Ajankohtaiset  |  Uutiset  |  Aihe: HMVY ja rikosepäilyt  |  << edellinen seuraava >>
Sivuja: [1] | Siirry alas Tulostusversio
Jussi Laukkanen
Ylläpito
Käyttäjä
Poissa

Viestejä: 96


« : Heinäkuu 02, 2020, 08:09:18 »

Tämä ketjun ensimmäinen viesti on Petri Sallisen aloitusviesti HMVY rikosepäilyjä koskeneesta poistetusta viestiketjusta. Tämän viestin näkyminen myös täällä Resiina-keskustelussa on tärkeää. Ketju on toistaiseksi lukittuna kommentoinnilta.

Rautatieharrastajien piirissä näyttää tapahtuvan muutakin kuin museokaluston rassailua. Tänään julkistetun tiedotteen perusteella HMVY:n jäsenten lienee syytä aktivoitua myös siivoustalkoisiin. Samalla tiedote herättää journalistin luontaisen uteliaisuuden: mitä rötöstelyä harrastusyhteisössä on harjoitettu, ketkä ovat rötöstelijöitä ja ketkä ovat mahdollistaneet rötöstelyn jatkumisen — miksi rötöstelyyn ei ole puututtu. Onko tässä tutkivan journalismin paikka?

Ohessa tiedote ja linkki alkuperäiseen tiedotteeseen.

https://salattujasenilta.blogspot.com/2020/06/haapamaen-museoveturiyhdistys-on.html

Haapamäen Museoveturiyhdistys on salannut vakavan rikosepäilyn

Poliisi teki Haapamäen Museoveturiyhdistys Ry:n museovarikolle kotietsinnän vuodenvaihteessa. Poliisi on tutkinut yhdistyksessä toimivien henkilöiden toimintaa epäiltyinä rikoksiin, joita pidetään yleisen käsityksen mukaan erittäin vakavina.

Tämä ei ole johtanut yhdistyksessä mihinkään toimenpiteisiin. Yhdistyksen hallitus ei kokoontunut välittömästi kotietsinnän ja rikosepäilyn ilmettyä reagoidakseen asiaan. Rikosepäily oli esillä vasta rutiinikokouksessa helmikuun lopulla, ja se käsiteltiin vain kohdassa "muut asiat".

Hallitus ei tuossa kokouksessa päättänyt ryhtyä mihinkään toimenpiteisiin. Kukaan ei ole väistynyt tehtävistään tutkinnan ajaksi. Kukaan ei ole jäävännyt itseään. Yhdistyksen jäsenistölle ei ole tiedotettu rikosepäilystä mitenkään. Yhdistyksen aktiivitoiminnassa on mukana myös alaikäisiä, joiden vanhempia ei ole informoitu siitä, että heidän lapsensa ovat mukana toiminnassa, johon liittyy rikosepäily.

11 yhdistyksen jäsentä teki hallitukselle maaliskuun alussa kirjallisen pyynnön ottaa rikosepäily käsiteltäväksi huhtikuussa pidettävään kevätkokoukseen. Hallitus ei suostunut ottamaan asiaa kokoukseen. Kokouskutsu saapui jäsenille maalis-huhtikuun vaihteessa. Koska hallitus ei liittänyt asiaa kevätkokouksen kutsuun, siitä ei olisi voitu kokouksen osallistujien enemmistön niin halutessakaan tehdä johtopäätöksiä, esimerkiksi henkilövaihdoksia.

Kyseistä kokousta ei pidetty epidemiatilanteen takia, vaan kokous siirrettiin tulevaisuuteen. Yhdistys, johon liittyy vakava rikosepäily, on jatkanut toimintaansa kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Yhdistyksen yhteistyökumppaneita ovat mm. VR, Liikenne- ja viestintäministeriö sekä Museovirasto. Yhdistyksen menettely tilanteessa on ollut äärimmäisen epätavallista ja poikkeuksellisen asiatonta.

