Päihtynyt mies istui Niinan paikalla junassa – Pian konduktööri esitti vaatimuksen: ”Tuntui kohtuuttomalta”
Niina sanoo, että konduktöörin toiminta tuntui kohtuuttomalta.
Niina koki junamatkan, jolle hän ei koskaan olisi halunnut joutua.
Niina matkusti IC26-junalla Kokkolasta Tampereelle tiistaina. Hänen paikallaan istui päihtynyt henkilö. Niina sanoo, että noin 40-vuotias mies oli sotkenut lattiat kaljaan ja käyttäytyi sekavasti.
Niina sanoo, että miehen käytös tuntui uhkaavalta ja pelottavalta, sillä vaikkei hän uhannut ketään, hän oli Niinan mukaan päihtynyt ja ”omissa maailmoissaan”.
– Käytös oli tosi outoa. Naureskeli itsekseen ja vastaili oudosti ja sekavasti. Pyöri siinä tuolilla sillä tavalla, että välillä jalat olivat ikkunalla ja välillä seinällä, Niina kuvailee.
Kaksi konduktööriä tuli paikalle selvittämään tilannetta. Niinalle löytyi uusi istumapaikka, ja päihtynyt henkilö poistettiin lopulta junasta.
”Tuntui kohtuuttomalta”
Niina oli tyytyväinen ja kiitollinen konduktööreille. Tapahtumien tuoksinassa hän oli napannut kuvan tilanteesta.
Niina sanoo, että kuvassa näkyi hänen omaa takkiaan, junan penkkejä sekä konduktöörien selkämyksiä. Hän päätti julkaista kuvan yksityisen Instagram-tilinsä tarinat-osiossa ja kertoa matkastaan.
– Päivittelin, että tämmöistä täällä. Maksoin kahden tunnin junamatkasta 60 euroa ja minulle ei ole edes paikkaa, kun siinä röhnöttää sekava mies, Niina sanoo.
Niinan mukaan konduktöörit olivat katsoneet hänen näpyttelyään ja poistuneet paikalta. Hetken kuluttua konduktöörit palasivat takaisin.
– He tulivat takaisin hyvin uhkaavana ja toinen sanoi, että ”jos et poista kuvaa, niin kutsumme poliisin”, Niina sanoo.
Niinan mukaan konduktöörit olivat vaatineet häntä näyttämään, kuinka hän poistaa kuvan somesta, puhelimesta ja vielä puhelimensa roskakorikansiosta.
Niina sanoo, että konduktöörien muuttunut asenne sai hänet tuntemaan olonsa hämmentyneeksi sekä säikähtäneeksi ja myöhemmin vihaiseksi.
– Se tuntui kohtuuttomalta. Ihmettelen, että miksi minua vaadittiin poistamaan kuva ja millä oikeudella. Somenikin on yksityinen, Niina sanoo.
Juna on julkinen paikka, jossa valokuvaaminen on sallittua. Niinan mukaan kuvasta ei voinut tunnistaa siinä esiintyviä henkilöitä.
– Olisin ymmärtänyt paremmin, jos kuvassa olisi näkynyt se päihtynyt mies. Mutta häntä ei näkynyt, eikä kukaan ollut tunnistettavissa.
Niina sanoo, ettei hän ollut kritisoinut konduktöörejä päivityksessään, joten reaktio ihmetytti häntä sitäkin enemmän.
Niina laittoi palautetta VR:lle. VR:ltä pahoiteltiin tapahtunutta sähköpostitse. Vastaus tuntui Niinasta laimealta ja ympäripyöreältä.
Näin vastaa VR
VR:n käsitys tapahtumista on osin samanlainen ja osin erilainen. Kaukoliikenteen operatiivinen johtaja Toni Rinne vastasi Iltalehden kysymyksiin sähköpostitse ja VR:n viestintäpäällikkö Jenni Orhanen vielä puhelimessa.
Orhanen ja Rinne kertovat torstaina, että tapauksen selvittäminen jatkuu edelleen.
