Rautatiet ja harrastus  |  Ulkomaat  |  Aihe: Suksilla halvemmalla junakyyti!  |  << edellinen seuraava >>
Sivuja: [1] | Siirry alas Tulostusversio
Joni Lahti
Käyttäjä
Poissa

Viestejä: 255


« : Joulukuu 21, 2010, 16:05:34 »

Elektriraudtee aloittaa kampanjan, jonka mukaan suksiparin näyttämisellä saa junalipun lunastettua tavallista halvemmalla. Aegviiduun, jossa on kuulemma hyvät hiihtomaastot, pääsisi Tallinnasta noin 5 kruunua halvemmalla suksiparin avulla. EPL 17.12.2010.

Tästähän voisi kehitellä liikeidean perustamalla suksivuokraamon lipunmyyntipisteen lähelle. Vuokra suksiparilta lipunoston ajaksi olisi vaikkapa kruunu (vuoden alusta euromääräisenä) tai lipun hinnasta tietty osuus, tässä mallissa asiakas voisi tietenkin huijata. Sukset takaisin vuokraamoon ja asiakas saisi jättämänsä pantin takaisin. Tuskin junassa enää suksia kysellään eikä junaan varmaankaan tule suksipakkoa?

Joulukevennys aiheesta. Aikoinaan työkaveri Santeri matkusti Pohjolan Liikenteen bussilla Lapissa. Kuski tiedusteli onko hänellä suksia. Tähän Santeri vastasi, että "pitäähän miehellä olla sukset". Kuski ilmoitti, että piletti maksaa sitten 5 mk lisää. Santeri ryhtyi ihmettelemään moista suksiveroa suksista, jotka olivat tiiviisti kotona Alavudella. Muuten, Hetemäen verotyöryhmälle vinkiksi veropohjan laajentamiseksi, suksivero.
tallennettu
Tuukka Ryyppö
Käyttäjä
Poissa

Viestejä: 3078


« Vastaus #1 : Joulukuu 21, 2010, 22:50:42 »

Eikös Virossa yleensä osteta lippu konduktööriltä? Voi hieman heikentää suksivuokraideasi toimivuutta Iskee silmää

Lisäksi 5 kruunua on noin 33 eurosenttiä. Tuskin kukaan rupeaa näkemään yhtään mitään vaivaa tuollaisen alennuksen takia Iskee silmää
tallennettu

Matkustaminen on kallista. Paitsi jos päättää olla maksamatta majoituksesta. Jee!
Joni Lahti
Käyttäjä
Poissa

Viestejä: 255


« Vastaus #2 : Joulukuu 22, 2010, 13:39:58 »

Kyllä, 1 € = 15 EEK, mutta epäilen suuresti ns europyöristysten rantautumista myös Viroon. Asiasta toiseen, Viro taitaa nyt sovitella vapaaehtoisesti euroalueen köyttä kaulaansa.

Tuo onkin paha, jos valtaosa lipuista menee kaupaksi junassa. Hm, pitää miettiä, miten hikilaudat saisi kiertämään junassa konduktöörin huomaamatta. Onkohan enää elossa poikia. jotka oppivat huijaamaan viranomaisia rotankorvilla tapporahan toiveessa? Heillä olisi tietotaitoa. Oleellista jutussa on  kuitenkin se, että naapurissa annetaan alennusta suksista, meillä taas niistä on peritty lisämaksua kulkuneuvossa, ja kohta varmaan verona myös.

Mutta mukavaa joulun aikaa teillekin!
tallennettu
Tuukka Ryyppö
Käyttäjä
Poissa

Viestejä: 3078


« Vastaus #3 : Joulukuu 23, 2010, 12:55:18 »

Kyllä, 1 € = 15 EEK, mutta epäilen suuresti ns europyöristysten rantautumista myös Viroon.