Asiasta huolestuneet jäsenet ovat nyt tehneet kaiken voitavansa yhdistyksen sisällä. Koska asian käsittely on täydellisesti estetty, olemme pakotettuja julkistamaan yhdistyksen menettelyn. Emme ota mitään kantaa rikosepäilyihin, emmekä ole sellaista vaatineet yhdistykseltäkään. Emme kuitenkaan hyväksy vakavan asian salailua, joka on jo vahingoittanut yhdistystä, riippumatta siitä, mitkä tutkinnan johtopäätökset ovat.

Yhdistyksen kaikkien jäsenten tiedonsaanti- ja vaikuttamisoikeuksien puolesta
A. Ojala
P. Pentikäinen
J. Pirttilahti

Yhdistysasioiden julkistamista tiedotteen allekirjoittaneet perustelevat seuraavalla tavalla:

Miksi kerroimme tämän?

Olemme julkistaneet asian, koska katsomme sen julki tuomisen olevan kansalaisvelvollisuus. Olemme keskustelleet asiasta paljon myös ns. tavallisten ihmisten kanssa. He ovat poikkeuksetta olleet järkyttyneitä ja epäuskoisia. Että tällainen ei voi olla mahdollista. On se.

Entä millaista kansalaisvelvollisuutta harjoittavat ne tahot, jotka tietävät tästä asiasta, mutta eivät toimi asian edistämiseksi millään tavalla? Mitä yhdistys kertoo itsestään esimerkiksi jatkamalla toimintaansa yhteistyökumppaneiden suuntaan kuin mitään ei olisi tapahtunut?

Kun Haapamäen Museoveturiyhdistyksen hallitus päätti estää vakavan rikosepäilyn käsittelyn yleiskokouksessa, se lähti tielle, joka vahingoittaa yhdistyksen mainetta riippumatta siitä, mikä rikostutkinnan tulos on. On velvollisuus tuoda tämä esiin.

Miten tällaisessa tilanteessa yleensä toimitaan?

On normaali toimintatapa, että jos jonkin yhdistyksen toiminnassa olevaan jäseneen kohdistuu yhdistykseen jotenkin kytkeytyvä rikosepäily, tällainen henkilö tai henkilöt väistyvät välittömästi tehtävistään tutkinnan ajaksi. Erityisen tarkasti pidetään huolta siitä, että he eivät osallistu millään tavalla asiaan mitenkään liittyvään viralliseen tai epäviralliseen päätöksentekoon, eivätkä yritä vaikuttaa asian käsittelyyn yhdistyksessä
mitenkään. Näillä toimenpiteillä yhdistykset turvaavat oman uskottavuutensa.

Haapamäen Museoveturiyhdistyksessä ei tapahtunut mitään edellä mainituista normaaleista toimenpiteistä.

Millainen valtarakenne salaa vakavan rikosepäilyn?

Kun joukko yhdistyksen jäseniä alkoi suorittaa velvollisuuttaan ja vaati asian käsittelemistä yleiskokouksessa, vaatimus torjuttiin. Se herättää joukon kysymyksiä.

1. Millaisessa yhdistyksessä jäsenet eivät saa yleiskokouksen asialistalle tämän mittaluokan asiaa?
2. Mitä on tekeillä yhdistyksessä, jonka hallitus ei oma-aloitteisesti liitä asiaa käsiteltäväksi yleiskokoukseen? Tai kutsu jopa ennenaikaista yleiskokousta koolle asian vakavuuden takia?
3. Millainen yhdistys salaa määrätietoisesti jäseniltään yhdistyksen toimintaan liittyvän vakavan rikosepäilyn ja estää jäsenistöä näin kertomasta kantaansa asiaan?
4. Millainen valtarakenne sellaiseen yhdistykseen on syntynyt, jossa asioihin ei pysty enää vaikuttamaan yhdistyslain mukaan ylintä päätösvaltaa käyttävän yleiskokouksen kautta?
5. Millainen uskottavuus tällaisella yhdistyksellä on nuorisotoimijana, julkisen tuen saajana tai museoliikenteen harjoittajana?