Rinne kertoo, että junassa oli häiriötilanne, joka liittyi juopuneeseen henkilöön ja lopulta hänen poistamiseensa junasta.
– Samassa tilanteessa toinen matkustaja otti tilanteesta kuvan, jonka jakoi sosiaaliseen mediaan. Työntekijämme on tilanteessa pyytänyt poistamaan sosiaaliseen mediaan jo julkaistun kuvan, koska hän näkyy itse siinä tunnistettavasti, Rinne sanoo.
VR:n mukaan konduktööri ei ollut vaatinut Niinaa poistamaan kuvaa puhelimeltaan vaan pelkästään somesta.
VR:n mukaan konduktööri ei myöskään ollut uhannut Niinaa poliisilla.
– Poliisin kutsumisen mainitseminen liittyi tilanteessa mukana olleeseen toiseen, häiriön aiheuttaneeseen matkustajaan, joka poistettiin junasta, Rinne sanoo.
– Poliisia ei lopulta tarvittu tilanteessa.
Juna on VR:n omienkin sivujen mukaan julkinen paikka. Miksi siellä ei olisi saanut kuvata?
– Juna on julkinen paikka ja siellä saa ottaa kuvia. Kuvien julkaiseminen saattaa kuitenkin edellyttää kuvista tunnistettavien henkilöiden lupaa, ja julkaiseminen voi loukata kuvista tunnistettavien henkilöiden yksityisyyttä, Rinne sanoo.
– Tässä tilanteessa työntekijämme oli kuvasta helposti tunnistettavissa ja hän pyysi kuvan ottanutta henkilöä poistamaan sosiaaliseen mediaan jo julkaistun kuvan.
Lukija otti yhteyttä VR:ään. Onko yhteydenotto johtanut johonkin toimenpiteisiin?
– Asiaa selvitetään ja olemme yhteydessä kyseiseen henkilöön. Kiitämme arvokkaasta palautteesta, jonka johdosta kehitämme toimintaamme ja tarkastelemme uudelleen henkilökunnan ohjeistusta vastaavissa tilanteissa, Rinne kertoo torstaina.
Niinan mukaan VR:ltä soitettiin hänelle perjantaina ja korvaukseksi tarjottiin junalippu hänen haluamaansa paikkaan.
– Tämä ei lämmitä, Niina toteaa.
Hänen mielestään on kuitenkin positiivista, että ohjeistuksia vastaavissa tilanteissa tullaan käsittelemään lisää yleisesti henkilökunnan kanssa.
Kuinka VR kommentoi konduktöörien toimintaa tilanteessa?
– Pahoittelemme aiheutunutta mielipahaa ja väärinymmärrystä tilanteessa. Noudatamme ohjeita julkisella paikalla kuvaamiseen liittyen, Rinne sanoo.
– Työntekijöidemme toiminnassa ei ole toistaiseksi ilmennyt moitteita. Työntekijä on yksityisyydensuojaan vedoten pyytänyt kuvaajaa olemaan julkaisematta kuvaa, josta hän on selvästi tunnistettavissa.
Julkisella paikalla kuvaaminen
Julkisella paikalla kuvaaminen on lähtökohtaisesti sallittua. Kuvaamiseen ei tarvita lupaa.
Kuvien julkaisua ei lähtökohtaisesti voida kieltää. Jos kuvassa näkyy jotain, mikä voi aiheuttaa vahinkoa ja kärsimystä uhrille, julkaisija saattaa kuitenkin syyllistyä rikokseen.
Jos julkaisee toisen yksityiselämästä kuvan, joka on omiaan aiheuttamaan vahinkoa, kärsimystä tai halveksuntaa loukatulle, voi syyllistyä rikokseen.
Rikokseen saattaa syyllistyä esimerkiksi silloin, jos julkaisee toisesta kuvan, jossa kuvattava syyllistyy rikokseen.
Lähde: Minilex
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/99fbf381-b238-459b-b012-9d9e02e0584f