Mihin tuo sana "myös" viittaa?
Tulee ihan mieleen usein kuultu väite hintojen nousemisesta euron myötä, vaikka inflaatio on koko tämän vuosituhannen ajan pysynyt selvästi matalampana kuin aiemmin. Katselin juuri Aku Ankka -lehtien hintoja 1983-1992. Hinta oli noussut 3,50 markasta 6,70 markkaan, eli lähes tuplaantunut vajaassa kymmenessä vuodessa. Mahtoivatko valmistautua euron tuloon?
Vai eikö ennen vuotta 2002 vaan ketään kiinnostanut se, että inflaation myötä palkkojen lisäksi nousevat myös hinnat?
tallennettu

Matkustaminen on kallista. Paitsi jos päättää olla maksamatta majoituksesta. Jee!
Joni Lahti
Käyttäjä
Poissa

Viestejä: 255


« Vastaus #4 : Joulukuu 23, 2010, 20:05:32 »

Tuukka, en katsonut Aku Ankan kantta enkä kahvinporoja, mutta uskallan sanoa ”myös”, koska niin meillä kuin muissakin euromaissa lirahti hintoihin pyöristyslisää suurena eurovuonna 2002. Asiaa virallisesti kuvaavat indeksithän ovat keskiarvolukuja eli jos jotkin hinnat laskevat, voidaan muita korottaa indeksin siitä värähtämättä. Näin on meillä toimittu kautta vuosikymmenten. Kun on ollut tarve nostaa jonkin tärkeän tuotteen hintaa, on samalla alennettu jonkin toisen, ei niin keskeisen tuotteen hintaa. Kansa ei ole nurissut, kun herrat ovat vetäneet rätingit esille, joiden mukaan hinnat ovat pysyneet kutakuinkin samoina eikä inflaatio ole päässyt karkuun, jonka seurauksena ei tietenkään palkkoja ole tarvinnut korottaa.

Mutta sitten tilastoihin. Otin perustaksi vanhan tutun elinkustannusindeksin, jonka perusluku 100 on vuodelta 1951. En ottanut siitä johdettua kuluttajahintaindeksiä, kun sitä on värkätty vasta vuodesta 2005 lähtien.  http://www.google.fi/search?hl=&q=elinkustannusindeksi+&sourceid=navclient-ff&rlz=1B3GGLL_fiFI381FI375&ie=UTF-8

Vuoden 2001 joulukuun indeksiluku oli 1542 ja vuoden 2002 joulukuun vastaavasti 1567 pistettä. Korkein lukema ensimmäisenä eurovuotena saavutettiin lokakuussa, peräti 1572 pistettä. Missä määrin sitten pyöristävät hinnankorotukset ja missä määrin esim. palkkojen nousu tai tuontihintojen lasku tai nousu heittävät pistelukua, selviää vasta ”purkamalla” keskiarvolukua. Mutta tosiasia on, että indeksi osoittaa ensimmäisenä eurovuotena keskimäärin korkeampaa nousua kuin kahtena seuraavana vuonna. Sen jälkeen indeksi on hypähtänyt varsinkin vuodesta 2007 vuoteen 2008. Aikaisemmin suurimpi hyppy oli 1999-2000, muutoin inflaatio tällä mittarilla oli suhteellisen tasaista koko 1990 luvun ajan. Todelliset nousut olivat aiemmin 1970-1980 luvuilla.

Taulukosta voi muuten aika näppärästi laskea jokseenkin luotettavia vertailukuluja eri hinnoille vuosian saatossa ottaen huomioon rahanuudistukset. Eihän lopputulos ole muuta kuin suuntaa-antava, mutta kuitenkin. Monelle miespuoliselle hyvä mittari on tupakka askin ja sotilaan päivärahan välinen suhde. Se on tainnut pysyä ajan saatossa lähes samana, tosin kokelas tai alikersantti saa muutaman tupakan enemmän kuin alokas tai jääkäri. Toinen mittari on postimaksu, tosin se ei ole yhtä hyvä.

Joulurauhan toivotuksin täällä pajalta!
tallennettu
Sivuja: [1] | Siirry ylös Tulostusversio 
Rautatiet ja harrastus  |  Ulkomaat  |  Aihe: Suksilla halvemmalla junakyyti!  |  << edellinen seuraava >>
Siirry:  
Powered by SMF | SMF © 2006-2008, Simple Machines | © 2024 Resiina