Ei asialistalla, ei kokouskutsussa — ei siis päädy jäsenten tietoon

Se, miksi asiaa ei suostuttu ottamaan yleiskokouksen asialistalle, on tietenkin ilmiselvää. Jos vaadittu asia olisi kokouksen listalla, se olisi asian vakavuuden ja ehdotettujen mahdollisten henkilövaihdosten takia tullut mainita myös kokouskutsussa. Kun asia olisi lukenut kokouskutsussa, sen olisi tämän jälkeen tiennyt koko yhdistyksen jäsenistö, yli 500 ihmistä. Tämä olisi epäilemättä herättänyt vakavia kysymyksiä myös sellaisten jäsenten parissa, jotka eivät yleensä käy kokouksissa. Moni jäsenistä olisi aiheellisesti kysynyt, "mitä yhdistyksessä on tekeillä". Yhdistyksen kokoukseen olisi saattanut saapua normaalia enemmän osanottajia. Yhdistyksen ylintä päätösvaltaa käyttävä yleiskokous olisi myös saattanut tehdä "mahdollisia henkilövaihdoksia".

Näitä kysymyksiä ja päätöksiä ei ole voinut tehdä, koska hallitus on estänyt jäsenistöä tietämästä, kysymästä ja käyttämästä yhdistyslain mukaista oikeuttaan ylimpään päätösvaltaan. Estämällä käsittelyn hallitus riisti itselleen päätösvallan, joka asian mittaluokan takia kuuluu jäsenistölle.

Kokouksen pitämisen keväällä 2020 esti epidemiatilanne. Jäsenten vaikuttamismahdollisuuden riisto tapahtui kuitenkin jo ennen kokousta, kokouskutsussa.

Olisiko vaikkapa sinulla jotain tietoja tutkinnan avuksi? Et ole voinut kertoa, koska et ole tiennyt tutkinnasta

Yhdistyksen hallitus on sitä mieltä, että viranomaiset tutkivat, eikä ole yhdistyksen asia ottaa siihen mitään kantaa. Päättäessään pimittää asian jäseniltä, hallitus nimenomaan otti kantaa. Salaaminen on kannanotto siksi, että se on vaikuttanut epäilyn selvittämiseen. Kun rikosepäily on kytkeytynyt vahvasti yhdistyksen toiminnan yhteyteen, se tarkoittaa sitä, että epäilyn selvittämisessä avainryhmä on yhdistyksen jäsenistö.

Mahdollisia todisteita suuntaan tai toiseen on mahdollista saada lähes pelkästään yhdistyksen jäsenistöltä. Asia ei selviä kyselemällä Keuruun torilla, vaan hankkimalla tietoja jäsenistöltä. Yli 500 jäsentä on kuitenkin pidetty täysin tietämättöminä siitä, että heillä olisi mahdollisuus avustaa asian tutkimista. Salaamalla asian tältä avainryhmältä yhdistyksen hallitus on käytännössä vaikeuttanut oleellisesti sen selvittämistä.

Nyt jäsenille on kerrottu, edes täällä

Usein sanotaan, että yhdistyksien asiat pitäisi käsitellä yhdistyksen sisällä, eikä julkisesti. Olemme käyttäneet kaikki mahdolliset keinot, jotta asia olisi käsitelty yhdistyksen sisällä, mutta se ei ole johtanut mihinkään. Tuomme asian nyt esiin, jotta myös tietämättöminä pidetyt jäsenet ja yhdistyksen yhteistyökumppanit voivat arvioida tilannetta. Asian tuominen julki on velvollisuutemme, jonka nyt täytimme.
tallennettu
Jussi Mäkinen
Käyttäjä
Poissa

Viestejä: 369


« Vastaus #1 : Heinäkuu 02, 2020, 10:19:38 »

