Wikilinkistä ei suoraan selviä ratkaisun ikä yleensä tai sen historia Suomessa. Se lienee kalliimpi toteuttaa kuin silkat raiteensulut, mutta joustavampi. Onko turvavaihteita jälkiasennettu kaikkialle pääratojen varteen vai ovatko nämä oikoradan ja muutaman harvan modernisoidun osuuden piirteitä? Vai löytyykö turvavaihde tai turvaraide käytännössä kaikkialta, kun vain osaa katsoa?
Käyttötapaukset raiteensululle ja turvavaihteelle ovat eri. Raiteensulku on ratkaisuna huomattavasti halvempi, mutta sitä ei saa sijoittaa junakulkutieraiteelle. Väärässä asennossa ollessaan se tekisi varsin pahaa jälkeä. Raiteensulut ovat tyypillinen ratkaisu kuormausraiteilla, radanpidon raiteilla, joillakin seisontaraiteilla jne.
Turvavaihteita löytyy kyllä ympäri Suomen, mutta mitenkään järjestelmällisesti niitä ei kaikilla radoilla ole. Kyllä niitä silti aika laajalti löytyy, kun osaa vain katsoa. Välillä myös jokin muu, ihan oikealle raiteelle vielä, vaihde riittää antamaan sivusuojan, jolloin turvavaihteelle ei ole tarvetta.
Erikseen on olemassa myös kapistus nimeltä
pysäytyslaite, joka toiminnaltaan muistuttaa raiteensulkua, mutta pysäyttää junan hellävaraisemmin. Näitä saa olla myös junakulkutieraiteilla. Pysäytyslaitteita on kuitenkin Suomessa vain kourallinen, sillä ne ovat lopulta varsin epäkäytännöllinen ratkaisu.
RATO 7.3.4:ssa on kriteereitä aiheeseen liittyen. Mitenkään kovin suoraviivaisia tai helposti luettavia nämä vaatimukset eivät ole.
Suomen Väylät -karttapalvelussa on jokaiselle vaihteelle tieto, onko kyseessä turvavaihde vai ei. Parisensataa vaihdetta on sellaiseksi merkitty. Tieto ei ole kuitenkaan kattavaa; minulta ei mennyt montaa minuuttia löytää turvaivaihdetta, jota ei sellaiseksi ollut merkitty. Näin mututuntumalla sanoisin, että turvavaihteita on selkeästi enemmän.