Seuraan säännöllisesti 3D-tulostuksen nopeta kehitystä. Jos muutkin haluavat käyttää aikaansa tällaiseen, tarvitsee vain seurata tätä sivustoa :
https://all3dp.com/3d-printing-news/ .
3D-tulostus on jo käytännöllistä erikoistehtävissä, kuten hammasproteesien teossa riittävän isoilla hammaslääkäriasemilla. Yhtä lailla se on toimivaa ja edullistakin, mutta huomattavaa ajankäyttöä ja sitkeyttä vaativaa esimerkiksi rautatiekaluston pienoismallien teossa (esimerkki
https://www.rmweb.co.uk/community/index.php?/topic/154008-printing-modern-wagons-in-n-jha-iia-ipa-jia/ )
Pienoismalleissa tarkkuusvaatimus yleensä vie resin-tulostamiseen (nestehartsikerrosten kovetus sopivalla laservalonsäteellä). Muuten yleisimmin käytetään erilaisia fdm-menetelmiä (sulatetaan ohutta kestomuovilankaa ja levitetään sitä ohuina kerroksina).
Teollisuuden harjoittelu yksittäiskappaleiden teossa tapahtuu vielä lähes pelkästään fdm-menetelmillä, mutta käytetään lujempia kestomuovilankoja, jotka ovat hankalammin sulavia (esimerkiksi nailon, hiilikuituvahvisteinen peek jne.)
Varsinaisiin rakenneosiin muovit eivät normaalisti alkuunkaan riitä. Metallien (kuten teräs, titaani) 3D-tulostus kehittyy nopeasti kohti ensimmäisiä sovelluskohteita. Tarvittavat laitteistot ovat kuitenkin hyvin kalliita, kuten ensimmäisen viitteen sivulta käy ilmi. Joudutaan siksi odottamaan ainakin 5 vuotta ennen kuin se alkaa tulla käytännölliseksi.
Jotta ylipäätään jotakin voi tulostaa, tarvitaan asianmukaiset 3D-geometria- ja muut tiedostot tulostettavasta osasta, ja tietysti perinteistäkin tekniikka ymmärtäviä ammattilaisia.
Avuksi mallintamiseen on markkinoille tullut tarkkoja ja silti edullisia 3D kuvauskameroita.
Nämä pystyvät tekemään varsin valmiita 3D-geometriatiedostoja kulloisestakin piraattikopiointiin aiotusta osasta. Etenkin kiinalaiset osaavat tämän reverse engineering -toiminnan. Kuvauskameroitakin esitellään ensimmäisen viitteen alasivustoilla.
Kokeellisesti tehdään betonista 3D-tulostamalla rakennuksiakin. Pääraaka-aineeksi soveltuu autiomaan hiekka (jos ollaan autiomaassa). Vain pienehkö määrä kemikaaleja tarvitsee lisätä.
Samalla periaatteella voisi jo tänä päivänä tehdä (betonisia) hautakiviä suoraan hautausmaalla.