Miksi aiempi ketju on poistettu? Vai voiko tämän poiston perustelut lukea jostain muualta? Jos joku kommentti meni liian pitkälle, eikö olisi parempi poistaa ko. kommentti?
tallennettu
Tuukka Ryyppö
Käyttäjä
Poissa

Viestejä: 3078


« Vastaus #2 : Heinäkuu 02, 2020, 10:20:36 »

Miksi aiempi ketju on poistettu? Vai voiko tämän poiston perustelut lukea jostain muualta? Jos joku kommentti meni liian pitkälle, eikö olisi parempi poistaa ko. kommentti?

Aiheesta on sanottu täällä sananen: http://vaunut.org/keskustelut/index.php/topic,12481.msg95152/topicseen.html#msg95152
tallennettu

Matkustaminen on kallista. Paitsi jos päättää olla maksamatta majoituksesta. Jee!
Jussi Laukkanen
Ylläpito
Käyttäjä
Poissa

Viestejä: 96


« Vastaus #3 : Heinäkuu 02, 2020, 10:39:41 »

Toivon, että keskustelu jatkuu nyt mieluiten tämän otsikon alla.

Haluan, että jokainen pitäisi mielessä tämän asian, mikä tuolla toisaalla tuli sanotuksi:
Eilen käymäni konsultaatio juristin kanssa selvensi minulle, että keskustelussa minkään erillisen viestin ei sinällään tarvitse olla loukkaava tai millään laissa sanotulla tavalla moitittava, mutta viestit yhdessä voivat aiheuttaa sen, että julkaisija syyllistyy esimerkiksi kunnianloukkaukseen. Tähän riitti käsittääkseni se, että käsitellystä asiasta perillä oleva lukija pystyy yhdistämään tapahtuman ja henkilön. Pelkkä viittaus henkilön tehtävään tai asemaan organisaatiossa saattaa olla jo ongelmallinen asia, jos se tulee esiin samassa viestiketjussa.
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 02, 2020, 10:56:43 kirjoittanut Jussi Laukkanen » tallennettu
Jussi Mäkinen
Käyttäjä
Poissa

Viestejä: 369


« Vastaus #4 : Heinäkuu 02, 2020, 11:34:13 »


Kiitos Tuukka. Nettikeskustelun roolia kuvaa hyvin se, että tämä keskustelu oli päätynyt tuonne. Nyt ymmärrän vähän enemmän tätä toimenpidettä.
tallennettu
Miko Ojala
Käyttäjä
Poissa

Viestejä: 45


« Vastaus #5 : Heinäkuu 02, 2020, 12:06:31 »

Toivon, että keskustelu jatkuu nyt mieluiten tämän otsikon alla.

Haluan, että jokainen pitäisi mielessä tämän asian, mikä tuolla toisaalla tuli sanotuksi:
Eilen käymäni konsultaatio juristin kanssa selvensi minulle, että keskustelussa minkään erillisen viestin ei sinällään tarvitse olla loukkaava tai millään laissa sanotulla tavalla moitittava, mutta viestit yhdessä voivat aiheuttaa sen, että julkaisija syyllistyy esimerkiksi kunnianloukkaukseen. Tähän riitti käsittääkseni se, että käsitellystä asiasta perillä oleva lukija pystyy yhdistämään tapahtuman ja henkilön. Pelkkä viittaus henkilön tehtävään tai asemaan organisaatiossa saattaa olla jo ongelmallinen asia, jos se tulee esiin samassa viestiketjussa.

Täällä keskustelussa kyllä pyöri minun lisäkseni paljon yhdistyksen aktiiveja. Ja aktiivit jos ketkä ovat tasan tarkkaan perillä asiasta ihan yksityiskohtia myöten.
tallennettu
Jussi Laukkanen
Ylläpito
Käyttäjä
Poissa

Viestejä: 96


« Vastaus #6 : Heinäkuu 02, 2020, 13:43:42 »

Oleelista on, saavatko sellaiset ihmiset, jotka eivät aikaisemmin ole olleet tietoisia henkilöiden nimistä, lukemalla viestiketjua tietoonsa asiaan liittyvien henkilöiden nimiä. Kuulemma voi riittää pelkästään se, että samassa viestiketjussa kerrotaan, mistä nimet voi löytää, vaikkei nimiä suoraan sanottaisikaan.

