Tuukka, en katsonut Aku Ankan kantta enkä kahvinporoja, mutta uskallan sanoa ”myös”, koska niin meillä kuin muissakin euromaissa lirahti hintoihin pyöristyslisää suurena eurovuonna 2002. Asiaa virallisesti kuvaavat indeksithän ovat keskiarvolukuja eli jos jotkin hinnat laskevat, voidaan muita korottaa indeksin siitä värähtämättä. Näin on meillä toimittu kautta vuosikymmenten. Kun on ollut tarve nostaa jonkin tärkeän tuotteen hintaa, on samalla alennettu jonkin toisen, ei niin keskeisen tuotteen hintaa. Kansa ei ole nurissut, kun herrat ovat vetäneet rätingit esille, joiden mukaan hinnat ovat pysyneet kutakuinkin samoina eikä inflaatio ole päässyt karkuun, jonka seurauksena ei tietenkään palkkoja ole tarvinnut korottaa.
Mutta sitten tilastoihin. Otin perustaksi vanhan tutun elinkustannusindeksin, jonka perusluku 100 on vuodelta 1951. En ottanut siitä johdettua kuluttajahintaindeksiä, kun sitä on värkätty vasta vuodesta 2005 lähtien.
http://www.google.fi/search?hl=&q=elinkustannusindeksi+&sourceid=navclient-ff&rlz=1B3GGLL_fiFI381FI375&ie=UTF-8Vuoden 2001 joulukuun indeksiluku oli 1542 ja vuoden 2002 joulukuun vastaavasti 1567 pistettä. Korkein lukema ensimmäisenä eurovuotena saavutettiin lokakuussa, peräti 1572 pistettä. Missä määrin sitten pyöristävät hinnankorotukset ja missä määrin esim. palkkojen nousu tai tuontihintojen lasku tai nousu heittävät pistelukua, selviää vasta ”purkamalla” keskiarvolukua. Mutta tosiasia on, että indeksi osoittaa ensimmäisenä eurovuotena keskimäärin korkeampaa nousua kuin kahtena seuraavana vuonna. Sen jälkeen indeksi on hypähtänyt varsinkin vuodesta 2007 vuoteen 2008. Aikaisemmin suurimpi hyppy oli 1999-2000, muutoin inflaatio tällä mittarilla oli suhteellisen tasaista koko 1990 luvun ajan. Todelliset nousut olivat aiemmin 1970-1980 luvuilla.
Taulukosta voi muuten aika näppärästi laskea jokseenkin luotettavia vertailukuluja eri hinnoille vuosian saatossa ottaen huomioon rahanuudistukset. Eihän lopputulos ole muuta kuin suuntaa-antava, mutta kuitenkin. Monelle miespuoliselle hyvä mittari on tupakka askin ja sotilaan päivärahan välinen suhde. Se on tainnut pysyä ajan saatossa lähes samana, tosin kokelas tai alikersantti saa muutaman tupakan enemmän kuin alokas tai jääkäri. Toinen mittari on postimaksu, tosin se ei ole yhtä hyvä.
Joulurauhan toivotuksin täällä pajalta!