä saatavilla ja ei kun kuukauden huoltokurssi tehtaalla. Tämän luulisi sopivan myös mainiosti VR:kin?. Kummasta tämä on enemmän kiinni myyjästä vai ostajasta?.

Lopuksi vielä. Laitetaanko uusiin vetureihin ihkauusia vai kierrätettyjä JKV laitteita, onko uusia edes saatavilla?. Eikö järjestelmä ole muutenkin vaihtumassa toiseen, koska? Jos vanhoja JKV laitteita on ollut vapaina, niin onko niitä asennettu museokalustoon kuinka paljon?, Ja onhan ne varmaan olleetkin joissain museokäyttöön siirtyneissä kalustoyksiköissä jo valmiina? Onko JKV laitteet edes mahdollista asentaa kaikkiin (museo) kalustoyksiköihin?. Onko siinä edes mitään järkeä jos järjestelmä jossain vaiheessa vaihtuu uuteen? vai ovatko vanhan ja uuden järjestelmän veturissa olevat osat yhteensopivia keskenään?
(Käyttäjä muokannut 03.05.24 17:27)
03.05.2024 19:57 Jouni Halinen: Korjausta/jatkoa vielä edelliseen. Onhan konepajoilla tietenkin paljon senkin kaluston korjaus/huolto hommia joka ei ole vielä menossa hylkyyn. Eli niistä korjataan/huolletaan kaikki yksilöt joka tapauksessa. Tämä tapahtuu vielä ennen poistolistalle joutuneiden veturisarjojen korjaa/hylkää arvioinnin jatkumista/purkutyötä eli puhutaan näiltä osin ns. täytetyöstä. Mutta Dv12, Dr16, Dm12, Sr1, Sr2 sarjat muodostavat kuitenkin aika suuren osan tämän hetkisestä vetokalustosta ja varsinkin Dv12 ja Sr1 vetureiden suuri määrä sitä vielä korostaa. eli kun kaikki edellä mainitut ovat poistuneet keskuudestamme (pl. museo yksilöt) niin aika vähän on vanhaa kalustoa huollettavana. Sr3 ja Dr19 veturit kulkevat lähivuodet aika pienellä huolenpidolla.

Onko tosiaan niin että Sr2 vetureihin on on suuria ongelmia hankkia uusia varaosia??, eikö näitä ole enään suuremmin käytössa muualla Euroopassa?. Dm12 kohdalla taitaa olla niin. että VR:lä on halvempaa kuljettaa matkustajia linja-autoilla alihankintana, korvaus valtiolta kun on aivan sama?. Mikko N tästä on ainakin jotain maininnut. Eli jätetään avaamatta moottoritilan luukkuja, kyllä siellä jossain vaiheessa syttyy moottoripalo ja päästään ko. yksilöstä sutjakkaasti eroon. Eikö suuressa osassa hylkäyksissä ole ollut syynä tulipalo moottoritilassa?. Eikö tällainen pelleily pitäisi lopettaa kiireesti ja tarkistaa sopimuksen ehtoja uudelleen ja siirtää liikenne vaikka kokonaan linja-autoilla hoidettavalsi ja maksaa sitten korvauksen suoraan bussifirmoille jos liikenne ei ole heille kannattavaa. Nythän Vr vetää härskisti ns. välistä.
(Käyttäjä muokannut 03.05.24 20:40)

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!