Kaikesta tällä keskustelusivustolla julkaistusta ovat viime kädessä vastuussa julkaisijayhteisöt ja päätoimittaja. Tehtäväni on huolehtia oman oikeusturvani ohella myös siitä, etteivät Resiinan nettisivujen julkaisijayhteisöt joudu minkäänlaisiin ongelmiin täällä julkaistujen kirjoitusten takia.

Edellä sanottu koskee sekä painettuja lehtiä että sähköisiä alustoja. Täytyy vielä muistuttaa, että en ole juristi ja siksi käyttämäni termit ja asian muotoilu muutenkin saattaa olla epäammattimaista.
tallennettu
Petri Sallinen
Käyttäjä
Poissa

Viestejä: 1185


« Vastaus #7 : Heinäkuu 03, 2020, 08:01:16 »

Vuonna 2014 Haapamäellä paljastui törkeä jäseneen kohdistuva kiusaamistapaus. Tämä johti jäsenen savustamiseen ulos yhdistyksestä. Olin kirjoittamassa Haapamäen kiusaamistapauksesta juttua valtakunnalliseen mediaan.

Valitettavasti en tuolloin saanut juttuun yhtään henkilöä, joka olisi halunnut esiintyä omalla nimellään tai kasvoillaan. Pelkästään nimettömiin kertomuksiin perustuva juttu ei ole ulkopuolisen lukijan näkökulmasta uskottava, vaikka asiat olisivat todennettavissa ja haastattelut olisi tehty lähdesuojan puitteisssa. Ehkä taannoin tekemälleni pohjatyölle löytyy käyttöä tulevaisuudessa — se voi antaa jopa perspektiiviä asioille.

Aikaa tästä tapauksesta on kulunut jo kuusi vuotta. Kaikesta päätellen meno HMVY:n liepeillä vain kiihtyy. Sain tuolloin useita — ja monenkirjavia — yhteydenottoja myös siitä, miksi asiaa ei pitäisi tuoda julkisuuteen. Ajan kuluminen ja tapahtumien seuraaminen ovat kuitenkin osoittaneet, että yhdistys ei omalla päätöksenteollaan ilmeisesti kykene kitkemään kiusaamisia tai muitakaan lieveilmiöitä toiminnastaan. Ilmeisesti vain julkisuuden tuoma paine ja uhka yhteystyökumppanien katoamisesta saavat muutoksen aikaiseksi. Aika monella yhteisöllä on esimerkiksi kiusaamisissa nykyisin nollatoleranssi — yksikin kiusaamiseen liittyvä tapaus johtaa jäsenen erottamiseen. Samasta syystä monella yhteisöllä on eettiset ohjeet.
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 03, 2020, 15:50:40 kirjoittanut Jussi Laukkanen » tallennettu
Miko Ojala
Käyttäjä
Poissa

Viestejä: 45


« Vastaus #8 : Heinäkuu 03, 2020, 09:13:15 »

Pahinta tilanteessa on, että kiusaajat ovat hallituksen jäseniä.

Muuan hallituksen jäsen heitteli minua kivillä ja löi päähän lonkerotölkillä nyt viime juhannuksena.
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 03, 2020, 15:51:11 kirjoittanut Jussi Laukkanen » tallennettu
Sivuja: [1] | Siirry ylös Tulostusversio 
Ajankohtaiset  |  Uutiset  |  Aihe: HMVY ja rikosepäilyt  |  << edellinen seuraava >>
Siirry:  
Powered by SMF | SMF © 2006-2008, Simple Machines | © 2025 Resiina